Лікування набряків діуретичними засобами - список найбільш ефективних препаратів і трав'яних зборів

Набряки – це результат накопичення рідини в міжклітинному просторі, що супроводжується великим вмістом натрію в організмі. Рідина накопичується в області обличчя, шиї, ніг, рук. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, потрібно звернутися до лікаря за допомогою. Сечогінні засоби при набряках, дія яких заснована на виведення зайвої рідини з організму, приймати можна тільки після виписки рецепта лікаря.

Діуретичні засоби – що це

Сечогінні засоби при набряках називаються діуретиками. Виробники випускають такі препарати в різних формах: таблетках, капсулах, уколи, крапельниці. Лікарі радять придивитися і до народних засобів, наприклад, до сечогінних трав, сприяє швидкому виведенню води з організму. Список діуретичних засобів величезний, але вибір того чи іншого ліки залишайте за терапевтом.

Сечогінні таблетки при набряках

У людей, що страждають гіпертонією або підвищеним тиском, до вечора набрякають ноги. При прийомі ліків кількість рідини, що знаходиться в крові, піде. В результаті осмотичний тиск на стінки судин і серце знизиться і людина відчує полегшення. Такими якостями і наділені петльові діуретики та інші види сечогінних засобів. Сечогінні таблетки від набряків здатні не тільки зняти зовнішні симптоми, але і позбавити від причини їх появи.

Препарати

Кілька десятків років тому лікарі не мали широкого вибору сильних сечогінних препаратів, які можна було призначати пацієнтам. Старі варіанти таблеток мали ряд протипоказань і, крім результату, приносили з собою і безліч побічних негативних дій: блювоту, запаморочення, втрату слуху. Таким препаратом є недорогий Фуросемід, який при виведення сечовини з організму вимиває калій, кальцій, магній та інші речовини, приносячи з собою дефіцит необхідних мікроелементів. Сучасне покоління ліків діють більш м'яко.

Уколи

Ін'єкції сечогінних засобів підходять при гострих проявах захворюваннях. Їх призначають хворим у тяжкому стані при нездатності самостійно прийняти таблетки, наприклад, при непритомності або комі. Сечогінні уколи підійдуть тим пацієнтам, у яких було діагностовано хронічні патології кишечника і шлунка. Ін'єкції мають і мінуси: неможливість самостійного використання і больові відчуття під час процедури.

Народна медицина

Набряки бувають ниркового і серцевого походження. Це слід враховувати при підборі відповідних рецептів народної медицини на природній основі. Не забувайте перед застосуванням радитися з лікарем, навіть нешкідливі продукти можуть бути небезпечні. Якщо причиною неприємності є серце, то тут підійдуть такі народні сечогінні засоби:

  • Розвантажувальний день на яблуках і сирі. Раз на тиждень слід з'їдати по 3-4 середніх яблука і 300-400 грам сиру.
  • Настоянка календули. Пийте по 40 крапель тричі на день до прийому їжі протягом всього періоду лікування набряків.
  • Кавун. Якщо на вулиці літо, скористайтесь смачним натуральним способом лікування – вживанням кавунової м'якоті.
  • Сечогінні трави при набряках. Сюди входять збори липи, меліси, звіробою, календули. Крім цього, допомагає розторопша, льон, кропива собача та інші. Приймати їх слід у вигляді чаю.

При набряках, викликаних нирками, рекомендують голодувати за кілька днів. Але для цього організм слід підготувати, влаштовуючи йому легкі одноденні голодування протягом тижня. Тільки потім приступайте до більш рішучих заходів. Таке лікування нирок слід проводити тільки з дозволу лікаря, під його наглядом. Наприклад, при діабеті, печінковій недостатності або подагрі голодування заборонені, це стосується і інших захворювань.

Сечогінний засіб при набряках

Від того, в якій частині тіла накопичується рідина, залежить вид призначених діуретиків. Часто набряки є одним із списку симптомів, на які скаржиться хворий. Лікар на основі обстеження підбере потрібну систему лікування. Проходячи курс терапії, хворий повинен суворо дотримуватися всіх вказівок щодо часу прима ліків і їх дозування.

