Краплі від алергії для дітей і дорослих - список антигістамінних препаратів та інструкція по застосуванню

При лікуванні нежиті і кон'юнктивітів, викликаних щорічним цвітінням рослин в природі або іншими побутовими факторами, знадобляться краплі від алергії в ніс або очі, що підходять навіть для дитини. Антигістамінні засоби знижують розлад слизових оболонок, усувають сльозотеча, чхання і кашель – ознаки алергічної реакції організму. Варто дізнатися, як правильно підібрати краплі в ніс і очі, щоб ефективно усунути симптоми.

Що таке алергія

Відповідно до медичної термінології, алергія – це реакція імунітету на збудник, яка часто виникає гостро. Провокуючими факторами можуть бути шерсть, пил, пилок, ліки або харчові продукти. В них містяться алергени – речовини, що провокують алергічні симптоми. До них відносяться:

  • чхання, кашель;
  • підвищене сльозовиділення;
  • нежить, закладеність носа;
  • можуть набрякнути слизові, дихання утруднюється;
  • помітна кропив'янка на шкірі.

Алергія може протікати слабо або, навпаки, бути вираженою сильними симптомами. Вона починає проявлятися з раннього віку. Якщо лікувати її вчасно, людина може позбутися від неї назавжди. Якщо ж симптоми проявляються вже в свідомому віці, то лікування немає. Залишається тільки знижувати супутні ознаки ліками – таблетки, спрей для закапування та інші групи препаратів.

Краплі проти алергії

Ефективними препаратами вважаються краплі проти алергії. Вони помітно знижують ознаки респіраторної хвороби, усуває закладеність носа і почервоніння очей. Самостійно їх призначати не рекомендується, тому що їх склад може містити алергени, які, потрапляючи в організм, лише погіршать ситуацію. Краплі при алергії повинні прописуватися лікарем-алергологом, провів обстеження пацієнта і виявили причину реакції. За типом дії виділяють назальні препарати:

  • судинозвужувальні;
  • антигістамінні;
  • гормональні;
  • об'єднані;
  • імуномодулюючі.

Очні

Лікарі виписують очні краплі від алергії, якщо ознаки захворювання вразили слизову і віки. Застосовуються медикаменти при:

  • алергічному дерматиті, що виникла на тлі чутливості до косметики, оточуючим хімічних речовин;
  • алергічному або поллинозном кон'юнктивіті, що виник набряку слизової через цвітіння рослин, дії диму, пилу, вовни тварин;
  • ангионевротическом набряку, який виник при дії медикаментів, цитрусових, яєць або шоколаду.

Усунути алергічні симптоми на століттях і слизової (свербіж, гіперемію, сльозотеча, набряк та світлобоязнь) допоможуть препарати місцевої терапії, які випускають наступних типів:

  • антигістамінні краплі для очей від алергії;
  • протизапальні;
  • судинозвужувальні.

Антигістамінні для очей

Подавити реакцію на збудників допоможуть антигістамінні краплі для очей. Це Кетотифен, Лекролін, Опатанол®, Азеластин, Олопатадин. Дані антиалергічні краплі для очей знімають свербіж, зупиняють рясне відділення сліз. Препарати містять речовини, які володіють можливістю блокувати виділення гістаміну, активність тучних клітин, впливати на процес контактування клітин з алергенними речовинами.

Протизапальні краплями знімають запалення, печіння і набряки. Кортикостероїдні Лотопреднол і нестероїдні Акулар використовуються під контролем лікаря для лікування інфекції, що бере участь при запальному процесі. Тривале їх застосування небажане, загрожує однією з форм глаукоми, мутністю кришталика і ефектом «сухого ока». Судинозвужувальні краплі Окуметил, Визин, Октилия знижують набряклість, почервоніння слизової, усувають свербіж, сльозотеча, біль.

Краплі в ніс

Більш поширеними препаратами є краплі в ніс від алергії, знімають свербіж, усувають набряк, відновлюючи дихання. На відміну від спреїв, ця різновид назальних ліки менш токсична, довше використовується по терміну, коштує дешево. Протиалергічні краплі в ніс мають недоліки: непрактичність, незручність при використанні. Вони можуть випливати з порожнини носа, період дії коротше.

