Дипроспан – інструкція із застосування, склад і форма випуску, показання, побічні ефекти і ціна

Для лікування артриту, болю у м'язах, болі в суглобах лікарями використовується засіб Дипроспан – інструкція по його застосуванню містить інформацію про те, що препарат може застосовуватися в різних сферах медицини. Він усуває запалення сухожиль, використовується в офтальмології та для терапії шкірних захворювань. Розчин препарату призначений для парентерального введення.

Уколи Дипроспан

За загальноприйнятою класифікацією препарат Дипроспан відноситься до глюкокортикоидным медикаментів для парентерального введення. Це унікальний препарат, що містить в собі речовини пролонгованої та швидкої дії. Уколи суспензією Дипроспана допомагають швидше справлятися з патологіями, але додатково і паралельно забезпечують тривалий лікувальний ефект.

Склад

Дипроспан випускається тільки у вигляді розчину, інших різновидів ліків немає. Його склад і опис:

Опис

Жовтувата суспензія, трохи в'язка, прозора з суспензією, після перемішування однорідно біла

Концентрація бетаметазону динатрію фосфату, мг на мл

2

Концентрація бетаметазону дипропіонату, мг на мл

5

Склад

Натрію Хлорид, вода, дигідрат натрію гідрофосфату, макрогол, динатрію едетат, кислота хлористоводнева, бензиловий спирт, кармеллоза натрію, полісорбат, пропіл - і метилпарагідроксибензоат

Упаковка

Ампули по 1 мл в пачці по 1-5 ампул

Фармакологічна дія

Медикамент є глюкокортикостероидным засобом, який гальмує вивільнення інтерлейкінів та інтерферонів гамма з макрофагів і лімфоцитів. За рахунок цього ліки має протиалергічну, протишокову, протизапальним ефектами. Дипроспан надає десенсибілізуючу, антитоксичну, імунодепресивну дію. Механізм роботи полягає в вивільнення гіпофізом бета-липотропина без зниження рівня бета-ендорфіну.

Препарат підвищує збудливість центральної нервової системи, знижує кількість лімфоцитів та еозинофілів, збільшує кількість еритроцитів, стимулюючи вироблення эритропоэтинов. В організмі активні речовини складу взаємодіють з рецепторами, утворюючи комплекс, здатний проникнути в ядро клітини і стимулювати синтез РНК. Ця кислота відповідає за вироблення білка липокортина, який пригнічує фермент фосфоліпазу, пригнічує синтез арахідонової кислоти (передвісника запальних процесів).

Активні компоненти складу беруть участь у білковому, вуглеводному, водно-електролітному та ліпідному обмінах. Бетаметазону динатрію фосфат легко розчиняється, швидко всмоктується в тканини, дає моментальний ефект. Бетаметазону дипропіонат більш повільно абсорбується. Поєднання компонентів допомагає досягти загального або місцевого ефекту швидко, але надовго. Розчин вводиться внутрішньовенно, внутрішньом'язово, внутриартикулярно, периартикулярно, внутрішньошкірно.

Показання до застосування

Лікарі часто призначають Дипроспан – інструкція по застосуванню препарату містить відомості про наступних показаннях:

  • опіковий, кардіогенний, операційний, травматичний, токсичний, гемотрансфузионный, анафілактичний шок;
  • гострі і важкі форми лікарської алергії, анафілактоїдні реакції;
  • набряк мозку на тлі пухлини або хірургічного втручання, променевої терапії, травми голови;
  • тяжка форма бронхіальної астми, астматичний статус;
  • системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит;
  • гостра надниркова недостатність;
  • кома печінки;
  • отруєння прижигающими рідинами.

Для суглобів

Дипроспан суспензія для ін'єкцій, по інструкції, знаходить широке застосування в терапії суглобів:

  • запальні захворювання опорно-рухового апарату (синовіт, теносиновит, бурсит);
  • больові синдроми при артрозі колінного суглоба;
  • ревматоїдний артрит;
  • подагра, біль при псоріазі;
  • остеохондроз хребта;
  • гігрома;
  • плечолопатковий періартрит;
  • болі в хребті, грудному його відділі, шиї, після перенесених травм;
  • грижа хребта.

Дипроспан в офтальмології

Після проведення операцій на очах для зняття запалення і болю використовується Дипроспан. По інструкції його можна застосовувати також для терапії офтальмопатії Грейвса і халязіона. Останнє захворювання – це доброякісне утворення на повіках, що виникає внаслідок хронічного проліферативного запалення мейбомиевой залози. При застосуванні в офтальмології препарат вводять субкон'юнктивально.

При шкірних захворюваннях

Ліки можна застосовувати і в терапії шкірних захворювань, включаючи алергічні прояви на шкірних покривах. Показаннями до використання препарату належать:

  • контактний дерматит;
  • артропатичний псоріаз;
  • келоїдні рубці;
  • червоний плоский лишай;
  • загальна пухирчатка;
  • гніздова алопеція (облисіння);
  • дифузні нейродерміт і екзема.

