Краплі від очного тиску - список препаратів. Склад і застосування крапель від глаукоми і очного тиску

За допомогою очей людина обробляє приблизно 90% надходить йому інформації. Погіршення стану органу зору спричиняє серйозні хвороби, з якими в подальшому буде важко боротися. Щоб уникнути розвиток глаукоми та інших патологій, потрібно вчасно звернутися до лікаря, який призначить відповідний препарат.

Як зняти очний тиск в домашніх умовах

Лікування внутрішньоочного тиску, як правило, починається з застосування крапель. Якщо ж зниження показника не відбувається, лікар додатково призначає один або декілька препаратів. Краплі для зняття внутрішньоочного тиску поділяються на кілька видів: одні призначаються для поліпшення харчування і кровообігу органу зору, дія інших спрямоване на прискорення відтоку рідини. Сучасний асортимент лікарських засобів проти внутрішньоочного тиску також включає препарати для зниження вироблення вологи усередині очей.

Очні краплі від глаукоми і очного тиску

Лікувати початкову стадію глаукоми або підвищений очний тиск варто спеціальними ліками, здатними усунути захворювання, що приводить до втрати зору. Кожні краплі від тиску в очах мають особливості застосування та можуть призначатися виключно офтальмологом. Показання до їх використання ґрунтуються на терапевтичних властивостях медикаментозних засобів. Краплі від внутрішньоочного тиску необхідні, щоб зберегти нормальний зір, запобігши атрофію нерва.

Симпатоміметики

Необов'язково приймати бета-блокатори при глаукомі – хорошою альтернативою препаратів даної групи стануть симпатоміметики. Ці медикаменти створюють видимість активності катехоламінів (адреналіну та ін), щоб швидко знизити очний тиск. Миотики Бримонидин і Пілокарпін впливають не тільки на зорові нерви, але і на нервову систему. Використання симпатоміметиків, тим не менш, може призвести до аритмії, підвищення артеріального тиску і почервоніння слизової оболонки очей.

Очні краплі простагландини

Лікар може призначити застосування таких засобів, якщо пацієнту протипоказаний прийом бета-блокаторів. Краплі з простагландинами допомагають знизити очний тиск, завдяки відтоку рідини. Ефект від використання антиглаукомних засобів триває близько доби, однак часто при цьому у пацієнтів виникає почуття печіння і почервоніння очного яблука. Простагландини типу Травопроста або Латанопросту ефективні проти открытоугольный глаукоми, однак можуть стати причиною появи таких побічних явищ, як гіперпігментація райдужної оболонки або набряки.

Препарати холиномиметики

Засоби цієї групи допомагають зробити відтік рідини в очах, внаслідок чого відбувається зменшення внутрішнього тиск. Холиномиметик при глаукомі звужує зіницю, з-за чого скорочується вміст у тканинах рідких речовин і внутрішньоочний тиск нормалізується. Тим не менш, дія препарату триває приблизно 6 годин, при цьому лікування супроводжується нечіткістю зору і незначним печінням. Використовуються очні краплі від тиску типу Ацеклидина або Карбахолина виключно за призначенням лікаря.

Складу крапель для очей

Препарати являють собою стабільні, стерильні масляні або водні розчини або суспензії лікарських речовин. Склад очних крапель відрізняється і є фактором класифікації засоби (активний компонент визначає групу препарату). Так, протиглаукомні очні краплі, в залежності від містяться в них речовин, поділяються на бета-блокатори, простагландини, холиномиметики і аналоги даних коштів. Позитивний ефект терапії досягнуто завдяки двухкомпонентному складу медикаментів. Приклади складу затребуваних препаратів:

  • Ксалак складається з ксалатана і тимол;
  • Фотил включає до складу тимол і трусопт.

Які вибрати краплі від глаукоми

Головним завданням лікування глаукоми є зниження очного тиску – це допомагає запобігти пошкодження зорового нерва і зберегти його функцію. Як правило, лікувати захворювання починають з використання спеціальних крапель для зняття ВГД. При цьому будь-який медикамент може бути використаний лише після призначення офтальмолога. Дуже важливо дотримуватися частоту застосування і дозування засобів. Якщо лікар призначив краплі при очному тиску декількох видів, важливо вміти їх правильно комбінувати і не порушувати режим.

Очні краплі Тимолол

Основною діючою речовиною кошти є тимол, який забезпечує цілеспрямоване терапевтична дія безпосередньо на вогнище патології. Препарат допомагає знизити рівень рідини всередині органу зору, яка є головним чинником підвищення тиску. Тимолол при глаукомі використовується перед сном, при цьому починати використання препарату можна лише після призначення лікаря.

