Мазі для лікування суглобів: ефективні засоби від болю і запалень

Якщо запалилися і сильно болять суглоби, при цьому біль збільшується в процесі ходьби, діяти потрібно негайно. В іншому випадку пацієнт може заробити інвалідність, відчувати себе по життю неповноцінною людиною. У сучасній фармакології заявлено багато медичних препаратів, здатних не тільки придушити больовий синдром, але і зняти запальний процес, прискорити регенерацію тканин. При виборі таких потрібно звернутися до спеціаліста, пройти діагностику на предмет виявлення прихованих патологій в організмі.

Що таке мазі для лікування суглобів

Це лікуючі засоби для зовнішнього застосування різних фармакологічних груп, основна мета яких – усунути видимий набряк і почервоніння м'яких тканин в області запалених суглобів, полегшити загальне самопочуття хворого. Таке місцеве лікування артралгії через свого локального впливу на вогнище патології є максимально продуктивним, при цьому має мінімум протипоказань, побічних ефектів, а ризик лікарської взаємодії і зовсім виключений. Щоб метод інтенсивної терапії був безпечним і продуктивним, потрібно узгоджувати його з лікарем.

Види

Обираючи лікувальні мазі для суглобів, важливо не тільки ознайомитися з докладною інструкцією по застосуванню, але й індивідуально проконсультуватися з компетентним фахівцем. Самолікування позитивної динаміки не забезпечує, або зовсім може суттєво зашкодити здоров'ю. Нижче представлена умовна класифікація лікувальних мазей для хворих суглобів, що помітно полегшує вибір пацієнта:

  • протизапальні: Вольтарен, Ортофен, Диклофенак;
  • зігріваючі і дратівливі: Капсикам, Финалгон терпентину, апізатрон, Випросал;
  • знеболюючі: Ібупрофен, Кетонал, Никофлекс;
  • гомеопатичні: Фастум-гель, Быструм-гель, Кінська сила, Ледума;
  • хондропротектори: Артропант, Хондроксид.

Від болю

Якщо запалені суглоби турбують пацієнта гострим больовим синдромом, першим ділом потрібно підібрати безпечну, але дієву мазь від біль у колінах. Таких фармакологічних позицій вистачає, вони мають виражені аналгетичні властивості. Виражений знеболюючий ефект переважає через 15-20 хвилин з моменту проведення першої процедури. Добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції:

  1. Кетонал. Активний компонент кетопрофен пригнічує вироблення простагландинів, позбавляє від больового синдрому, зменшує набряклість. Діє локально, а з побічних явищ може спровокувати лише місцеві реакції та алергію. Лікування належить проводити 2-3 рази на добу протягом 2-3 тижнів без перерви. Серед переваг – бажаний результат і доступна вартість лікування. Недоліки обмежуються потенційно можливими побічними явищами.
  2. Випросал. Це натуральний засіб, що виключає виникнення ефекту звикання. Активними компонентами є зміїний отрута, камфора, саліцилова кислота, соснова живиця. Вони продуктивно купируют больовий синдром, довгостроково знімають запальний процес при хронічних захворюваннях суглобів. Наносити лікувальний склад можна тонким шаром, обережно втираючи в поверхню. Лікуватися таким способом вранці і ввечері протягом 10-14 днів. Серед недоліків лікування – ризик виникнення алергічної реакції на компоненти препарату.

Протизапальні

Щоб зняти запалення, лікарі при артриті і не тільки рекомендують придбати в аптеці нестероїдні протизапальні засоби локальної дії у формі мазі і пройти повний курс. Представники групи НПЗП відповідають не тільки за купірування больового синдрому, але і пригнічують запальний процес, прискорюють відновлення зруйнованих тканин, мають загальнозміцнюючі властивості. Кращі мазі для лікування:

  1. Вольтарен. Це лікувальна мазь, яку потрібно наносити тонким шаром на осередки патології 2-3 рази за добу. Діюча речовина диклофенак усуває біль, зменшує вогнища запального процесу, прискорює природний процес одужання. Медичний препарат частіше використовують у схемі комплексного лікування для продовження періоду ремісії. Діють активні компоненти швидко і м'яко, але серед недоліків лікування лікарі виділяють ризик місцевих алергічних реакцій.
  2. Ортофен. Це похідне фенілоцтової кислоти з аналгетичну, протизапальну, жарознижувальну ефектом. При гострому больовому синдромі, який часто виникає при бурситі або артрозі, необхідно за раз використовувати 2-4 м ліки, інтенсивно втирати в осередки патології. Кратність процедур за добу – 3-4, лікуватися до повного зникнення характерною хворобливості. Швидким одужання не назвеш, але позитивна динаміка стійка. Серед недоліків – наявність в інструкції протипоказань, побічних явищ.

