Кращі мазі від геморою: які засоби найбільш ефективні

Найпоширенішою формою ліків для лікування геморою є мазь. Її ефективність при такому захворюванні пояснюється застосуванням безпосередньо в місці локалізації проблеми. Медикамент призначений для нанесення на сухі чисті рани та слизові оболонки. Основою можуть бути вазелін, жир, ланолін. За не рівномірно розподіляються активні компоненти. Вони надають гемостатичну і протизапальну дію. Хороша мазь від геморою знижує згортання крові, що особливо необхідно при тромбозі гемороїдальних вузлів.

Що таке геморой

У медицині геморой – це захворювання, яке представляє собою варикозне розширення і тромбоз вен нижнього відділу прямої кишки. Запалення часто ускладнюється кровотечею. Загальною причиною виступає порушення кровообігу в судинах гемороїдальних сплетень. Вони складаються з кавернозних тілець. Гемороїдальні вузли представлені 3 подушечками і бувають:

  • внутрішніми – знаходяться в анальному отворі;
  • зовнішніми – розташовані промежині біля ануса.

Якщо збільшені лише внутрішні вузли, то внутрішній геморой, якщо зовнішні – то зовнішній. За типом перебігу він буває гострим або хронічним. Залежно від причини виникнення заболеваниеклассифицируется на:

  1. Первинний. Виникає внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску, що часто пов'язане з вагітністю, сидячою роботою, важкою фізичною працею, запорами.
  2. Вторинний. Розвивається на фоні інших захворювань, таких як пухлини, цироз печінки.

Причини

На думку більшості медиків, головною причиною запалення гемороїдальних вузлів виступає дисфункція судин нижнього відділу прямої кишки. Це викликає збільшення припливу крові до даної галузі та її застою у венах. Існує й механічний фактор виникнення патології. У такому разі захворювання пов'язане з поступовим руйнуванням зв'язкового-м'язового апарату, на якому тримаються вузли в задньому проході.

Дистрофічні зміни призводять до зміщення сплетень до анального каналу, з-за чого вони починають випадати. Крім двох загальних причин, виділяються ще декілька чинників ризику:

  • діарея або часті запори;
  • спадкова схильність;
  • вагітність, пологи;
  • надмірна вага;
  • напруження при дефекації;
  • анальний секс;
  • захворювання органів малого таза;
  • зловживання солоною і консервованої їжею;
  • підняття тягарів;
  • сидячий спосіб життя;
  • часте вживання алкоголю, кави, чаю;
  • стресові ситуації.

Лікування

Після правильної діагностики лікар призначає адекватну схему лікування. Терапія залежить від стадії захворювання, вираженості симптомів і наявності у хворого супутніх патологій. Ефективним є тільки комплексне лікування, яке спрямоване на ліквідацію больового синдрому та усунення кровотеч. Від пацієнта потрібно дотримання спеціальної дієти, регулярні фізичні навантаження.

Після дефекації задній прохід необхідно обмивати прохолодною водою. Крім цих заходів, лікар призначає певні ліки, але мазеві засоби не підходять для монотерапії. Кращі мазі від геморою визначаються залежно від симптомів:

  • легка ступінь – з гепарином у складі, свічки Нигепан з гепарином і бензокаином;
  • запалення – мазеві компреси лініментом за Вишневським, Ихтиолом або Левомеколем;
  • свербіж – компреси з Гідрокортизоном, свічки Проктоседил;
  • больовий синдром – ректальні свічки з анестетиками, наприклад, новокаїном, анестезином, цинхокаином, на основі ланоліну і масла какао, Реліф Адванса, Прокто-глівенол, Емла Проктозан, Ауробин;
  • біль у тромбированном сайті і навколишніх тканинах – ненаркотичні анальгетики Найз, Диклофенак, Вольтарен та місцеві комбіновані мазі або гелі Гепатромбин, Гельпан, Венобене;
  • кровотеча – гемостатичні засоби Берипласт, губки з адроксоном, Детралекс;
  • знижений тонус венозних судин, тромбофлебіт – Детралекс, Троксевазин, Эндотелон, Гинкор Форт.

Мазі для лікування геморою

Перелік кращих мазі від геморою включає кілька різновидів препаратів. Вони відрізняються складом, механізмом дії та показаннями до застосування. Докладніше кожну групу ліків описує таблиця:

Група

Варіанти активних компонентів

Дія

Свідчення

Приклади назв

Антикоагулянти

Гепарин.

Знижують згортання крові.

Запобігання розвитку тромбозу.

