Омез - для чого застосовується, інструкція та відгуки

Багатьом знадобиться дізнатися, яке застосування Омез, тому що цей препарат має противиразкову властивістю, інгібує протонну помпу. Ліки недороге по ціні, тому що є дженериком – аналогом оригінального міжнародного препарату Омепразолу. Корисно знати, як і коли воно застосовується, в якій формі вживати і чого побоюватися.

 

Склад

Поширене ліки Омез – склад якого простий і складається з омепразолу – популярне серед лікарів, застосовується при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Препарат нормалізує виділення шлункового соку, бореться з підвищеною кислотністю, зменшує підвищений вплив зовнішніх факторів на рецептори шлунка, які змушують механізм виробляти базальний секрет поза прийому їжі. У складі препарату активна речовина, доповнене допоміжними. Випускається ліки в 3 видах капсул з 10, 20 і 40 мг омепразолу, що розрізняються за ціною.

Також існує порошок для розведення його в суспензію і ліофілізат для створення розчину в ампулах. З другої форми речовина вводиться в організм за допомогою ін'єкції у важкому випадку. Капсули укладені в желатинову оболонку, всередині них білі гранули омепразолу. Іншими речовинами в капсулах є лаурилсульфат і фосфат натрію, сахароза та очищена вода, харчові барвники. У безводному порошку є карбонат натрію.

Омез – показання до застосування

Щоб дізнатися про препарат Омез (див. фото нижче) – показання до застосування якого широкі – слід звернутися до лікаря, щоб той провів повне обстеження. Бажано провести ендоскопію шлунка і 12-палої кишки, щоб виявити відхилення від норми або початкову стадію раку. Це пов'язано з тим, що ліки здатні приховувати симптоми онкології, так що лікування ним може утруднити постановку діагнозу.

Дізнайтеся про препарат Омез – для чого застосовується речовина з анотації. Свідчення:

  • при виразці шлунка, дванадцятипалої кишки, її загостреннях;
  • ерозії стінок шлунка;
  • пептичні виразки, які виникли від прийому нестероїдних препаратів, що перешкоджають запаленню;
  • виразки, що виникли на тлі стресу;
  • синдром Золлінгера-Элиссона;
  • ерозія верхнього відділу шлунка і стравоходу при цирозі печінки;
  • інфекція, яка знищила корисні бактерії в слизовій шлунка;
  • лікування гастритів і печії.

Омез – інструкція по застосуванню

У препараті Омез інструкція по застосуванню включає в себе рекомендації по прийому ліків. Вона свідчить, що капсули застосовуються вранці, проковтують цілком разом з рідким продуктом. Якщо лікар не вказав приписи, то інструкція Омез рекомендує наступні дози капсул та тривалість лікування:

  • при виразці 12-палої кишки приймається 20 мг на добу, курс – до місяця, якщо випадок резистентний – доза збільшується вдвічі;
  • при виразці шлунка – аналогічна доза, але курс може збільшитися до 1,5 місяців;
  • при ерозії курс – місяць, застосовується по 1-2 капсули за добу, якщо протягом важке – курс збільшується вдвічі;
  • для протирецидивного дії застосовується по 20 мг Омез;
  • синдром Золлінгера – Еллісона – доза призначається лікарем в індивідуальному порядку, становить близько 70 мг, розділена на 2 прийоми;
  • при ерадикації – застосовується в групі з антибіотиками, сумісність доведена.

При вагітності

При лікуванні препаратом можна зустріти питання, чи варто застосовувати Омез при вагітності. Ліки здатне проникати в плаценту плоду, але досліджень по впливу на дитину немає. У результаті лікарі обмежують застосування Омепразолу вагітним та під час лактації через гормонального фону. Однозначно стверджувати про шкоду лікар не зможе, тому деякі призначають його за суворими показаннями і під ретельним спостереженням.

Якщо лікар побоюється за плід, або у вагітної є протипоказання до застосування у вигляді гіперчутливості, то Омез замінюється антацидними препаратами місцевого впливу. Самостійно призначати препарат під час вагітності не варто, тому що зростає ризик розвитку патології серця у плода. Особливо це стосується прийому ліки в першому триместрі.

Від печії

Ефективно застосовується Омез при печії, усуває її прояви при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Варто пам'ятати, що самостійно за відгуками його приймати не рекомендується, лише у вигляді винятку як спосіб швидкої допомоги – 1 капсула 10 мг. Лікувальний ефект настає через 4-5 діб, а повний курс триває не довше 2 тижнів. Від чого таблетки Омез не застосовуються самостійно, так це від повторюваних печії, виникають частіше, ніж 2 рази в тиждень.

Якщо лікар поставить діагноз рефлюкс-езофагіт, то це буде означати, що виявлена причина появи печії. Захворювання характеризується дисфункцією нижнепищеводного сфінктера – ця м'яз розташована між стравоходом і шлунком, закривається після проходу їжі, попереджаючи занедбаність соляної кислоти і продуктів в стравохід. Якщо такий діагноз проявляється лише в періоди загострення – навесні та восени – то лікар призначить лікування, виходячи з особливостей пацієнта.

Для шлунку

Захворювання травної системи, пов'язані з порушеннями кислотності, припускають, що Омез при болях у шлунку буде призначатися з метою полегшити їх. Поширеними показаннями застосування засоби служать гастрити різних форм. Якщо при хворобі підвищена кислотність, то Омепразол знімає загострення, нормалізує рН, позбавляє від болю, дискомфорту та печії. Застосовується він за півгодини до їжі, попереджаючи підвищення кислотності, викликане переварюванням.

