Інструкція по застосуванню препарату Мільгамма Композитум - склад, форма випуску, аналоги і ціна

Неврологічні захворювання часто супроводжуються больовими відчуттями. Це викликано нестачею в організмі вітамінів групи В, які активують регенерацію ушкоджених нервових волокон. Мільгамма в таблетках призначається для відновлення корінців і периферичних нервових закінчень при радикулопатії, купірування больових відчуттів при невриті та симптоми невралгії. Вітаміни В1 і В6 допомагають поліпшити стан центральної нервової системи, благотворно впливають на кровотік і працюють як знеболюючий препарат.

Препарат Мільгамма Композитум

Препарат призначений для лікування патологій нервової тканини, хвороб, зумовлених дегенеративними змінами нервових закінчень і втратою нервової провідності. Практикується застосування в ортопедії з метою полегшення стану при хворобах опорно-рухового апарату. Може сприяти синтезу серотоніну, який володіє знеболюючим ефектом. Основні діючі речовини:

  • Бенфотиамин (похідне жиророзчинна речовина тіамін (вітамін В1);
  • Піридоксину гідрохлорид (вітамін В6).

Тіамін нормалізує метаболізм вуглеводного обміну, що призводить до поліпшення стану нервової тканини. Трансформується в диамина дифосфат і трифосфат. Без вітаміну В1 організм накопичує занадто багато метаболітів вуглеводів. В6 переробляється в піридоксальфосфат, фермент, який відповідає за неокислительный метаболізм амінокислот, бере участь у виробленні протеїнів. Засвоюється верхніми відділами дванадцятипалої кишки під час дифузії пасивного типу. Висновок йде через сечу, дробовий період напіввиведення В1 з крові – 3-6 годин, В6 – 2-5 годин.

Склад

Одне драже ліки містить:

Діючі речовини

Допоміжні речовини

Склад оболонки

назва

мг

назва

мг

назва

мг

бенфотиамин

100

Целюлоза мікрокристалічна

222

шелак

3

Піридоксину гідрохлорид

100

повідон

8

сахароза

92

Омега-3 тригліцериди (20%)

5

Кальцію карбонат

92

Кремнію діоксид колоїдний

Сім

тальк

55

Кармеллоза натрію

3

Камедь акації

14

тальк

5

Кукурудзяний крохмаль

10

Повідон

8

Макрогол-6000

2

Гліцериди вищих кислот.

2,8

Молисорбат-80

0,17

Віск гірський гліколевий

0,12

Форма випуску

Форма випуску препарату – круглі двоопуклі таблетки, вкриті білою оболонкою. Упаковка – коміркова контурний блістер по 15 таблеток. Випускається у двох варіантах – по 30 і 60 таблеток в упаковці. Відноситься до фармакологічної групи «Вітаміни» і продається в аптеках без рецепта, однак перший прийом призначається лікарем.

Показання до застосування

Препарат може виписуватися як загальнозміцнюючий засіб для профілактики захворювань центральної нервової системи. Ліки призначається при наступних захворюваннях:

  • неврит, невралгія;
  • невропатія;
  • поріз лицьового нерва;
  • плексопатия;
  • ретробульбарний неврит;
  • алкогольна або діабетична нейропатія;
  • радикулопатія;
  • м'язово-тонічні синдроми
  • ганглиониты;
  • нічні судоми м'язові;
  • синдроми м'язово-тонічні.

Мільгамма Композитум – інструкція по застосуванню

Стандартна схема прийому – по одному драже щодня перорально, запити рідиною. Якщо полегшення не настає, після консультації з лікарем можна збільшити дозу до трьох таблеток на добу. Курс лікування становить один місяць. Після тривалого застосування вітаміну В6 може з'явитися ризик виникнення нейропатії, так що схема подальшого прийому препарату повинна бути узгоджена з лікарем.

Особливі вказівки

Строго не рекомендується поєднувати прийом препарату та алкоголю, це різко знижує ступінь засвоєння організмом основних діючих компонентів ліки. При вживанні більше півроку різко зростає ризик виникнення периферичної сенсорної нейропатії. В період прийому ліків можна вільно керувати транспортом та іншої механізованої технікою, доведено, що таблетки Мільгамма не впливають на швидкість реакції.

Лікарська взаємодія

Міститься в таблетках вітамін В6 (піридоксин) знижує ефективність леводопи. Негативно позначається на засвоєнні компонентів препарату (особливо вітаміну В6) одночасне вживання алкоголю. До недостатності піридоксину в організмі може привести його тривале вживання разом з контрацептивами, що містять естроген, а також речовин, які є антагоністами вітаміну В6 – пеніциламін, ізоніазиду, гидралазина та інших. Засвоєння організмом вітаміну В1 знижується при одночасному вживанні фторурацилу.

Протипоказання

Категорично заборонено приймати в період вагітності і годування груддю дитину, дітям до 16 років. Не слід пити таблетки, якщо є чутливість до інгредієнтів (бенфотиамин, піридоксин). Заборонено приймати при непереносимості фруктози і галактози, глюкозо-изомальным дефіцитом і синдромом мальбсорбции глюкози (кожна таблетка містить 92,4 мг сахарози). З обережністю пити при декомпенсованій серцевій недостатності.