Гепатромбин, Гепариновая, Гепароид Зентіва.

Гемостатики

Фенілефрин, тромбін, фібриноген.

Підвищують згортання крові.

Зупинка гемороїдальних кровотеч.

Реліф, Тромбін, Губка гемостатична, Фібриноген.

Венотоніки (венопротекторные, венотонизирующие, веносклерозирующие)

Троксерутин, трибенозиду.

Зміцнюють і тонізують капілярні стінки вени.

Зменшення ексудації крові, зняття набряків тканин, прискорення їх регенерації.

Прокто-Глівенол, Рутин, Троксевазин

Глюкокортикостероїди та протизапальні засоби

Бензокаїн, диоксометилтетрагидропиримидин, дьоготь, ксероформ, рицинова олія, вісмуту субгалат, іхтамол, штучний мускус і безоар, левоміцетин, флуокортолон.

Уповільнюють розвиток запальних процесів.

Необхідність зняття свербіння, набряку тканин, усунення ексудативних і серозних проявів в аноректальній області.

Проктоседил, Левомеколь, лінімент за Вишневським, Ультрапрокт,Нефлуан, Долопрокт, Проктозан, Іхтіолова, Цинкова, Безорнил.

Імуномодулюючі

Інактивовані мікробні клітини виду E coli, фенол.

Стимулюють адекватну імунну відповідь організму на дію внутрішніх або зовнішніх факторів.

Ослаблений імунітет.

Постеризан.

Гомеопатичні

Календула, гамамеліс, эскулюс.

Збільшує життєву силу пацієнта.

Зміцнення імунітету, поліпшення загального стану.

Мазь Флемінга, Эскулюс.

Об'єднані

Гептамінол, троксерутин, екстракт гінкго білоба.

Покращують кровообіг, знімають біль, збільшують судинний тонус, усувають запалення.

Зняття болю і запалення, нормалізація кровообігу.

Натальсид, Нигепан, Прокто-Глівенол, Гирудопрокт.

Від зовнішнього геморою назву група характеристика

Ліки в мазевої формі більш ефективні стосовно зовнішніх вузлів. лікарі вважають їх кращим способом лікування такої патології. Локальні препарати справляються з варикозним розширенням анальних вен, запаленням, набряком, печінням і сверблячкою. Фармацевтичний ринок пропонує безліч противогеморроидальных мазевых коштів з різним терапевтичним ефектом. Кращими з них вважаються наступні:

  1. Гепариновая. Група – антикоагулянтні ліки. Зарекомендувала себе, як краще средствопри випадіння вузлів. Склад включає гепарин і бензокаїн. Показанням до застосування є запалення зовнішніх гемороїдальних вузлів і загроза тромбування анальних венозних судин. Іноді після нанесення виникають кровоточивість вузлів, шкірні висипання, кропив'янка. Не можна застосовувати ліки при схильності до кровотеч, вагітність, некрозах шкірного покриву, низькому числі тромбоцитів. Наносити засіб потрібно 2-3 рази на день тонким шаром. Курс лікування – не більше 2 тижнів.
  2. Троксевазин. Група – венотоніки. Випускається у формі гелю з більш ніжною і менш жирною текстурою. Активним компонентів виступає троксерутин. Застосовувати Троксевазин необхідно при запаленні і зростання зовнішніх кавернозних утворень, особливо при тромбозі. Протипоказанням є ушкодження шкіри і непереносимість складу. Побічні ефекти виникають рідко. Наносити гель потрібно легкими рухами до 2-3 разів на день протягом 2-3 тижнів.
  3. Прокто-Глівенол. Група – багатокомпонентні антигемороїдальні препарати. Склад включає анальгетик лідокаїн і венотоніки трибенозиду. Показанням до використання є легке або середнє варикозне розширення гемороїдальних вен. Не можна застосовувати медикамент при непереносимості складу, важких патологіях печінки, до 12 тижнів гестації. З обережністю потрібно використовувати при гіпертензії, гіпертиреозі, гіпертрофії та цукровому діабеті. Свербіж, шкірний висип, гіперемія шкіри після нанесення виникає рідко. Використовувати препарат потрібно двічі на день у вигляді аплікацій.

