Гарднерелла у чоловіків - симптоми і схема лікування

Гарднерельоз у чоловіків не є основним захворюванням, оскільки підвищена активність небезпечного збудника під назвою гарднерелла вагіналіс частіше спостерігається в організмі жінки. Зараження відбувається при статевому контакті, причому симптоми хвороби прогресують при ослабленому у чоловіка імунітеті.

Що таке гарднерелла

Ця хвороба у чоловіків має бактеріальну природу, вимагає медикаментозного лікування при виражених симптомах у чоловіка. Її розвиток починається з появи в організмі небезпечного анаеробного мікроорганізму, інкубаційний період якого триває від декількох днів до 3-4 тижнів. Сама по собі гарднерелла - це збудник бактеріального вагінозу, при його активності в організмі виникає запалення.

Зосереджена патогенна флора у слизовій оболонці піхви жінки, отримує свій стрімкий розвиток при порушенні мікрофлори. Виявлення гарднерели у чоловіків є випадковістю або наслідком вираженої симптоматики. Визначальним фактором у даному випадку стає реальний стан імунної системи, оскільки при її слабкості організм подвійно схильний опір атакам.

Симптоми гарднереллеза

Про те, що трапилося інфікуванні пацієнт може навіть не здогадуватися, оскільки реальний стан імунітету дозволяє придушити патогенну флору. Якщо ж людина недавно перехворів, або в його організмі розвивається дисбактеріоз, симптоми гарднереллеза. Вони знижують якість життя, тому потрібно своєчасно звернутися до лікаря за діагностикою. Основні симптоми гарднерели у чоловіків представлені нижче:

  • виділення з уретри зеленуватого відтінку;
  • потемніння головки статевого члена;
  • неприємний запах виділень;
  • шкірний висип на шкірі статевого члена;
  • печіння зовнішніх статевих органів;
  • порушення температурного режиму, лихоманка;
  • внутрішній дискомфорт, відчуття свербежу;
  • болючість при сечовипусканні.

Причини виникнення гарднерели

Оскільки патологічний процес викликаний підвищеною активністю хвороботворних бактерій, можна сміливо говорити про інфекційному захворюванні гарднерельоз, яке схильне до рецидиву. Заразитися цим венеричною недугою можна від хворої сексуальної партнерки, причому довгий час про це навіть не здогадується. Основна причина виникнення гарднерели у чоловіків – незахищений статевий контакт з носієм бактерії. Якщо після інфікування протягом перших діб імунітет переборов патогенну флору, шкоду для чоловічого організму мінімальний.

Інші патогенні фактори, що провокують появу гарднерели у представників чоловічої статі, представлені нижче:

  • присутність емоційних і фізичних навантажень;
  • різке зниження імунітету;
  • перенесені хвороби сечостатевої сфери, хронічні діагнози;
  • тривале лікування медикаментами, особливо антибактеріальними препаратами;
  • присутність в організмі чоловіка інших венеричних захворювань;
  • часта зміна статевих партнерів;
  • хронічний вагіноз у статевої партнерки.

Лікування гарднереллеза

Якщо виявляються ознаки gardnerella vaginalis у чоловіків, щоб хвороба не стала хронічною, необхідно почати шлях до одужання детальної діагностики. Основна мета клінічних і лабораторних досліджень – визначити характер бактерії, стадію патологічного процесу, спрогнозувати лікувальні заходи для остаточного винищення шкідливого паразита. Основний аналіз – це мазок з уретри, який якраз і виявляє присутність гарднерели. Тільки в цьому випадку можливе ефективне лікування гарднереллеза консервативними методами.

Лікування препаратами гарднерели

Інтенсивна терапія в обов'язковому порядку передбачає прийом антибіотиків, які порушують цілісність мембран гарднерели, сприяють їх продуктивного виведенню з організму природним шляхом. Без цього недуга не вилікувати, інакше мікроби продовжать викликати неприємні симптоми гарднереллеза. Ефективне лікування гарднерели препаратами включає відразу декілька фармакологічних груп. Це:

  • антибіотики: Кліндаміцин, Вильпрафен, Юнідокс солютаб, Доксициклін, Азитроміцин;
  • противопротозойные препарати: Орнідазол, Метронідазол, Тинідазол, Осарбон, Тіберал;
  • місцеві антисептики: розчин Мірамістину, Хлоргексидин, Макмірор, Гексикон;
  • протигрибкові препарати: крем Пімафуцин, Тержинан (таблетки), Флуконазол;
  • пробіотики: Хілак форте, Бифилакт, Лактовіт, Біфідумбактерин.