Особи

Набряки на обличчі приносять масу клопотів їхньому власникові, оскільки ця частина тіла завжди на виду. Причиною такої неприємності, як скупчення рідини на обличчі, є велика кількість спиртного, випитого напередодні, жирна їжа, втома, брак сну і вагітність. Лікарі радять не приймати які-небудь сечогінні препарати при набряках особи без їх консультації, так як іноді за цим може ховатися більш серйозна проблема.

Ніг

При виборі засобів для лікування набряків на ногах слід бути особливо уважним. Нижні кінцівки набрякають по-різному. Скупчення рідини в ногах в кінці дня свідчить про проблеми серця і кровоносної системи, тоді як набряки кінцівок вранці говорить про захворювання нирок. Перед тим як призначити сечогінні препарати при набряках ніг, лікар спочатку випише направлення на аналізи та інші методи обстеження.

Діуретики – список

Класифікація діуретиків різна. До сильних засобів з сечогінним ефектом в медицині відносять Фуросемід, Пиретанид, Ксипамид, Торасемид. Пити їх слід з невеликими перервами, інакше вони викликають швидке звикання, а це небажаний фактор при хронічних набряках. Для тривалої терапії призначають Гіпотіазид, Індапамід, Хлорталідон, Метозалон. Такі засоби, як Амілорид, Триамтерен і Спіронолактон п'ються не більше 1,5 тижні. Їх класифікують, як слабкі препарати для зняття набряків, викликаних, наприклад, алергічною реакцією.

Якщо причиною скупчення рідини в організмі став підвищений тиск, то в цьому разі призначаються два види сечогінних препаратів. Для швидкого, але короткочасного використання підходить така група ефективних діуретиків: Фуросемід, Лізиноприл, Етакринова кислота. Для тривалого лікування призначають Валз, Метозалон, Политиазид, розчин глюкози та інші сечогінні ліки, які підтримують потрібний тиск в організмі.

Про ниркової недостатності сигналізує велике накопичення води в організмі, застої крові, задишка, дискомфорт в області печінки, серцеві хрипи. Щоб позбутися від цих симптомів терапевт призначає сечогінні препарати. Під час прийому діуретиків пацієнт буде легше переносити фізичні навантаження, знизиться ризик більш серйозних наслідків, таких як набряк легенів і мозку. Для цих цілей підходить Фуросемід, Торасемид, Трифас і Спіронолактон.

Сечогінні засоби використовуються не тільки для лікування, профілактики захворювань, їх застосовують в сфері краси для схуднення. Всім охочим позбавитися від повноти допоможуть такі засоби, як трав'яні чаї з сечогінним ефектом, безпечні для здоров'я Бади (біологічно активні добавки), наприклад Ехінацея Композитум. Більш серйозні препарати використовувати не рекомендується.

Вагітність приносить з собою багато радісних моментів, але іноді очікування дитини може бути і не зовсім приємним із-за такої проблеми, як набряклість. Прийом ліків у цей період не завжди безпечний як для майбутньої матері, так і для плоду, навіть якщо мова йде про лікарські трави, тому призначати сечогінні ліки може тільки гінеколог. Дозволеними вважаються нешкідливі гомеопатичні, рослинні препарати і Бади з м'яким дією: Аллохол, Евалар, Урсосан. При сильних набряках призначається Канефрон, Еуфілін, Фитолизин.

Ціни на сечогінні засоби

Вартість сечогінних препаратів залежить від виробника. Є дорогі діуретики, а є зовсім недорогі. Щоб вибір таких таблеток був легкий, потрібно орієнтуватися в цінах. Нижче представлена таблиця з мінімальними і максимальними цінами на популярні засоби в московському регіоні.

Назва діуретика

Мінімальна ціна, руб.

Максимальна ціна, руб.

Фуросемід (20 таб. по 40 мг)

21

27

Торасемид (30 таб. по 5 мг)

90

136

Лізиноприл (20 таб. по 10 мг)

109

Сто двадцять три

Канефрон (60 драже)

389

499

Спіронолактон (20 таб. по 25 мг)

39

53

Відео: Натуральні діуретики

Натуральні діуретики

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!