Вентолин - інструкція із застосування, склад, показання, форма випуску, побічні ефекти і аналоги

В організмі людини є безліч бета-адренорецепторів – чутливих нейронів, що реагують на гормон адреналін. Активація цих рецепторів викликає різні терапевтичні ефекти. Впливом на адренорецептори можна вилікувати нежить, нормалізувати частоту і ритмічність серцебиття, придушити напади задишки і т. д. Препарати, дія яких спрямована на стимуляцію адренорецепторів, називаються адреноміметиками. До їх числа відноситься Вентолин – бронхолитик, ефективний при лікуванні обструктивних захворювань органів дихання.

Інструкція по застосуванню Вентолін

Розчин для інгаляцій Вентолин не можна ковтати або вводити як ін'єкції. Його використовують з допомогою небулайзера – невеликого інгалятора, що доставляє препарат в дихальні шляхи за допомогою ендотрахеальної трубки. При роботі з небулайзером застосовується спеціальна маска. Приміщення для проведення процедури повинне добре провітрюватися.

Вентолин спрей вводиться через ротову порожнину при вдиху, кількість ліки контролюється дозатором. Одне впорскування препарату вважається однією дозою і містить 100 мкг активної речовини – Сальбутамолу. Перед використанням аерозолю необхідно переконатися, чи працює дозуючий пристрій: зняти ковпачок, злегка струснути балон, виконати пробне розпилення в повітря.

Склад і форма випуску

Препарат продається у формі розчину для інгаляцій, аерозолю, таблеток і сиропу. Активною речовиною служить його сальбутамолу сульфат – один із селективних агоністів бета-адренорецепторів. Аерозоль випускається в металевих балонах з дозуючим клапаном і розпилювачем. Розчин проводиться у небулах – спаяних один з одним у вигляді стрипа поліетиленових ампулах. Вивчіть характеристики різних форм випуску ліки:

Форма випуску

Зміст Сальбутамолу

Допоміжні речовини

Пластикові ампули (небули)

2,5 мг у 2,5 мл розчину

Натрію хлорид, вода очищена, сірчана кислота розведена.

Аерозольний балон з розпилювачем (спрей), 200 доз

100 мкг на 1 дозу

Газ-розпилювач (пропелент)

Таблетки у блістерах і флаконах по 15, 20 , 50, 100 шт.

2, 4, 8 мг

Натрію хлорид, полівінілпіролідон низькомолекулярний, ацетат целюлози, натрію карбоксиметилцелюлоза, магнію стеарат.

Сироп, флакон 150 мг

2 мг на 5 мл суспензії

Натрію цитрат, натрію бензоат, натрію хлорид, кислота лимонна моногідрат, гіпромелоза, сахарин натрію, ароматизатор харчовий абрикосовий, вода очищена.

Фармакологічні властивості

Препарат стимулює бета-адренорецептори бронхів, що викликає розширення різних відділів бронхіального дерева, зняття бронхоспазму. Він знижує опір дихальних шляхів, збільшує секрецію слизу, мукоциліарний кліренс, розширює коронарні артерії. Більша частина речовини залишається в ротоглотці, лише 10-12% досягають дистальних відділів дихальних. Дія препарату настає через 5 хвилин з моменту використання, триває близько 5 годин. Активна речовина метаболізується печінкою у фенольний сульфат, утилізується з сечею.

Показання до застосування

Ліки призначають для короткочасного (4-6 годин) розширення бронхів і купірування нападів ядухи при непрохідності дихальних шляхів. Як профілактичний засіб бронхолитик приймають незадовго до контакту з алергенними речовинами, перед фізичним навантаженням. Як компонента комплексної терапії медикамент призначають при:

  • бронхіальній астмі;
  • хронічної обструктивної хвороби легень з оборотної непрохідністю бронхів.

Спосіб застосування і дозування

Розчин Ventolin не розлучається, але якщо попереду тривала (більше 10 хвилин) інгаляція, ліки краще розвести стерильним розчином хлористого натрію 0,9%. Інгаляції з використанням небулайзера проводять 4 рази протягом доби. Нижній поріг разової дози препарату – 2,5 мг, максимальна доза – 5 мг. При непрохідності респіраторного тракту у дорослих допускається доза 40 мг на добу.

При використанні аерозолю треба видихнути як можна глибше і обхопіть мундштук інгалятора губами. Повільно і глибоко вдихаючи, вбрызнуть аерозоль. Затримати дихання, видалити інгалятор Вентолин з рота, не дихати максимально довго. Якщо дихальний маневр при розпиленні виконати важко, можна використовувати спейсери (допоміжні пристрої, які гальмують швидкість руху аерозольного хмари), що допомагають синхронізувати вдих з упорскуванням.

