Лікування зовнішнього геморою мазями - список найбільш ефективних з інструкцією та цінами

Патологія, що вражає і розширює нижні вени прямої кишки – це геморой. Захворювання дуже часто зустрічається у чоловіків і жінок, тому для його терапії випускається широкий асортимент препаратів місцевої дії. Мазь від зовнішнього геморою – ефективний, порівняно недороге засіб, яке нерідко використовується для лікування хвороби. В аптеках можна знайти медикаменти різного спектру дії, що залежить від типу патології та симптоматики. Засіб повинен виписувати лише лікар, після детального огляду пацієнта.

Що таке зовнішній геморой

Розширення вен прямої кишки з утворенням зовнішніх гемороїдальних шишок називається зовнішнім гемороєм. Це захворювання призводить до застою крові в кавернозних тілах, запального процесу і тромбозу вузлів. Воно вважається однією з найпоширеніших хвороб у світі (страждає від 5 до 30 відсотків чоловіків і жінок). Основними симптомами зовнішньої форми патології вважаються такі фактори:

  • свербіж в області заднього проходу, роздратування, дискомфорт;
  • біль при спорожнюванні кишечника, яка властива загострення хвороби;
  • випадання гемороїдальних вузлів;
  • прояви незначною набряклості анального отвору;
  • кров'яні виділення, викликані тріщинами або ушкодженнями вен і слизової калом;
  • при пальпації доктор виявляє шишкообразные освіти навколо анального проходу.

Лікування зовнішнього геморою

Щоб позбутися від зовнішнього типу патології, необхідно провести комплексний вплив на неї. Як правило, застосовується консервативна терапія, основне завдання якої – усунення запального процесу, застою крові в венах і больових відчуттів. Для боротьби з болем лікар виписує спеціальні знеболюючі ліки, щоб зняти набряклість тканин і нормалізувати стілець, лікарі призначають проносне і протизапальні засоби. Бажано поєднувати ліки з дієтою і правильним способом життя.

Зовнішній геморой характеризується утворенням вузлів, тому лікування захворювання включає мазі для зовнішнього застосування. Такі препарати рекомендують використовувати в комплексі з іншими медикаментами, що допомагають розріджувати кров, щоб уникнути утворення тромбів. Коли консервативне лікування не дає результату, призначають малоінвазивні методики. Найефективнішими з них є:

  • на початковій стадії захворювання використовують інфрачервону фотокоагуляцію;
  • на третій, четвертій стадіях патології застосовують лігування гемороїдальних вузлів.

Іноді лікарям доводиться вдаватися до хірургічного втручання. Вони видаляють зовнішні гемороїдальні вузли, коли захворювання постійно рецидивує, посилюється. Якщо на збільшилися венах прямої кишки з'являються тромби, які не можна видалити без операції, то проводять тромбэктомию (розтин вузлів з подальшим видаленням тромбів).

Мазь при зовнішньому геморої

Як правило, кошти від зовнішнього геморою включають натуральні або синтетичні компоненти. Лікар-проктолог може виписати пацієнту обидва варіанти, що залежить від симптомів і стану людини. У натуральних медикаментів набагато менше побічних дій, протипоказань, вони дозволені для використання при вагітності та лактації. Мазь від зовнішнього геморою може складатися з елементів, які мають такими властивостями:

  • гемостатичну (зупинка кровотечі);
  • анестетическое (зняття свербіння, біль, печіння і схожих симптомів захворювання);
  • антисептичний ефект (усунення запального процесу, запобігання інфекції);
  • мазь при гемороїдальних вузлах зовнішнього типу може мати ранозагоювальну дію;
  • флеботоническое (підвищення тонусу судин, зменшення вузлів в розмірах).

Достоїнства і недоліки медикаментів для лікування:

  • зручність, простота використання;
  • безпека для організму, завдяки місцевим дії активних речовин (більшість засобів призначають для лікування дітей, вагітних);
  • медикаментозні препарати у вигляді мазей, на відміну від свічок або таблеток, значно швидше знімають набряки, запалення, активно борються з кровотечами, загоюють тріщини анального проходу;
  • виділяють один мінус – неповне всмоктування ліків, що іноді призводить до утворення плям на білизні, одязі.

