Інструкція із застосування ректальних супозиторій - як правильно вводити в пряму кишку

Фармацевтична промисловість виробляє величезну кількість різних препаратів, які передбачають різні шляхи надходження активних речовин в організм. Так, деякі лікарські засоби випускаються у вигляді супозиторіїв спеціально для того, щоб їх ввели через анус з метою абсорбції останніх кровоносними судинами прямої кишки, бо у людей, раніше не використовували такі засоби, нерідко виникає делікатне питання, як вставляти свічки ректально. Ознайомтеся з простими правилами проведення цієї процедури.

Що таке свічки

Супозиторії відносяться до групи лікарських препаратів, призначених для введення через задній прохід. Свічки мають тверду основу, що полегшує їх проходження усередину прямої кишки. Практично всі випущені на даний момент ректальні препарати за формою нагадують «торпеду» або «кулю» з заокругленим кінцем. Деякі з них володіють універсальним фармакологічною дією на організм, тому призначаються для лікування і профілактики різних захворювань. Порівняно із звичайними ліками свічки мають ряд переваг:

  • швидкодія;
  • відсутність негативного впливу на печінку, ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • пролонгований ефект.

Як користуватися ректальними свічками

Вставляти супозиторії достатньою мірою просто. Дотримуючись певних правил, викладених в інструкції до лікарського засобу, ви зможете безболісно виконати всі необхідні маніпуляції. Процедура проходить абсолютно безболісно і може без обмежень застосовуватися стосовно маленьких дітей. Ректальні препарати служать хорошою заміною медикаментів у таблетованій лікарській формі.

Перед використанням супозиторії рекомендується випорожнити кишечник: велика частина ліків має послаблюючу ефектом і без попередньої дефекації вводити «торпеду» не має ніякого сенсу. Ректальне застосування медикаментів також виправдано при запорі у дорослих і дітей. Крім того, свічки надають імуномодулюючу, антибродильное дію на ШКТ. Скориставшись засобом з протизапальним ефектом, ви зможете усунути кровоточать пошкодження слизової оболонки прямої кишки, позбутися від больового синдрому у цій області.

Як підготуватися

Перед безпосереднім введенням свічки необхідно ретельно вимити руки в холодній воді. Така рекомендація продиктована тим, щоб під час процедури пальці, утримуючі «торпеду», не ставали теплими і не сприяли її розм'якшення. Крім того, свічки теж слід зберігати в холодильнику. У випадку, якщо у вас є довгі нігті, то їх необхідно буде зрізати. Деякі лікарі для зручності радять вставляти «торпеду», надівши одноразові латексні рукавички.

Як правильно вставляти свічки ректально

Ведення ліки краще здійснювати в зручній для цих цілей позі. Відповідаючи, як вставляти свічки ректально, лікарі рекомендують вставляти їх лежачи на лівому боці з підтягнутими до грудей або притиснутою до живота правою ногою. Незалежно від обраного вами положення, пам'ятайте, що під час процедури анус повинен бути розслабленим. Не варто активно діяти, якщо відчувається навіть легкий дискомфорт. При такій ситуації краще витягнути «торпеду» і постаратися повільно ввести її заново.

При недотриманні цього правила ви ризикуєте пошкодити слизову оболонку прямої кишки. Щоб уникнути таких моментів рекомендується перед використанням лікарського засобу змастити задній прохід вазеліном або милом. Ректальні свічки потрібно вставляти тільки гострим кінцем. Після закінчення процедури сідниці кілька хвилин потрібно тримати зведеними.

Що значить ректально

У більшості випадків такого роду питання не виникають у пацієнтів, які постійно використовують супозиторії. Між тим для тих, хто вперше стикається із застосуванням подібної лікарської форми, корисно дізнатися, що таке ректальне введення свічок. Даний метод доставки медикаментозного препарату в організм передбачає його введення через задній прохід.

Як ставити свічки ректально собі

Самостійне введення супозиторіїв не вимагає якихось особливих навичок і може здійснюватися хворим особисто. При цьому, якщо ви використовуєте «торпеди» в якості додаткового засоби лікування запорів та інших негативних станів, слід заздалегідь проконсультуватися з фахівцем щодо обґрунтованості та прийнятності використання даної лікарської форми. Між тим відповіддю на питання, як вставляти свічки в пряму кишку собі, служить простий алгоритм, що складається з декількох дій:

  1. необхідно лягти на бік і притиснути одну ногу до живота;
  2. підняти верхню ногу і поздовжньо вставити свічку;
  3. проштовхнути «торпеду» всередину на 2 см;
  4. стиснути сідниці на кілька секунд;
  5. помити руки.

Іншій людині

В даному випадку лікарі рекомендують розташуватися хворого на ліжку або будь-якої іншої горизонтальної поверхні. Під час безпосереднього введення «торпеди» іншій людині виконуються аналогічні описаним вище алгоритмом самостійного виконання процедури дії. При цьому вкрай важливо намагатися проштовхнути супозиторію через сфінктер на глибину 2-2.5 см, що можна зробити за допомогою вказівного пальця руки.

Невиконання цієї умови загрожує тим, що «торпеда» може вислизнути. Після закінчення маніпуляції потрібно дочекатися поки ліки розчиниться в прямій кишці і почне діяти. Важливо повідомити хворому, що деякий час потрібно полежати, інакше засіб не може всмоктатися належним чином. На випадок, якщо растворившееся ліки буде випливати із прямої кишки, потрібно заздалегідь приготувати вологу серветку і чисту зміну білизни.

Дитині

Супозиторії широко застосовуються в педіатричній практиці як засіб, що знижує температуру. Доза та кратність введення визначається, як правило, лікарем залежно від стану дитини. Малюкові найпростіше вставляти «торпеду», коли він спить. Так ви зможете без опору з боку маленького пацієнта провести всі необхідні дії. Важливо, щоб маніпуляція проводилася на спорожнений кишечник. У зворотному випадку ліки може спровокувати у дитини позиви до дефекації.

Як глибоко вводити свічки ректально

У даному випадку критерієм оцінки служить вказівний палець. Його довжина є мінімальною глибиною введення ректальних лікарських засобів. Важливо відзначити, що дітям можна вставляти «торпеду» за допомогою мізинця 1,5-2 див. Варто сказати, що супозиторію потрібно встигнути ввести до того, як вона розм'якнути. При ситуації, коли «торпеда» м'яка, вставляти її вкрай складно: ліки просто не вийде проштовхнути через анальний сфінктер і воно, розчинившись незабаром витече назовні.

Відео

РЕКТАЛЬНА СВІЧКА. Як правильно вводити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!