Вентолин для інгаляцій

Лікарський засіб Вентолин небули для інгаляцій призначають при терапії хронічного бронхіту, стійкого до традиційних методів лікування, і гострої тяжкої бронхіальної астми. Максимальна концентрація сальбутамолу в далеких відділах дихальних шляхів досягається за допомогою ендотрахеальної трубки. Цей метод ефективніше, ніж використання аерозольного балончика, при якому більша частина активної речовини концентрується в ротовій порожнині.

Співвідношення фізрозчину і Вентолін

Якщо терапія недовготривала, дорослим розводити препарат не треба, що знаходиться у поліетиленових ампулах 1% розчин готовий до застосування. Якщо ж сеанс має тривати більше 10 хвилин або передбачається тривалий курс інгаляцій, препарат краще розвести. Для цих цілей краще використовувати розведений водою хлорид натрію з концентрацією 0,9%. Ліки з'єднується з аптечним фізрозчином в пропорції 1:2.

Вентолин аерозоль

Алюмінієвий балончик з дозатором, що містить білу суспензію, з-за простоти використання є найбільш затребуваною формою препарату. Хворий самостійно вводить ліки через ротову порожнину. Однією дозою діючої речовини вважається 120 мкг сальбутамолу сульфату, або 100 мкг чистого Сальбутамолу (кількість, що виділяється з балончика при одному упорскуванні). Балон містить 200 таких доз.

Особливі вказівки

Препарат повинен бути допоміжним компонентом при комплексній терапії хвороби. Якщо у хворого потреба в ліках збільшується, погіршення стану пацієнта. Щоб уникнути розвитку гіпоксемії (низького рівня кисню в крові), одночасно потрібна киснева терапія. При використанні ліків може розвиватися парадоксальний бронхоспазм – протилежна очікуваного ефекту реакція організму. Прийом препарату слід негайно припинити.

Вентолин при вагітності

В результаті багаторічного клінічного застосування препарату вагітними жінками, не виявлено прямих доказів його негативного впливу на плід. З іншого боку, опублікованих даних про безпечне використання ліки у період вагітності занадто мало. Використання препарату вагітними жінками виправдовується, тільки якщо загроза здоров'ю матері перевищує ризик можливого впливу на плід.

Вентолин для дітей

Інгаляції препаратом Ventolin призначають дітям у віці від 1,5 до 12 років. Рекомендована доза для 1 інгаляції становить 0,5 мл, 1 небули вистачає на 5 сеансів. Це кількість речовини розводять 2 мл фізрозчину. В особливих випадках дітям збільшують дозу до 5 мг. Дітям 12 років і старше інгаляції з Вентоліном роблять, виходячи з наступних рекомендацій:

  • купірування бронхолитического спазму – 2 інгаляції по 100 мкг;
  • профілактика бронхоспазму при планованому контакті з алергеном – 1 інгаляція 100 мкг за 10-15 хв до взаємодії з фактором, що провокує алергію;
  • тривала терапія – 200 мкг, 1-4 раз на добу.

Лікарська взаємодія

Одночасне використання препарату з іншими медикаментозними засобами може призвести до небажаних результатів – спровокувати тяжку аритмію шлуночків серця, підвищити внутрішньоочний тиск, значно зменшити вміст калію в крові. Не призначають ліки під час хірургічних операцій з використанням анестезії. Не рекомендується використання бронхолитика одночасно з препаратами наступного дії:

  • блокують бета-2-адренорецептори на основі Пропранололу;
  • збудливими центральну нервову систему – Амфетаміном, Ноотропілом;
  • сповільнюють перебіг ферментних реакцій моноаміноксидази – антидепресантами Бефолом, Ніаламідом;
  • нейростимулирующими засобами на основі метилксантинів – Теофіліном, Кофеїном;
  • антихолінергічними, блокують природні нейромедіатори – Атропіном, Прометазином.

Побічні дії

Реакція організму на прийом препарату може виражатися у вигляді головного болю, тремору, тахікардії, гіпотонії. На тлі лікування бронхолитиком нерідко виникають: підвищена збудливість, галюцинації, неспокій, м'язові судоми, можливі ангіоневротичний набряк і кропив'янка. Препарат може впливати на виділення інсуліну, викликати парадоксальний бронхоспазм, обструкцію бронхів, посилення задишки, лактоацидоз і гіпокаліємію.

