Більтріцід - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Причина деяких серйозних проблем зі здоров'ям найчастіше криється в інвазивному ураженні організму. Більтріцід – доступний і ефективний медпрепарат, справляється з багатьма видами паразитів, застосовується для дегельмінтизації дорослих і дітей. Просте використання, цінова доступність і очікуваний результат лікування роблять Більтріцід самим вживаним серед протипаразитарних засобів. Проводиться він німецькою фармацевтичною компанією Bayer Pharma AG.

Інструкція по застосуванню Більтріціда

Дозування та тривалість курсу лікування призначає виключно фахівцем у галузі паразитології. Враховуються діагноз, вік, вага, стан здоров'я хворого. Таблетки вживаються під час або перед прийомом їжі, запиваются водою в невеликій кількості. Для досягнення найкращого дії препарат не слід розжовувати.

Склад і форма випуску

Таблетки Більтріцід, вкриті оболонкою, мають біло-жовтий колір. На поверхні нанесені три ділильні ризики та гравірування - «BAYER», «LG». Упаковка містить 6 таблеток у флаконі. Складу медпрепарату включає:

Речовина

в 1 таблетці

Празиквантел

600 мг

Допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, целюлоза мікрокристалічна, натрію лаурилсульфат, магнію стеарат, гіпромелоза, макрогол 4000, титану діоксид.

-

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Здатність головного діючої речовини підвищувати проникність мембран клітин паразитів для іонів кальцію, що викликає скорочення мускулатури у гельмінтів. Це гальмує захоплення глюкози клітинами глистів, знижує рівень глікогену, стимулює вивільнення з'єднань молочної кислоти, в результаті чого відбувається загибель гельмінтів. Речовина швидко всмоктується, досягаючи максимальної концентрації через 1-2 години. Виводиться переважно нирками протягом декількох днів.

Показання до застосування

Більтріцід знищує паразитів: двуустки китайську, двуустки печінкову, легеневу двуустки, широкого лентеца, карликового ціп'яка, кишкову шистосому Менсона. Лікування дифиллоботриоза Більтріцідом по ефективності досягає 95%, опісторхозу - 87%, шистосоматозу - 90-100%. Призначають засіб при захворюваннях:

  • опісторхоз;
  • нейроцистицеркоз;
  • теніоз;
  • фасціольоз;
  • гіменолепідоз;
  • теніаринхоз;
  • клонорхоз;
  • дифілоботріоз;
  • цестодоз;
  • метагонимоз;
  • трематодоз;
  • шистосоматоз сечостатевої;
  • шистосоматоз кишковий;
  • фасциолопсидоз.

Спосіб застосування і дозування

Більтріцід у домашніх умовах можна застосовувати, дотримуючись приписів лікаря. При рекомендованому одноразовому застосуванні таблетки краще приймати у вечірній час. При призначенні лікування кілька разів в день важливо витримувати мінімальний інтервал між прийомами-4 години і максимальний 6 годин. У разі ураження гельмінтами головного мозку лікуються за звичайною схемою. Дорослим і дітям старше 4 років рекомендовані такі дози:

Збудники

Дозування

Schistosoma haematobium

40 мг/кг маси тіла одноразово

Schistosoma mansoni і Schistosoma intercalatum

40 мг/кг 1 раз на добу або 20 мг/кг у два прийоми протягом 1 дня

Schistosoma japonicum, Schistosoma mekongi

60 мг/кг на один прийом або 30 мг/кг двічі за одноденний курс

Clonorchis sinensis, Opistorchis viverrini

25 мг/кг тричі на день курсом від 1 до 3 днів

Paragonimus westermani та інші види

25 мг/кг трехразово протягом двох-трьох денного курсу

Особливі вказівки

З обережністю лікуються препаратом Більтріцід при декомпенсованій печінковій недостатності та гепатолиенальном шистосомозе, це може стати причиною зниження метаболізму ліків у печінці, що призводить до підвищення максимальної концентрації речовини празиквантел в крові. Таким пацієнтам і хворим, страждаючим порушенням серцевого ритму, а також при одночасному прийомі препаратів наперстянки, лікуватися необхідно в стаціонарі. У дні прийому кошти і наступних діб слід утриматися від керування механізмами та керування автотранспортом.