Види мазей

Перед тим, як лікар визначиться, чим лікувати зовнішній геморой, він оглядає пацієнта і тільки потім виписує засіб в залежності від симптомів, тяжкості захворювання та інших факторів. Сучасна медицина виділяє кілька типів медикаментів для місцевого використання. Засоби класифікуються по складу, чинним складових компонентів. Найчастіше лікування зовнішньої форми хвороби здійснюється за допомогою таких груп препаратів:

  1. Мазі з протизапальним ефектом. Ефективно усувають запалення, надають легку знеболювальну дію, прибирають набряки, почервоніння, інші ознаки хвороби.
  2. Імуностимулятори. Необхідні для запобігання ускладнень захворювання допомогою зміцнення імунної системи.
  3. Антисептики. Призначаються для знезараження при сильному запаленні, яке викликане гнильними бактеріями і іншими шкідливими мікроорганізмами.
  4. Гомеопатичні препарати. Потрібні для загального зміцнення організму. Вони містять натуральні активні компоненти, що застосовуються в якості допоміжної терапії.
  5. Венотонизирующие ліки. Часто входять у комплексні терапевтичні заходи. Вони укріплюють мембрани капілярів і вен, покращують еластичність судин прямої кишки. Такі засоби усувають симптоматику хвороби, а ще можуть вплинути на причину появи недуги.
  6. Група гемостатичних препаратів. Допомагає зупиняти кровотечі в запалених вузлах, підвищуючи згортання крові.

Які мазі підійдуть при загостренні

Іноді зовнішній геморой загострюється. В такий важкий період людина відчуває максимальний дискомфорт – крім свербежу, печіння з'являються сильні болі в області ануса. В аптеці можна придбати засоби окремої категорії, які добре допомагають зменшити і усунути запалення. Активні елементи таких препаратів швидко потрапляють у вогнище патології, блокуючи її первинні симптоми. Найчастіше при загостренні призначають Ихтиоловую мазь (знеболюючий та антисептичний ефект), Гепаринова мазь (прибирає біль, запальний процес і усуває гематоми).

Правила використання

Щоб не посилити захворювання та отримати тільки позитивний результат від терапії, потрібно знати, як правильно використовувати медикаменти. Ось кілька простих правил, які можуть гарантувати максимально ефективне лікування:

  1. Перед тим як використовувати засіб, потрібно нанести невелику його кількість на внутрішню частину зап'ястя. Якщо через 20-30 хвилин не з'явиться алергічної реакції, болі, свербіння, то можна починати терапію.
  2. Медичний препарат наноситься тільки на чисту поверхню області анального проходу.
  3. Уражена зона покривається тонким шаром кошти. Це можна здійснити легкими рухами кінчиків пальців або використовувати гігієнічні серветки.
  4. Протипоказано втирати препарат шишки і тріщини, тому що такі дії можуть погіршити стан.
  5. Як правило, препарат для місцевої терапії застосовується не більше 10 діб (курс можна повторити через 5 днів).

Недорога мазь від геморою

Не кожен може дозволити собі дорогі препарати, тому є відмінна альтернатива. У багатьох аптеках можна придбати недорогі ефективні засоби або купити в інтернет-магазині бюджетні варіанти. Найпопулярнішими недорогими медикаментами є:

  1. Мазь Вишневського – засіб, перевірений часом. У його складі березовий дьоготь і касторове масло. Ліки дає протизапальний ефект, усуває набряклість, сприяє загоєнню анальних тріщин, зменшує біль.
  2. Левомеколь – комбінований препарат, який добре знімає запалення, бореться з бактеріями і затягує ранки.
  3. Метілураціловая 1% мазь допомагає впоратися із запаленням і сверблячкою, загоює шкіру і слизові оболонки.
  4. Недороге засіб – Безорнил. Препарат ефективний при наявності анальних тріщин, екзем і подібних проблем в області прямої кишки.
  5. Китайська мазь – унікальний засіб, що усуває дискомфорт, запалення, кровотечі, набряки. Вона гоїть рани, тріщини.

