Інструкція із застосування крему Пимафукорт - склад, показання, побічні дії, аналоги і ціна

Для зняття симптомів почервоніння при дерматитах або лікування грибка використовується Пимафукорт крем, що належить до групи глюкокортикостероїдів (ГКС). Він містить у собі антибактеріальні речовини, ефективно усувають свербіж, висипання на шкірних покривах. Може використовуватися дітьми, вагітними жінками. Ознайомтеся з правилами застосування гормонального антибактеріального засобу, щоб виключити ризики побічних дій.

Пимафукорт крем – інструкція по застосуванню

За фармакологічною класифікацією Пимафукорт відноситься до групи гормональних глюкокортикоїдів. Він випускається з двох форматах – креми, мазі. Обидва продукту відрізняються білим непрозорим кольору з кремовим відтінком, густою консистенцією. Ліки призначене для зовнішнього місцевого антибактеріального використання, має обмеження по застосуванню, зазначені в інструкції.

Склад

Активно діючими речовинами крему Пимафукорт є натаміцин, антибіотик неоміцин у форматі сульфату, мікронізований гідрокортизон. Аналогічні компоненти містить мазь. Склад продуктів зазначено в таблиці:

Різновид/ Компоненти Пимафукорта

Крем

Мазь

Засіб Натаміцин на 1 г

10 мг

Сульфат неоміцину на 1 г

3,5 мг (3500 одиниць)

Мікронізований гідрокортизон

10 мг

Наповнювачі

Емульгатор, децилолеат, цитрат натрію, стеарат сорбитана, цетиловий ефір воску, стеарат макрогола, пропілпарагідроксибензоат, метилпарагідроксибензоат, вода

Поліетиленовий олеогель (рідкий парафін, поліетилен)

Форма випуску

Випускається Пимафукорт у формі крему, мазі. Перший являє однорідну структуру білого кольору з незначним жовтуватим відтінком. Пластикова або алюмінієва туба містить 15 г, упакована в картонну пачку. Мазь однорідної текстури білого або з жовтим відтінком також укладена в 15-грамову тубу з пластику або алюмінію, пачку з картону. Обидві туби забезпечені мембраною, укупорены загвинчується ковпачком.

Фармакологічна дія

Комбінований склад неоміцину, натаміцину, гідрокортизону робить Пимафукорт ліками з антибактеріальним, антигрибкові, протизапальну дію. Крем застосовується для зовнішнього використання. Сульфат неоміцину володіє широким антибактеріальну дію, знищує грамнегативні бактерії, ентерококи, стафілококи, кишкову паличку, клебсієли, протеї. Натаміцин належить до групи макролідів, підгрупу полієнових, ефективний по відношенню до дріжджам, дерматофитам. Гідрокортизон допомагає знімати свербіж, запалення при дерматитах.

Антибіотики проти дерматофітів, фузарий володіють низькою абсорбцією до неушкодженим слизовим оболонкам, але суттєво збільшують ступінь всмоктування при нанесенні на рани, виразки. Гідрокортизон всмоктується непошкодженою шкірою в кількості 1-3%, пошкодженими ділянками – вдвічі більше, при ураженні інфекціями – вчетверо. Гідрокортизон має протизапальні властивості, у дітей показує підвищену всмоктуваність, ніж у дорослих. Ступінь абсорбції системним кровотоком препарату з віком зменшується.

Пимафукорт – показання до застосування

Згідно інструкції по застосуванню Пимафукорта, ліки надає антибактеріальну дію і має наступні показання до використання:

  • мікози шкірних покривів: отомикозы, поверхневі гострі дерматози, підгострі дерматози, інфіковані збудниками;
  • піодермія, підгострі або гострі інфекційні дерматози;
  • молочниця на шкірі – у пацієнтів дітей, чоловіків (всередину застосовувати мазь або крем заборонено), лікування хронічних форм дерматозу, кандидозу;
  • ураження шкіри грибами або бактеріями, що володіють підвищеною чутливістю до протигрибкових ефектам і антибактеріальних компонентів засобу;
  • мокнучі ділянки шкіри;
  • місцеві протизапальні лікування інфекцій шкіри та підшкірної клітковини, поверхневі дефекти.

