Ринсулин НПХ - інструкція із застосування, показання, передозування, аналоги і ціна

Цукровий діабет – серйозне невиліковне захворювання, яким страждає приблизно півмільярда жителів планети. Ця хвороба примушує людину регулярно стежити за харчуванням, змінювати і налаштовувати спосіб життя, має безліч наслідків. Але цукровий діабет – не вирок. Жити з ним можна, головне – розуміти специфіку хвороби і починати вчасно з нею боротися. На першому етапі діабет успішно купірується, людина живе повноцінно і з мінімальними обмеженнями.

Шприц-ручка Ринсулин НПХ

Існує безліч ліків від цукрового діабету, придатних для різних стадій розвитку хвороби. Ринсулин НПХ є одним з найпоширеніших. Він являє собою людський інсулін у вигляді суспензії, який необхідно вводити підшкірно. Найпопулярніша і зручна форма випуску – шприц-ручка для ринсулина нпх, з 1983 року займає лідируючі позиції на ринку. Основні переваги полягають у крайній простоті самостійного використання препарату.

Переваги шприц-ручки неоціненні. Такий спосіб введення інсуліну допомагає точно розрахувати дозу ін'єкції, необхідну концентрацію глюкози, робить уколи менш хворобливими, вводить препарат дуже плавно і швидко. Ручкою можуть користуватися навіть діти. Пристосування є багаторазовим, що має величезні переваги порівняно з попередніми варіантами реалізації ринсулина.

Склад і форма випуску

Сам препарат виглядає як суспензія білого кольору. При струшуванні осад змішуються з рідиною, і суспензія відразу стає готовою до підшкірного введення. Перед використанням слід перевірити температуру кошти — воно повинно бути ні занадто гарячим, ні надмірно холодним. Склад ринсулина в 1 мілілітрі:

Активна речовина: інсулін людський

100 МО

Допоміжні речовини: протаміну сульфат

0, 34 мг

Гліцерин

16 мг

Фенол кристалічний

0,65 мг

Метакрезол

1,6 мг

Дигідрат натрію гідрофосфату

2,25 мг

Вода для ін'єкцій

До 1 мл

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Ринсулин НПХ — це людський інсулін середньої тривалості дії, який був отриманий в лабораторних умовах за допомогою технології рекомбінантної ДНК. Взаємодіючи з особливим рецептором цитоплазматичної мембрани клітин, препарат стимулює внутрішньоклітинні процеси, через вміст глюкози в крові підвищується. Введений препарат діє у хворих не однаково, що пов'язано зі швидкістю всмоктування і дозуванням. В середньому після введення ліки діють через півтора-дві години.

Залежно від місця введення кошти і від дози коливається повнота всмоктування, початок дії ринсулина. Розподіл по тканинах відбувається нерівномірно, майже повністю виводиться нирками. Препарат не проходить через плацентарний бар'єр та в грудне молоко, тому вагітним або годуючим жінкам використовувати його можна.

Показання до застосування

Використання ринсулина показано при першому і другому типі діабету. У разі початковій стадії цей препарат сприяє повільному розвитку хвороби і пізнього появи важких наслідків. На другій стадії ліки виписують, якщо у хворого спостерігається резистентність до пероральних засобів і проводиться комплексна терапія. Крім цього застосування ринсулина можливо на другій стадії у вагітних жінок.

Ринсулин НПХ – інструкція по застосуванню

Щоб визначити правильну дозу інсуліну, необхідна індивідуальна консультація лікаря, ін'єкція визначається в залежності від загального рівня глюкози в крові. Середня добова доза зазвичай становить від 0,5 до 1 МО/кг Пильну увагу потрібно приділити літнім пацієнтам. Це пов'язано з тим, що для людини у віці високий ризик гіпоглікемії, тому кількість введеного препарату розраховується з урахуванням цієї особливості літнього організму. Те ж стосується пацієнтів, що мають проблеми з печінкою і нирками.

Інсулін ні в якому разі не можна заморожувати, препарат кімнатної температури необхідно вводити підшкірно в стегна, передню черевну стінку, стегно або сідницю. Місце уколу після ведення ін'єкції не можна масажувати. Перед використанням препарату картриджі ринсулина треба покатати в долонях, щоб рівномірно розподілити суспензію ринсулина і уникнути осаду. Перемішувати суспензію таким способом потрібно не менше 10 разів.