Найбільш ефективна мазь від геморою

Складно виділити найефективніший засіб від зовнішнього геморою, адже вибір ліків залежить від багатьох факторів. Лікар підбирає препарат індивідуально, залежно від типу захворювання, його тяжкості, клінічної картини, особистих особливостей пацієнта. Нижче представлений список лікарських засобів, які часто використовуються для терапевтичних заходів, спрямованих на усунення симптомів зовнішньої форми геморою.

Тетрациклінова мазь при геморої

Недорога за ціною, але дуже ефективна за дією. Вона надає антибактеріальну дію, знімає запальний процес, набряклість в області анального отвору, зменшує вузли. Показання до застосування засобу:

  • ячмінь, кон'юнктивіт, блефарит;
  • запальні захворювання слизових оболонок та інших ділянок тіла, викликані інфекцією;
  • профілактика ускладнень після очних операцій та травмування зорових органів.

Для лікування зовнішнього геморою краще користуватися 3%-ний Тетрациклінової маззю, ця форма дає більш відчутний результат. Область навколо ануса і вивалилися зовнішні вузли акуратно обробляються засобом тричі на день. Перед цим необхідно помитися теплою водою з милом. Тривалість курсу терапії визначає лікар-проктолог.

Гепариновая мазь

Судячи з відгуків, даний препарат є одним з найбільш доступних та ефективних медзасобів. Завдяки застосуванню Гепаринова мазь можна досягти знеболювання, протизапальної дії, розсмоктування тромбів. Ліки не гормональне, тому його призначають навіть вагітним жінкам. Свідчення:

  • зовнішня форма геморою;
  • терапія та профілактика тромбофлебіту;
  • запалення вузлів після пологів;
  • поверхневий перифлебит;
  • трофічні виразки гомілки.

Дозування і спосіб застосування:

  • нанести тонким шаром на уражену область (1 грам мазі на поверхню діаметром 3-5 см);
  • почекати, поки засіб трохи вбереться;
  • повторювати процедуру 2-3 рази на день до повного купірування симптомів.

Гепатромбин Р

У складі засобу Гепатромбин Р є речовина-антикоагулянт, який запобігає утворенню тромбів. Препарат застосовується для комплексної терапії при гострій стадії хвороби. Він прибирає запалення, зменшує набряки, знімає больові відчуття. Свідчення:

  • внутрішній і зовнішній геморой;
  • свербіж, свищі, екзема біля анального отвору;
  • тромбофлебіт вен прямої кишки;
  • тріщини в анальному отворі.

Використання:

  • наносити на уражену область від 2 до 4 разів на добу;
  • коли зникне біль, скоротити застосування до 1 разу на день;
  • курс лікування – 7 днів.

Реліф

Багатофункціональний засіб – Реліф. Відрізняється широким спектром дії: зміцнення імунітету, усунення запалення. Реліф чинить судинозвужувальну дію, що загоює. Показання до застосування:

  • тріщини в задньому проході;
  • наявність внутрішніх або зовнішніх вузлів;
  • запалення анальної області;
  • кровотечі при геморої.

Особливості використання:

  • наносити за допомогою спеціального аплікатора на запалені ділянки слизової і шкіри;
  • використовувати 3-4 рази в день (вранці, перед сном, після спорожнення кишечника);
  • курс лікування: 5-10 днів.

Проктоседил

Ще один препарат для ефективної терапії – Проктоседил. Активні компоненти ліки мають протизапальну, бактерицидну, анестезуючу дію. Ще препарат усуває свербіж, запобігає появі тромбів, збільшує еластичність судин, зменшує ламкість капілярів. Свідчення:

  • післяпологовий геморой;
  • анальні тріщини, екземи;
  • внутрішній, зовнішній геморой (хронічні захворювання);
  • загострення запалення;
  • профілактика появи випали вузлів.

