Ліки Церетон - склад, показання до прийому, дозування, побічні дії, аналоги і ціна

При органічних ураженнях головного мозку лікарі рекомендують застосування медичного препарату Церетон - інструкція по застосуванню додається в кожній упаковці. Характерний медикамент, будучи представником фармакологічної групи ноотропних засобів, благотворно впливає на нервову систему, сприяє емоційному рівновазі. Перш ніж купувати ефективне ліки Церетон, показана індивідуальна консультація невролога.

Що таке Церетон

Цей комбінований препарат нормалізує функціональність органів ЦНС, має кілька форм випуску та локальне дію в організмі. Інструкція по застосуванню Церетона повідомляє, що медикамент стимулює метаболічні процеси на клітинному рівні, забезпечує інтенсивне живлення пошкоджених тканин. Медичний препарат може бути рекомендований пацієнтам будь-якого віку, але така покупка не повинна ставати наслідком поверхневого самолікування.

Склад

Активний компонент, згідно інструкції по застосуванню, – холіну альфосцерат концентрацією 400 мг для однієї капсули. Це збуджує структури органів ЦНС синтетична речовина, яка покращує функції головного мозку. Крім того, сприяє відновленню мембран нейроцитов, що особливо актуально при відновлювальному періоді. Допоміжні (додаткові) компоненти Церетона з інструкції такі:

  • гліцерол;
  • сорбітол;
  • метилпарагідроксибензоат;
  • діоксид титану;
  • пропілпарагідроксибензоат;
  • желатин;
  • вода очищена.

Форма випуску

Інструкція по застосуванню препарату Церетон повідомляє, що є кілька форм випуску характерного медикаменту, серед яких розчин для виконання внутрішньовенних ін'єкцій і капсули для прийому всередину. У першому випадку лікувальну рідину поміщають в скляні ампули по 3, 5 і 10 штук в упаковці. У другому – пігулки мають довгасту форму, масляне вміст, а фасуються по 14, 28, 42 або 56 штук для однієї упаковки. Церетон необхідної дозування можна без проблем купити в інтернет-магазині або реальної аптеці – вибір за пацієнтом.

Фармакологічна дія

Інструкція по застосуванню повідомляє, що медичний препарат " Церетон робить позитивний вплив на функції головного мозку і органи ЦНС, при цьому відрізняється системним дією в ослабленому організмі. Зазначене ліки володіє наступними фармакологічними властивостями, які відчутні вже в самому початку лікувального курсу при дотриманні всіх лікарських рекомендацій:

  • посилення струму крові мозкових оболонок;
  • усунення симптомів невралгії;
  • відновлення локального кровообігу органів ЦНС;
  • відновлення клітинних мембран нервової системи;
  • нормалізація фосфоліпідного складу, структури нервових тканин;
  • поліпшення когнітивних і поведінкових функцій;
  • підвищення мембранної еластичності нейрональних клітин;
  • відновлення функціональної активності нервових рецепторів;
  • поліпшення передачі нервових імпульсів між нейронами;
  • стимуляція пам'яті і уважності;
  • нормалізація обміну речовин на рівні нервової системи.

Показання до застосування

Вводити діючі речовини Церетона в кров показано при розвитку геморагічного інсульту, як ефективний засіб для відновлення мозкової діяльності, системного кровообігу можливого вогнища патології. Дія активних компонентів докладно описує інструкція по застосуванню, інші медичні показання представлені нижче:

  • ішемічний інсульт;
  • органічні ураження стовбура мозку;
  • черепно-мозкові травми;
  • психоорганічний синдром, який розвивається при дегенеративних і інволюційних змін мозку;
  • деменція та енцефалопатія;
  • когнітивні розлади;
  • церебральний інфаркт;
  • внутрішньочерепні крововиливи;
  • порушення координації рухів нез'ясованої етіології;
  • апатія, церебральний інфаркт;
  • стареча псевдомеланхолия.

Фармакодинаміка Церетона, згідно інструкції по застосуванню, свідчить, що з розрахунку 10 мг активного компоненту на 1 кг медичний препарат накопичується в тканинах нервової системи, головного мозку, легенів і печінки. Ступінь біодоступності становить 88%. Процес метаболізму відбувається в печінці, після чого неактивні метаболіти кількістю 15% виводяться нирками, через кишечник і 85% екскретується діоксидом вуглецю в легеневу тканину.

Інструкція по застосуванню Церетона

Призначити медикамент може лікуючий лікар, поверхневе самолікування особливо при використанні розчину для внутрішньовенного введення категорично заборонено. Для стійкого поліпшення кровообігу області уражених ділянок головного мозку, підвищення когнітивних показників можна використовувати капсули або уколи. У другому випадку позитивна динаміка недуги проявляється набагато швидше, оскільки активні компоненти продуктивно всмоктуються в кров, поширюються з її струмом по організму. Всмоктування таблеток з органів ШКТ відбувається повільніше.

Капсули

Таблетки Церетон призначають при розладі уваги в дитячому та дорослому віці, при апатії, відсутності стимулу і мотивації, після інсульту та черепно-мозкової травми. Попередньо потрібно пройти діагностику, визначити етіологію патологічного процесу. Тривалість інтенсивної терапії становить 6 місяців, протягом цього періоду показано пити Церетон капсули по наступній схемі: 2 таблетки вранці та 1 після обіду. У разі виникнення хронічної цереброваскулярної недостатності приймати по 1 капсулі тричі за добу протягом 3-6 місяців.

