Пенициллиновые антибіотики - опис, види, інструкція із застосування, форма випуску та механізм дії

Першими антибіотиками стали препарати пеніцилінового ряду. Ліки допомогли врятувати від інфекцій мільйони людей. Препарати ефективні і в наш час – їх постійно модифікують, удосконалюють. На основі пеніцилінів розроблені багато популярні протимікробні засоби.

Загальні відомості про пенициллиновых антибіотиках

Першими антимікробними препаратами, розробленими на основі продуктів життєдіяльності мікроорганізмів, є пеніциліни (Penicillium). Їх родоначальником вважається бензилпеніцилін. Речовини належать до широкого спектру β-лактамних антибіотиків. Загальною ознакою бета-лактамной групи є наявність у структурі четырехчленного бета-лактамного кільця.

Пенициллиновые антибіотики пригнічують синтез особливого полімеру – пептидоглікану. Він виробляється кліткою для побудови мембрани, а пеніциліни перешкоджають утворенню біополімеру, що призводить до неможливості формування клітини, викликає лізис оголеною цитоплазми та загибель мікроорганізму. На клітинну структуру людини або тварин ліки не надає згубної дії з причини того, що в їх клітинах пептидоглікан відсутня.

Пеніциліни добре поєднуються з іншими лікарськими препаратами. Їх ефективність слабшає при комплексному лікуванні спільно з бактериостатиками. Пеніциліновий ряд антибіотиків ефективно застосовується в сучасній медицині. Це можливо завдяки наступним властивостям:

  • Низька токсичність. Серед усіх антибактеріальних препаратів пеніциліни володіють найменшим списком побічних ефектів, за умови правильного призначення та дотримання інструкції. Ліки дозволені до застосування в терапії новонароджених і вагітних жінок.
  • Широкий спектр дії. Сучасні антибіотики пеніцилінового ряду активні щодо більшості грампозитивних і деяких грамнегативних мікроорганізмів. Речовини стійкі до лужного середовища шлунка та пеніцилінази.
  • Біодоступність. Високий рівень абсорбції забезпечує здатність бета-лактамів швидко поширюватися по тканинах, проникаючи навіть у ліквор головного мозку.

Класифікація антибіотиків пенициллиновых

Протимікробні засоби на основі пеніциліну класифікуються за багатьма ознаками приналежності, сумісності, механізмом впливу. Нездатність природних пенициллиновых речовин протистояти пеніцилінази, визначила потребу створення синтетичних і напівсинтетичних препаратів. Виходячи з цього, класифікація даного типу антибіотиків за способом виготовлення є інформативною для розуміння фармакологічних властивостей пеніцилінів.

Биосинтетические

Бензилпеніцилін продукується пліснявими грибами Penicillium chrysogenum і Penicillium notatum. По молекулярній будові діюча речовина належить до кислот. Для медицини його хімічним способом з'єднують з калієм або натрієм, отримуючи в результаті солі. Вони є основою порошків для ін'єкційних розчинів, які швидко всмоктуються в тканини. Лікувальний ефект настає вже через 10-15 хвилин після введення, але вже через 4 години дію речовини закінчується. Це викликає потребу багаторазових ін'єкцій.

Активна речовина швидко проникає в слизові і легені, в меншій мірі – в кістки, міокард, синовіальну та цереброспінальної рідини. Для пролонгації дії препаратів, бензилпеніцилін з'єднують з новокаїном. Отримана сіль утворює в місці уколу лікарський депо, звідки речовина повільно і постійно надходить у кров. Це допомогло скоротити кількість ін'єкцій до 2 р/д із збереженням терапевтичного ефекту. Дані препарати спрямовані на тривале лікування сифілісу, стрептококової інфекції, ревматизму.

Биосинтетические пеніциліни активні щодо більшості патогенних мікроорганізмів, крім спірохет. Для лікування інфекцій середньої тяжкості застосовується похідна бензилпеніциліну – феноксиметилпеніцилін. Речовина стійке до дії соляної кислоти соку шлунку, тому проводять його у формі таблеток і застосовують перорально.

Напівсинтетичні антистафилококковые

Природний бензилпеніцилін не активний відносно штамів стафілокока. З цієї причини був синтезований оксацилін, який пригнічує дію бета-лактамаз збудника. Напівсинтетичні пеніциліни включають в себе метицилін, диклоксацилін, клоксацилін. Ці препарати в сучасній медицині використовуються рідко внаслідок своєї високої токсичності.

Амінопеніциліни

До даної групи антибіотиків відносяться ампіцилін, амоксицилін, талампициллин, бакампициллин, пивампициллин. Кошти активні до великого спектру збудників і випускаються в таблетках. Недоліком препаратів є неефективність амоксициліну та ампіциліну до штамів стафілокока. Для лікування таких захворювань речовини з'єднують з оксацилліном.

Амінопеніциліни швидко всмоктуються і діють тривалий час. На добу призначають 2-3 прийому таблеток за рішенням лікаря. З побічних ефектів спостерігається тільки алергічна висипка, яка швидко проходить після відміни кошти. Препарати застосовуються для лікування таких станів:

  • інфекції верхніх дихальних та сечовивідних шляхів;
  • синусит;
  • ентероколіт;
  • отит;
  • збудник виразки шлунка (Хелікобактер Пілорі).