Як колоти Дипроспан

Блокада Дипроспаном застосовується при сильних болях в колінному суглобі і при плечолопатковому періартриті. Інші захворювання вимагають індивідуального підходу. Спосіб застосування розчину, дозування і курс залежать від тяжкості хвороби. Це може бути внутрішньовенне струминне повільне введення або крапельне в дозі 4-8 мг за один раз, при необхідності до 20 мг, а підтримуюча доза дорівнює 2-4 мг.

Внутрішньом'язово розчин вводять глибоко. Дітям 1-5 років належить 2 мг, 6-12 років – 4 мг. Для попередження гиалиново-мембранозної хвороби новонароджених розчин вводять внутрішньом'язово в кількості 8 мг за 48-72 години, ін'єкції тривають кожні добу. Внутриартикулярно і периартикулярно вводяться дози:

  • дуже великі тазові суглоби – 4-8 мг;
  • великі колінні, гомілковостопні, плечові суглоби – 4 мг;
  • середні суглоби (ліктьові, зап'ястні) – 2-4 мг;
  • дрібні міжфалангові, грудинно-ключично, метакарпофаланговые – 1-2 мг.

Підшкірне або внутрираневое введення для лікування запальних захворювань шкіри має дозу 0,2 мл/квадратний см, але не більше 4 мг/тиждень. В якості місцевої інфільтрації при бурситі вводиться 1-2 мг (до 8 мг при гострій формі), при тендините – 2 мг, при периартикулярном запаленні – 2-4 мг, введення повторюється кожні 1-2 тижні. Субкон'юнктивально вводиться 2 мг розчину.

Більшість захворювань при введенні ін'єкцій не вимагає паралельного використання місцевих анестетиків, при необхідності дозволений местноанестезирующий препарат Лідокаїн. Спочатку у шприц набирається Дипроспан, потім анестетик Лідокаїн. При періартикулярних блокадах препарат вводиться прямо у сухожилля. Симптоми п'яткової шпори усуваються після одноразового місцевого введення 0,5 мл, при гнездной алопеції в м'яз вводять 1 мл раз/тиждень курсом 3-5 уколов. Після виявлення набряків на тлі ринопластики ін'єкції Дипроспаном роблять в ніс.

Через якийсь час починає діяти

По інструкції, медикамент починає діяти через 10 хвилин після введення. Така здатність лікарського засобу допомагає надати першу допомогу при анафілактичному шоці. Дія триває до 72 годин після ін'єкції повторюються. Середній час ефекту медикаментозного засобу триває добу, іноді менше. Час залежить від особливостей організму пацієнта.

Як часто можна колоти Дипроспан

В один і той самий суглоб медикамент вводиться раз на 2-3 місяці, але не частіше. Лікарі рекомендують використовувати лікарський засіб у різних суглобах з інтервалами 1-2 тижні. Після закінчення терапії глюкокортикостероидным препаратом доза знижується поступово. Не можна допускати різку скасування медикаментозного засобу, це загрожує неприємними наслідками.

Особливі вказівки

Вивчаючи інструкцію щодо застосування медикаменту, корисно звернути увагу на пункт особливих вказівок, де містяться відомості:

  • не можна вводити препарат у нестабільні суглоби;
  • до і після проведення стероїдної терапії проводиться контроль крові;
  • не можна поєднувати уколи Дипроспана з використанням анестетиків в одній ампулі, суміш готується у шприці;
  • не впливає на гормональний фон;
  • терапія активного туберкульозу, інтеркурентних інфекцій і сепсисов вимагає поєднання з антибіотикотерапією;
  • діти, що перебувають у контакті з хворими на кір та вітряну віспу, в період лікування отримують специфічні імуноглобуліни.

Дипроспан при вагітності

Інструкція по застосуванню Дипроспана містить відомості, що при вагітності та грудному вигодовуванні використовувати препарат можна, але після ретельного співвідношення користі та ризиків і при перевищенні очікуваного ефекту для матері над негативними реакціями для плода. Для профілактики деяких хвороб у новонароджених вводяться внутрішньом'язові ін'єкції за 2-3 дні до пологів.

У дитячому віці

Дипроспан внутрішньом'язово або внутрішньовенно для дітей може бути використаний тільки за абсолютними показаннями і після ретельного обстеження у лікаря. По інструкції, протягом терапії дитина повинна постійно спостерігатися у лікаря, тому що в період зростання глюкокортикостероїди можуть негативно діяти на функцію гіпофіза і кори надниркових залоз, що призводить до уповільнення розвитку.

Лікарська взаємодія

Поєднання Дипроспана з іншими лікарськими засобами не завжди може бути безпечним. Як впливають один на одного препарати, що зазначено в інструкції по застосуванню:

  • знижує ефективність інсуліну, пероральних гіпоглікемічних препаратів, непрямих антикоагулянтів, послаблює дію діуретиків, вакцин з вірусами;
  • Рифампін, барбітурати, Фенітоїн послаблюють дію ГКС, гормональні препарати, контрацептиви підвищують;
  • етанол та нестероїдні протизапальні засоби призводять до эрозиям, кровотеч і виразок ШКТ;
  • естрогени, пероральні контрацептиви підвищують ризик розвитку гірсутизму, вугрової висипки;
  • діуретики призводять до гіпокаліємії, серцеві глікозиди наперстянки – до аритмії, Ритодрин здатний викликати набряк легень у вагітних.

