Гліцерин – інструкція по застосуванню

Згідно з медичною класифікацією, Гліцерин (Glycerin) – це універсальний засіб, що використовується для лікування дерматологічних проблем або запорів. В залежності від форми випуску відрізняються його властивості. Незмінним залишається діюча речовина – гліцерин. Препарат випускається вітчизняними компаніями, ознайомтеся з інструкцією.

Склад Гліцерину

Препарат випускається в двох формах: розчину для внутрішнього застосування і супозиторіїв. Їх склад:

Розчин

Свічки

Опис

Прозора безбарвна рідина солодкого смаку, без запаху, гігроскопічна

Білі супозиторії торпедообразные

Концентрація гліцерину, мг

2500 на флакон

144 або на 246 шт.

Допоміжні компоненти

Вода, вазелін, ланолін

Поліетиленгліколь, стеаринова кислота, декагидрат карбонату натрію

Упаковка

Флакони по 25 мл

По 10 шт. у блістері, по 1 або 2 блістери в пачці з інструкцією по застосуванню

Фармакологічна дія

Властивості препарату обумовлені формою випуску. Ректальні свічки використовуються для лікування запорів, розчин – для дерматологічних проблем. Останній володіє захисною і пом'якшувальною дією. Чистий гліцерин дратує шкіру, але при розбавленні водою або ланоліном цей ефект зникає. Зовнішньо препарат, що застосовується,-антисептик захищає шкірні покриви, відновлює їх цілісність.

Гліцерол володіє антисептичними властивостями, що дозволяє використовувати його для запобігання зараження ран на шкірі інфекцією. Ректальне застосування засобу призводить до проносного ефекту. За рахунок пом'якшення калових мас і м'якого подразнення слизової оболонки кишкового тракту стимулюється скорочувальна здатність стінок прямої кишки. При внутрішньому застосуванні гліцерол підвищує осмотичний, знижує внутрішньочерепний і очний тиск, зменшує набряк головного мозку.

Для чого потрібен Гліцерин

Застосовувати засіб можна по-різному. Інструкція вказує на такі показання:

  • ректально (мікроклізми, свічки)– запори, тріщини анального отвору;
  • перорально– підвищений внутрішньочерепний тиск, глаукома, синдром Рейє (гостра печінкова енцефалопатія);
  • зовнішньо (аплікації)– пом'якшення надмірно сухих слизових оболонок і шкіри;
  • розчин натрію тетраборату (бура) – кандидоз (молочниця), тонзиліт (запалення піднебінних мигдалин), фарингіт (запалення слизової оболонки і лімфоїдної тканини глотки), кашель, обробка пролежнів, ураженої мікозами шкіри (грибковими ураженнями);
  • у косметології– додавання в зволожуючі, тонізуючі і живильні маски, сироватки, суміші від прищів, очищають і освіжають лосьйони, креми, шампуні, бальзами і маски для волосся, лікування тріщин на п'ятах, грибка нігтів, зморшок.

Гліцерол є нетоксичним речовиною, тому його застосовують у фармацевтичній промисловості: додають до мазей, кремів, паст для запобігання швидкого висихання і посилення антисептичних властивостей. Препарат зустрічається в таблетках, супозиторіях. Крім фармакології, його можна використовувати для консервування м'яса, пшениці, еритроцитарної маси, квітів.

У косметології гліцерин можна використовувати лише при достатній вологості повітря. Так він поглинає вологу звідти і утримує на шкірі, утворюючи тонку плівку, що володіє ефектом зволоження. Якщо повітря занадто сухий (менше 65%), гліцерин буде притягувати воду з шкіри, що призведе до висушування покривів, їх лущення.

Спосіб застосування і дозування

Популярним засобом у медицині є бура – тетраборат натрію в гліцерині. Сіль натрію є антибактеріальним анестетиком, що використовується при кольпітах, кандидозі, пролежнях, стоматиті, тріщинах шкіри і її бактеріальному ураженні. Засіб наносять на ватний тампон, змащують стінки піхви, уражені шкірні ділянки. Буру можна використовувати для полоскань рота, спринцювань. Курс лікування становить 7-10 діб.

Свічки

Для лікування запору застосовують свічки. За інструкцією, їх вводять в пряму кишку по одній штуці раз на добу. Оптимальний час використання – через 15-20 хвилин після сніданку, діяти вони починають вже через 10 хвилин. Курс триває до тих пір, поки не нормалізується кишкова перистальтика. Для дітей випускають дитячі супозиторії з меншою кількістю активного компонента.

Рідкий гліцерин

Згідно інструкції, гліцерин для внутрішнього застосування або зовнішньої обробки використовується в чистому вигляді, концентрованому розчині або у вигляді мікроклізми з содовою водою. Всередину засіб вживають розведеним аналогічною кількістю води. Дозування залежить від маси тіла пацієнта – по 2-3 мл рідини на кг. При наступному прийомі доза зменшується вдвічі. Гліцерол приймають охолодженим. При обробці шкіри використовують ватні тампони або аплікації з 84-88-процентним розчином.