Спосіб застосування і дозування

При лікуванні підгострих або гострих дерматозів призначають крем. Пимафукорт при молочниці, особливо хронічної, вимагає мазевої форми, аналогічно терапії хронічних дерматозів. Препарат може застосовуватися під оклюзійну пов'язку при лихенификации, сухості шкіри, себореї, інших факторах, коли потрібні виражені оклюзійні властивості мазі. При молочниці курс лікування кремом становить 14-30 днів, хоча перші результати, за відгуками, видно вже на 3-4 добу. Продовжувати терапію потрібно відповідно до призначеного терміну, щоб не було рецидивів.

Наносять протигрибковий засіб на уражені ділянки шкіри або слизових оболонок при грибкових захворюваннях шкіри від двох до чотирьох разів на день. Отомикоз вимагає введення Пимафукорта в слуховий прохід. Курс лікування препаратом, який володіє антибактеріальним ефектом, становить 0,5-1 місяць. Можна лікувати їм дітей, дорослих, але першим заборонено нанесення крему на велику площу або використання оклюзійних пов'язок з підвищеним ризиком пригнічення функції кори надниркових залоз.

Особливі вказівки

Інструкція по застосуванню Пимафукорта містить розділ особливих вказівок. Ось деякі витяги з нього:

  • на тлі використання крему можливо розвиток грибків у надмірній кількості або суперінфекції – позбутися можна припиненням лікування, підключенням відповідної терапії;
  • при нанесенні Пимафукорта під пов'язку або на велику площу пам'ятайте про можливе інгібуванні продукції гормонів надниркових залоз;
  • не можна наносити крем на ока або повіки – великий ризик розвитку катаракти, збільшення внутрішньоочного тиску;
  • при використанні на ранах, виразках протягом тривалого часу можливо прояв нефротоксичної, ототоксичного ефекту, загострення захворювання, за відгуками;
  • з обережністю призначають Пимафукорт при захворюваннях черепно-мозкових нервів після прийому аміноглікозидних антибіотиків, перфорованої барабанної перетинки і системному туберкульозі через ризик розвитку ототоксичної дії неоміцину

Пимафукорт при вагітності

Дерматологи не обмежують застосування Пимафукорта в будь-яких форматах вагітним жінкам і тим, хто годує грудьми малюка. Слід пам'ятати, що можливо прояв ототоксичного ефекту неоміцину, тому при вагітності та лактації жінкам заборонено наносити під оклюзійні пов'язки або на значну площу шкірних покривів і слизових.

У дитячому віці

Після досягнення дітьми віку одного року можливе застосування препарату, але тільки за суворими показаннями і під лікарським контролем. Медикамент не чинить системного впливу, але наносити його можна лише на обмежені ділянки шкіри, не торкаючись обличчя і не застосовуючи оклюзійні пов'язки. Тривалість курсу лікування не відрізняється від дорослого періоду.

Лікарська взаємодія

Згідно інструкції по застосуванню Пимафукорта, немає даних про лікарську взаємодію препарату з іншими медикаментами. Теоретично можливі ефекти між неоміцином та паромоміцином, канаміцином, гентаміцином. Лікарі не виключають випадків перехресної чутливості між аміноглікозидами і неоміцином, іншими антибіотиками цієї групи.

Протипоказання

Та ж анотація, вкладена в кожну пачку крему або мазі Пимафукорт, свідчить про протипоказання використання коштів:

  • вік до року;
  • алергічні реакції або підвищена чутливість до компонентів;
  • вірусні шкірні захворювання (гідрокортизон чинить негативний вплив);
  • шкірні прояви сифілісу;
  • виразкові ураження шкірних покривів;
  • розацеа;
  • туберкульоз шкіри;
  • іхтіоз;
  • аногенитальный свербіж;
  • відкриті рани;
  • вугрова хвороба;
  • шкірні реакції, які виникли після вакцинації;
  • пухлини.

