Октреотид - інструкція із застосування, форма випуску препарату, побічні ефекти, аналоги і ціна

У медичній практиці присутні діагнози, які вимагають придушення деяких функцій організму: секреції ферментів, гормонів. Це потрібно для повноцінної життєдіяльності або при хірургічних діях для нормального відновлення в післяопераційний період. До таких клінічних випадків відносяться акромегалія, онкологічні захворювання, освіти в ендокринній системі, неможливість класичних способів лікування (променева терапія, оперативне вплив).

Інструкція із застосування Октреотиду

Даний препарат належить до синтетичних аналогів або похідним природних гормонів організму людини. Активна речовина замінює соматостатин, воно має те ж фармакологічну дію, але має більш тривалою дією. Препарат Октреотид пригнічує вироблення гормону росту, інсуліну, серотоніну, глюкагону, гастрину, які надмірно виробляються з-за патології або після прийому їжі.

Склад і форма випуску

Октреотид випускається виключно в розчинах для внутрішньом'язового та підшкірного введення. Обсяг ампул становить 1 і 5 мл Дозування розрізняється концентрацією активної речовини на 1 мл розчину: 50, 100, 300, 600 мкг. Рідина не має кольору і запаху. Препарат поставляється в закритих контурних картонних коробках. Октреотид-Депо і Октреотид-Лонг являють собою ліофілізований порошок для інфузій (в деяких видах – ущільнений до таблетки) у комплекті з розчинником, відновної суспензією, спеціальним шприцом та голкою для внутрішньом'язових ін'єкцій.

Речовина в препараті

Концентрація

Октреотид

50/100/300/600 мкг

Хлорид натрію

9 мг

Вода для ін'єкцій

менше 1 мл

Октреотид-Депо в складі містить кополімер dl молочної та гліколевої кислот, полісорбат-80, вода для ін'єкцій, D-маніт, натрієву сіль карбоксиметилцелюлози. Для препарату Октреотид-Лонг використовуються кармеллоза натрію, D-манітол. Різниця трьох форм препарату полягає:

  • у швидкості всмоктування;
  • тривалості знаходження терапевтичної концентрації активної речовини всередині організму;
  • спрямованості впливу.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Препарат розрахований на придушення секреції гормонів, які виробляються надлишково організмом пацієнта з-за патологій і після прийому їжі. Це відноситься до глюкагону, інсуліну, гастрину, серотоніну, інсуліну. Октреотид знижує вироблення гормону росту, що спричинюється надмірної фізичної навантаженням, аргініном або інсуліновою гіпоглікемією. Також пригнічується секреція тиреотропіну.

Препарат застосовується для зниження ризику післяопераційних процесів після оперативних дій на підшлунковій залозі (панкреатичних нориць, гострого панкреатиту після операції, сепсису, абсцесів). Октреотид застосовують, комбінуючи з іншими препаратами, для ефективної зупинки кровотечі і його рецидивів при варикозному розширенні вен шлунка та ШЛУНКОВО-кишкового тракту у пацієнтів з цирозом печінки.

При підшкірному введенні препарат максимально швидко всмоктується: максимальна концентрація активної речовини досягається через 30 хвилин. Речовина зв'язується з білками плазми крові на 65%. Виводиться препарат з організму через 100 хвилин при підшкірному введенні. При внутрішньовенних ін'єкціях вихід октреотиду з організму здійснюється за 2 етапи: через 10 і 90 хв. Основна маса речовини виводиться через кишечник, 32% видаляється нирками в незмінному вигляді.

Показання до застосування Октреотиду

Препарат спрямований на придушення секреції гормонів при великому списку хвороб. Додатково засіб використовується для профілактики післяопераційних ускладнень в органах черевної порожнини. Засіб допускається до використання у комбінації зі специфічними видами терапії (наприклад, ендоскопічним склерозирующим лікуванням). Основні напрямки використання Октреотиду:

  • гострий панкреатит;
  • зупинка кровотечі при виразковій хворобі 12-палої кишки і шлунка;
  • профілактика і зупинка з варикозно розширених вен при цирозі печінки;
  • лікування і профілактика ускладнень в черевній порожнині після оперативного втручання;
  • акромегалія, при неефективності агоністів дофаміну, неможливості виконання хірургічного втручання, променевої терапії;
  • абдомінальні ендокринні пухлини гастроэнтеропанкреатической системи;
  • глюкагонома;
  • гастринома;
  • рефрактерна (несприйнятлива) діарея у СНІД-пацієнтів.

Спосіб застосування і дозування

Препарат є активним агентом придушення вироблення гормонів, тому самостійне зміна дозування або призначення без вказівок лікаря не допускається. Неправильне використання засобу призводить або до активного розвитку основного захворювання, або до утворення нових за недостатнього гормонального фону. Доза і форма ін'єкції призначаються виключно з урахуванням діагнозу та стану конкретного пацієнта. Форми Депо і Лонг вводяться внутрішньом'язово.

Зразкові дозування при різних захворюваннях виглядають наступним чином:

  • октреотид при панкреатиті (гострому) – 100 мкг 3 рази на добу протягом 5 днів підшкірно (п/к) (можливо збільшення дози до 1200 мкг/добу ін'єкціями у вену (в/в));
  • зупинка виразкового кровотечі – 25-50 мкг/год в/в протягом 5 днів;
  • зупинка венозної (варикозне розширення) кровотечі стравоходу – 25-50 мкг/год в/в протягом 5 днів;
  • профілактична доза при операціях – 100-200 мкг п/ш за 1-2 години до оперативного втручання, 100-200 п/к 3 рази/добу після операції протягом 5-7 днів;
  • акромегалія або гастроэнтеропанкреотические пухлини – по 50-100 мкг 1-2 ін'єкції щодоби.