Від внутрішнього геморою

Ефективні мазі від геморою всередині анального отвору повинні володіти компонентами, які покращують мікроциркуляцію крові. Це знижує ризик розвитку тромбозу. Додатково медикаменти повинні проявляти протизапальні та протисвербіжні, кровоспинні і регенеруючі властивості. Для нанесення засобу використовують аплікатор і спеціальні насадки. Кращі мазі від геморою внутрішньої форми:

  1. Проктоседил. Група – комбіновані засоби. Склад включає гідрокортизон, эскулозид, антибіотик з групи аміноглікозидів фрамицетин. Стандартно Проктоседил вводять у пряму кишку за допомогою аплікатора, який йде в наборі. Засіб видавлюють в міру витягування насадки з анального отвору. Лікування триває не більше 1 тижня.
  2. Реліф. Група – гемостатики. Заснований на жирі акулячої печінки. Препарат необхідно при варикозі анальних вен. Обмежується застосування при низькому вмісті гранулоцитів, гіперчутливості та тромбоемболічний хвороби. Вводити засіб в анальний отвір потрібно 4 рази за добу після випорожнення кишечника.

При гемороїдальних вузлах

У більш важких випадках гемороїдальні вузли ущільнюються або зовсім випадають назовні. Небезпека полягає в їхній можливий тромбировании, ускладненням чого виступає некротізація судин і слизової. Лікування зовнішніми засобами піддається тільки початкова стадія захворювання. Кращі мазі від геморою у такому разі повинні мати розсмоктуючою ефектом. Ефективними в цьому відношенні є:

  1. Лінімент бальзамічний по Вишневському. Група – протизапальні. Заснована на дьоготь і ксероформе. Необхідна для розм'якшення судин, зняття набряклості, роздратування. Протипоказанням є тільки підвищена чутливість. Плюс – препарат рідко викликає свербіж, висипання або почервоніння. Наносити на вузли потрібно 2-3 рази щодня.
  2. Мазь Флемінга. Група – гомеопатичні. Склад включає рослинні компоненти, такі як екстракт календули, кінського каштана, гамамелісу, оксид цинку, ментол. Показанням до застосування є гемороїдальні вузли в неускладненій формі. Наносити необхідно тричі на день не менше тижня.

При геморої і тріщинах

Для лікування зазначених симптомів найкраща мазь від геморою повинна володіти регенеруючою, антисептичну і флеботоническим дією. Це необхідно для прискорення загоєння пошкоджених тканин. Такими властивостями володіють наступні препарати:

  1. Ауробин. Група – кортикостероїдні протизапальні препарати. Активними компонентами є декспантенол, лідокаїн та преднізолон. Мінусом є великий список побічних дій із-за того, що гормональний препарат. При тривалому застосуванні можливий розвиток атрофії шкірних покривів. Лікарі рекомендують 2 або 3-разове нанесення на день. Перевага– швидко позбавляє від мікротріщин, зменшує розмір вузликових утворень.
  2. Постеризан. Група – комбіновані гормональні препарати. Перевагою є більш швидке дію порівняно з негормональними засобами. Склад включає клітини кишкової палички, парафін, ланолін і вазелін. Недолік препарату можливе звикання, із-за чого його не можна довго використовувати.

Ефективні мазі від геморою

Не можна точно назвати, який засіб найбільш ефективне. Призначення певного ліки залежить від симптомів у конкретного пацієнта і їх вираженості. Не менш важлива локалізація запального процесу. Навіть найкращі мазі від геморою більш ефективні при запаленні зовнішніх вузлів. При внутрішніх їх також застосовують, але домінуючими в цьому випадку вважаються свічки. За весь час практики лікування геморою мазевыми засобами лікарі виділили серед усіх препаратів декілька кращих.

Гепариновая

Це найкраща мазь від геморою при випаданні вузлів. Відноситься до категорії антикоагулянтів, які зменшують згортання крові. Основою препарату виступають речовини гепарин натрію, бензилникотинат, бензокаїн. Щоб правильно застосовувати ліки, потрібно вивчити його характеристики:

  1. Дозування: наносити 2-3 рази за добу, втираючи в область анального отвору.
  2. Протипоказання: 1 триместр вагітності, некроз тканин, низький рівень тромбоцитів, знижена швидкість згортання крові.
  3. Побічні ефекти: кровотечі, дерматит, алергія, свербіж, кропив'янка.
  4. Аналоги: Гепатромбин Р, Гепатромбин.

Троксевазин

У групі венотоников позитивними відгуками користується медикамент Троксевазин. Основою медикаменту виступає троксерутин. Використовувати засіб необхідно з урахуванням наступних характеристик:

  1. Спосіб застосування: легкими рухами втирати в уражені ділянки 2-3 рази щодня.
  2. Побічні реакції: екзема, кропив'янка, дерматит.
  3. Протипоказання: пошкодження на місці нанесення.
  4. Аналоги: Троксевазин Нео, Детралекс, Ліотон.