Лікарська взаємодія

Одночасний прийом з препаратами, що індукують ферменти печінки системи цитохрому Р450, наприклад (з протисудомними засобами, Дексаметазоном), концентрація празиквантелу в плазмі крові може знижуватися, а при поєднанні з препаратами, що інгібують ці ферменти (з Циметидином) - підвищуватися. Хлорохін сприяє зниженню концентрації празиквантелу в плазмі крові.

Побічні дії Більтріціда

Засіб не належить до категорії профілактичних, його слід приймати тільки після встановлення діагнозу. Небажані наслідки лікування можуть проявлятися як реакція організму на сам медпрепарат, внаслідок інтоксикації після загибелі паразитів, бути симптомами інфекції. Діюча речовина може викликати небажані симптоми з боку систем:

  • травлення (нудота, блювання, діарея);
  • центральної нервової (запаморочення, сонливість, загальмованість свідомості);
  • організму в цілому (астенія, гіпотермія, підвищене потовиділення);
  • кістково-м'язової (міалгія);
  • серцево-судинної (аритмія);
  • імунної - алергічні прояви (кропив'янка).

Передозування

Хоча інформація про передозування лікарського засобу Більтріцід відсутня, слід враховувати, що діюча речовина празиквантел володіє високим ступенем токсичності. Самостійний прийом препарату і перевищення рекомендованих лікарем лікувальних доз можуть призвести до вкрай небажаних наслідків для організму.

Протипоказання

Відповідно до інструкції щодо застосування таблетованого засобу слід враховувати ряд станів, при яких проводити боротьбу з інвазією не варто. До протипоказань, при яких приймати Більтріцід не рекомендується, відносяться:

  • цистицеркоз органів зору;
  • дитячий вік до 4 років;
  • одночасне лікування Рифампіцином;
  • індивідуальна непереносимість компонентів;
  • вагітність, особливо і триместр;
  • лактація;
  • захворювання печінки і нирок.

Умови продажу та зберігання

Препарат можна придбати в будь-якій аптеці за наявності рецепту. Зберігати таблетки рекомендується при температурі, що не перевищує 30 градусів в захищеному від світла місці. Після закінчення 5 років засіб приймати не можна.

Аналоги Більтріціда

Існують лікарські засоби з аналогічним дією. Їх ефективність зумовлена наявністю у складі такого ж діючої речовини празиквантел. До аналогів відносяться:

  1. Азінокс – універсальний антигельмінтний засіб, аналог Більтріціда, використовується при інвазивних ураженнях людей і у ветеринарній практиці.
  2. Празиквантел – медпрепарат з однойменною діючою речовиною, бореться з гельмінтами, викликаючи їх параліч і загибель.

Ціна Більтріціда

Аптеки Москви реалізують препарат в ціновому діапазоні від 400 до 500 рублів. В залежності від розташування аптечного пункту вартість таблеток наступна:

Аптека, адреса

Вартість, крб

Міськздороввідділу, Серпухівський Вал, д. 14

480,7

Лорафарм, Коптевский бульвар, д. 18

413,0

Медико, проспект Миру, д. 118

445,0

Нова-Віта, Варшавське шосе, д. 88

468,0

Відгуки

Світлана, 32 тодаДуже сильний препарат, допоміг мені швидко позбутися від паразитів. Довелося пережити неприємні побічні ефекти, жахливо боліла голова, з'явилася діарея. Але я слідувала приписами лікаря, який попередив про побічні ефекти, тому була до цього готова. Лікування тривало 1 день, довелося перетерпіти неприємності.
Маргарита, 24 одаЗнайомий привіз здалеку рибу, в компанії швидко її з'їли. Через кілька днів у всіх виявилося нездужання. При лабораторних аналізах виявили опісторхоз. Лікувалися всі, але погане самопочуття було тільки у мене. Підвищення температури, діарея і нудота неприємні, але зате я здорова, що підтвердили повторні аналізи.
Стас, 26 роківНіколи не думав, що зі мною трапиться зараження глистами. Після здачі аналізів і підтвердження діагнозу лікар прописав від тениоза Більтріцід. Поболювало тіло, трохи паморочилося в голові. В цілому, особливого дискомфорту я не помітив. Довелося посидіти вдома і відмовитися від водіння автомобіля. На повторному прийомі лікар сказав, що я вилікувався.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!