Особливі вказівки

Гліцерин є органічним поєднанням з класу багатоатомних спиртів. У нього три гідроксильні групи, тому він відноситься до триолам (трехатомным спиртів). Цей найпростіший представник групи широко поширений в природі у формі гліцеридів або ацилглицеринов – складних ефірів з основою з органічних або мінеральних кислот. Гліцериди входять до складу масел і жирів, наприклад, джерелом триолеата гліцерину є кукурудзяну, арахісову, соняшникова, соєва та оливкова олії.

Технічний гліцерин отримують як побічний продукт при омылении харчових жирів. Для отримання гліцеролу і мила застосовують реакції омилення гліцеринового ефіру стеаринової кислоти (тристеарата) лугом гідроксидом натрію, аміаком. У промисловості іноді використовують синтетичний хлоргидринный метод, спосіб окислення пропена до пропеналя. Іншими варіантами отримання є гідроліз крохмалю і гликолевое бродіння цукрів.

Чистий гліцерин не має запаху, солодка на смак, поглинає вологу з повітря, добре розчиняється у воді з виділенням тепла. Спирт розчиняється в інших спиртах, ефірах, хлороформі, нашатирному спирті. Він взаємодіє з більшістю сполук, утворюючи ефіри і ацилглицерины металів. В результаті утворюються глицераты, галогенангидриды, тринитроглицерин, акролеїн, дігідроксіацетон, з'єднання з вітамінами.

Крім медицини, гліцерол застосовується в лакофарбовій, електричної, радіотехнічної, тютюнової, військової, сільськогосподарської промисловості, при чорнінням гуми. Моностеарат гліцерину – харчової емульгатор, зберігає свіжість продуктів. У косметиці речовина виконує роль консерванту, транспортного засобу для доставки активних компонентів всередину. У побуті гліцерол можна використовувати для видалення плям, полірування меблів, догляду за шкіряним взуттям. Його застосовують для розведення вогню, додають в мильні бульбашки, тютюн для кальяну.

При вагітності

Свічки з гліцерином є одними з найбільш безпечних та ефективних засобів при запорах під час вагітності. З-за своєї нетоксичність вони не шкодять матері і дитині. Супозиторії можна застосовувати після пологів, під час лактації. Вони допомагають при запорах, викликані гормональною перебудовою, що впливає на перистальтику кишечника, геморой, спазму товстої кишки, психологічної боязні дефекації (після розриву родових шляхів). Для усунення грибка і кандидозу вагітним навіть на ранніх термінах виношування дитини дозволений 10-процентний розчин бури в гліцерині.

Гліцерин для дітей

Аптечний Гліцерин може застосовуватися у вигляді свічок у дітей старше 6 років. Для дитини спеціально створені дитячі супозиторії з пониженим вмістом активного компонента. Дітям 2-6 років належить по 1 свічці на добу. У новонароджених використовувати засіб можна по досягненні 3 місяців. При наявності показань препарат не викликає негативного впливу, але при безсистемному застосуванні можливі порушення дефекації, перистальтики, розвиток діареї, ентероколіту, непрохідності кишечника.

Побічні дії і передозування

При систематичному застосуванні гліцеролу можливий розвиток передозування. Вона проявляється сплутаністю свідомості, сухість у роті, запамороченням, посиленням почуття спраги, дегідратацією, нирковою недостатністю, аритмією. При її появі належить симптоматичне лікування. Побічні дії вказані в інструкції:

  • зневоднення тканин, алергія, печіння, подразнення шкіри і слизових;
  • подразнення прямої кишки, порушення акту дефекації, катаральний проктит;
  • нудота, блювання, спрага, гіперглікемічні кома;
  • головний біль;
  • аритмія.

Протипоказання

Приймати препарат внутрішньо заборонено при цукровому діабеті, захворюваннях серця, печінки, судин, нирок. Протипоказаннями до застосування свічок інструкція називає:

  • загострення геморою;
  • тріщини заднього проходу;
  • апендицит;
  • внутрішні кровотечі;
  • запальні чи пухлинні захворювання прямої кишки;
  • підвищена чутливість до компонентів складу;
  • діарея.

Умови продажу та зберігання

Гліцерин відпускається без рецепта, зберігається далеко від світла та дітей при температурі 2-25 градусів. Термін придатності рідкого засобу дорівнює 5 рокам, свічок – 2 років.

Ціна Гліцерину

Придбати Гліцерин можна в аптеках або в інтернеті за вартістю, яка залежить від форми випуску ліки, обсягу пачки. По Москві приблизні ціни складуть:

Тип кошти, обсяг

Інтернет-вартість, рублів

Аптечна ціна, рублів

Рідина для місцевого застосування, 25 мл (Тверська фабрика)

20

25

Рідкий гліцерин, 40 г (Самарамедпром)

21

25

Свічки 2,11 м 10 шт.

140

150

Свічки дитячі 1,24 г 10 шт.

150

160

Рідина, 25 г (Тульська фабрика)

7

10

Відео

Гліцерин - дуже корисний в побуті!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!