Комбилипен таблетки: інструкція препарату

При болях у суглобах, невралгії використовуються Комбилипен (на латині - combilipeni) таблетки, які являють собою комплекс вітамінів групи В. Цей полівітамінний препарат усуває патології, пов'язані з нервовими клітинами. Дози складових речовин в засобі великі, тому його не можна застосовувати без консультації з лікарем, заборона вживання накладається на вагітних та пацієнтів дитячого віку.

Комбилипен таблетки – інструкція по застосуванню

Згідно з фармакологічною класифікацією, препарат Комбилипен табс (див. фото нижче) відноситься до комплексних вітамінних засобів. Це ліки, що містять вітаміни групи В, що позитивно впливають на здоров'я пацієнта, усуваючи невралгічні проблеми. Крім таблеток випускаються ампули для ін'єкцій Комбилипен. Обидва формати вітамінного препарату відрізняються дозуванням і спосіб застосування.

Склад

Активними речовинами таблетки є вітаміни групи В. На одну дозу їх доводиться: по 100 мг бенфотиамина (B1) і піридоксину гідрохлориду (В6), 2 мг ціанокобаламіну (В12). Ін'єкційна форма препарату крім вітамінів B1, B6 і B12 включає лідокаїну гідрохлорид і очищену воду. Які додаткові речовини входять до складу таблеток:

Допоміжні речовини

Кармеллоза натрію, повідон, целюлоза мікрокристалічна, тальк, кальцію стеарат, полісорбат-80, сахароза.

Біла оболонка

Гідроксипропілметилцелюлоза, макрогол, повідон, діоксид титану, тальк.

Форма випуску

Вітаміни Комбилипен випускаються у форматі таблеток та ампул для приготування розчину. Перші вкриті плівковою оболонкою, білого або майже білого кольору, являють собою круглі двоопуклі таблетки. Упаковані по 15 штук в контурну упаковку з осередками, потім – в пачки картонні по 30 або 60 штук. Розчин для ін'єкцій – прозора червона рідина в ампулах об'ємом 2 мл, в упаковці 5,10 або 30 ампул.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Медикамент є комбінованим полівітамінним препаратом, дія визначається складом. Бенфотиамин – жирорастворимая форма тіаміну (вітаміну B1), бере участь у проведенні нервового імпульсу. Вітамін B6 бере участь у метаболізмі білків, вуглеводів, жирів, підтримує нормальне кровотворення, функціонування центральної і периферичної нервової системи.

Піридоксину гідрохлорид забезпечує передачу синапсів, процеси гальмування в ЦНС, транспорті сфингозина (що становить речовина нервової оболонки), синтезі катехоламінів. Ціанокобаламін бере участь у синтезі нуклеотидів, сприяє нормальному росту, процесу кровотворення, розвитку клітин епітелію, необхідний для обміну і синтезу фолієвої кислоти, синтезу мієліну.

Препарат Комбилипен – показання до застосування

Згідно інструкції по застосуванню, Комбилипен в таблетках використовується за такими показаннями:

  • невралгія трійчастого нерва;
  • неврит лицьового нерва;
  • больові синдроми, викликані захворюваннями хребта;
  • міжреберна невралгія;
  • люмбоішіалгія;
  • поперековий, шийний, шийно-плечовий, корінцевий синдроми, спричинені дегенеративними змінами хребетного стовпа;
  • діабетична, алкогольна полінейропатія;
  • дорсалгія;
  • люмбаго з ішіас;
  • болючий твк;
  • діабетична нейропатіческая виразка нижніх кінцівок;
  • синдром Барре-Льеу;
  • шийна мігрень;
  • плевральні болю;
  • дегенеративні зміни і хвороби хребта.

Спосіб застосування і дозування

Таблетки приймають внутрішньо після їди. Вживати їх слід, не розжовуючи, але рекомендується запивати половиною склянки води або іншої рідини (крім міцного чаю, молока, кави, газованих напоїв). Дорослі приймають по одній таблетці до трьох разів за добу, дозу та курс визначає лікар. Не рекомендується лікуватися високими дозами препарату протягом понад чотирьох тижнів.

Розчин для внутрішньом'язового введення застосовується по 2 мл щодня протягом 5-7 днів, потім лікування триває 2-3 рази за тиждень на протязі 14 днів. Легкі випадки хвороби вимагають застосування ампули 2-3 рази за тиждень у період 7-10 днів. Тривалість терапії визначається лікарем залежно від вираженості симптомів, але вона не повинна перевищувати два тижні.

Особливі вказівки

Інструкція по застосуванню медикаментозного засобу містить розділ особливих вказівок, в якому сказано, що прийом Комбилипена не повинен поєднуватися з вживанням полівітамінних комплексів, що включають вітаміни групи B. Це робиться, щоб уникнути передозування активними компонентами і виключити гіпервітаміноз вітамінів груп B1, B6 і В12.

При вагітності

У складі Комбилипена табс міститься 100 мг вітаміну B6, що є критичною дозою. При вагітності та грудному вигодовуванні застосовувати препарат не рекомендовано. Активно діючі компоненти проникають через плацентарний бар'єр і в грудне молоко, тому можуть негативно впливати на ріст і розвиток дитини. Перед прийомом ліків, проконсультуйтеся з лікарем.

У дитячому віці

Клінічні дослідження, які вивчають вплив препарату на організм дитини, не проводились, через це вітаміни Комбилипен протипоказані в дитячому віці. Додатковим протипоказанням для вживання лікарського засобу дітьми є наявність у його складі бензилового спирту, який негативно впливає на ріст і розвиток дитини.