Антигістамінні в ніс

Блокують викид в судини медіаторів запалення антигістамінні краплі в ніс. Вони впливають не на усунення симптомів нежиті, що виник при дії алергенів, а на причину розвитку. За змістом компонентів назальні краплі в ніс при алергічному риніті можуть використовуватися тривало або обмежено. Позитивну дію при постійному використанні досягається регулярною зміною препаратів.

Найпоширеніші препарати з антигістамінним ефектом, що використовуються при лікуванні риніту у дорослих:

  • Аллергодил – знижує виділення слизу, свербіж, заборонений при вагітності і до чотирирічного віку, використовується одноразово за добу;
  • Фенистил – підходить для новонароджених, усуває симптоми риніту за 15 хвилин;
  • Левокабастин, Тизин Алерджи – лікує полінози і цілорічні риніти, застосовується з шести років, за п'ять хвилин позбавляє від свербіння, чхання;
  • Кромогексал – підходить з п'ятирічного віку, ефективний при лікуванні перших етапів розвитку алергії, курс прийому – місяць;
  • Зіртек – знижує капілярну проникність, ефективний в позбавленні від холодової алергії, після нього не хилить в сон, підходить з року, діє добу;
  • Превалин, Авамис, Назонекс – сучасні препарати, що діють на мембрану опасистих клітин.

Гормональні

Швидким дією на набряк і запалення відрізняються краплі в ніс гормональні, але вони не повинні застосовуватися довгостроково із-за ризику звикання. До цього виду відносять препарати:

  • Флутиказон – лікує за кілька днів, застосовується в монотерапії;
  • Авамис – підходить з дворічного віку, курс прийому – п'ять днів.

Судинозвужувальні

У стадії гострого перебігу хвороби призначають судинозвужувальні краплі, які швидко усувають набряк, зменшують кількість відокремлюваної слизу, знімають закладеність носа. Їх дозволяється використовувати в екстреному випадку згідно інструкції, тому що симптоми можуть посилитися. До судинозвужувальних популярним краплях відносять Нафтизин, Галазолін, Називин. Вони швидко (протягом 10-15 хвилин) знімають набряк, полегшують дихання.

При постійному застосуванні краплі від алергічного нежитю викликають порушення нормального функціонування стінок судин в ніздрях, внаслідок чого їх розширення можна прибрати лише цим препаратом – відбувається звикання. Відміна ліків призводить до болю у вухах, голові, почуття нестачі повітря. Щоб не стати «нафтизинозависимыми», знімайте препаратами тільки особливості гострого порушення дихання, не застосовуйте їх довше п'яти днів.

Комбіновані препарати

При лікуванні риніту алергічного характеру застосовуються комбіновані препарати, в складі яких одночасно містяться речовини, що відповідають за зняття набряку, запалень, запобігання подальшого розвитку симптомів. За рахунок цього ефект одужання настає швидко. До комбінованим краплях відносяться:

  • Виброцил – призначаються для усунення риніту з віку до року;
  • Санорин-Аналергін – полегшують дихання, знижують виділення неприємного секрету, використовуються не довше тижня.

Імуномодулюючі

Для стимулювання захисту місцевого імунітету призначають імуномодулюючі краплі від алергії. Завдяки їм вторинні збудники не можуть проникнути в організм, а слизова оболонка починає нормально функціонувати. Імуномодулюючі засоби від алергії:

  • Деринат – системно діють на організм, починають діяти через чотири дні, при гострому перебігу поєднуються з іншими препаратами, що підходять для перших днів життя дитини;
  • ІРС-19 – ці краплі від алергії завжди використовуються в комплексній терапії з іншими засобами, що знижують розвиток вірусів, нормалізує мембрани клітин.

Рейтинг препаратів

Вибрати об'єктивно кращі краплі від алергії допоможе лікар. Він огляне хворого, виявить причину розвитку алергічного нежитю або кон'юнктивіту, пропише засіб. Якщо спостерігається загроза здоров'ю пацієнта, терапевт призначить комплекс засобів для вирішення проблеми. При виявленні негострих симптомів оптимально провести монотерапію обраним медикаментом. Для дітей варто підібрати лікування окремо.

