Тетурам - інструкція із застосування таблеток, механізм дії, побічні ефекти, аналоги і ціна

Для вироблення відрази до спирту лікарями використовується препарат Тетурам, який при взаємодії навіть з малою кількістю алкоголю викликає судоми, розширює судини і призводить до нудоти. Застосування медикаменту виправдане у випадках лікування алкоголізму. Принцип роботи ліки полягає в тому, що він інгібує ферменти ацетальдегіддегідрогенази, що беруть участь у метаболізмі етанолу.

Інструкція із застосування Тетураму

Препарат на основі речовини дисульфірам користується заслуженою популярністю і здатний приносити реальну користь за умови дотримання правил застосування. Дія препарату базується на принципі «клин клином вибивають», тому застосовувати його потрібно обережно, дотримуючись інструкції. Потрібно усвідомити, що Тетурам сприяє короткочасної сильної інтоксикації організму, що створює у питущого умовний рефлекс: алкоголь – це біль і страждання. Препарат здатний впливати на поведінку залежної набагато сильніше, ніж умовляння близьких.

Склад і форма випуску

Препарат випускається у формі таблеток, які мають плоскоцилиндрическую форму. Колір ліки білий, іноді з жовто-зеленуватим відтінком, запах відсутній. Препарат призначений для перорального прийому. Таблетки фасуються в блістери, які поміщаються в картонні коробки для продажу через фармацевтичні мережі. Обсяг діючої речовини може бути 100, 150, 200 мг.

Діюча речовина

Допоміжна речовина

Дисульфірам, 150 мг

Крохмаль картопляний

Кремнію діоксид колоїдний (аеросил)

Стеаринова кислота

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Засіб чинить вплив на метаболізм, що надійшов в організм етилового спирту, внаслідок чого в тканинах підвищується концентрація токсичних продуктів розпаду алкоголю. Людина починає відчувати припливи крові до обличчя, позиви до нудоти (можливі ускладнення, що доходять до блювоти), перепади артеріального тиску. Пік вираженості терапевтичного ефекту досягається через 12 годин після прийому і може тривати до двох тижнів.

Всмоктуваність препарату в шлунку і кишечнику становить мінімум 70% і може доходити до 90%. В процесі метаболізму, який відбувається в короткі терміни, Тетурам відновлюється до дитіокарбамату, выводящегося з організму у вигляді глюкуронконъюгата. Частина дитіокарбамату може трансформуватися у діетиламін та сульфіт вуглецю, який здатен виводитися через легені, інші частини виводяться з сечею.

Показання до застосування

Засіб застосовується як дієвий метод профілактики хронічного алкоголізму. Тетурам може бути застосований в якості препарату, що гарантує відсутність рецидивів під час основного лікування іншими специфічними методиками. Засіб може використовуватися близькими як в таємниці від алкоголіка, так і застосовуватися любитель випивки свідомо. Діюча речовина Тетураму – дисульфірам є антидотом нікелю, з цієї причини засіб допустимо застосовувати для дезінтоксикації при отруєння цим металом.

Спосіб застосування і дозування

По інструкції, Тетурам приймається всередину пероральним шляхом. Дозування повинні знаходитися в діапазоні 150-500 мг на добу. Конкретна дозування і схема прийому визначаються індивідуально наркологом в залежності від стану пацієнта. Після закінчення 8-10 днів здійснюється експериментальна проба на дію засоби. Проба виробляє психологічний ефект. Після прийому таблетки пацієнту дається 30 мг горілки. Сила реакції - фактор корекції дозування. Після перегляду проводять другу пробу через 3-4 дні. Підтримуюча доза становить 150-200 мг на добу.

Як приймати Тетурам самостійно

Часто препарат використовується пацієнтами самостійно чи за допомогою близьких людей. Це допустима практика, але їй повинна передувати обов'язкова консультація з лікарем з призначенням схеми прийому. Доктор володіє знаннями про ризики використання препарату на тлі наявних у пацієнта патологій і стану здоров'я. Нехтування цими факторами може завдати шкоди. За відгуками лікарів, призначається по 1-3 таблетки на добу (150-450 мг). Процес прийому повинен супроводжуватися періодичним наглядом у лікаря.

Тривалість курсу лікування

Тривалість основного курсу терапії становить 4-6 тижнів. Прийом підтримуючої дози може тривати від одного до трьох років. Рішення про конкретні терміни має бути прийняте відповідальним лікарем. Вирішальний вплив на період лікування надають індивідуальні особливості хворого. Тривалість і надійність терапії багато в чому залежать від комплексності підходу. Заходи з соціальної адаптації пацієнта закріплюють ефект, досягнутий за допомогою Тетураму. Можлива імплантація таблеток.

Тетурам і алкоголь

Терапевтичний ефект досягається за рахунок пригнічення препаратом здатності печінки виробляти ацетальдегіддегідрогеназу – фермент, за допомогою якого розпад спирту до води і вуглекислого газу призупиняється на проміжному етапі ацетальдегіду. Дана речовина є токсичною отрутою, яке з негативного впливу сильніше спирту в 20-30 разів. Концентрація ацетальдегіду накопичується в тканинах і викликає у людини під алкогольною залежністю ряд проявів, у результаті чого він змушений зупинити процес розпивання алкогольних напоїв.

