Псиллиум - що це таке, інструкція по застосуванню і свідчення і аналоги

Відповідь на питання, що таке псиллиум (або на латині Psyllium husk fiber), проста - за цими загадковими назвами ховається звичайний подорожник. Правильніше сказати - лушпиння рослини, що виростає в Індії, Іспанії, Франції. На батьківщині подорожник блошиний, що відноситься до сімейства яйцевидних, носить назву Исфагула або Испагол (plantago psyllium). По суті, псиллиум – це водорозчинна клітковина. Насіння рослини мають темно-коричневий колір. Їх шкірка переробляється певним чином, після чого застосовується в якості біологічно активної добавки.

Склад і форми випуску псиллиума

Насіння подорожника блошного багаті вмістом глікозидів, ліпідів, білків, жирних олій. Значну частку становлять солі магнію, калію, цинку, заліза, кальцію. Основною діючою речовиною виробничого препарату є подрібнена лушпиння подорожника. На 1 г порошку її припадає рівно половина – 500 мг. Інша частина – це допоміжні компоненти. До них ставляться целюлоза, магнію стеарат, тальк, желатин.

У кулінарії псиллиум використовується для приготування дієтичних страв. Добавка практично не має запаху. Ця властивість робить можливим застосування порошку у випічці як заміни борошна. Медицина визначає використання препарату як джерела натуральної клітковини, що сприяє розчиненню повільних вуглеводів . Як Бадів речовина випускається в наступних формах:

  • борошно або висівки у вигляді порошку;
  • капсули;
  • коржі жувальні.

Фармакологічні властивості псиллиума

Необхідно знати, перш ніж приймати БАД псиллиум – що це речовина являє собою з точки зору медицини. Насіння, листя, корені подорожника блошного володіють антисептичними, протизапальними, проносними, кровоспинними і відхаркувальні властивості.

Лушпиння рослини на 85% складається з клітковини, яка розчиняється у воді й інших рідинах. Здатність речовини вбирати до 40 мл на 1 г, робить його чудовим сорбентом. При контакті з водою лушпиння перетворюється в гелеобразную масу. Вона вбирає зайву вологу з кишечника, сприяє нормальному акту дефекації з утворенням м'якого стільця.

Справляється трав'яне засіб і з надлишком холестерину. Вступаючи у взаємодію з жовчю, псиллиум сприяє її забору з кров'яного русла, внаслідок чого знижується рівень шкідливого холестерину. Препарат не подразнює ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При постійному застосуванні шлунок звикає до вступу харчових волокон. Поліпшується тонус м'язового кільця, що з'єднує шлунок і дванадцятипалу кишку. Імунна функція травної системи приходить у норму через покращення роботи залоз внутрішньої секреції - ендокринної системи.

Порошок підходить для профілактики цукрового діабету, загоєння виразок і ерозій шляхом обволікання стінок кишечника. Це створює додатковий захист головного органу травлення. Крім того, речовина здатна очищати, відновлювати капіляри лімфатичних вузлів. При постійному використанні лушпиння знижується можливість утворення каменів у жовчному міхурі та нирках. Після кількох курсів лікування поліпшується стан сечовидільної системи, сповільнюється утворення атеросклеротичних бляшок.

Добавка є недорогий заміною джерела розчинної клітковини. Ціна варіюється від 450 до 3000 рублів залежно від виробника і обсягу. Корисно застосування для людей з надмірною вагою і при дефіциті в раціоні компонентів рослинного волокна. При дієті користь псиллиума велика – він вбирає воду і збільшує вміст шлунка, що забезпечує почуття насичення і засвоєння з їжі корисних вітамінів. Добавка сприяє нормалізації обмінних процесів. Дієтологи радять БАД при лікуванні булімії.

Інструкція по застосуванню псиллиума

Головне, що варто запам'ятати, плануючи приймати псиллиум - що це на перший погляд нешкідлива речовина може погіршити стан здоров'я при порушенні дозування і деяких особливостей прийому. Для кожної форми препарату існують свої нюанси. Жувальні пластини, наприклад, рекомендовано вживати разом з рідкою їжею в кількості 2-3 шт. за добу.

Для капсул та дозування порошку дещо відрізняється:

  • Порошок дорослим і дітям старше 12 років призначають 1-3 рази в день по 1 столовій ложці. Для дітей 6-12 років денна доза становить 3 чайних ложки на 3 прийоми. Речовина треба розчинити в 100 мл води, соку і відразу випити. Можна додавати порошок в кашу.
  • Капсули приймають дорослі та діти після 12 років по одній вранці перед сніданком. Ще одну – через 2 години після вечері, перед сном. Запивати капсули слід 200 мл рідини.

Виробники добавки в інструкції настійно рекомендують при прийомі вживати не менше 1,5-2 літрів води. Це необхідно для ефективного розчинення клітковини і прояви заявлених цілющих властивостей. Рекомендується починати прийом з мінімальної кількості сухої речовини – 1 чайна ложка. Дітям необхідно давати з початку прийому по 0,5 чайної ложки, поступово доводячи дозу до максимальної. Не слід вживати рослинну сировину з іншими препаратами.

