Інструкція щодо застосування гелю Псило-бальзам для дітей і дорослих - склад, показання, побічні ефекти і ціна

Сьогодні виробляється велика кількість антигістамінних засобів. Одним з популярних ліків цієї категорії є Псило-бальзам, по інструкції гель застосовується для лікування алергії у дорослого і дитини. Препарат випускається тільки для зовнішнього застосування, має ряд показань/протипоказань, конкретну дозування. Тривалість лікарської терапії, як правило, призначається лікарем, залежно від збудника алергії і види симптомів.

Що таке Псило-бальзам

Антигістамінну, протиалергічну медичний засіб, активною речовиною якого є гідрохлориду дифенгідрамін – це гель Psilo-balsam. Препарат зовнішнього дії добре знеболює, знімає дискомфорт, знімає свербіж, набряк шкіри, зменшує проникність капілярів, судин. Додатково до всього, дифенгідрамін надає охолоджувальне дію і дає місцевий анестезуючий ефект.

Склад препарату

Форма випуску Псило-бальзаму – туби з алюмінію по 20 або 50 грам. Кожна така тара упакована в картонну коробку разом з інструкцією. Ліки виглядає як безбарвний гель однорідної консистенції. Склад медикаментозного засоби від алергії:

  • активна діюча речовина (на 1 г гелю Псило-бальзам): дифенгідраміну гідрохлорид – 10 мг;
  • додаткові компоненти (в 1 г): макрогол глицерилкаприлокапрат – 150 мг, цетилпіридиній хлориду – 1 мг, трометамол – 22,2 мг, поліакрилова кислота – 12 мг, вода – до 1 грама.

Сучасна фармацевтична промисловість виробляє два типи гелів для боротьби з алергією і подібними проблемами: без гормонів і з їх наявністю. Psilo-balsam відноситься до першої категорії. На відміну від гормональних засобів, він не впливає на роботу внутрішніх систем і органів людини. Псило-бальзам має накопичувальним впливом. Негормональні гелі повільніше лікують захворювання, але зате майже не викликають побічних дій і добре переносяться пацієнтами. Psilo-balsam можна використовувати довгий час, чого не скажеш про медикаменти з гормонами.

Показання до застосування

Згідно інструкції, яка є у кожній упаковці Псило-бальзаму, ліки використовується тільки при наявності певних показань. Протиалергічний медичний препарат ефективний у таких випадках:

  • кропив'янка;
  • укуси різних комах, які провокують свербіж, почервоніння шкірного покриву;
  • екзема;
  • сонячні опіки (плюс опіки першого ступеня);
  • алергічне подразнення шкіри;
  • свербіж, проявляється з різноманітних причин;
  • вітряна віспа (вітрянка).

При алергії

Гіперчутливість людського організму до речовин, що викликають бурхливу реакцію з неприємними симптомами – це алергія. Вона може бути викликана безліччю факторів, але її головними ознаками вважаються шкірний свербіж, почервоніння, висипання, набряклість. Psilo-balsam нерідко призначається при таких проблемах, він є блокатором гістамінових рецепторів, які викликають симптоми алергічної реакції.

При вітряній віспі

Інфекційна, дуже заразна хвороба – вітряна віспа або вітрянка. Частіше нею хворіють діти, при цьому у дорослих хвороба протікає набагато важче. Для місцевої терапії такої патології нерідко використовується Psilo-balsam. Медикаментозне засіб у вигляді гелю добре перешкоджає розчісування висипки (прибирає свербіж), тим самим знижуючи ризик розвитку інфекції на ділянках шкіри, ураженої захворюванням.

При укусах комах

Псило-бальзам можна і потрібно користуватися, коли з'являються укуси комах на шкірі. Після нанесення антигістамінний препарат активно справляється з почервонінням шкірного покриву, прибирає набряклість, свербіж, зупиняє загальний запальний процес. Ліки максимально безпечно для застосування, але його не можна використовувати вагітним жінкам, алергікам і дітям до 1 року.

Від екземи

Запальне шкірне захворювання, що виявляється в гострій або хронічній формі – це екзема. Для патології характерні такі ознаки: висипи, печіння, свербіж, почервоніння шкіри. Як правило, екзему провокують алергічні реакції. Хворобу можна лікувати гелем у складі комплексної терапії. Псило-бальзам володіє охолоджуючим ефектом, чудово заспокоює шкіру, усуває дискомфорт, свербіж, печіння і інші неприємні симптоми.

