Інструкція по застосуванню препаратів золедроновой кислоти - механізм дії, побічні ефекти і ціна

Європейськими фармацевтами були успішно розроблені препарати нового покоління Зомета і її аналог, Золедронат, що містять у вигляді активного компонента золедроновую кислоту, яка використовується в якості допоміжного засобу при терапії остеопорозу або злоякісних новоутворень тканин кісткового мозку. Дія золедроновых ліків допомагає поліпшити якість життя хворих.

Що таке золедроновая кислота

Zoledronic acid, або його синонім, Золедронат – назви препаратів, що містять в своїй основі бісфосфонати, які є інгібіторами розчинення кісткової тканини остеокластами. Золедроновая кислота ефективна для лікування недрібноклітинною онкології легенів, що доведено американськими вченими, хоча механізм клітинного впливу золедроновых препаратів ще остаточно не вивчений.

Дія

Достовірно встановлено, що дія золедроновой кислоти інгібує резорбцію, т. е пригнічує активність остеокластів, величезних клітин, які призначені для фагоцитозу старих клітин кісткової тканини, а при злоякісних новоутвореннях і метастазуванні руйнують здорові клітини кісток, приводячи пацієнта до повної нерухомості. Ліки на основі золедроновых медикаментів збільшують термін життя онкологічних хворих, знімають больовий синдром, перешкоджають поширенню метастаз.

Препарати

Численні експерименти показали, що препарати золедроновой кислоти, будучи єдиними биосфосфатами з селективним впливом на клітини кісток, можуть використовуватися в інших областях медицини. Наприклад, у сфері діагностики різних захворювань застосування золедроновых медикаментів допомагає при таких дослідженнях:

  • Виявлення первинних метастаз будь-яких великих пухлин, від недрібноклітинного раку легенів до онкології передміхурової залози, що дозволяє своєчасно призначити хворому терапію і уникнути подальшого метастазування.
  • Можливість відрізнити онкологічні ураження кісткової тканини від інших недуг, пов'язаних з дегенерацією кісток, суглобів та хрящів.
  • Золедронат допомагає оцінити ступінь тяжкості ураження кісткової тканини пацієнта у разі хвороб не ракової природи, і призначити відповідний курс лікування.

Використання золендроновых медикаментів поширене в геронтологічної медицині. Це пов'язано з тим, що зі збільшенням віку людини стовбурові клітини втрачають здатність до диференціації клітин кісткової тканини стає все менше, кістки набувають крихкість, швидко ламаються. Застосування золедроновых ліків допомагає успішному поділу стовбурових клітин, відсуваючи ризики дегенеративних змін у кісткових тканинах на довгий час.

Золедроновая кислота в онкології

Оскільки бисфосфонат здатний до селективного впливу на клітини кісток, використання золедроновой кислоти в онкології в якості допоміжного засобу до основної терапії вважається виправданим і приносить позитивний ефект. Блокуючи дії остеокластів, провокуючи їх знищення, золедроновая кислота не надає згубної дії на мінеральні речовини кісток і хрящів. Хворі, яким кололи золедроновые медикаменти, показували позитивну динаміку, входячи в ремісію.

Інструкція по застосуванню золедроновой кислоти

Механізм дії на людину золендронового препарату вивчений не повністю, тому в інструкції по застосуванню золедроновой кислоти сказано, що її прийом здійснюється під суворим лікарським контролем, за рецептом, з постійною здачею крові на аналіз для купірування небажаних процесів. Золедроновое ліки - це білий порошок, який розчиняють у NaOH, а потім вводять методом внутрішньовенної інфузії, доза для разового введення не повинна перевищувати 4 мг, оскільки золедроновые кошти, за відгуками пацієнтам і проведених аналізів, погано діє на нирки.

Протипоказань у золедроновых медикаментів не так вже й багато. До них відносяться:

  • період виношування та грудного вигодовування дитини;
  • гостра серцева та ниркова недостатність;
  • вік до 18 років;
  • алергічні реакції на ліки.

Побічні дії

Клінічні випробування укупі з відгуками пацієнтів показали, що ліки непогано переноситься. До побічних дій золедроновой кислоти відносяться такі, що зустрічаються рідко, реакції організму:

  • відчуття нудоти, блювання, зневоднення організму від цього;
  • больові відчуття в суглобах і м'язах;
  • різка втрата ваги, що супроводжується анемією;
  • дисфункціональність нирок;
  • грибкові ураження слизових оболонок.

Аналоги золедроновой кислоти

Ставлячись до одного і того ж класу препаратів з однаковим активним компонентом, аналоги золедроновой кислоти включають в себе наступні медикаменти, спосіб застосування, дозування і протипоказання яких практично ідентичні:

  • Акласту;
  • Блазтеру;
  • Резорбу;
  • Золедрэкс (Золерикс);
  • Верокласт;
  • Золедронат-теву;
  • Золендроник-Рус 4;
  • Резокластин фс;
  • Резоскан 99mTc.

Ціна на золедроновую кислоту

Препарат коштує дорого, однак його можна купити на акції та розпродажі в інтернет-магазинах Санкт-Петербурга і Москви дешево зі знижками, замовити доставку ліків додому кур'єрською службою або поштою. Дізнатися ціну на золедроновую кислоту, скільки вона коштує в аптеках Москви, можна з наступної таблиці:

Найменування золедронового ліки

Назва аптеки, адреса

Ціна, руб. за 4 мг фл.

Золедронат

Еврофарм, пер. Ангелів, 9, с. 2

9880

Зомета

Добра аптека на Райдужній, вул. Райдужна, 15, кор. 1

10190

Резорба

Вікно допомоги, Грузинський вал, 18/15

11530

Блазтера

АВЕСТА, вул. Костромська, 16

10648

Відео: препарат Зомета

Zometa Механізм Дії.wmv

Відгуки

Петро, 65 роківУ мене рак передміхурової залози. Обстеження за допомогою золедронового препарату показало, що метастаз поки немає. Потім лікар призначив курс хіміотерапії і вибрав золедроновое ліки для того, щоб не допустити метастазування. Кололи мене 1 раз в тиждень, побічних дій не було. Відчуваю себе набагато краще, ніж до прийому ліків.
Ганна, 70 роківВпала прямо у себе вдома, зламала ногу. Лікар сказав, що кістки крихкі з-за остеопорозу, призначила Блазтеру з метою зміцнення кісткової тканини. Вартість золедронового медикаменту висока, але торговий представник аптеки зробив знижку, і покупка Блазтеры вийшла дешевше. Минуло два роки, відчуваю себе бадьорою, бігаю, травм кісток більше не було.
Семен, 72 рокуДіагностували рак легені з метастазами в кістки. Впав духом, думав, все скінчено. Однак лікар, який призначив променеву і хіміотерапію, підтримав мене, сказавши, що є золедроновое ліки, яке допоможе зупинити поширення раку. Після курсу лікування аналізи показали, що метастаз не виникло, а пухлина зменшилася в розмірах.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!