Антисинегнойные

Антибіотики пеніцилінової групи мають схожу з аминопенициллинами дію. Виняток становлять псевдомонади. Речовини ефективні при лікуванні захворювань, викликаних синьогнійною паличкою. До препаратів цієї групи відносяться:

Карбоксипенициллины – ефективні у відношенні синьогнійної палички та протея

Уреїдопеніциліни – активні по відношенню до палички і клебсієл

тикарциллин

мезлоциллін

карбеніцилін

піперацилін

азлоциліном

Ингибиторозащищенные комбіновані

Препарати даної групи штучно синтезовані для підвищення резистентності діючої речовини до більшості мікроорганізмів. Ліки отримані шляхом з'єднання з клавуланової кислоти, тазобактамом, сульбактамом, які забезпечують несприйнятливість до бета-лактамаз. Захищені пеніциліни володіють власним антибактеріальним ефектом, посилюючи дію основного речовини. Ліки успішно застосовують в терапії важких внутрішньолікарняних інфекцій.

Пеніцилін в таблетках

Застосування пеніцилінів в таблетках зручно і вигідно для пацієнтів. Не потрібно витрачатися на шприци для ін'єкцій, лікування проводиться вдома самостійно. Пенициллиновые антибіотики:

Назва

Діюча речовина

Свідчення

Протипоказання

Ціна, руб

Азитроміцин

Азитроміцину дигідрат

Гострий бронхіт, імпетиго, хламідійний уретрит, бореліоз, еритема

Захворювання нирок, непереносимість компонентів, міастенія

26-420

Оксацилін

оксацилін

Інфекції суглобів, кісток, шкіри, синусит, бактеріальний менінгіт і ендокардит

Підвищена чутливість до пеніцилінів

9-402

Амоксицилін Сандоз

амоксицилін

Тонзиліт, бактеріальний фарингіт і ентерит, позалікарняна пневмонія, цистит, ендокардит

Чутливість до пеніциліну, перехресна алергія з іншими бета-лактамними засобами

123-180

Феноксиметилпеніцилін

феноксиметилпеніцилін

Ангіна, бронхіт, пневмонія, сифіліс, гонорея, правець, сибірська виразка

Фарингіт, афтозний стоматит, чутливість до пеніцилінів

13-20

Ампіцилін

ампіциліну тригідрат

Інфекції ШКТ, бронхолегеневі і сечовивідних шляхів, менінгіт, сепсис, бешиха

Лімфолейкоз, інфекційний мононуклеоз, порушення функцій печінки

15-70

Амоксицилін

амоксицилін

Уретрит, пієлонефрит, пневмонія, бронхіт, лістеріоз, гонорея, лептоспіроз, Хелікобактер

Алергічний діатез, сінна лихоманка, інфекційний мононуклеоз, астма, лімфолейкоз, хвороби печінки, крові та ЦНС

29-85

Сумамед

азитроміцин

Інфекції м'яких тканин, шкіри, дихальних шляхів, хвороба Лайма, цервіцит, уретрит

Чутливість до азитроміцину, захворювання печінки, поєднання з дигидроэрготамином і ерготаміном

276-560

Амоксиклав

амоксицилін, клавуланат

Гострий отит, синусит, бронхіт, заглотковий абсцес, пневмонія, інфекції шкіри, гінекологічні, жовчних шляхів, сполучної і кісткової тканини

Хвороби печінки, лімфолейкоз, інфекційний мононуклеоз, підвищена чутливість до пеніцилінів

184-500

В уколах

Для ін'єкцій використовується пеніциліну G натрієва сіль 500 тис. або 1 млн. ОД. Порошок відпускається у скляних флаконах, закупорених гумовою кришкою. Перед застосуванням засіб, що розводиться водою. Приклади препаратів:

Найменування

Діюча речовина

Свідчення

Протипоказання

Ціна, руб

Ампіцилін

ампіциліну натрієва сіль

Цистит, пієлонефрит, бактеріальний синусит, інтраабдомінальні і жіночі статеві інфекції

Порушення роботи печінки і нирок, коліт, лейкемія, ВІЛ

13-80

Біцилін-1

бензатину бензилпеніцилін

Сифіліс, скарлатина, бактеріальна інфекція шкіри

Непереносимість компонентів, схильність до алергії

10-50

Бензинпенециллин

бензинпенециллин

Сепсис, піємія, остеомієліт, менінгіт, дифтерія, актіномікоз, скарлатина, бленнорея

Підвищена чутливість до пеніцилінів і цефалоспоринів

5-35

Оспамокс

амоксицилін

Пневмонія, отит, бронхіт, простатит, ендометрит, гонорея, бешиха, черевний тиф, лістеріоз

Епілепсія, гострий лімфолейкоз, астма, алергічний діатез, сінна лихоманка

40-120

Бензилпеніциліну новокаїнова сіль

бензилпеніцилін

Крупозна та вогнищева пневмонія, сифіліс, дифтерія, менінгіт, септицемія, бленнорея

Гіперчутливість до пеніцилінів, епілепсія – для эндолюмбальных ін'єкцій

15-230

Відео

Пеніцилін

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!