Для дітей

Підібрати краплі від алергії для дітей допоможе лікар-педіатр. За віком та дії виділяють такі популярні препарати:

  • Виброцил – підходить з року, є судинозвужувальну засобом, тому застосовується не довше п'яти днів;
  • Превалин – усуває свербіж, закладеність носа, призначається з двох років, терапевтичний ефект зберігається від 0,5 до 3 діб;
  • Авамис – антигістамінний засіб, усуває симптоми алергічного риніту, через 6-7 годин полегшує дихання, діє три дні;
  • Назонекс – антигістамінний препарат, знімає запалення, використовується для профілактики, активність настає через 12 годин, ефект триває до трьох днів;
  • Фликсоназе – гормональний препарат, що блокує гістамін, прописується з чотирьох років для зняття запалень і набряків;
  • Кромогексал – застосовується з чотирирічного віку, не має обмежень щодо прийому, ефективний у лікуванні сезонних ринітів;
  • Лотопреднол (кортикостероїд), Кромоглін, Хай-кром, Кромосол, Лекролін – очні краплі, знімають запалення, набряки, свербіж, сльозотеча. Кромоглін і Хай-кром можуть використовуватися з місяця, решта – з двох років, а Лекролін з чотирьох.

Для новонароджених

Окремо варто розглянути краплі від алергії для новонароджених, які ефективно і без шкоди діють на причину виникнення реакції:

  1. Зодак – призначаються з 14-денного віку по п'ять крапель двічі за день. Знімають свербіж і кон'юнктивіт.
  2. Зіртек – призначаються з шести місяців, полегшують стан, купируют дискомфортні прояви алергії. Не викликають залежності, не діють на ШКТ. Не можна допускати їх передозування – послаблюється увага, дитини хилить в сон.
  3. Фенистил – з місячного віку, діють за 15 хвилин. Усувають сухий кашель, висипання, закладеність носа, свербіж. Використовуються тричі за добу в дозі згідно анотації. Даються всередину – розводяться в їжі або даються з ложечки. За рахунок приємного смаку малюк бере їх із задоволенням.

Як вибрати

Щоб правильно вибрати краплі від алергії, проконсультуйтеся з лікарем для встановлення причини. В залежності від типу препаратів виділяють:

  • антигістамінні – потрібні при гострих реакціях, призначаються на короткий час;
  • судинозвужувальні – при риніті, гострому перебігу хвороби, це екстрений варіант;
  • імуномодулюючі – для профілактики, лікування хронічного захворювання, комплексно з іншими засобами;
  • гормональні – коли інші не допомагають, застосовуються на короткий час за рецептом.

При вагітності протиалергічні краплі призначають з обережністю. Вони повинні містити безпечні для мами і плоду речовини, але ефективно знімати симптоми. До дозволеним під час вагітності відносяться кошти з морською сіллю, ефірними маслами, гомеопатія. Кращі препарати:

  • Аквамаріс, Марімер – сольові розчини, зволожують слизову, знімають запалення;
  • Піносол – з натуральними маслами сосни, евкаліпта та м'яти;
  • Салін – без гормональних речовин у складі, не звужує судини, але відновлює дихання, усуває закладеність.
  • Еуфорбіум композитум, Ринитол ЭДАС-131 – гомеопатія.

Небажаними під час вагітності стають судинозвужувальні краплі, з обережністю застосовуються Глазолин, Ксимелин і Длянос, вони негативно характеризуються побічними ефектами. При особливих обставинах лікар може призначити Санорин або Нафтизин, але їх протипоказаннями є звуження ниркових судин. Повністю заборонені вагітним і годуючим жінкам Називин, Фазин, Назол, Виброцил.

Протипоказання

Існують певні протипоказання до застосування крапель від алергії, при яких застосовувати засоби заборонено:

  • індивідуальна непереносимість компонентів;
  • чутливість до складових частин;
  • недостатність роботи нирок;
  • юний вік, вагітність, лактація, для деяких коштів.

Ціна

Купити більшість крапель від алергії можна в інтернет-магазині з доставкою та знижкою або замовити через аптечний відділ. Останній варіант обійдеться дорого за вартістю, тому що онлайн-продажу вигідніше. Приблизна ціна краплі від алергії по Москві і Санкт-Петербургу:

Найменування

Ціна в інтернеті, рублів

Ціна в аптеці, рублів

Кромогексал

105

115

Аллергодил

320

350

Виброцил

259

285

Нафтизин

15

66

Відео

Олена Малишева. Як боротися з алергією?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!