Для відновлення суглобів

Характерний симптом є наслідком невралгії або виникає при сильному вивиху з формуванням гематоми. У будь-якому випадку, спостерігається травмування не тільки м'яких тканин, але і суглобів. Для відновлення цілісності сполучної тканини потрібно негайно використовувати кошти з колагеном, які якраз і забезпечують потужний регенеруючий ефект. Нижче представлені найбільш ефективні мазі:

  1. Лошадинная сила. Це гель для зовнішнього застосування, який відрізняється швидким дією на вогнище патології, високою ефективністю. Серед показань – артрози, остеохондрози, пошкодження зв'язок і суглобових елементів. Активні компоненти – лавандова і м'ятна олія, вітамін Е. Якщо шкіра пошкоджена, такі ділянки можна обробляти ліками. Тоді як цілі шкірні покриви необхідно змащувати до повного вбирання 2-3 рази за добу. Курс терапії – 2-3 тижні в комплексі з іншими препаратами. Серед недоліків – алергія на рослинні компоненти, виборчий ефект.
  2. Дону. Це препарат з глюкозаміном, який сприяє відновленню уражених хрящів. Активний компонент відновлює обмін речовин у сполучній тканині, прискорює природний процес регенерації. Ліки потрібно наносити тонким шаром на болючі коліна чи інші осередки патології, але попередньо їх вимити і просушити. У запущених клінічних випадках засіб стає частиною комбінованої терапії, а задіяти його покладено вранці і ввечері, поки біль та інші симптоми повністю не зникнуть.

Зігріваючі

Така знеболююча мазь позитивно впливає на нервову систему, полегшує загальну симптоматику артриту, артрозу, остеохондрозу, доречна при травмах, ударах, розтягненні сухожиль і інших пошкодженнях суглобів з формуванням великих гематом і набряків. Ефективні мазі з зігріваючим ефектом:

  1. Финалгон. Особливо ефективно знеболюючі ліки при ревматоїдному артриті. Наносити склад на шкіру потрібно спеціальним аплікатором, при цьому впевнитися у відсутності побічних ефектів, медичних протипоказань. Активні компоненти в хімічному складі розширює поверхневі судини, локально стимулюють кровообіг. Засіб володіє протизапальним, знеболюючим ефектом. Використовувати його можна вранці і ввечері до зникнення тривожної симптоматики.
  2. Капсикам. При проникненні активний компонент дратує шкіру, стимулює локальний кровотік, прибирає гострий напад болю. В результаті інтенсивного живлення клітин і тканин можна прибрати напад болю, знизити набряклість, зупинити запальний процес. Після нанесення лікувального складу рекомендується деякий час залишатися без руху. Процедуру бажано проводити перед сном, додатково забезпечити зігріваючий ефект. Недоліком лікування вважаються місцеві алергічні реакції на шкірі.

Гомеопатичні

Для відчуття внутрішнього комфорту і усунення нападу болю лікарі вдаються до допомоги гомеопатії. Такі лікуючі засоби містять природні компоненти, що діють за таким же принципом, але мають менше протипоказань, побічних явищ. Виключенням стає підвищена чутливість організму до речовин рослинного походження. Щоб в домашніх умовах зупинити запальний процес, забезпечити відновлення клітин, рекомендовані такі фармакологічні позиції:

  1. Траумель С. Препарат володіє системною дією на вогнище патології: прибирає набряк, усуває біль, поліпшує кровообіг, підвищує тонус судин. Оскільки короткочасне полегшення, необхідно задіяти такі ліки в складі комплексної терапії хворих суглобів. При гострій стадії наносити лікувальний склад потрібно до 5 разів/добу, при цьому якісно втирати в шкірні покриви. Серед недоліків такого фармакологічного призначення – висока ціна, виборчий лікувальний ефект.
  2. Шабельник. Однойменний активний компонент має знеболюючу, протизапальну, протинабрякову дію. Рекомендований при артриті, артрозі, радикуліті, остеохондрозі у складі комбінованої терапії. Ліки має приємний аромат, а використовувати його потрібно зовнішньо – наносити на попередньо очищені шкірні покриви до 4-5 разів/добу. Завдяки рослинним екстрактам у складі, швидко проходить біль, скутість рухів, нормалізується фаза сну. Недоліки лікування повністю відсутні.