Лікарська взаємодія

Таблетки Тетурам не можна поєднувати з певними лікарськими засобами через прояви негативних реакцій. Приклад комбінацій і ефектів:

  • за відгуками, антикоагулянти, похідні кумарину, Варфарин підсилюють ризик розвитку кровотеч;
  • дисульфірам порушує метаболізм препаратів-інгібіторів ферментів печінки;
  • трициклічні антидепресанти, похідні фенотіазину підвищують ризик розвитку побічних ефектів;
  • Буспірон може викликати манію при поєднанні з Тетурамом;
  • препарат зменшує кліренс Дезипраміну, Іміпраміну;
  • Амітриптилін посилює терапевтичний ефект медикмента, але паралельно збільшується токсичність самого препарату;
  • Дисульфірам підвищує концентрацію в плазмі крові Діазепаму і Хлордіазепоксид, їх прийом супроводжується запамороченням, Діазепам додатково знижує інтенсивність реакції з етанолом, є випадки збільшення токсичності Темазепаму;
  • Ізоніазид може викликати запаморочення, депресію, кофеїн – зменшення виводу з організму, Метронідазол – гострий психоз і сплутаність свідомості, Омепразол – порушення свідомості і кататонию;
  • Перфеназин здатний привести до психотическим симптомів;
  • Дисульфірам інгібує метаболізм і виведення Рифампіцину, збільшує період виведення Феназону, посилює ефект Фенітоїну, підвищує концентрацію Хлорзоксазона, посилює ефект артеріальної гіпотензії Хлорпромазину.

Побічні дії Тетураму

Найпоширенішим побічним ефектом препарату є тетурамоподобное дію (тотальна непереносимість спирту внаслідок біотрансформації алкоголю), яке можна вважати досягненням, так як спирт в мінімальних дозах виробляється людським організмом за замовчуванням. Іншими негативними реакціями від прийому медикаменту є:

  • металевий присмак у роті, гепатит, дезорієнтація;
  • поліневрит нижніх кінцівок, розлади пам'яті, головний біль;
  • нервово-психічні відхилення, алергічні реакції у вигляді шкірного висипу і свербежу;
  • колапс на тлі вживання алкоголю, збої ритму серця, стенокардія, інфаркт міокарда, набряк головного мозку.

Протипоказання

Застосовувати препарат Тетурам від алкоголізму заборонено деяким групам пацієнтів зі специфічними станами, а також проходять терапію певними препаратами:

  • важкий перебіг серцево-судинних захворюваннях;
  • цукровий діабет;
  • епілепсія;
  • нервово-психічні захворювання;
  • поєднання з алкоголем, Фенітоїном, Ізоніазидом, Метронідазолом;
  • вагітність, лактація, захворювання печінки;
  • підвищена чутливість до компонентів.

Умови продажу та зберігання

Ліки Тетурам відпускається за рецептом, зберігається протягом чотирьох років за умови дотримання температурного режиму не вище 25 градусів.

Аналог Тетураму

Допустимо використання аналогів медикаменту, мають ідентичне активна речовина або надають подібне фармакологічна дія. Аналоги препарат представлені нижче:

  • Еспераль;
  • Дисульфірам;
  • Антабус;
  • Тетлонг;
  • Алкодез;
  • Ливерия;
  • Антаксон;
  • Вивитрол;
  • Налтрекс;
  • Налтрексин;
  • Биотредин;
  • Колме;
  • Наксон.

Ціна Тетураму

При купівлі Тетураму рекомендується звіритися з моніторингом цін, у різних аптеках і фармацевтичних мережах препарат продається за відрізняється вартості. Рівень ціни препарату залежить від виробника і націнки продавця. Середні розцінки на медикамент вказані в таблиці:

Тетурам 150 мг 50 шт. Авва Рус

Тетурам 150 мг 30 шт. Фармстандарт

Тетурам 150 мг 50 шт. Татхімфармпрепарати

Мінімальна ціна

190

155

180

Середня ціна

201

161

221

Максимальна вартість

212

167

242

Відео

Відгуки лікаря про препарат Тетурам: показання, способи застосування, побічні ефекти, аналоги

Відгуки

Аркадій, 39 роківРаніше я часто і багато пив, ніякі вмовляння не допомагали. Дружина вирішила давати мені таблетки від алкоголізму, я погодився, тому що самостійно вже не міг впоратися. Став приймати Тетурам, після першого ж прийому відчув слабкість, на алкоголь не тягнуло. Пив засіб півтора року, більше не впадаю у алкогольні запої.
Анастасія, 48 роківДва роки тому мій чоловік був алкоголіком, але ось вже рік він не бере в рот ні краплі спиртних напоїв. Секрет простий – я стала давати йому таблетки Тетурам, які викликають неприємні відчуття при вживанні алкоголю. У чоловіка була блювота, судоми, він незабаром зрозумів, що краще не пити, аніж так страждати, і ось наша сім'я нарешті щаслива без етанолу.
Андрій, 38 роківЯ лікар-нарколог, і часто спілкуюся з алкоголіками. Якщо є хоча б крапля сили волі, прописую їм таблетки на основі дисульфіраму, частіше це Тетурам. Вони п'ють його кожен день, а потім я показую, що буде, якщо поєднати засіб з алкоголем. Після першого разу всім стає зрозуміло, що краще не пити, інакше судоми, блювання і навіть кома неминучі.
Марина, 42 рокиМій брат часто п'є, не допомагають жодні ліки. Я пробувала давати йому спеціальні таблетки Тетурам, але навіть після важких наслідків і виклику Швидкої допомоги він все одно продовжує пити. Доведеться його кодувати, адже інакше він зіп'ється і помре від цирозу печінки. Мені його шкода, а ще прикро, що препарати не діють.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!