Гепатромбин Р

Засіб з групи антикоагулянтів, рятує від кров'яних згустків та запалення гемороїдальних вузлах. Склад включає лауромакрогол 600, гепарин натрію, преднізолону ацетат. Простий Гепатотромбин замість них містить алантоїн і декспантенол. З-за преднізолону ліки є гормональним, тому швидко справляється з запаленням. Лауромакрогол сприяє склеризации судинних стінок. Основні характеристики Гепатромбина Р:

  1. Як використовувати: наносити тонким шаром довжиною 5 см на вогнище ураження не більше 3 разів за добу.
  2. Побічні ефекти: свербіж, почервоніння шкіри.
  3. Протипоказання: інфекції шкірних покривів, пухлина заднього проходу, сифіліс або туберкульоз прямої кишки, схильність до кровотеч.
  4. Аналоги: Гепароид Зентіва, Лавенум.

Реліф

Реліф володіє кровоспинною дією. Активними компонентами складу виступають фенілефрину гідрохлорид та масло печінки акули. Інструкція до препарату містить основні характеристики, необхідні для правильного застосування:

  1. Як використовувати: вводити в анальний отвір або змащувати його за допомогою спеціального аплікатора до 4 разів протягом дня.
  2. Побічні реакції: гіперкоагуляція.
  3. Протипоказання: гранулоцитопенія, тромбоемболія, індивідуальна непереносимість.
  4. Аналоги: Реліф Ультра, Фаст Реліф, Реліф Адванс.

Мазь Вишневського

Серед дешевих препаратів найкращим є лінімент бальзамічний по Вишневському. Він відноситься до групи комбінованих засобів. Активними інгредієнтами в складі є березовий дьоготь, рицина і ксероформ. Застосування препарату здійснюється з урахуванням наступних основних характеристик:

  1. Дозування: перед початком лікування протягом 3 днів робити примочки з марганцівкою. Далі накладати на вузли серветку, змащену лініментом, змінювати їх з періодичністю в 12 годин.
  2. Побічні реакції: свербіж, почервоніння, висип, кропив'янка, ангіоневротичний набряк.
  3. Протипоказання: порушення функції нирок, підвищена чутливість до складу медикаменту.
  4. Аналоги: Іхтіолова мазь, Левомеколь.

Проктозан

Протизапальний препарат Проктозан заснований на субгаллате вісмуту, діоксиду титану, буфексамаке і гидрохлориде лідокаїну. Ліки також відноситься до групи комбінованих медикаментів. Використовується засіб згідно з такими характеристиками:

  1. Інструкція із застосування: невелику кількість засобу наносять на запалені ділянки двічі кожні добу.
  2. Побічні реакції: лущення шкіри, висип, почервоніння.
  3. Протипоказання: сифіліс, туберкульоз, вагітність, лактація, атопічний дерматит.
  4. Аналоги: Гемопрокт, Проктозол, Проктоседил, Ультрапрокт, Гемороль.

Мазь Флемінга

Цей засіб відноситься до категорії імуномодуляторів та гомеопатичних медикаментів. Воно містить оксид цинку, каштановий екстракт гамамелісу, ментол і календулу. Перед початком лікування варто вивчити основні нюанси з приводу використання ліки:

  1. Дозування: тричі на день наносити на уражені ділянки. Курс лікування триває не менше 7 діб.
  2. Побічні ефекти: алергія.
  3. Коли не можна застосовувати: дитячий вік, гіперчутливість.
  4. Аналоги: Гепатромбин, Троксевазин, Проктозан.

Безорнил

Ще одне гомеопатичний засіб – Безорнил, заснований на карбонате цинку, синтетичних аналогах мускусу, безоара, борнеолу, екстрактах бурштину та перлів. Інструкція щодо його застосування практично аналогічна схемі лікування попереднім ліками:

  1. Як використовувати: вводити в анальний отвір за допомогою аплікатора або наносити тонким шаром навколо нього. Повторювати процедуру після акту дефекації до 4 разів на день.
  2. Протипоказання: гіперчутливість, дитячий вік.
  3. Побічні ефекти: алергічні реакції.
  4. Аналоги: Ауробин, Геморрон, Прокто-Глівенол, Бетіол.