Особливі вказівки

Перед використанням засобу обов'язково перевірте цілісність і неиспорченность картриджа. Суспензія повинна стікати по стінках картриджа. При використанні безпосередньо картриджа шприц-ручки необхідно спочатку прочитати інструкцію виробника пристосування. По завершенні введення препарату відкрутіть голку з допомогою ковпачка, забезпечивши за допомогою цього максимальну стерильність ручки, надіньте ковпачок шприц-ручки на пристосування.

Ліки не слід вводити, якщо після струшування суспензія залишається розшарованої, не стає білою та каламутною. Повинна бути вірно дотримана дозування і час прийому препарату – перерви у введенні інсуліну часто призводять до гіперглікемії. Ретельно стежите за вмістом вуглеводів у їжі, регулярно коректуйте дозу у лікаря, якщо міняєте кількість і якість фізичного навантаження, спостерігаєте побічні ефекти.

Лікарська взаємодія

Введення за допомогою одного шприца не тільки ринсулина, але і інших лікарських препаратів неприпустимо. Деякі препарати підсилюють гіпоглікемічну дію: бромокриптин, октреотид, кетоканазол, теофілін; інші, навпаки, послаблюють його: глюкагон, даназол, фенітоїн, епінефрин. Інсулін підвищує стійкість до алкогемістких напоїв.

Побічні дії і передозування

Симптоми, властиві гіпоглікемії — блідість, потовиділення, тремор, збудження, відчуття голоду, шкірний висип, анафілактичний шок - часто є побічними ефектами дії препарату. У деяких випадках виникає набряклість та свербіж у місці уколу або розвиток ліподистрофії. На початку застосування спостерігаються порушення зору. При виникненні гіпоглікемії хворий повинен обов'язково повідомити про це лікаря.

Протипоказання

Виражена гіпоглікемія і індивідуальна непереносимість окремих компонентів препарату або самого інсуліну — основні протипоказання до прийому ліки. Під час вагітності і в період лактації препарат не має протипоказань — ліки ніяк не впливає ні на дитину, ні на грудне молоко. У всіх інших випадках застосування засобу не спричинить за собою плачевних наслідків.

Умови продажу та зберігання

Ринсулин НПХ відпускається в аптеках за рецептом лікаря. Зберігати препарат необхідно в темному місці, недоступному для дітей, при температурі від 2 до 8 градусів. Не заморожувати.

Аналоги Ринсулин НПХ

На фармацевтичному ринку у ринсулина є безліч аналогів. Всі вони, при своїй, на перший погляд, взаємозамінності, мають ряд особливостей використання, побічних ефектів, протипоказань до застосування, що має бути враховано при підборі препарату. В якості альтернативи ліків лікар може виписати пацієнту наступні медикаменти:

  • Биосулин Н;
  • Возулим-Н;
  • Генсулін-Н;
  • інсулін-изофан;
  • Інсулін-Базал ГТ;
  • Хумулін НПХ;
  • Росинсулин С.

Ціна Ринсулин НПХ

Розкид цін на препарат в аптеках Москви невеликий і обумовлений, як правило, розміром торговельної націнки в конкретній аптеці.

Назва аптеки

Ціна

«Самсон-Фарма»

1075,36

«Чергові аптеки на Рязанському проспекті»

1665

«Пігулки»

1060

«EAPTEKA»

1060

Відгуки

Віктор, 56Введення інсуліну - невід'ємна частина мого життя багато років. Проста і зрозуміла інструкція, легкість у застосуванні — відмінний варіант лікування, що підходить багатьом. Побічні ефекти з'являлися лише раз — запаморочення. Відразу повідомив лікаря, більше симптоми не з'являлися.
Ганна, 36Під час вагітності перейшла на шприц-ручку — введення ін'єкцій спростилося. З такими картриджами працювати набагато простіше і зручніше — питання стерильності вирішується сам собою. Дитинка народилася здорова, як обіцяв лікуючий лікар. Продовжила користуватися препаратом, про що не шкодую.
Світлана, 44Коли у доньки виявили діабет, був шок. Виявилося, на першій стадії всі просто вирішити ринсулином і регулярними ін'єкціями. Спочатку лякалися картриджів шприца-ручки, потім звикли. Складнощів у застосуванні препарат не викликає, дитина могла самостійно справлятися навіть у школі.
Катерина, 32Начиталася відгуків, порозпитувала знайомих, звернулася до лікаря — всі в один голос говорять про ринсулине як про кращому засобі на ринку для першої стадії діабету. Виявилося, що препарат дійсно працює, за місяці використання я не відчувала ніяких незручностей у застосуванні.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!