Показання до застосування

Область застосування Псиллиума обширна. Його використовують при кишкових проблемах:

  1. Діарея. Волокна вбирають зайву вологу – відбувається закріплення стільця. Слід запивати добавку водою.
  2. Запор. Натуральна клітковина розм'якшує калові маси та сприяє їхньому м'якому виходу, не травмуючи кишечник. Псиллиум допоможе і при геморої.
  3. Дивертикулез. Желеподібна консистенція вичищає фекальні частинки, які потрапляють в дивертикули.
  4. Синдром роздратованого кишечника. Добавка виступає як пребіотик – нормалізує моторику і мікрофлору кишечника, запобігає розвитку дисбактеріозу.

Додаткові показання до застосування БАД на основі подорожника блошного:

  1. Цукровий діабет. Щоденний прийом речовини допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові.
  2. Підвищений холестерин. Застосування добавки в кількості 6 г щодня сприяє зниженню холестерину високої щільності на 3-15%.
  3. Серцево-судинні захворювання. Лушпиння допомагає знизити рівень тригліцеридів, показники систолічного і діастолічного тиску.
  4. Виразковий коліт. Добавку для досягнення ремісії.
  5. Хвороба Крона. БАД полегшує симптоматику захворювання.

Псиллиум рекомендований при проблемах з контролем ваги і недоліком клітковини. До них відносяться:

  1. Булімія. Постійне вживання лушпиння дозволить запобігти безконтрольне переїдання.
  2. Ожиріння, зайва вага. Добавка за рахунок розбухання створює відчуття ситості, рятує від нападів голоду, сприяє стабільному акту дефекації.
  3. Дефіцит клітковини. Псиллиум бере участь в процесі будови клітинних мембран.
  4. Токсини, шлаки. Речовина є відмінним ентеросорбентом, вбирає і виводить шкідливі речовини з організму.

Протипоказання і побічні дії

Абсолютними протипоказаннями до прийому біологічно активної добавки є вагітність, грудне вигодовування, індивідуальна непереносимість. З обережністю подорожник блошиний призначають при таких станах:

  • порушення кровообігу в мозку;
  • тяжкі захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • психічні розлади;
  • вік до 6 і після 80 років.

Важливо точно дотримуватися інструкції по прийому Псиллиума. Консультація з лікуючим лікарем, дієтологом необхідна. Дані заходи допоможуть уникнути або скоротити список можливих побічних ефектів, до яких відносяться:

  • метеоризм;
  • м'язові спазми;
  • диспепсія;
  • свербіж, висип;
  • печіння шкірних покривів;
  • риніт;
  • дерматит;
  • бронхоспазм;
  • алергічні реакції;
  • нудота;
  • запаморочення;
  • утруднене ковтання;
  • набряк Квінке.

Ціна на псиллиум

Купити Псиллиум в Москві не становить праці. Вартість залежить від виробника та форми випуску добавки. Зведені дані за цими параметрами наведено в таблиці:

Виробник

Форма випуску та ціна, рублів

порошок

капсули

коржі

Solgar

1860

1520

1230

Baraka

1670

1380

1100

Испагол

1750

Одна тисяча шістсот

980

Psyllium Husk

1435

1200

1000

Now Foods

1675

1410

1240

Hashmi

1800

1360

1180

Excess Free

1770

1220

1040

Відео

Жити здорово! Псиллиум або лушпиння насіння подорожника. (11.09.2017)

Відгуки

Ніка 27 роківПсиллиум використовую для зниження ваги вже близько року. Результат чудовий – індекс маси тіла знизився з 27 до 25. Шкіра обличчя виглядає здоровою, так і травлення налагодилося. Порошок розводжу з апельсиновим соком – так легше приймати. Здорове харчування та фізичні навантаження поєдную з прийомом БАД. Інакше ніякого ефекту не буде.
Валентин, 56 роківПроблеми з кишечником у мене почалися з порушення стільця, потім з'явився геморой. Екстракт подорожника блошного мені порадила сестра. Перший тиждень прийому було важко пити добавку. Смаку і запаху в неї немає, але ковтати складно. Результати прийому – кишечник спорожняється регулярно, не викликаючи болю від геморою.
Ірина. 39 роківПрепарат призначив лікар-гастроентеролог для нормалізації травлення. Купити в місті не змогла – замовила в Санкт-Петербурзі в інтернет-магазині спортивного харчування. Ціна дуже доступна. Курс прийому становив 30 днів. Після застосування капсул помітила, що зникла печія і відчуття тяжкості в шлунку. Навіть схудла на 2 кілограми!
Марія, 42 рокиМого 14-річному синові лікар порадив вживати рослинну клітковину і відвар чебрецю для вирішення проблеми вугрових прищів. Після 2 тижнів курсу помітила, що запалених вугрів стало менше. Через місяць особа очистилося повністю, і хлопчик став відчувати себе впевненіше. Вирішила сама попити капсули – хочеться схуднути перед початком літнього сезону.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!