Передозування

Кількість Вентолін, перевищує терапевтичні дози, може призвести до виникнення гіперглікемії, молочнокислого ацидозу, зниження рівня калію в крові. Відповідь серцево-судинної системи виявляється тахікардією, зниженням артеріального тиску, центральна нервова система реагує гіперактивністю, збудженням. Лікування при передозуванні симптоматичне, з повною відміною ліки. Дія препарату найкраще нейтралізується кардиоселективными бета-адреноблокаторами.?

Протипоказання

Препарат не рекомендується застосовувати при ускладненнях під час вагітності і передчасних пологів. Протипоказано ліки дітям до 18 місяців. З обережністю призначають його при діагностуванні у хворого:

  • глаукоми;
  • вади або ішемічної хвороби серця;
  • серцевої недостатності;
  • аортального стенозу;
  • артеріальної гіпертензії;
  • тахіаритмії.

Умови продажу та зберігання

Ліки зберігають протягом 2 років, забезпечуючи температурний режим зберігання на рівні 30 градусів, не допускаючи впливу ультрафіолету. Воно втрачає свої терапевтичні властивості при переохолодженні. Забороняється зберігання бронхолитика в місцях, доступних дітям. В аптеках препарат відпускається за рецептом лікаря.

Аналоги

Для терапії обструктивних захворювань дихальних органів у гострій і хронічній формах, на вітчизняному ринку представлений ряд препаратів на основі Сальбутамолу. При патологіях, що протікають з бронхоспазмом, ефективні такі аналоги медикаменту:

Найменування

Країна виробництва

Форма випуску

Зміст сальбутамолу 1 таблетці/ампулі/дозі/небуле

Вентилор

Іран

розчин для внутрішньовенних ін'єкцій

0,5 мг/мл

Сальтос

Російська Федерація

таблетки

7,23 мг

Салмо

Республіка Хорватія

2 мг

Алопром

Югославія

Волмакс

Великобританія

4 або 8 мг

Сальбутамол Интели

Іспанія

Аерозоль для інгаляцій

100 мкг

Сальбутамол Нео

Україна

Саламол Еко Легке дихання

Ірландія

Асталин

Індія

Сальгим

Російська Федерація

розчин для інгаляцій

2,5 мл

Небутамол

Україна

Саламол Стери-Неб

Чеська Республіка

Ціна Вентолін

В аптеках та інтернет-аптеках Москви і Московської області препарат представлений аерозолем і розчином для інгаляцій. Сироп і таблетки для перорального застосування зустрічаються рідше. Вартість ліки коливається незначно залежно від форми випуску та країни виробництва:

Найменування

В якій країні виробляється

Форма випуску

Де купити

Ціна, рублів

Ventolin спрей

Великобританія

Аерозоль 200 доз

wer.ru

142

«Неофарм» на Обручева

152,37

Ventolin Небули

Великобританія

Розчин 1мг/мл, 20 шт.

«ЗдравСити», Радянська, 101

273

Німеччина

«Аптеки столичка», м. Алтуфьево

270,5

Таблетки Ventolin

Німеччина

Таблетки 4 мг 100 шт.

ТОВ «Інів-Фарма»

155

Ventolin сироп

Франція

Флакон 150 мл

«Самсон-Фарма» на Адмірала Ушакова

50

Відгуки

Олег, 46 роківУ мене вже 12 років алергія на тополиний пух – як тільки він починає літати в повітрі, виникає риніт, утруднюється дихання. Ventolin рятує мене від нападів задухи і нежиті. Я купую цей бронхолитик в балончиках і бризкаю в горло, коли відчую необхідність. Препарат мені допомагає. У кого схожі проблеми, раджу спробувати.
Регіна, 28 роківМи дуже злякалися, коли у 2-річної доньки перший раз стався напад астми. Поки чекали приїзду швидкої, кожна хвилина здавалася вічністю. Бригада привезла з собою інгалятор і буквально за 10 хвилин впоралася з нападом з допомогою Вентолін. Це ліки дуже швидко знімає задуха, завжди тримаю його будинку в аптечці.
Поліна, 34 рокиМій батько працював на шкідливому виробництві, у них був випадок, коли стався витік хлору, і люди встигли надихатися парами. Зараз у батька сильний кашель майже постійно, як у курця. Лікувався по-різному, але коли прописали інгаляції з Вентолін, полегшення прийшло відразу, після першої процедури. З тих пір він завжди носить при собі балончик.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!