Еритроцити в аналізі сечі

Одне з найпростіших лабораторних досліджень загальний аналіз сечі. Метод призначається під час первинної діагностики і для контролю у здорових дорослих, дітей і вагітних. У рамках аналізу сечі визначається вміст еритроцитів в осаді. Про яких захворюваннях може говорити це відхилення?

Що означають еритроцити в сечі

Переносять кисень до всіх органів і тканин організму червоні кров'яні тільця називаються еритроцитами. При фільтрації крові нирками клітини крові і білки плазми не повинні проходити через мембрану. Варіантом норми мікрогематурія вважається після сильних фізичних навантажень, стресів, перегріву організму. У такому випадку аналіз необхідно повторити.

Підвищені

Підвищення вмісту червоних кров'яних клітин в урині називається гематурія. Велика кількість еритроцитів в сечі вказує на проблеми з сечовим міхуром або нирками. Наприклад, це може свідчити про пієлонефриті, ниркових каменях або пухлини. Найчастіше зовні зміна такого показника ніяк не проявляється, так як кількість еритроцитів невелика. Якщо кров забарвлює сечу в рожевий або червоний колір, має місце макрогематурія, масивна кровотеча.

Змінені

Позбавлені гемоглобіну червоні кров'яні тільця, які виявляються при дослідженні, називаються змінені або вилужені кров'яні тільця. Такий їх стан вказує на проблеми з нирками. Кров'яні тільця тривалий час перебували в урині і гемоглобін з них вийшов. Їх наявність хворий візуально ніяк не може помітити, можливість розглянути безбарвні круглі тільця є тільки під мікроскопом.

Незмінені

Свіжі червоні кров'яні тільця, де гемоглобін ще не встиг зруйнуватися, лаборанти виявляють у незмінному вигляді, як двояковогнутые червоні диски. Такий стан кров'яних клітин свідчить про захворювання сечовивідних органів, наприклад, про уретриті, циститі, або при русі каменю по сечовивідних шляхах.

Норма еритроцитів

Згідно стандартам лабораторних медичних досліджень, наявність поодиноких кров'яних клітин не вважається патологією. Допустимим вважається наявність у полі зору під мікроскопом 1 еритроцита у чоловіків, і від 1 до 3 кров'яних тілець - у жінок. При збільшенні цього показника потрібно шукати патологічну причину.

Норма еритроцитів в сечі у жінок під час вагітності не змінюється – до 3 клітин в полі зору. Лікарі уважно відстежують цей показник весь період гестації. Плід, що розвивається, все більше тисне на органи майбутньої мами, тому органи сечовивідної системи працюють з навантаженням. Якщо проблеми з нирками були у жінки до зачаття, то під час очікування малюка хронічні захворювання можуть загостритися, тому їй дуже важливо своєчасно здавати необхідні аналізи.

Для дітей вважається нормальним вмістом до 4 кров'яних тілець.Перевищення цієї норми може вказувати не тільки на хвороби нирок або сечовивідної системи, але і на будь-які інші патології. Така поява крові в урині називається реактивної гематурією, яка часто проявляється при інфекційних захворюваннях як реакція на інтоксикацію організму.

В загальному аналізі сечі

Щоб виявити або виключити наявність еритроцитів, зібрану пацієнтом урину піддають загальному аналізу. Цей метод діагностики включений в перелік обов'язкового первинного обстеження всіх хворих, незалежно від передбачуваного діагнозу. Спосіб проведення аналізу такий: крапля розглядається під мікроскопом, лаборант підраховує кількість кров'яних клітин, яку вдалося виявити на цьому ділянці.

По Нечипоренко

Цей вид діагностики проводять, коли при загальному аналізі виявлено перевищення норми еритроцитів. Клітини крові теж підраховують під збільшенням мікроскопа, але вже в окремих квадратах, а потім визначається середнє значення. Показники червоних кров'яних тілець при аналізі по Нечипоренко вважаються нормальними, якщо їх рівень не перевищує 1000 шт. на 1 мл.

Лікування підвищеного вмісту еритроцитів при вагітності

Чекаючи дитину, жінка повинна регулярно здавати аналізи, щоб не пропустити підвищений вміст еритроцитів у сечі. Явище може свідчити про порушення роботи сечовивідної системи внаслідок посилення тиску плоду, що небезпечно для здоров'я матері і дитини. Жінці проводять УЗД сечового міхура і нирок, щоб встановити справжню причину потрапляння крові в урину, наприклад, виключити маткова кровотеча. Після діагностики проводять лікування виявлених патологій.

Відео: що робити, якщо підвищені еритроцити в сечі у дитини

Кров в сечі, еритроцити в сечі - як бути? Поради батькам.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!