Мукалтин - від якого кашлю приймати. Лікування всіх видів кашлю таблетками Мукалтин - інструкція по застосуванню

Відхаркувальний лікарський препарат " Мукалтін зменшує кашель і володіє помірним протизапальним ефектом. Дія заснована на розрідженні мокротиння, зниженні її в'язкості. Препарат сприяє виведенню слизу з органів дихання. Важливо знати, як приймати Мукалтин таблетки від кашлю – це запорука швидкого одужання.

Мукалтин – при якому кашлі приймати

Багато хто сумнівається, при якому кашлі приймають Мукалтин. Вживати препарат можна при будь-якому симптомі, якщо він є наслідком хвороб (застуди або запалення) нижніх дихальних шляхів, при ураженні верхніх – ліки марно. Слід знати одну особливість – сироп і таблетки від кашлю Мукалтин частково знімають симптоматику, полегшують перебіг захворювання, але не борються з причинами кашлю. Їх застосування рекомендовано в комплексі з препаратами іншого характеру:

  • жарознижуючий;
  • протизапального;
  • антибактеріального.

Мукалтин при сухому кашлі

Застосування Мукалтину при сухому кашлі засноване на його здатності розріджувати мокроту. Одночасно на стінках дихальних шляхів (слизової горла, трахей) препарат утворює захисну плівку, що виключає роздратування, справляє заспокійливий ефект. Больові відчуття в горлі, грудях і бронхах пом'якшуються, а сухий кашель через 2-3 доби перетікає у вологий (мокрий), починається процес відхаркування.

Мукалтин при вологому кашлі

Звичний багатьом Мукалтин при вологому кашлі сприяє його пом'якшення. Необхідно приймати його 10-15 днів. Дозування – 1-2 таблетки 3-4 рази на добу до їди. У разі тяжких симптомів затяжної захворювання курс лікування слід повторити кілька разів. Якщо пацієнт – дитина молодше 3-х років або вагітна жінка, то тривалість курсу повинна визначатися фахівцем. При гострому кашлі препарат можна приймати на ніч, щоб зняти симптоми, забезпечити спокійний сон.

Мукалтин – склад

Основа препарату – натуральний рослинний компонент екстракт алтея. У підсумку засіб містить рослинну слиз, амінокислоти, пектин, крохмаль, полісахариди, мінеральні солі (харчова сода та інші). Екстракт алтея матиме ефект, впливаючи на горло і бронхи, активізує роботу залоз, вироблення секрету, який розріджує мокроту. Рослина відомо давно, часто використовується в медицині (традиційної і народної) для боротьби з пневмонію (запалення легенів).

Крім того в склад Мукалтину входить гідрокарбонат натрію, деякі інші речовини, що знижують в'язкість мокротиння, що провокують її видалення з організму. Вони неагресивні і абсолютно безпечні, при цьому допомагають діяти екстракту алтеї. Завдяки натуральній основі пити ліки можна при вагітності (крім першого триместру) – після консультації з фахівцем.

Мукалтин – показання до застосування

Засіб здійснюється у двох лікарських формах – це таблетки та сироп. Як приймати Мукалтин – від якого кашлю – підкаже лікар. Прибрати симптом з допомогою кошти зможе і дорослий, і дитина. Препарат знімає гострий кашель (вологе або сухе), полегшує симптоми захворювання. Такі властивості дозволяють застосовувати його при широкому спектрі хвороб, у тому числі простудного і респіраторного характеру, з ураженням нижніх дихальних шляхів. При ларингіті, трахеїті, ГРЗ (якщо вони не ускладнені запаленням і набряком нижніх дихальних шляхів) прийом препарату марний.

Показання до застосування Мукалтину:

  • астма – хронічне запалення бронхів, що призводить до звуження дихального проходу;
  • бронхіт – запалення і набряк слизової оболонки бронхів з активним виділенням мокротиння;
  • пневмонія – запалення легенів;
  • туберкульоз – інфекційне ураження легень паличкою Коха;
  • емфізема легень – патологічний порушення структури альвеолярних стінок;

Тільки фахівець знає, при якому кашлі п'ють Мукалтин, яка його дозування, а призначення препарату – прерогатива лікаря. Пацієнту необхідно суворо дотримуватися зазначену в рецепті дозування. Особливо це важливо, якщо ліки виписується дітям молодше 12 років. Якщо пацієнт – дитина молодше 3-х років, застосовується половина звичайної дози, тобто необхідно давати ½ таблетки або використовувати сироп в такій пропорції. Для дітей допустимо розчинення таблеток у 50-100 мл кип'яченої води.

Мукалтин – передозування

Одна таблетка містить 50 мг екстракту алтеї. У добу рекомендується пити не більше 200-250 мг діючої речовини. Це забезпечить ефективне лікування. Хоча передозування Мукалтину не є небезпечною для організму, вона може викликати неприємні реакції. Нюанси.

  1. Основні показники передозування – нудота і блювота.
  2. Можливі алергічні висипання на шкірі, іноді болючі відчуття в шлунку.
  3. Особливо небезпечна передозування для хворих, які страждають на цукровий діабет, тому що препарат містить підсолоджувачі, які викликають підвищення рівня глюкози в організмі.

Мукалтин – побічні ефекти

Якщо пити препарат правильно, дотримуючись дозування згідно з інструкцією, доросла людина практично не має побічних ефектів. Найбільш сприйнятливі категорії пацієнтів – вагітні та жінки, діти. Проте навіть серед них ускладнення і неприємні відчуття після прийому в процесі лікування вкрай рідкісні. У дорослого або дитини вони проявляються, якщо добова норма значно перевищена. Поширені побічні ефекти Мукалтину:

  • Алергія. Проявляється у вигляді шкірних висипань, кропив'янки, свербежу.
  • Розлади ШКТ. Нудота, блювання, діарея.
  • Больові відчуття в нижній частині живота, тяжкість у шлунку.

Мукалтин – протипоказання

Завдяки рослинній основі препарат практично не має протипоказань. Тому його часто призначають дітям і пацієнтам, яким протипоказаний прийом синтетичних лікарських засобів. Висока біологічна активність екстракту алтеї і наявність у складі підсолоджувачів представляють певні обмеження для використання ліків. Основні протипоказання до застосування Мукалтину:

  • вік до року;
  • підвищена індивідуальна чутливість до трав, речовин, що входять до складу;
  • захворювання нирок, ниркова недостатність.
  • тромбофлебіт, тромбоз;
  • виразкова хвороба;
  • цукровий діабет.

Не рекомендується вживати препарат одночасно з ліками, які блокують кашель (кодеіносодержащіе). В такому випадку спостерігається скупчення мокротиння в органах дихання, що загрожує запальними реакціями. Прийом таблеток або сиропу не рекомендований вагітним жінкам із загрозою викидня. Екстракт алтея може давати ефект підвищення тонусу матки, а це тягне ймовірність передчасних пологів.

Відео: Мукалтин від кашлю

"Мукалтин" рекламний ролик

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!