Побічні дії

У перші дні використання крему можливе незначне загострення хвороби, носить тимчасовий характер, як і інші побічні ефекти:

  • синдром відміни після скасування використання;
  • стрії на шкірі;
  • періоральний, розацеаподобный дерматити;
  • витончення шкіри, атрофія;
  • телеангіоектазія;
  • пурпура;
  • контактний дерматит;
  • депігментація;
  • гіпертрихоз;
  • підвищена вироблення гідрокортизону;
  • свербіж, печіння, почервоніння, уповільнення загоєння ран.

Передозування

Дані про передозування Пимафукорт кремом немає, тому що досліджень на цю тему не проводилося. Гіпотетично є ризик ототоксичної дії при нанесенні на область слухового проходу при перфорації барабанної перетинки, плюс погіршення функціональності середнього вуха з-за прямої дії неоміцину. При виявленні ознак потрібно відвідування фахівця.

Умови продажу та зберігання

Мазь Пимафукорт зберігається при температурі 15-25 градусів, крем – близько 25 градусів. Обидва продукти відпускаються за рецептом, зберігаються в недоступному для дітей місці, захищеному від світла. Термін придатності мазі – п'ять років, крему – три роки. Не можна використовувати медикаменти після закінчення строку їх придатності.

Пимафукорт – аналоги

Препарат випускається нідерландською компанією Астеллас, коштує дорого, але має замінники. Виділяють наступний аналог крему Пимафукорт, що випускається різними виробниками, відрізняється цінами:

  • Постеризан – стоїть на 100 рублів дешевше, випускається Німеччиною.
  • Локоїд липокрем та Локоїд – аналог цієї ж фабрики, коштує на порядок дешевше.
  • Гідрокортизон – вітчизняна фірма з Татарстану виробляє і продає його за ціною менше 50 рублів.
  • Кортеф – дешевий аналог Пимафукорта, чинить протизапальну дію.

Ціна крему Пимафукорт

Купити Пимафукорт можна в інтернет-аптеці або звичному відділі, маючи на руках рецепт від лікаря. Вартість залежить від рівня ціноутворення торгівельного підприємства та форми випуску препарату. Приблизні ціни на препарат та його аналоги по Москві вказані нижче:

Різновид, маса

Ціна при купівлі через інтернет, рублів

Ціна на полиці аптеки, рублів

Мазь 15 г

549

560

Крем 15 г

549

570

Постеризан

450

500

Локоїд липокрем

350

360

Гідрокортизон

45

50

Кортеф

267

300

Відгуки

Лариса, 56 роківСкупавшись влітку в невідомому водоймі, я на наступному тижні виявила у себе на руках червоні цятки. Лікар сказав, що це грибок, виписав крем Пимафукорт. Я боялася його використовувати, тому що він гормональний, але доктор запевнив, що той підходить навіть вагітним і дітям. Я зважилася, за місяць цятки зникли повністю.
Максим, 34 рокиЯ працюю в лабораторії, вивчаю мікроорганізми. Не встеживши за технікою безпеки, вилив на себе одну культуру і отримав мікоз ступні. Відразу пішов до лікаря, щоб не допустити ускладнень. Той оглянув шкіру і похвалив за швидке звернення, виписав Пимафукорт. Я мазав їм два рази на день пошкоджену ділянку і через три тижні забув про проблему.
Наталя, 35 роківПід час другої вагітності у мене з'явилася молочниця, я пролікувалася, а про чоловіка забула. У нього з'явилися симптоми, так що довелося шукати ефективний препарат. Лікар порадив крем Пимафукорт, який видався нам дорогим, але покупка відбулася. Чоловік використовував за призначенням, через два тижні забув про тривожних симптомах.
Євгенія, 26 роківУ моєї дитини виявилася алергія на один з компонентів підгузника – на сідницях з'явилася темна пляма. Після походу до педіатра з'ясувалося, що це алергічний дерматит. Лікар сказала, що треба мазати Пимафукортом, який я відразу ж купила. Вже на другу добу пляма зменшилася і посвітлішало, а повністю пройшло на третій день.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!