Дорослим і дітям слід капати Тимолол у кон'юнктивальний мішок двічі на добу по 1 краплі (при цьому розчин повинен бути 0,25-відсотковим). Якщо очікуваного терапевтичного ефекту немає, дорослі пацієнти переходять на 0,5% розчин і застосують його теж двічі за день. Приблизна ціна крапель від очного тиску в аптеках Москви варіюється від 25 до 30 рублів.

Очні краплі Бетоптик

Завдяки активному компоненту бетаксололу краплі для очей Бетоптик ефективно усувають симптоми глаукоми. Препарат перешкоджає накопиченню рідини в тканинах органа зору. Результатом його дії є поліпшення здатності бачити і припинення скорочення тканин очей. Засіб призначається лише при легкому ступені глаукоми, а починає діяти через кілька годин після використання.

Застосовувати краплі для очей Бетоптик можна лише під наглядом лікаря, оскільки не у всіх пацієнтів засіб викликає позитивну реакцію. Іноді виникають побічні ефекти у вигляді світлобоязні, алергічної реакції, рясної сльозоточивості, відчуття печіння/дискомфорту, почервоніння рогівки. Рідко медикамент позначається на стані нервової системи, що виражається в короткочасної депресії або порушення сну. Рекомендоване дозування крапель від очного тиску – 0,5 мл двічі на добу. У Москві Бетоптика продається за ціною 350 рублів.

Краплі Ксалатан

Даний засіб входить до групи простагландинів, його активною речовиною виступає латанопрост. Ксалатан від очного тиску застосовують при офтальмотонусе або відкритокутовій глаукомі. Медикамент є безпечним і ефективним проти підвищеного тиску, оскільки має щадне дію, крім того після нього вкрай рідко виникають побічні ефекти. Терапевтична дія настає через кілька годин після застосування і тримається протягом доби. Закапувати засіб слід перед сном щодня по 0,5 мл. Середня вартість медикаментів – 650 рублів.

Очні краплі Траватан

Лікувальна дія даного ліки забезпечує речовина травопрост. Медикамент призначається при офтальмологічної формі гіпертензії та глаукомі. Він підсилює відтік рідини, що скупчується між рогівкою і кришталиком. Траватан при глаукомі застосовується один раз за добу по 0,5-1 мл Оптимальним часом використання є вечірнє (безпосередньо перед сном). Дія препарату починається через декілька годин після застосування, а пік терапевтичного ефекту настає приблизно через 10 годин. У Москві придбати медикамент можна за ціною 600-550 рублів.

Побічні ефекти очних крапель

Будь-який лікарський засіб може викликати побічні явища. Краплі від очного тиску без побічних ефектів – це міф, оскільки організм кожної людини індивідуальний і по-різному реагує на ті чи інші речовини. Після використання подібних розчинів часто відчувається печіння, яке проходить через кілька хвилин. До числа найбільш поширених негативних ефектів, які надають краплі від очного тиску, належать:

  • дискомфорт при моргання;
  • розвиток кон'юнктивіту;
  • зміни забарвлення рогівки, зіниць;
  • поява набряклості слизової оболонки;
  • алергія.

Незважаючи на те, що такі засоби діють безболісно і прямо на вогнище ураження, в рідкісних випадках вони провокують бронхіальний спазм або порушення роботи серцевого м'яза. Щоб запобігти погіршення стану власного здоров'я, не варто займатися самостійним лікуванням. При появі перших симптомів захворювання, зверніться до лікаря, який підбере відповідний терапевтичний метод.

Відео: Як правильно закапувати очні краплі при глаукомі

Очні краплі при глаукомі

Відгуки

Юлія, 31 рікМені призначали від тиску очей Трусопт (інгібітор карбоангідрази). Лікар, підбираючи його, керувався тим, що засіб має мінімум побічних ефектів і не здатне негативно вплинути на роботу дихальної системи, серця. Капала рідина двічі в добу протягом 2 тижнів. Ефект наступив дуже швидко, зараз проблем немає.
Марія, 22 рокиУ мене проблеми із зором почалися з простих головних болів, потім почала відчувати дискомфорт вже безпосередньо в очах. Офтальмолог діагностував підвищений ВОТ і виписав Тимолол. Ліки не допомогло, тому додатково був виписаний Бетоптик. У комплексі кошти мені допомогли, але через місяць після завершення курсу болю повернулися.
Євген, 38 роківЗ проблемою високого ВГД зіткнувся в студентському віці – на сесіях доводилося допізна студіювати літературу, очі втомлювалися і, як наслідок, виникали характерні болі. Тоді, щоб усунути це, вистачало повноцінного відпочинку. Зараз проблема повернулася і для її вирішення лікар порадив капати розчин Тимололу. Засіб добре допомагає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!