Механізм дії

Активний діючий елемент протиалергічного лікарського засобу – дифенгідрамін, блокує гістамінові Н1-рецептори клітин. Вони при цьому дають специфічну реакцію на дію гістаміну, який виділяється клітинами імунної системи людини в процесі розвитку алергії. Завдяки блокування рецепторів, гель має виражену протиалергічну дію, швидко зменшує набряклість завдяки нормалізації проникності судинних стінок.

За «сприяння» додаткових елементів медичного кошти воно не залишає видимого сліду на шкірі після використання. З допомогою Псило-бальзаму усувається гіперемія, свербіж, висипання. Інформації про всмоктуванні медикаменту в кров пацієнта, розподілі компонентів препарату в тканинах, обмінних процесах (метаболізмі) і виведення з організму немає. Інакше кажучи, даних щодо фармакокінетики препарату поки що не існує.

Інструкція по застосуванню

Гель слід наносити на ураження шкіри тонким шаром. За один раз можна використовувати не більше 2-3 грам препарату. Дорослим пацієнтам і дітям від двох років прописують застосування Псило-бальзаму 3-4 рази на добу. Якщо симптоми захворювання посилюються, терапія не дає позитивних результатів (більше 6 днів) або ознаки алергії знову з'являються, то лікування слід припинити. Краще звернутися до лікаря, який випише аналоги препарату для терапії.

Як правильно наносити на шкіру

В інструкції зазначено, що гель використовується як аплікації. Тонким шаром препарату змащують уражені ділянки шкірного покриву. Засіб необхідно втирати акуратними круговими рухами пальців. Після нанесення воно всмоктується через три-п'ять хвилин. Коли процедура закінчена, треба ретельно вимити руки з милом. Поки проводиться терапія, лікарі радять уникати сонячного світла або інших джерел, які виділяють ультрафіолетове випромінювання.

Тривалість курсу лікування

Тривалість терапевтичних процедур призначає виключно кваліфікований лікар-дерматолог. Тривалість використання гелю залежить від індивідуальних особливостей пацієнта, його віку, конкретного захворювання і ступеня пошкодження шкірних покривів. Результативність лікувального процесу легко визначити по динаміці зникнення ознак хвороби. Якщо з'являються побічні ефекти, то доведеться відмовитися від використання препарату та замінити його дешевим аналогом.

Псило-бальзам для дітей

Маленьким пацієнтам призначають тільки ті препарати антигістамінного дії, які не викликають седативної реакції (загальмованість, млявість, сонливість). У більшості випадків, лікувальний гель виписується дитині для усунення гострої алергічної реакції або її профілактики. Псило-бальзам дітям дозволено використовувати тільки після 2 років. Дозування призначається індивідуально. Середня кратність застосування: 1-3 рази за день. Тривалість лікування становить 5-7 днів. У деяких особливо складних випадках терапія затягується на кілька місяців.

Побічні ефекти і протипоказання

Щоб не сталося передозування і стан хворої людини не погіршився, необхідно враховувати протипоказання. Основні заборони на застосування фармакологічного засобу:

  • висока чутливість пацієнта до активних та допоміжних елементів медикаменту;
  • необхідність використання гелю Psilo-balsam на великих ділянках шкірного покриву;
  • вік дитини до двох років;
  • з обережністю застосовують у період виношування дитини, годування груддю;
  • одночасне використання гелю з іншими медикаментозними засобами, у складі яких є дифенгідрамін.

У разі передозування ліків місцевого застосування або його безграмотному використанні можуть з'явитися побічні реакції. При передозуванні призначається скасування гелю, здійснюється симптоматичне лікування, виконуються дії, які допомагають нормалізувати дихання, артеріальний тиск. За відгуками споживачів та лікарів, іноді спостерігаються такі наслідки:

  • почервоніння (гіперемія);
  • сухість у роті;
  • кропив'янка;
  • розвиток алергії;
  • печіння, сильний свербіж;
  • утруднення дихання;
  • набряклість місцевого характеру;
  • сплутаність свідомості.

Особливості застосування Псило-бальзаму

Перед тим, як бальзам наносять на уражену шкіру, обов'язково читають інструкцію. У ній є докладна інформація про особливості застосування антигістамінного засобу на спеціальному гелевою основі. Для отримання максимального лікувального ефекту і уникнути ускладнень варто знати про наступні факти:

  1. Рекомендується обережно використовувати медикамент тим пацієнтам, вік яких понад 60 років. Це пояснюється ризиком розвитку седативної реакції, запаморочення, артеріальної гіпотензії (зниження тиску).
  2. Мазь містить легку жирову основу. Додаткові лікарські речовини в складі засоби представлені жировими компонентами. Гель можна застосовувати як універсальний крем, у якості засобу, який захищає шкіру від пересушування і роздратування.
  3. Не рекомендується використовувати препарат в період вагітності і лактації. Лікування гелем обговорюється з доктором і призначається виключно за суворими показаннями. У період вагітності застосовують аналоги ліків.
  4. Період терапії протиалергічну засобом передбачає уважне виконання роботи, тісно пов'язаної з підвищеною концентрацією уваги.

