Жовчний міхур, де знаходиться і як болить

Камені в органах травної системи здатні зіпсувати життя людині. Якщо з'являється біль у правому боці, її може викликати закупорка желчевыводящего потоку. Що таке жовчний міхур, де знаходиться і як болить, необхідно розібратися заздалегідь, щоб уникнути негативних симптомів. Правильне харчування і регулярність прийомів їжі допоможуть уникнути появи хвороби, стануть відмінною профілактикою цього захворювання.

Де знаходиться жовчний міхур у людини

Жовчний міхур, де він знаходиться і як болить? Це порожнистий орган довжиною від 8 до 14 див. Він розташований праворуч під печінкою у спеціальній ямці, частина органу ніби всередині печінки, а частина визирає назовні. Органи приховані під ребрами, візуально вони нижче легких, але вище кишечника. Об'єм міхура близько 40 мл Він виробляє жовч, яка допомагає переварюванню жирів. Ця рідина викидається в кишечник за необхідності, щоб емульгувати жири, підготувати їх до подальшої переробки. Відчути цей орган можливо тільки при серйозних захворюваннях.

Як болить

Від чого болить жовчний міхур? Спазми, тяжкість, викликають нудоту: камені, які потрапляють в жовчовивідний протока; запальний процес; закупорка протоки, сполученого з підшлунковою залозою, що викликає закид жовчі в цей орган. Точну причину болю встановить тільки лікар після ряду обстежень. При виникненні різких больових відчуттів під ребрами праворуч, рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Симптоми хвороби жовчного міхура і жовчовивідних шляхів

Що таке жовчний міхур, де ж знаходиться і як болить, дізнатися вдасться лише після нападу. Початкові стадії появи каменів не викликають помітних симптомів і рідко діагностуються. Якщо з'являється тяжкість після їжі, легкі поколювання в правому боці або короткочасні різі, варто проконсультуватися з лікарем і здати аналізи. Різкі відчуття під ребрами свідчить про наявність прогресуючого захворювання.

Болі в жовчному міхурі передує вживання солоної, жирної їжі. Спочатку виникає відчуття роздутості, воно триває 2-3 години, а потім починається загострення. Ознаки захворювання жовчного міхура у жінок і у чоловіків однакові: різкий спазм, нудота, висока температура. Переносити такі відчуття дуже складно, але вони припиняються, а потім можуть виникнути знову нескоро.

Напад жовчнокам'яної хвороби

Ознаки жовчнокам'яної хвороби у людини – це різкий біль під нижнім правим ребром. Болі при каменях провокуються вживанням жирної, солоної чи копченої їжі. Спазм триває не менше 60 хвилин. Додаткові симптоми:

  • біль у правої частини тіла: в лопатці, плеча або шиї;
  • загальна слабкість;
  • зміна кольору шкіри;
  • нудота і блювання;
  • наліт на язиці;
  • підвищення температури тіла.

Якщо напади виникають регулярно, це свідчить про наявність проблеми в жовчному. У 85% випадків діагностується наявність каменів в цій області. Жовч застоюючись всередині органу, поступово пресується і перетворюється на щільні новоутворення. Вони виштовхуються в протоки разом з рідиною, забиваючи тонкі проходи або травмуючи їх. Закупорка проходу може викликати панкреатит – потрапляння жовчі в підшлункову залозу, що теж викликає схожі симптоми.

Застій жовчі

Дискінезія – це проблема з викидом жовчі. Рідина застоюється, викликаючи неприємні відчуття:спазми, розширення, тяжкість. Іноді симптоми ледве помітні, часом виникають різкі відчуття, але вони не тривають довго. Захворювання зустрічається двох видів:

  1. При гіперкінетичній формі орган занадто інтенсивно скорочується, а м'язові ворота при цьому відкриваються не повністю, і частина рідини залишається всередині. Такі рухи провокуються нервовим перенапруженням, зустрічаються частіше у жінок. Характеризуються різкими болями, які проходять через 10-60 хвилин.
  2. При гіпокінетичним формі підшлункова залоза не може скоротитися повністю, її функція ослаблена і внутрішня рідина лише частково потрапляє в кишечник, що веде до тупого болю, яка не проходить за кілька днів.

Якщо больові симптоми ігнорувати, жовч почне перетворюватися в камені, що загрожує серйозними ускладненнями. Болі при виникненні жовчнокам'яної хвороби набагато сильніше. І усунути їх виходить тільки операційним шляхом. За допомогою лапароскопії або порожнинної операції відбувається видалення хворого органу разом з камінням, а пацієнт все життя приймає ліки, які допомагають розщепленню жирів, і дотримується дуже суворої дієти.

Відео: чому болить жовчний міхур

Симптоми хвороби печінки і жовчного міхура важко не помітити, вони викликають сильну біль, яку важко ігнорувати. Причини цих захворювань бувають самими різними. Знаючи, як вони утворюються, можна провести ряд профілактичних заходів, які допоможуть запобігти виникненню серйозної недуги. Детальніше про причини розповідається у відео нижче

Хвороби жовчного міхура - дискинезія, холецистит, жовчокам'яна хвороба.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!