Хондропротектори

Щоб прискорити процес регенерації тканин, необхідна ефективна мазь для суглобів – хондропротектори. Такі медикаменти відпускаються без рецепта, але не повинні ставати наслідком поверхневого самолікування. Ось надійні ліки для продуктивного відновлення травмованих і уражених суглобових елементів:

  1. Артрин. Активний компонент – сульфат хондроїтину в кількості 5%, який стимулює обмін речовин в м'яких тканинах і хрящах. Артрином можна не тільки прибрати видиму припухлість, але і скоротити тривалість інтенсивної терапії. Наносити склад належить 3-4 рази за добу, але попередньо пересвідчитися, що в організмі відсутня чутливість до діючих речовин. Курс лікування – до 2-3 тижнів залежно від стадії патологічного процесу.
  2. Структум. Активний компонент – хондроітин стимулює обмін речовин на клітинному рівні. Мазь має однорідну структуру і приємний аромат, в аптеці відпускається без рецепта. Необхідно попередньо вимити і просушити вогнища патології, а потім нанести ліки тонким шаром, поки воно остаточно не вбереться. Таку процедуру дозволено повторювати до 3-4 разів за добу на протязі 3 тижнів без перерви. Випадки передозування і лікарська взаємодія повністю виключені. Недоліком вважається висока вартість медикаментів.

Комбіновані препарати

Дана група медикаментів забезпечує комплексну дію в організмі: одночасно знімають біль і запалення, відновлюють травмовані тканини і повертають колишню рухливість кінцівок. Відгуки про такому консервативному лікуванні носять позитивний характер, головне – вибрати гідне ліки строго за рекомендацією лікуючого лікаря. Надійні медикаменти:

  1. Дикуль. Це комбінований препарат, у складі якого переважають тільки рослинні компоненти. Це прополіс, масло чайного дерева і обліпихи, бджолині продукти життєдіяльності, іони срібла, ведмежа жовч, вітаміни А, Е, колаген. Ліки можна задіяти в комплексі з іншими анальгетиками або самостійно, наносити на осередки патології до 5 разів за добу. Якщо виникає алергія, необхідно змінити лікуючу засіб. Серед переваг – натуральний склад, максимальна безпека лікування. Недоліки – виборчий лікувальний ефект.
  2. Быструм-гель. Ліки здатні охолоджувати вогнища патології і заморожувати больовий синдром. Досягається такий ефект за рахунок підвищеної активності діючих речовин – лавандового і неролієва масел. Призначається засіб при артрозах і бурситах, може виступати в якості самостійного нестероїдного протизапального препарату. Ефірні олії прибирають біль, скорочують вогнища патології. Наносити лікувальний склад потрібно до 3-5 разів за добу при курсі інтенсивної терапії – 3-4 тижні без перерви. Замовити ліки можна з каталогу в інтернеті.

Для літніх

Оскільки в пенсійному віці є ряд хронічних захворювань, необхідно з особливою вибірковістю поставитися до схеми інтенсивної терапії хворих суглобів. Пояснюється це потенційним ризиком рецидиву, який помітно знижує якість життя, може навіть призвести до неминучої госпіталізації. Лікують суглоби кошти повинні володіти м'яким, легким ефектом, локально впливати на вогнище патології. Надійна мазь для суглобів коліна:

  1. Артропант. Активний компонент – екстракт з пантів алтайського оленя-марала. Препарат має протизапальні, регенеруючі, загальнозміцнюючі властивості, поліпшує амортизацію суглобів, прибирає біль, набряки і дискомфорт.
  2. Золота зірка з активним компонентом капсаїцин. Потрібно наносити лікувальний склад на зони ураження до 2-4 разів за добу, після чого не мочити водою. Зазначене засіб не має протипоказань, але може викликати алергічні реакції.

Для дітей і підлітків

Болючість суглобів не виключена в дитячому віці, але зустрічається набагато рідше, ніж у дорослих. Щоб забезпечити інтенсивний приплив крові і локально поліпшити кровообіг в суглобах дитини, педіатри рекомендують задіяти такі медичні препарати повним курсом при відсутності протипоказань і побічних явищ:

  1. Іхтіолова мазь. Це місцевий анальгетик для використання зовнішньо, який рекомендований дітям від 12 років. Засіб ефективно знімає біль, усуває запалення, нормалізує рухливість. На період лікування бажано відмовитися від фізичних навантажень, залишатися під наглядом педіатра. Медикамент практично не має протипоказань, побічні явища виникають дуже рідко. Головний недолік – неприємний запах.
  2. Быструмгель. Препарат дозволений дітям від 12 років при травмах, ударах, синцях і розтягненнях сухожиль з травмуванням суглобових структур. Призначений для використання зовнішньо, випадки передозування на практиці зафіксовані не були. Необхідно наносити тонким шаром ліки на уражені ділянки. Повторювати процедуру до 2-3 разів за добу до зникнення симптоматики. Недоліки консервативної терапії відсутні.