Розчин

При болю нез'ясованого генезу, для інтенсивного живлення клітин або у разі рецидиву основного захворювання для забезпечення стрімкого терапевтичного ефекту лікар рекомендує використовувати Церетон в ампулах. Інструкція по застосуванню повідомляє, що розчин вводиться в вену, напір подається дуже повільно. Добова доза – 1 г одноразово. Тривалість лікування, згідно інструкції по застосуванню, гострої фази хвороби – 10-15 сеансів, виконуваних по одному щодня.

Медичний препарат " Церетон можна вводити глибоко внутрішньом'язово, при парентеральному способі робити це дуже повільно, уникаючи негативних реакцій з боку організму. Добова доза зазначеного медикаменту – 4 мл (одна ампула), яку використовувати за одну процедуру. Тривалість інтенсивної терапії при відсутності побічних явищ досягає 2 тижнів, індивідуально коригується згідно інструкції по застосуванню.

Вагітність та лактація

Використання Церетона при виношуванні плоду і грудному вигодовуванні, згідно інструкції по застосуванню, категорично протипоказано. Якщо при лактації таке призначення незамінне, дитину потрібно тимчасово перевести на штучне годування, оскільки відбувається виділення активних компонентів з материнським молоком. Лікарі для ефективного лікування призначають альтернативні лікуючі кошти.

Застосування у дитячому віці

Серед медичних протипоказань до застосування препарату Церетон зазначено, що використовувати ампули або таблетки в дитячому віці протипоказано. Це означає, що дитині таке призначення не роблять, інакше можна спровокувати ризик інтоксикації організму. В якості альтернативи дитячий невролог робить акцент на таблетках Мексидол, як ефективний і безпечний засіб для відновлення мозкового кровообігу, функцій пам'яті та світосприйняття.

Застосування у літньому віці

Оскільки з віком кількість хронічних діагнозів тільки збільшується, так і реакція на консервативне лікування не завжди передбачувана, важливо вибірково ставитися до вибору медичних препаратів, і Церетон – не виняток. Призначати його в літньому віці може тільки лікуючий лікар з урахуванням вже існуючих в організмі захворювань. Добові дози, згідно інструкції по застосуванню, коригуються індивідуально залежно від клінічного стану хворого.

Лікарська взаємодія

Компоненти, які містить Церетон, непомітно адаптуються в організмі, лікарська взаємодія повністю відсутня. Тому медичний препарат бере участь в схемі комплексного лікування, посилює терапевтичний ефект інших фармакологічних груп. Винятком є дует з сорбентами, оскільки дія останніх послаблюється ефект лікувальний Церетона. Перш ніж підбирати ефективний комплекс, потрібно індивідуально проконсультуватися з лікарем.

Сумісність Церетона і алкоголю

Поєднувати медичний препарат з етиловим спиртом категорично протипоказано, оскільки в організмі при такій взаємодії порушується серцева діяльність. Серед потенційних ускладнень лікар виділяє напади брадикардії, ортостатичної гіпотензії, гострої серцевої недостатності або тахікардії. Церетон і алкоголь – небезпечне поєднання, при наявності якого вимагається негайне виведення з крові етилового спирту, симптоматичне лікування.

Побічні дії

При вживанні гідрату з метою лікування потрібно пам'ятати про потенційних погіршеннях організму в самому початку курсу. Це побічні явища, які свідчать про особливості адаптації Церетона в конкретній клінічній картині. Оскільки препарат характеризується системною дією в організмі, ось що може статися:

  • з боку органів ШКТ: сухість слизової, виразка, гастрит, хронічні запори;
  • з боку органів центральної нервової системи: тривожність, нервозність, судоми, мігрень, сонливість;
  • з боку шкірних покривів: місцеві, алергічно реакції.

Протипоказання

Якщо пацієнт знаходиться в гострій стадії інсульту і крововиливи, таке фармацевтичне призначення категорично протипоказано. Не рекомендується використовувати Церетон, згідно інструкції по застосуванню, в дитячому віці, при вагітності і лактації, у разі підвищеної чутливості організму до діючих речовин зазначеного медикаменту.

Аналоги

Якщо Церетон не підходить за медичними показаннями, або після початку лікувального курсу виникли побічні явища, потрібно в терміновому порядку припинити подальше приймання, звернутися до невролога і, можливо, змінити лікуючу засіб. Нижче представлений список ефективних аналогів, які при необхідності можуть замінити Церетон:

  • Делецит;
  • Холіну Альфосцерат;
  • Церепро;
  • Мексидол;
  • Актовегін;
  • Глиатилин.

Глиатилин або Церетон - що краще

При виборі медичного препарату, тим більше ноотропа, важливо керуватися не тільки інструкцією по застосуванню, але першим ділом рекомендаціями лікаря. Якщо порівнювати два представника однієї фармакологічної групи – Церетон і Глиатилин, перший медикамент більш дешевий, і багато лікар закидають його в посередньому дії в організмі. Призначають його, оскільки коштує він недорого, допомагає вилікувати недугу при використанні внутрішньовенно. Вартість оригіналу – Глиатилина на порядок вище, а терапевтичний ефект і зовсім не викликає сумнівів.

Ціна

Церетон можна купити в будь-якій аптеці без рецепта, але дешевше замовити ноотропний препарат в інтернет-магазині. У каталозі представлені не тільки доступні ціни, але і детальна інструкція по застосуванню. Також можна знайти відгуки пацієнтів, які вже на практиці скористалися таким призначенням. Нижче представлені ціни медичного препарату Церетон в аптеках столиці:

Назва аптеки в Москві

Ціна, рублів

Аптека ІФК

463 (14 капсул)

ЗдравЗона

500 (5 ампул)

ЭлексирФарм

480 (14 капсул)

ЕвроФарм

450 (14 капсул)

Олександрівська аптека

470 (14 капсул)

Кремлівська аптека

505 (5 ампул)

Аптека 36,6

475 (14 капсул)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!