Сумісність з алкоголем

По інструкції, етанол в поєднанні з глюкокортикостероїдами може викликати ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту та кровотечі. Паралельно глюкокортикоїди підвищують толерантність до етилового спирту і знижують його токсичну дію, не змінюючи концентрацію в крові. Такий ефект дає шанс використовувати Дипроспан для лікування отруєння етиловим спиртом.

Побічні ефекти Дипроспана

На тлі застосування ін'єкцій Дипроспана проявляються різні побічні ефекти, частота і вираженість яких залежать від дози та дотримання циркадного ритму:

  • «стероїдний» цукровий діабет;
  • пригнічення функції надниркових залоз, синдром Іценко-Кушинга;
  • підвищення тиску, стриї, міастенії;
  • нудота, панкреатит, блювання, езофагіт, перфорація ШКТ;
  • метеоризм, гикавка, зниження або підвищення апетиту;
  • аритмія, брадикардія, зупинка серця, серцева недостатність, вогнища тромбозів;
  • підвищення внутрішньочерепного тиску, безсоння, судоми;
  • підвищене виведення калію, слабкість;
  • остеопороз, патологічні переломи кісток;
  • нефрит;
  • алергічні реакції, загострення інфекцій;
  • печіння, оніміння тканин, біль у місці введення, глаукома;
  • припливи крові до обличчя, носова кровотеча.

Передозування

Симптомами передозування служать нудота, розлад сну, ейфорія, збудження або депресія. При застосуванні високих доз можливі прояви системного остеопорозу, затримки рідини в організмі, підвищення тиску. Лікуванням служить поступова відміна препарату, підтримка організму шляхом корекції електролітного балансу, прийомом антацидів, фенотіазинів, препаратів літію. По інструкції, при розвитку синдрому Іценко-Кушинга приймається аміноглу-тетимід.

Протипоказання

Для парентерального введення розчину протипоказанням є підвищена чутливість до компонентів складу. Для внутрішньосуглобових ін'єкцій заборонами на використання служать:

  • артропластика, патологічна кровоточивість суглоба;
  • внутрішньосуглобові інфекції, переломи;
  • периартикулярних інфекції в анамнезі;
  • навколосуглобових остеопороз, остеоартроз без синовіту, кісткова деструкція;
  • деформація, патологічна рухливість суглоба, анкілоз, звуження суглобової щілини, асептичний некроз формують епіфізів.

Умови продажу та зберігання

Препарат відпускається за рецептом, зберігається в сухому місці при температурі 2-25 градусів протягом трьох років.

Аналоги

Прямим аналогом препарату є суспензія для ін'єкцій Флостерон з тими ж активними компонентами і дією. Непрямими замінниками препарату можуть виступити кошти з схожим терапевтичним ефектом, але іншими речовинами складу:

  • Бетаметазон-Нортон;
  • Бетаспан Депо;
  • Депос;
  • Лоракорт;
  • Целестон;
  • Гідрокортизон;
  • Примакорт;
  • Дексазон.

Ціна Дипроспана

Купити Дипроспан можна через інтернет-майданчика або аптеки за цінами, які залежать від рівня торгової націнки і кількості ампул в упаковці. Приблизна вартість за одну ампулу препарату в московських і санкт-петербурзьких аптеках складе:

Найменування аптеки

Ціна за ампулу розчину, в рублях

Пігулки

227

Балтика-Мед

221

Діалог

199

36,6

217

Фармакея

222

Премьерфарм

233

Відео

Відгуки лікаря про препарат Дипроспан: показання, прийом, побічні дії, протипоказання, аналоги

Відгуки

Віра, 23 рокиВід постійної роботи на комп'ютері у мене сильно захворів суглоб на згині кисті. Біль був нестерпним, тому довелося йти до лікаря. Той поставив укол Дипроспана і наказав спостерігати за станом руки. Через місяць біль не з'явилася, не треба робити ін'єкцію другий раз. Я стала акуратніше працювати, не хочу повторення хвороби.
Олег, 58 роківУ мене хронічний артроз колінного суглоба. У період загострень я дуже сильно страждаю від болю, виручає тільки блокада препаратом Дипроспан. Я викликаю лікаря на дім – сам ходити в період гострої фази не можу. Ліки працює швидко, і через 10 хвилин біль відступає, а ефект триває довго, я задоволений медикаментом повністю.
Юрій, 43 рокиУ мене псоріаз на тлі повільного розвитку артриту. З-за загострень я не можу спати, весь чешусь, страждаю від болю. Лікарі порадили робити уколи Дипроспана, але у мене непереносимість одного з компонентів. Довелося просити призначити аналог Дипроспана, щоб не страждати ще й від алергії. Роблю уколи Флостерона.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!