Побічні ефекти

Можуть спостерігатися алергічні реакції – свербіж, висип на шкірі, кропив'янка, набряки, вкрай рідко набряк та анафілактичний шок. З боку шлунково-кишкового тракту може спостерігатися нудота. З боку судинно-серцевої системи – тахікардія, прискорене дихання, підвищене потовиділення. Доведеним побічним ефектом є ризик виникнення сенсорної периферичної нейропатії при вживанні препарату більше півроку.

Передозування

Клінічні дослідження показують, що передозування бенфотиамина малоймовірна. До вітаміну В6 (піридоксину) варто ставитися насторожено: високі дози (більше одного грама щодня) призводять до виникнення нейротоксичних ефектів. Тривале застосування піридоксину (більше півроку) призводить до появи нейропатії, супроводжуваної атаксією. Високі дози піридоксину викликають конвульсії. При передозуванні для дезактивації рекомендується приймати активоване вугілля і викликати блювоту.

Умови продажу та зберігання

Препарат випускається два варіанти упаковки – 60 і 30 таблеток. Умови зберігання – при температурі не вище 25 градусів Цельсія, у захищеному від світла місці. Термін придатності становить 2 роки, дата виробництва вказана на упаковці і блістері. Ліки заборонено для дітей, тому необхідно забезпечити умови зберігання в місцях, які дітям недоступні.

Аналоги

Існує кілька аналогів препарату, які прописують при схожих симптомах і містять такі ж діючі лікарські речовини:

  1. Нейромультивит. Склад – тіамін (В1) – 100 мг, піридоксин гідрохлорид (В6) – 200 мг, ціанокобаламін (В12) – 200 мг. Комплексний вітамінний препарат, який випускається в Австрії. Рекомендується при захворюваннях центральної нервової системи (невралгія, радикуліт, неврит). Знімає больові симптоми та сприяє відновленню структури ушкоджених нервових закінчень. Орієнтовна вартість – 500 р. за 20 таблеток.
  2. Неуробекс, аналог препарату, що випускається в Болгарії. Склад - тіаміну нітрат, піридоксину гідрохлорид, цианоколобамин. Підвищує регенеративну функцію нервових закінчень і знімає неприємні симптоми. Рекомендований при тих же захворюваннях, що і Мільгамма.
  3. Нейрорубін виробляється у таблетках і ампулах для ін'єкцій. Склад – тіамін (В1) – 100 мг, піридоксин гідрохлорид (В6) – 100 мг, ціанокобаламін (В12) – 100 мг. Комплексний вітамінний препарат, що благотворно впливає на стан нервових закінчень і знижує гострі симптом при різних видах невралгії, радикуліті, невриті. В12 сприяє виробленню мієлінової оболонки, відновлює нервову тканину. Є побічні ефекти у вигляді тахікардії, шкірних проявів, циркулярного колапсу. Приблизна вартість – 100 грн. за 20 таблеток.
  4. Нейробион. Випускається в драже або розчині для ін'єкцій. Склад – тіамін дисульфит – 100 мг, піридоксин гідрохлорид – 200 мг, ціанокобаламін – 240 мг. Приблизна вартість – 350 грн. за упаковку в 20 таблеток. Є побічні ефекти, пов'язані з непереносимість. Компонентів препарату і тривалим вживанням вітаміну В6. Призначається для комплексного лікування захворювань, пов'язаних із запаленням нервових закінчень.
  5. Комбилипен – препарат для ін'єкцій, 1 мг містить тіаміну гідрохлорид (В1) – 50 мг, піридоксину гідрохлорид (В6) – 50 мг, лідокаїну гідрохлорид – 500 мкг. Має відновлюючу і знеболюючим ефектом. Вартість – 250 р. 10 ампул.

Ціна Мильгаммы Композитум

Назва аптеки

Ціна за 30 таблеток, р.

Ціна за 60 таблеток, р.

Терравіта

570

991

Лабораторія краси і здоров'я

572

958

Улюблена аптека

608

1020

Мелісса

657

1049

Сонечко

Шістсот сімдесят п'ять

1165

Еко-світ

826

1452


Відгуки

Олег, 45 роківПрацюю водієм вже майже 20 років, замучив радикуліт. Лікар призначив препарат для поліпшення самопочуття і зниження болю в попереку. Пив курсом місяць по 1 таблетці в день. Ефект відчув через два тижні, біль став стихати, а потім зовсім зникла. Зараз періодично повторюю курс самостійно. Рекомендую всім, у кого проблеми зі спиною.
Наталя, 23 рокиРік тому отримала травму спини, але больовий синдром до кінця не пішов. Масаж і фізіотерапія допомагали лише на час. Лікар рекомендував курс вітамінів групи В. Уколи робити не хотілося, вирішила купити в таблетках. Стала почувати себе краще, біль пішла і поки не повертається. Пити препарат довго не можна – будуть ускладнення.
Микола, 68 роківУ мене діабет, турбують болі в спині. П'ю багато таблеток, але вони не покращують самопочуття. Прописали колоти Мильгамму, але я погано уколи переношу, перейшов на таблетки. Пив майже місяць, дозу не збільшував – один раз в день. Поступово стало краще, біль у спині проходить, можу гуляти і працювати на дачі. Хороший препарат, всім рекомендую. Побічних ефектів не було.
Євгенія, 20 роківЗаймаюсь професійно боротьбою, багато травм спини, в результаті жила на знеболюючих. Виписали Мильгамму в драже, це набагато зручніше уколов. Ефект відчула пошті відразу, перестала пити болезаспокійливі. Не знаю, чи надовго вистачить, але поки ефект є і хороший.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!