Комбилипен і алкоголь

Згідно інструкції по застосуванню, Комбилипен заборонено поєднувати з алкоголем і будь-якими спиртовмісними напоями або ліками. Це пов'язано з різким зниженням всмоктування тіаміну гідрохлориду під впливом етанолу. Алкоголь токсично впливає на периферичну нервову систему, що негативно впливає на будь-які неврологічні захворювання і всмоктування вітамінів.

Лікарська взаємодія

При прийомі Комбилипена в таблетированном форматі слід враховувати його лікарська взаємодія з іншими медикаментами:

  • Леводопа знижує ефект від терапевтичних доз вітаміну B6.
  • Заборонено поєднувати вітамін B12 з солями важких металів.
  • Щоб уникнути передозування не рекомендується приймати при лікуванні Комбилипеном інші полівітамінні комплекси з вітамінами групи В.
  • Диклофенак підсилює ефект Комбилипена. Це поєднання дуже вдало при лікуванні гострого радикуліту, знімає набряк, лікує уражену нервову тканину і епітеліальні клітини.
  • Кеторол поєднується з таблетками і уколами для зняття сильно вираженого больового синдрому, спричиненого запаленням.
  • Капсули Кетонал Дуо в поєднанні з Комбилипеном використовують при радикулітах і невралгіях з помірно вираженим больовим синдромом.
  • Мідокалм і Моваліс посилюють дію ліків при лікуванні невралгії, пов'язаної з ушкодженнями хребетного стовпа.
  • Мексидол покращує ефективність препарату при лікуванні гострих, хронічних порушень мозкового кровообігу, церебрастении, алкоголізму.
  • Алфлутоп в поєднанні з Комбилипеном відновлює пошкоджену кісткову, хрящову тканину, використовується для лікування остеохондрозу.
  • Нікотинова кислота посилює ефект від таблеток, уколів при лікуванні невритів лицьового нерва, ураження тканин при остеохондрозі.
  • Вітамін B1 розчиняється сульфитами, несумісність з хлоридом ртуті, йодидом, карбонатом, ацетатом, таниновой кислотою. Також він не поєднується з цитратом заліза, амонію, фенобарбіталом натрію або рибофлавіном, бензилпеніциліном, декстрозою або натрію метабісульфітом.

Протипоказання

Анотація медикаментозного засобу Combilipen вказує на наступні протипоказання, при яких використання препарату суворо забороняється:

  • підвищена чутливість до компонентів препарату;
  • важка або гостра форма декомпенсованої серцевої недостатності;
  • дитячий та підлітковий вік до 18 років;
  • вагітність;
  • грудне вигодовування (лактація).

Комбилипен – побічні дії

В інструкції по застосуванню препарату описані можливі побічні ефекти від його прийому:

Передозування

Симптомами передозування при прийомі Комбилипена вважаються побічні ознаки. Першою допомогою при перевищенні дози є промивання шлунка, прийом сорбентів (активоване вугілля), проведення симптоматичної терапії.

Умови продажу та зберігання

Комбилипен у форматі таблеток продається за рецептом, зберігається в захищеному від світла та дітей місці при температурі не вище 25 градусів. Термін придатності становить два роки.

Аналог Комбилипен

За активної діючої речовини, фармакологічній дії виділяють ряд аналогів препарату. Всі вони відносяться до полівітамінним комплексам:

Ціна таблеток Комбилипен

Купити Комбилипен можна в інтернеті або замовити через аптечний відділ. Скільки коштують таблетки і ампули, залежить від рівня ціноутворення, кількість в упаковці. Зразкові ціни:

Різновид

Ціна при купівлі через інтернет-магазин, рублів

Ціна в аптеках, рублів

Таблетки 30 шт.

262

270

Таблетки 60 шт.

431

450

Ампули 2 мл 5 шт.

158

170

Ампули 2 мл 10 шт.

253

Двісті сімдесят

Відгуки

Валентина, 45 роківЯ страждаю від шийного остеохондрозу. При будь-якій застуді шия болить нестерпно, суглоби ломить. Скільки препаратів не пробувала, рятує тільки Комбилипен. Я купую його в таблетованій формі, тому що боюся сама собі ставити уколи. П'ю по одній штуці перед сном. Через два тижні все проходить. Побічних ефектів не помітила, хоча, за відгуками, вони проявляються часто.
Дмитро, 38 роківНа фоні хронічної ішемії мозку, виникла у мене після перенесеного інсульту, що розвинувся двосторонній поліневрит ніг. Були страшні болі, лікарі призначили ампули Комбилипен, прокапали два тижні, потім перевели на таблетки. Я бачу ефект – хворобливі відчуття, дискомфорт йдуть. Подивимося, що буде після повного проходження курсу.
Ганна, 33 рокиЯ застудила лицьовий нерв, але одразу звернулася до лікаря. Для зняття болю і запалення той прописав мені Комбилипен. Препарат допоміг, але із-за нього я вся покрилася червоними плямами на обличчі з'явилися прищі, яких не було навіть у підлітковому віці. Не знаю, що робити – треба йти до косметолога, щоб позбутися від цієї «краси» на обличчі.
Іван, 67 роківНавесні став страждати від гострих болів в спині – не міг поворухнутися, перевернутися. Лікарі поставили діагноз радикуліт. Самостійне лікування не допомагало. Фахівці прокапали Диклофенак і Комбилипен, потім перевели на таблетки. Краще стало, але я помітив погіршення – з'явилася тахікардія, скачки тиску. Мій відгук: не раджу це засіб.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!