Нюанси застосування:

  • Проктоседилом потрібно мазати ділянки біля ануса, де відчувається біль, свербіж і печіння;
  • процедура проводиться щодня (вранці, ввечері, після дефекації);
  • препарат використовують не більше 7-ми днів.

Левомеколь

Лікарський засіб Левомеколь дає шанс знищити безліч різних бактерій. Препарат добре загоює тріщини та інші шкірні ушкодження в області ануса. Свідчення:

  • фурункули;
  • опіки;
  • гнійні рани;
  • запальні захворювання шкіри з гнійними виділеннями.

Використання:

  • засобом обробляють гемороїдальні вузли, область поруч з ними;
  • процедуру проводять раз в день перед сном;
  • курс терапії – близько 10 днів.

Троксевазин

Для ефективного лікування патології часто виписують Троксевазин. Це медичний засіб є відмінним венопротектором, зміцнює стінки судин, підвищує їх еластичність. Троксевазин прибирає запалення, свербіж, набряк, полегшує випорожнення кишечника. Свідчення:

  • геморой;
  • біль, набряки при травмах;
  • варикозне розширення вен;
  • поверхневий тромбофлебіт;
  • венозна недостатність.

Застосування:

  • обробляти уражені ділянки два рази на добу тонким шаром;
  • наносити тільки після дефекації, гігієнічних процедур;
  • тривалість лікування приблизно 5-8 днів.

Засіб від зовнішнього геморою для жінок

Нерідко у жінки в період виношування малюка або після пологів діагностується запальний процес у венах прямої кишки. Мазі від зовнішнього геморою до і після народження малюка, а ще при годуванні груддю потрібно вибирати серйозно. Складові компоненти препарату можуть легко потрапити в кров і передатися плоду. Щоб не виникло проблем зі здоров'ям у дитини і мами, лікувальний засіб повинен включати натуральні елементи, які не несуть небезпеки для організму.

Безпечні мазі в період вагітності

Жінка в положенні не повинна займатися самолікуванням. Медикаменти їй прописує тільки лікар після детального огляду. Найефективнішими та безпечними для вагітних є препарати:

  • Іхтіол;
  • Гепатромбин;
  • мазь Флемінга;
  • Троксевазин;
  • Постеризан;
  • бальзамічний лінімент Вишневського;
  • Реліф.

Як вибрати мазь від зовнішнього геморою

Щоб лікування захворювання мало тільки позитивний ефект, необхідно знати, як правильно вибрати мазь. Лікарі виписують засоби різної спрямованості, що залежить від стадії хвороби, загального стану пацієнта. Правила вибору препарату:

  1. При геморої із кровотечею краще використовувати медикаменти комбінованого складу. Вони добре усувають первинні симптоми, полегшують стан хворого.
  2. Коли хвороба супроводжується значним, швидко розвиваються запалення тканин та слизових, знадобиться засіб з протизапальною і протимікробною ефектом.
  3. При наявності сильних больових відчуттів лікар віддає перевагу засобам з анестезином, лідокаїном.
  4. Коли патологія не має сильно виражених ускладнень, використовують антикоагулянти місцевої дії.

Ціна

Придбати лікарські засоби проти зовнішнього геморою можна практично в кожному аптечному кіоску Москви і області. Ціна на препарати залежить від місця реалізації, виробника, складу ліки. Ще кошти неважко замовити в інтернет-аптеках за спеціальним каталогом. Нижче представлена таблиця з приблизною вартістю місцевих засобів проти геморою в Москві.

Назва

Ціна, рублів

Гепариновая мазь

50-70

Вишневського

30-40

Реліф

300-400

Мазь Ауробин

280-380

Троксевазин

150-250

Проктоседил

350-450

Гепатромбин Р

140-200

Відео

Мазь від геморою - як вибрати на що звернути увагу. Рейтинг кращих.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!