Для спортсменів

Професійним спортсменам ліки для хворих суглобів можуть знадобитися в самий несподіваний момент, тому такі повинні в обов'язковому порядку бути присутнім в аптечці. Використовувати на практиці їх належить при вивихах, розтягненнях, спортивних травмах, які доставляють болючість і значно обмежують рухи. Покупку такого роду ліків потрібно попередньо обговорювати з тренером або лікуючим лікарем, при цьому виключити самолікування. Ось про які медикаменти для професійних спортсменів йдеться:

  1. Випротокс. Це лікарський препарат зі зміїним отрутою в натуральному складі. Засіб володіє пекучим і розігріваючу дію, після нанесення на дерму локально стимулює кровообіг, знімає сильне запалення, демонструє виражений знеболюючий ефект. Уникайте попадання лікувального складу на слизові оболонки. Курс терапії визначається індивідуально.
  2. Нікофлекс. Ефективна мазь від болю в плечових, ліктьових, колінних, тазостегнових та інших суглобах, ідеально підходить для спортсменів при відсутності алергічної реакції на натуральні компоненти. Засіб розроблений на основі екстракту пекучого перцю і саліцилатів, діє локально. Серед переваг – не сильно пече шкіру, швидко діє, не викликає ускладнень. Використовувати складу потрібно до 3 разів за добу. Недоліки такого фармакологічного призначення відсутні за винятком індивідуальної непереносимості активних компонентів.

Мазь для суглобів з димексидом

Димексид володіє вираженим знеболюючим ефектом, знайшов своє застосування в багатьох напрямках сучасної медицини. Мазі на його основі відрізняються виражену аналгетичну, протизапальну, тонізуючу і загальнозміцнюючу дію. Таке фармакологічна призначення не рекомендоване у дитячому віці до 6 років, при вагітності та лактації. Список медичних протипоказань досить великий, тому самовільно лікуватися категорично заборонено.

Димексид можна використовувати в складі мазі, яку призначають при артриті, радикуліті, артрозі, остеохондрозі та інших ураженнях сполучної тканини. Наносити лікувальний склад належить тонким шаром на вогнище патології, акуратно втирати до повного всмоктування. Використовувати пов'язки і компреси не рекомендується щоб уникнути опіку. Позитивна динаміка спостерігається вже після проведення першого сеансу. Тривалість терапії – до повного зникнення симптоматики.

Краща мазь

Фаворитом у розглянутій фармгруппе вважається мазь Диклофенак. Це медичний препарат з однойменною активним компонентом, який, згідно з численними відгуками, діє швидко і без ускладнень. Позитивна динаміка основного захворювання спостерігається через 3-5 днів після початку інтенсивної терапії, але для її підтримання та закріплення потрібно пройти повний лікуючий курс. Протипоказання обмежені, ризик лікарської взаємодії зважаючи зовнішнього застосування повністю відсутня.

Правила використання

Мазі для хворих суглобів необхідно використовувати зовнішньо, як самостійне лікуючу засіб або в комплексі з представниками інших фармакологічних груп. Основні правила консервативного лікування поетапно представлені нижче:

  1. першим ділом потрібно промити і просушити видимі вогнища патології;
  2. наносити лікувальний склад тонким шаром по всій поверхні;
  3. акуратно втирати ліки до повного вбирання в шкірні покриви;
  4. оброблені зони небажано мити, накладати пов'язки;
  5. процедуру проводити від 2 до 4 разів за добу.

Протипоказання

Перш ніж почати консервативне лікування, рекомендується вивчити інструкцію та ознайомитися з медичними протипоказаннями щодо зовнішнього використання тієї чи іншої лікувальної мазі. Обмеження такі:

  • підвищена чутливість організму до активних компонентів ліки;
  • вікові обмеження (особливо діти до 6 років);
  • періоди вагітності, лактації;
  • пошкодження шкірних покривів.

Ціна

При виборі алкалоїду або іншого знеболюючий засіб для суглобів не останню роль відіграє його вартість. Це питання варто обговорити з лікарем, знайти гідну альтернативу. Ліки для уражених м'язів і хрящів можна купити в інтернет-магазині, при цьому скористатися хорошою знижкою і швидкою доставкою. Нижче представлені медикаменти з розцінками по Москві:

Назва мазі для лікування суглобів

Вартість в Москві, рублів

Кетонал

від 280

Найз

180

Шабельник

250

Финалгон

320

Траумель С

500

Кеторол

200

Быструм-гель

300

Артропант

1 000

Відео

Які допомагають мазі від болю в суглобах?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!