Якщо гастрит характеризується нормальною або зниженою кислотністю, препарат не обов'язковий до застосування. При виникненні симптомів печії лікарі призначають профілактичний прийом капсул або суспензій. При зниженій секреції гастриту і відсутності печії Омез можуть призначити у випадках прояви дискомфорту від переїдання, зловживання гострими, маринованими, копченими стравами, спеціями. За відгуками, він чудово справляється із завданням.

Допомагає препарат і від виразки шлунка, яка загострюється в міжсезоння. Омез не тільки усуває її прояви, але і допомагає швидше загоїти. Загострена виразка вимагає подвійної дози у 40 мг, при відсутності гострого болю та печії – 20 мг. Курс триває до місяця, після чого робиться перерва. Те ж стосується виразки 12-палої кишки. При ерозії ліки застосовується 2 місяці, а дозування призначається лікарем індивідуально. При розвитку патології після нестероїдних препаратів застосовується мінімальна доза під контролем медиків.

При проносі

Якщо людина страждає аденомою підшлункової залози або синдромом Золлингераэллисона, то його мучать шлункові болі і діарея. У цьому випадку ефективно застосовується Омез при проносі, але потребує індивідуального підбору дози. Якщо кислотність підвищена сильно, доза може бути навіть 120 мг, курс лікування визначається з урахуванням особливостей пацієнта. При прийомі пам'ятайте, що Omez починає діяти через час при регулярному вживанні.

При хворобах ШКТ і кишечнику, спричинених знищенням корисних бактерій, застосовуються таблетки Omez Д, які містять додатково домперидон. Це активна речовина рятує від діареї за рахунок властивості підвищення тонусу сфінктера анального отвору, прискорює випорожнення шлунка. Препарат ефективно знижує рівень секреції, посилює скорочення м'язів при виході калових мас. Фармакологічна дія не залежить від природи діареї, виникає швидко.

Омепразол ефективно лікує діарею, але сам у це ж час може стати її причиною. Це пов'язано з побічними діями ліків і підвищеної чутливості до компонентів у деяких людей. Щоб такого не сталося, потрібно строго дотримуватися виписану дозу, приймати її відповідно до курсу, а при негативних проявах звернутися до лікаря. Особливо уважно слід поставитися до призначення таблеток літнім людям.

Для дітей

До віку 5 років Омез дитини не призначається. З цього правила є винятки. Синдром Золлингераэллисона – ось від чого таблетки Омепразол призначають з обережністю дітям до 5 років. Крім синдрому показаннями до застосування стають інші гострі захворювання верхнього відділу травного тракту. Лікар призначає дозу, виходячи від маси тіла дитини – до 10 кг це буде 5 мг, до 20 кг – 10 мг, понад цієї маси – 20 мг. Вся зазначена дозування приймається одноразово за день.

Для профілактики

Застосовується ліки Омез для профілактики постійного затікання вмісту шлунка з кислим середовищем в стравохід. Це відбувається, якщо пацієнтові доведеться тривала операція або він знає, що буде страждати від загострення печії, виразки. При першому випадку правильно прийняти 40 мг за день і за 3 години до операції, а при другому – призначений кількість увечері, за 4 години перед сном вночі. Цього часу вистачить для аспірації кислоти – за відгуками, препарат має позитивні властивості.

Омез – протипоказання

Прийом будь-якого препарату бажаний за рецептом лікаря, щоб попередити негативний вплив. Є особливості і в лікарського препарату Омез – протипоказання полягають у наступному:

  • гіперчутливість до компонентів, алергія;
  • вік до 5 років;
  • вагітність, лактація;
  • ліки не може застосовуватися разом з алкоголем;
  • з обережністю пити ліки при печінковій недостатності, раку;
  • при прояві зниження ваги, блювання з кров'ю та нудоти без причин варто виключити препарат;
  • довгий прийом небажаний через підвищення ризику переломів стегон, зап'ясть і хребта.

Побічні дії

Хворі добре переносять ліки, але лікарі попереджають приймаючих Омез – побічні дії теж є. Це:

  • діарея, запори, біль у животі;
  • сухість у роті, стоматит;
  • спотворення смаку, підвищення активності ферментів печінки в плазмі;
  • головні болі, запаморочення, порушення сну;
  • м'язова слабкість;
  • висип, кропив'янка;
  • порушення потовиділення, пропасниця, проблеми із зором.

Ціна на Омез

При призначенні препарату важливо знати, скільки коштує Омез. За ціною ліки різниться від потужності. Його можна купити в інтернет-магазині або замовити через каталог класичної аптеки: речовина обійдеться недорого. Вартість залежить від форми випуску, замінника або оригіналу:

Назва

Ціна в інтернеті, рублів

Ціна в аптеці, рублів

10 мг – 10 капсул

78

90

20 мг – 30 таблеток

180

200

20 мг – 30 капсул

300

350

40 мг – 10 капсул

375

400

Омез Д (аналог), 20 капсул

170

200

Ортанол (аналог), 14 шт.

200

215

Відео

★ОМЕЗ для лікування та профілактики ВИРАЗКИ та уражень дванадцятипалої кишки. Інструкція

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!