Взаємодія препарату з лікарськими засобами

Згідно інструкції по застосуванню Psilo-balsam, препарат потрібно обережно використовувати з іншими терапевтичними засобами:

  1. Одночасне лікування гелем та медикаментами, які пригнічують центральну нервову систему, посилює вплив останніх на організм.
  2. Інгібітори МАО (антидепресанти) значно збільшують антихолинергическую активність речовини дифенгідрамін.
  3. При спільному застосуванні гелю з психостимуляторами спостерігається антагоністичну взаємодію.

Сонячне опромінення

Перед тим, як приступити до терапії за допомогою антигістамінного гелю, необхідно уважно вивчити анотацію щодо його використання. Щоб уникнути появи побічних ефектів і ускладнень, медики не рекомендують потрапляти під вплив прямих сонячних променів. Інші джерела, що випромінюють ультрафіолет і облучающие шкірний покрив, теж шкідливі в період лікування.

Вживання алкоголю

Якщо призначено курс Псило-бальзаму, то не варто вживати спиртні напої, навіть з низьким вмістом алкоголю. Лікарський препарат значно посилює дію алкоголю у крові.

Особливості використання при вагітності та лактації

В період виношування малюка і при вигодовуванні грудним молоком не рекомендується використовувати ліки проти алергії. Особливо небезпечна така терапія на останніх місяцях вагітності. Рідко медики призначають препарат, але тільки в тих випадках, коли користь для майбутньої мами вище, ніж ймовірний ризик для плоду. Якщо лікування призначено, то жінка повинна припинити грудне вигодовування.

Ціна

Купити антигістамінний препарат можна в звичайному аптечному кіоску, він відпускається без рецепта. Деякі воліють замовляти медикамент в інтернет-аптеці за більш прийнятною ціною (часто бувають знижки, акції). Нижче наведена таблиця з середньою приблизною вартістю противоаллергенного гелю з позитивним ефектом дифенгідраміну в Москві і області.

Назва аптеки

Форма випуску

Ціна в рублях

Інтернет-аптека 36,6

Psilo-balsam гель 1% 20 г

220-225

ЗдравЗона

Гель 20 г

220-230

Лабораторія Краси і Здоров'я

Psilo-balsam 20 г №1 туба

225-235

Еврофарм

Туба 20 г

260-270

Веб.ру

Psilo-balsam 20г гель

230-240

Аналоги

Існує ряд антиалергенних засобів-аналогів, які за дією схожі на Psilo-balsam. Вони випускаються різними виробниками. У кожного свої переваги та недоліки, особливості застосування. Аналоги призначає виключно кваліфікований медик залежно від симптоматики і тяжкості захворювання.

Виробник

Механізм дії

Ціна в рублях

Пантенол (Німеччина)

Зменшує свербіж, прибирає набряки тканин при сонячному або термальному опіку, контактному дерматиті (при взаємодії з рослинами).

50-250

Фенистил гель (Швейцарія)

Препарат призначений для боротьби з побутовими і сонячними опіками, екземою, укусами комах, кропив'янкою.

300-400

Дермадрин (Австрія)

Знеболює, має місцеву анестезуючу дію при опіках, укусах комах.

200-300

Солкосерил (Швейцарія)

Відновлює та живить тканини при трофічних виразках, пролежнях і схожих пошкодженнях шкіри.

60-1500

Відео

Опік і свербіж? Допоможе Вам - Псило-бальзам!

Відгуки

Марія, 33 рокиПісля поїздки на річку майже все моє тіло було в укусах комарів. Шкірний покрив покрили пухирі, почався сильний свербіж. Всю ніч не спала, вранці побігла в аптеку, де мені порадили гель Psilo-balsam. До вечора стало легше, а через пару днів всі симптоми зникли. Всім раджу корисне засіб.
Ігор Петрович, 66 роківОнука періодично «воює» з кропив'янкою. Перепробували багато ліків, але їх ефективність була недостатньою. Після чергового походу в лікарню новий лікар призначив засіб Psilo-balsam. Гель впорався з кропив'янкою, дитина скоро відчув позитивний результат. Побічних дій не було. Зараз це незамінний препарат для всієї родини.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!