Ціна

Вартість препарату залежить від ефективності, виробника, складових кошти і націнок певної аптеки. Перед початком лікування важливо вивчити ціни на ліки, адже деякі з них не можна віднести до категорії бюджетних. Купити препарати можна за наступними цінами:

Назва

Ціна для Москви і Санкт-Петербурга, рублів

Іхтіолова

120

Мускусна

1200

Гепатромбин Р

220

Гепариновая

40

Троксевазин

180

Вишневського

40

Гепароид Зентева

160

Реліф

630

Прокто-Глівенол

Чотириста

Проктоседил

370

Левомеколь

700

Постеризан

500

Ауробин

390

Проктозан

380

Безорнил

400

Як вибрати кращі мазі від геморою

Тільки кваліфікований фахівець може на основі правильної діагностики призначити найкращу мазь від геморою. Не можна займатися самолікуванням. Це може погіршити ситуацію і привести до серйозних ускладнень. При виборі ліків лікар керується наступними правилами:

  1. Легкий перебіг патології. У цьому випадку необхідно вибирати кошти основі гепариновых сполук. Такими є Гепатотромбин, Гепароид, Гепариновая мазь.
  2. Наявність сильних болів. Препарат обов'язково повинен містити знеболюючі компоненти, такі як лідокаїн, анестезин, бензокаїн, бутамен, бутил.
  3. Пошкодження і рани слизових. При таких симптомах необхідні місцеві кошти з судинозвужувальною, ранозагоювальну і відновлює компонентами.
  4. Приєднання інфекції. Медикамент повинен містити антибактеріальні компоненти.
  5. Часті рецидиви патології. Необхідно додаткове застосування імуномодулюючих засобів.

Для жінок

Самолікування та заміна одного препарату іншим при геморої не допускаються. При неправильної терапії захворювання викликає серйозні проблеми зі здоров'ям і навіть ускладнень. Особливо це стосується вагітних жінок. Під час виношування дитини багато лікарські засоби заборонені, тому підбором схеми лікування займається тільки лікар. Вагітним жінкам дозволено використовувати такі засоби, як:

  • Троксевазин;
  • Левомеколь;
  • Троксерутин;
  • Метилурацил;
  • Гепариновая мазь;
  • Постеризан;
  • Мазь Флемінга;
  • Безорнил;
  • Іхтіол.

Для чоловіків

Варто відзначити, що для лікування гемороїдальних вузлів у чоловіків і жінок використовуються одні і ті ж засоби. При виборі медикаменту лікар не керується статтю пацієнта. Фахівець враховує стан хворого, перелік наявних у нього симптомів і тяжкість перебігу захворювання. Не можна самостійно замінювати один препарат іншим, навіть якщо той входить в список аналогів. У кожного ліки є свої нюанси застосування, побічні ефекти та протипоказання. Якщо вам не підійшло призначене лікарем - потрібно знову звернутися до фахівця, щоб він підібрав аналог.

Недорога мазь

Кожна група противогеморроидальных препаратів включає як дорогі, так і більш бюджетні кошти. На прийомі у лікаря варто проконсультуватися з приводу аналогів призначених препаратів. У будь-якого ліки існує недорога альтернатива. Дешеве засіб вибирається з наступного списку:

  • Троксевазин – 200 р.;
  • Гепариновая – 40 р.;
  • Метілураціловая – 60 р.;
  • Гепатотромбин Р – 170 р.;
  • лінімент бальзамічний по Вишневському – 40 р.;
  • Іхтіол – 100 р.

Відео

Кращий метод лікування геморою за 1 день

Мазь від геморою - як вибрати на що звернути увагу. Рейтинг кращих.

Відгуки

Катерина, 36 роківМені лікар прописав Проктозан. Засіб дійсно ефективне. Вартість не така висока, вистачає на кілька курсів лікування. Недолік – залишаються плями на білизні, тому раджу втирати майже до повного вбирання. Свербіж і печіння зменшилися після тижня застосування. Побічних ефектів у себе не спостерігала.
Артем, 23 рокиНе думав, що у своєму віці зіткнуся з такою проблемою. Думаю, причиною стало неправильне харчування і надмірні тренування з підняттям тяжкості. Зовнішні вузли збільшилися не так сильно, але відчувався дискомфорт. За порадою друга користувався Троксевазин. Придбав середній тюбик. Мені вистачило його на 2 тижні. Симптоми за цей час пройшли.
Олена, 41 рікНедорогий препарат Ауробин допомогла мені впоратися з гемороєм. Склад його комбінований, що включає анестетик і декспантенол, який відновлює уражені ділянки. Мікротріщини біля анального отвору стали гоїтися до кінця другого тижня лікування. Біль не відчуває вже на наступний день після першого нанесення.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!