Невралгія - лікування в домашніх умовах. Симптоми невралгії

Поява приступообразных або постійних болів, яке називають невралгією, пов'язана з хворобливими змінами в волокнах нерва, з-за якого страждають і самі рецептори, що передають імпульси, які викликають неврологічну біль.

Як лікувати невралгію в початковій стадії

Хворобливі зміни в нервових волокнах можуть з'явитися з різних причин:

  • травми;
  • перенесені інфекційні захворювання;
  • переохолодження;
  • пухлини;
  • цукровий діабет;
  • остеохондроз;
  • атеросклероз.

Пекучий, гострий або хронічний біль може з'явитися в нервових волокнах, розташованих по всьому тілу. Залежно від ділянки ураження, виділяють неврити:

  • міжреберний (віддає в області серця, грудної клітки, під лопаткою);
  • плечового суглоба;
  • постгерпесный;
  • поперековий;
  • запалення трійчастого (чутливий нерв особи або тригеминальный неврит), сідничного, ліктьового, потиличного нерва;
  • стегновий;
  • крылонебного вузла (болем уражаються віскі, шия, іноді переходить на кисті рук);
  • неврома стопи (хвороба Мортона).

Як вилікувати невралгію відразу, як з'явилися її симптоми? Перше – правильний діагноз, оскільки під виглядом цього захворювання можуть ховатися проблеми з серцем або судинами, тому важливо обстежитися у лікаря на предмет наявності інших захворювань з аналогічними симптомами. Головна проблема хвороби – сильні болі, які здатні позбавити працездатності, а мета позбавлення від такої хвороби, як невралгія – лікування больового синдрому протизапальними засобами та аналгетиками. На початковій стадії можуть допомогти:

  • протизапальні мазі з ялицевою олією;
  • голковколювання для локального зняття болю;
  • зігріваючі компреси.

Чим лікувати невралгію в стадії загострення

Одне тільки медикаментозне лікування під час загострення може не дати бажаних результатів. Складність такого синдрому, як невралгія – лікування, яке повинно бути комплексним, тривалим і комбінованим. Найперше ліки від невралгії – знеболюючі препарати: мазі, таблетки, компреси, уколи. У комплексі з знеболенням лікарі прописують ліки:

  • нестероїдні протизапальні (Індометацин);
  • протисудомні (Карбамазепін, Баклофен, Фенітоїн);
  • міорелаксанти (Клоназепам, Сирдалуд, Мідокалм).

Знеболювальне при невралгії

Частіше застосовують анальгетики для зняття перших ознак хвороби. Як знеболюючі препарати при невралгії не рекомендують застосовувати Ортофен, Диклофенак. Кращий вплив на джерело болю мають препарати з ібупрофеном, німесулідом. Поширений зараз і такий метод знеболювання, як пластир з фентанілом. М'язовий спазм добре знімає препарат Лірика, частіше його застосовують при лікуванні запалення трійчастого нерва. Ефективний на початковій стадії такої анальгетик, як Пенталгін.

Нестероїдні протизапальні препарати при невралгії

Найдієвіші таблетки від невралгії – нестероїдні протизапальні препарати, які не тільки прибирають біль, але і знімають запалення. До таких пігулок відносяться Індометацин, Ібупрофен, Сулиндак, Кеторолак. Всі ці лікарські засоби діють дратівливо на нирки і слизову шлунка, тому їх прийом повинен бути призначений тільки лікарем після обстеження.

Мазь при невралгії

Для придушення неприємних симптомів допоможе мазь від невралгії, дія якої полягає в:

  • зігріванні тканин і їх розслабленні;
  • поліпшення локального кровообігу;
  • підвищення еластичності хворих зв'язок;
  • активізації локальних процесів обміну.

До складу мазі входять протизапальні та аналгезуючу компоненти. Ефективні мазі на основі бджолиного, зміїної отрути. Популярні мазі, які використовують для зняття болю і запалення – Випросал, Финалгон, Апізартрон, Миотон. Основний ефект досягається шляхом розігрівання тканин, поліпшення кровообігу і розширення судин. Перед застосуванням коштів з таким складом потрібно ознайомитися з інструкцією. Такі мазі, наприклад, не можна використовувати під час вагітності, лактації.

Уколи при невралгії

Що робити при невралгії, якщо не можна використовувати мазі, таблетки або вони просто не допомагають? Ефективні препарати при невралгії, які використовують для ін'єкцій. При сильних симптомах ін'єкції препарату краще всього допомагають повернути рухливість і нормальний стан хворого. Використовують ін'єкції Спазгана, Баралгіну, Тригана. Важливо пам'ятати, що укол для знеболювання запаленого нерва повинен робити тільки лікар, який добре знає анатомію людини.

Масаж при невралгії

На період стихання гострих болів ефективно робити точковий, загальний або баночний масаж, щоб послабити напругу в м'язах. Так, масаж при міжреберної невралгії, спільно з голковколюванням, допоможе поліпшити лимфоток, зняти м'язове напруження між ребрами, попереджає гіпотрофію м'язів і сприяє швидкому одужанню, відновлення рухливості. Ефективний масаж в поєднанні з фізіотерапією – впоратися з болем допоможе лікувальна фізкультура, яка виконується під керівництвом лікаря.

Лікування невралгії народними засобами

Як позбутися від невралгії, якщо для медикаментозного лікування у вас є протипоказання? Можливо лікування невралгії в домашніх умовах за допомогою домашніх рецептів. Лікування В домашніх умовах вам допоможуть рецепти розтирань на основі натуральних компонентів:

  1. Домашня настоянка на основі ялинових шишок, кульбаб, хвої – з перерахованого рослинної сировини виходять спиртові настоянки, володіють протизапальним ефектом. На склянку ялинових шишок або кульбаб беруть 0,5 л горілки, дають суміші настоятися. Застосовують як растірку в невеликих кількостях перед сном.
  2. Компрес з бджолиним воском теплий. Віск розм'якшують на паровій бані, теплу воскову корж прикладають до хворого місця, перев'язують бинтом. Компрес можна залишити на ніч.
  3. Мазь із сухих бруньок бузку на основі свинячого жиру. Сухі бруньки розтерти в порошок і змішати зі свинячим жиром у співвідношенні 1:4. Отриману жирову суміш можна використовувати 2 рази в день для зняття больового синдрому.

Дізнайтеся більше,ніж лікувати міжреберну невралгію в домашніх умовах.

Відео: як лікувати міжреберну невралгію

Симптоми і лікування міжреберної невралгії

Відгуки

Маргарита, 48 роківСтраждаю від запалення трійчастого нерва вже давно. Після посиленого медикаментозного лікування рятуюся фітотерапією. З допомогою народних рецептів, вправ і масажу виходить позбутися болю при запаленні лицьового нерва. Виникла хвороба після перенесеного отиту, тому відтепер березі себе від протягів.
Валентина, 45 роківКоли з'явилася біль в області серця, яка віддавала в плече, спину, думала, що проблема з серцем. Після тривалих обстежень з'ясувалося, що защемило нерв між ребрами. Почала приймати анальгетики, міорелаксанти. Пізніше проблема почала виникати все рідше, бо використовую народні засоби на основі продуктів бджільництва.
Катерина, 36 роківЗ неправильного положення, в якому я сиділа за комп'ютером, виник неврит, який зачепив шийний відділ хребта. Болі були жахливі, спочатку рятували тільки сильні знеболюючі, ходила на уколи до лікаря, оскільки навіть спати нормально не могла. Зараз рятуюся народними засобами: роблю компреси на ніч, готую растирки з хвоєю.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!