Схема лікування гарднереллеза у чоловіків препаратами

Хворий чоловік може одужати, якщо лікуватися правильно, не займатися поверхневим самолікуванням. Ефективна схема лікування гарднереллеза у чоловіків препаратами передбачає наступну комплексну терапію з цінними рекомендаціями. Важливо не забувати про вітаміни для зміцнення імунної системи хворої людини. Медикаменти та рекомендації від гарднерели наступні:

  1. Приймати по 1 таблетці Трикасайда двічі за добу, додатково прийняти 1 таблетку Флуконазолу.
  2. Лікар призначає медичний препарат Глутаргін, причому добові дози обумовлює індивідуально з лікарем.
  3. Випити антибіотик Доксициклін у кількості 2 таблетки вранці та 1 таблетки ввечері обов'язково натщесерце.
  4. Для нормалізації мікрофлори кишечника вживати Хілак в кількості 30 крапель тричі за добу.

Тержинан при наявності гарднерельозу

Бактеріальний вагіноз у чоловіків лікується медикаментозно – таблетками і кремами. У першому випадку мова йде про пероральному прийомі, у другому – про місцевому застосуванні до 4-5 разів за добу. Тержинан при наявності гарднерельозу у жінок наказують у формі вагінальних свічок, тоді як представникам сильної підлоги краще скористатися пігулками. Важливо не порушувати добові дози.

Активний компонент – тернидазол, неоміцину сульфат руйнує не тільки структуру гарднерели, але і уреаплазми, доречний до застосування при вагініті, інших інфекціях сечостатевої сфери чоловіки. Якщо приймати по 1 таблетці тричі за добу, вже через 5-7 днів будуть нормальні показники лабораторних досліджень. Такий антибіотик допомагає ефективно позбавитися від підвищеної концентрації гарднерели. А взагалі, таких інтимних проблем зі здоров'ям краще уникати.

Мазь від гарднереллеза

У молодому організмі симптоматика менш виражена, тоді як при наявності хронічних хвороб патологічний процес у чоловіків стрімко прогресує. Невід'ємною складовою є мазь від гарднереллеза, призначена для використання зовнішньо. Така форма випуску має менше протипоказань та побічних явищ, проте для забезпечення стійкості терапевтичного ефекту від гарднерели належить тривале лікування.

В схему комплексного лікування додатково вводять антибіотики або противопротозойные кошти. В іншому випадку від гарднерели не виключені такі ускладнення в чоловічому організмі, як цистит, пієлонефрит. Особливою ефективністю користуються такі медичні препарати місцевого призначення для чоловіків:

  • Імідазол;
  • Міконазол;
  • Мифунгар-крем;
  • Микоспор;
  • Канестен;
  • Оксиконазол;
  • Клотримазол.

Профілактика гарднереллеза

Щоб гарднерелла у чоловіків не з'явилася в організмі, потрібно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, дотримуватись певних профілактичних заходів. Насамперед важливо пам'ятати небезпека сумнівних сексуальних зв'язків, використовувати методи бар'єрної контрацепції. Інші заходи профілактики гарднереллеза представлені нижче:

  • вести здоровий спосіб життя;
  • повністю відмовитися від шкідливих звичок;
  • уникати переохолодження організму;
  • дотримуватися гігієни статевих органів;
  • виключити синтетичне білизна;
  • зміцнювати імунітет доступними способами;
  • захищати підшлункову залозу після панкреатиту;
  • не займатися самолікуванням.

Відео: Як лікувати гарднереллу

Як лікувати гарднерельоз

Відгуки

Максим, 36 роківУ мене від Тержинана головний біль, хоча сам засіб ефективний у домашніх умовах. Щоб не з'явилася гарднерелла у чоловіків, рекомендується дотримуватися правил особистої гігієни, вибірково ставитися до вибору статевих партнерів. Якщо ж зовнішні ознаки з'явилися, відразу до лікаря. Я запустив, так потім від гарднерели ускладненням простатит став.
Ганна, 35 роківМи з чоловіком Тержинаном лікувалися, коли у мене виявили вагініт. Я використовувала вагінальні свічки, він пив таблетки для профілактики (щоб інфекція не змогла передаватися). Вартість лікарського препарату висока, тому краще його замовити в каталозі і купити в інтернет-магазині. Пройшли курс – гарднерели нам допомогли, побочки були відсутні.
Михайло, 34 рокиПеред тим, як лікувати гарднереллу у чоловіків, краще проконсультуватися з лікарем. Я приймав антибіотик Еритроміцин (коштує недорого), так шкірний висип на тілі з'явилася. Насправді побічні явища локальні, але все одно неприємно. Щоб не псувати загальне враження про терапії, краще підбирати таблетці не за ціною, а за рекомендацією лікаря.
Олександр, 39 роківЛікування гарднереллеза у чоловіків недешеве, наприклад, ціна Тержинана 350 рублів. Довелося купити, оскільки вже почалися виділення з зеленим кольором. В паху пекло, було печіння при сечовипусканні. Тут вже ніякої ціни не шкода, лише б позбавитися від гарднерели. На фото в мережі ускладнення такого захворювання шокують, побачив – всю ніч не спав.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!