Манинил – інструкція із застосування, показання, склад, побічні дії, аналоги і ціна

Лікарський засіб призначається хворим, які страждають на цукровий діабет 2 типу. Що входить в його склад активна речовина стимулюють вироблення гормону інсуліну, який надає цукрознижувальну дію. У статті розглянуто який призначається для корекції рівня глюкози в крові препарат Манинил – інструкція по застосуванню лікарського засобу при низькій ефективності дієти і фізичних навантаженнях, протипоказання, склад, відгуки.

Таблетки Манинил

Препарат зменшує можливість розвитку діабетичних (інсулінозалежних) ускладнень: судинних захворювань, кардіопатії, нефропатії, зменшує ризик виникнення пов'язаної з діабетом смертності. Призначається інсуліннезалежний пацієнтам з цукровим діабетом 2 типу. Входить до складу лікарського засобу активна речовина глібенкламід стимулює вироблення секреції інсуліну, що сприяє зниженню кількості цукру в крові і збільшує його чутливість рецепторів.

Склад

Таблетки мають блідо-рожевий відтінок, плоскоцилиндрическую форми з рискою та фаскою на одній із сторін. Манинил продається в 2 видах. Перший вид – скляний флакон, що містить 120 таблеток. Другий – картонна пачка, яка містить 3 блістери. До складу препарат містить 5 мг глібенкламіду (мікронізованого манинила) і допоміжні речовини.

Речовина

Кількість

глібенкламід

5,0 мр

лактози моногідрат

90 мг


крохмаль картопляний

48,697 мг

магнію стеарат

1,5 мг

тальк

2,25 мг

желатин

2,55 мг

барвник

0,0033 мг


Фармакологічні властивості препарату

Таблетки Манинил стимулюють вироблення гормону інсуліну шляхом об'єднання зі специфічними рецепторами клітинної мембрани підшлункової залози; зменшують рівень концентрації глюкози посилюють дію інсуліну на поглинаючу м'язами і печінкою глюкозу; збільшують чутливість рецепторів до інсуліну зменшують поріг роздратування β-клітин підшлункової залози. Препарат гальмує розщеплення клітинних жирів у жировій тканини, знижує рівень холестерину, зменшує тромбогенные властивості крові.

Показання до застосування

Лікарський засіб призначається у випадках, якщо додаткові заходи, такі як помірні фізичні навантаження, дієта з пониженим вмістом цукру, зменшення маси тіла не впливають на рівень глюкози в крові, приводячи його до нормальним фізіологічним показникам. Ліки Манинил від діабету показано застосування інсуліннезалежний особам з діабетом 2 типу.

Як приймати Манинил

Лікування таблетками повинно починатися з маленьких доз для уникнення розвитку гіпоглікемії. Перші дози становить половину 1 таблетки Манинила в день. При цьому важливо здійснювати контроль за рівнем глюкози в крові, щоб уникнути появи гіпоглікемії, особливо астенічним особам зі зниженим харчуванням. Якщо після застосування такої дози рівень цукру в крові не зменшується, то приблизно через 1 тиждень доза збільшується.

Таблетки необхідно приймати вранці на голодний шлунок, приблизно за 20-30 хвилин до їжі, запиваючи склянкою води. Якщо ендокринологом була призначена добова доза препарату в 2 таблетки, то їх прийом поділяється на 2 рази: вранці і ввечері, обов'язково в один і той же час. Під час прийняття даного лікарського засобу важливо стежити за рівнем глюкози в крові та сечі щотижня.

Особливі вказівки

В період прийняття Манинила слід уважно ставитися до свого організму: потрібно постійно стежити за концентрацією глюкози, відзначаючи ранкові покази і свідчення після прийому їжі. Важливо попередити про певний ризик виникнення гіпоглікемії при голодуванні, наявності інфекційних захворювань та застосуванні одночасно з Манинилом лікарських препаратів, що містять етанол, а також інших побічних дій: нудоти, запаморочення, блювання.

Перед призначенням Манинила ендокринолог повинен дізнатися у пацієнта про наявність інфекційних хвороб, тих чи інших захворювань печінки і нирок, впевнитись у належній роботі передньої частки гіпофіза у відповідності з нормальними фізіологічними показниками. Манинил може викликати гіпоглікемічний ефект; впливає на здатність керувати механізмами, водінню транспортного засобу, особливо гостро це проявляється при нерегулярному, эпизодичном застосуванні лікарського засобу.

Лікарська взаємодія

Гіпоглікемічну дію таблеток Манинил посилюється при одночасному застосуванні з інгібіторами МАО, АПФ, ПАСК, анаболіками, застосуванням чоловічих і жіночих гормональних препаратів, іншими пероральними гіпоглікемічними засобами, введення інсуліну, нестероїдними протизапальними засобами, бета-адреноблокаторами, протигрибковими лікарськими засобами, флуоксетином, похідними хінолону, пентоксифиллином, хлорамфеніколом, клофибратом, похідними кумарину, похідними пиразолонов.