Лікарська взаємодія

Лікарський засіб уповільнює всмоктування циметидину і зменшує засвоєння циклоспорину. При паралельному прийомі з діуретиками, бета-адреноблокаторами, інсуліном, пероральними гіпоглікемічними препаратами, блокаторами «повільних» кальцієвих каналів потрібна корекція дози. Збільшується біодоступність бромокриптину. Лікарські засоби, які схильні метаболізації ферментів системи цитохрому Р450, призначаються під жорстким контролем з боку фахівця.

Побічні дії

Тривале використання препарату провокує утворення каменів у жовчному міхурі. Крім алергічних реакцій та алопеції при застосуванні засобу, може проявитися цілий спектр побічних реакцій. Їх поява залежить від тяжкості захворювання, загального стану хворого, лікарської взаємодії. Уважно потрібно ставитися до режиму харчування з-за зміни секреції інсуліну і інших гормонів. Можливі побічні ефекти:

  • анорексія;
  • нудота, блювання, здуття живота, метеоризм, діарея, стеаторея, спастичні болі;
  • кишкова непрохідність (рідко);
  • гострий гепатит без холестазу;
  • аритмія;
  • брадикардія;
  • гіпербілірубінемія;
  • гіперглікемія;
  • порушення толерантності до глюкози;
  • розвиток персистуючої гіпоглікемії;
  • свербіж, печіння, почервоніння, припухлість шкіри або м'язи в місцях ін'єкцій.

Передозування

Застосування препарату Октреотиду в надлишку провокує короткочасне уражень частоти серцевих скорочень, відчуття припливу крові до голови і обличчя. Окремо передозування може проявлятися в порушенні функціонування ШКТ: нудоти, діареї, відчуття порожнього шлунка (різкого голоду), спастичних болях. Лікується стан симптоматично, не вимагає припинення терапії (крім критичних випадків).

Протипоказання

Препарат не призначають пацієнтам до 18 років та при підвищеній чутливості до активної речовини. З обережністю призначають засіб при жовчнокам'яній хворобі, цукровому діабеті. В період вагітності і грудного годування препарат використовують, тільки якщо потенційна користь лікування перевищує ризик для матері та плоду, так як дія кошти на вагітних і під час лактації не вивчалось.

Умови продажу та зберігання

Препарат та його форми відпускаються виключно за рецептом. Строк придатності при дотриманні умов зберігання – 5 років. Препарат не переносить знаходження на світлу. Температура зберігання – 8-25 градусів Цельсія.

Аналоги Октреотиду

Препарати-замінники призначаються при непереносимості базового засобу або його недоступність. Аналоги теж відпускаються за рецептом, тому теоретично їх самостійне використання замість Октреотиду неможливо. Потрібно пам'ятати, що зміна курсу лікування здійснює виключно спеціаліст на основі індивідуальних реакцій хворого на терапію. Основні аналоги Октреотиду:

  • препарат Сандостатин – порошковий аналог для створення розчинів для в/в та п/ш ін'єкцій, активна речовина – октреотид, вплив на організм – ідентичне;
  • Соматостатин – препарат на основі чистого речовини, що пригнічує вироблення гормонів росту, інгібітор серотоніну, деяких пептидів;
  • препарат Диферелін – аналог для підшкірного введення на основі ацетату трипторелина, використовується при лікуванні жіночого безпліддя, ЕКО для придушення тих же гормонів і речовин при неможливості використання октреотиду;
  • препарат Серморелин – застосовується для діагностики реактивності та функціональної здатності соматотропинов (перевірка можливої недостатності гормону росту у низькорослих дітей).

Ціна

Препарат із-за специфіки виробництва коштує дорого (аналоги не дуже відрізняються за ціною і мають свою специфіку застосування). Середня вартість в аптеках Москви становить 1300 рублів. Вартість варіюється залежно від типу препарату, його концентрації, країни виробника. У регіонах засіб іноді варто на 15-30% дорожче із-за невеликої затребуваності. Середні ціни по Москві і столичного регіону:

Найменування препарату

Середня ціна, р.

Октреотид 0,01%, 1 мл, №5

1423

Октреотид 0,01%, 1 мл, №10

Дві тисячі вісімсот

Октреотид-лонг ФС, 10 мг, №1 комплект (внутрішньом'язовий препарат)

30 650

Окреотид-депо ліофілізат д/сусп. в/м 10 мг (внутрішньом'язовий препарат)

19 054

Відгуки

Євген, 46 роківПару років тому почалися страшні головні болі. Після курсу аналізів, обстежень на томографії побачили ущільнення, яке виявилося аденомою гіпофіза з букетом супутніх захворювань. Швейцарський сандистатин знімав частина симптомів, але коштував 60 тис. р. Вітчизняний Октреотид-Лонг став адекватною заміною з більш якісним ефектом.
Володимир, 57 роківОпинився в лікарні з шлунковою кровотечею, постійно рвало кров'ю. Призначили строкову лапаротомію і вкололи Октреотид. Через півгодини кров перестала виходити потоками. Після операції кололи його ще тиждень, щоб запобігти ускладнення. Виявилося – прорив виразки. Як лікарі сказали, якщо б не прокололи, могли б на столі втратити мене.
Борис, 33 рокиПісля Нового року забрала швидка з дикими болями підшлункової (позначилася комбінація жирного м'яса, салатів і алкоголю). Діагноз – гострий панкреатит. Кололи Октреотид-Фсинтез протягом 5 днів. Болі пройшли вже через добу. Лікарі призначили жорстку дієту, а спиртне заборонили на найближчі півроку, хоча після такого – пити взагалі не буду.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!