Гіпоглікемія може бути викликана подкисляющими сечу сполуками: кальцію хлоридом, амонію хлоридом. Посилюють дію Манинил і наступні речовини: пергексилин, пробенецид, ифосфамид, трофосфамид, циклофосфамід, саліцилати, сульфонамиды, тритоквалин. Дія препарату знижується при застосуванні ГКС, барбітуратів, никотинатов, ізоніазиду, глюкагону, діазоксид, солей літію, фенітоїну, тіазидних діуретиків, глюкокортикостероїдів, фенотіазинів, симпатоміметичних засобів, рифампіцину.

Побічні дії

Під час застосування лікарського засобу можливі порушення функціонування деяких систем організму, що проявляються різними симптомами. З боку травної системи – важкість у животі, нудота, відрижка, синдром розладу шлунка. У дуже рідкісних випадках може виникнути гепатит, внутрипочечный холестаз, підвищення активності клітин печінки. З боку обміну речовин: симптоми гіпоглікемії, що виявляються запамороченням, сонливістю, слабкістю. Побічні дії з боку імунної системи:

  • свербіж шкірних покривів;
  • алергічні реакції;
  • лихоманка;
  • анафілактичний шок;
  • жовтяниця.

До інших побічних ефектів належать порушення зору, зниження психомоторних реакцій, минуща протеїнурія, посилення діурезу, гіпонатріємія. Дисульфирамоподобная реакція під час поєднання з алкоголем, що проявляється нудотою, болями в області живота, нудотою, жаром, запамороченням. З боку кровоносної системи: рідко – тромбоцитопенія; дуже рідко – лейкопенія.

Протипоказання

Заборонено приймати Манинил людям з інсулінозалежною формою цукрового діабету, при метаболічному ацидозі і діабетичних коматозних станах. Не можна приймати лікарський засіб хворим з печінковою та нирковою недостатністю третього ступеня, особам з атрофією острівців Лангерганса, гіпофункцією кори наднирників, гормонів щитовидної залози, наднирників. Крім того, Манинил протипоказаний при годуванні і вагітності. Ліки слід приймати з обережністю особам:

  • страждають алкоголізмом;
  • з підвищеною чутливістю до компонентів препарату;
  • з наявністю опіків і великих хірургічних травм.

Умови продажу та зберігання

Лікарський засіб потрібно зберігати в темному, захищеному від вологи і недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30 градусів Цельсія. Термін придатності препарату при дотриманні всіх умов зберігання становить 3 роки.

Аналог Манинила

В аптеках можна придбати препарати, що містять такі ж або аналогічні активні і допоміжні компоненти. Дані лікарські засоби називають аналогами Манинила, вони мають таке ж або схоже вплив на організм, в залежності від складу. Нижче представлені взаємозамінні препарати, що містять діючу речовину глібенкламід або подібні йому речовини:

  • таблетки Глібенкламід;
  • таблетки Глидиаб;
  • таблетки Диабефарм МВ.

Ціна на Манинил

При покупці будь-якого лікарського засобу важливо звертати увагу на виробника, склад, відгуки. Вирішуючи замінити Манинил на аналог, обов'язково проконсультуйтеся з ендокринологом. Вартість даного гіпоглікемічного препарату не є завищеною – воно коштує недорого. Нижче представлена таблиця з середньою ціною на ліки в місті Москві.

Продукт

Виробник

Вартість

Таблетки Манинил 5 мг

Берлін-Хемі/Менарини, Німеччина

130 рублів

Таблетки Манинил 3,5 мг

Берлін-Хемі/Менарини, Німеччина

185 рублів

Таблетки Манинил 1,75

Берлін-Хемі/Менарини, Німеччина

120 рублів

Відгуки

Олеся, 48Манинил 5 мені призначили для лікування цукрового діабету другого типу. Використовую ліки строго по інструкції. Додатково приймаю інші цукрознижуючі препарати, дотримуюся строгу дієту, практично виключає цукровмісну їжу, намагаюся більше рухатися. Рівень цукру тримається в нормі.
Наталя, 26Таблетки Манинил прописали моєму дідусеві, що страждають цукровим діабетом вже більше 5 років. Купую йому цей препарат вже другий рік. Побічних дій ліки не викликало, єдине, що спочатку ми діяли за інструкцією лікаря – приймали по 1 таблетці щодня протягом півроку, потім, у зв'язку зі стресами, перейшли на 2.
Андрій, 35У мого батька цукровий діабет другого типу, дотримуватися дієти постійно у нього не виходить, плюс до всього він не звик до рухової активності, звик вести сидячий спосіб життя. Які тільки препарати нам не призначав лікар, але, по-моєму, самим дієвим виявився Манинил 3,5. Батько став відчувати себе краще, рівень цукру в крові знизився.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!