Судинорозширювальні засоби при високому тиску

Гіпертонія – хвороба сучасності. Підвищений кров'яний тиск зустрічається у третини дорослого населення планети. Поширена причина захворювання — порушення кровообігу. В кровоносних судинах зменшуються просвіти. З-за цього потік крові тисне на стінки. Судинорозширювальні препарати при гіпертонії застосовують повсюдно. Вони розслабляють судинні стінки, збільшують діаметр проток, дозволяють розширити посудину. Від цього знижується тиск. Часто гіпотензивні препарати призначають в комплексі з сечогінними.

Судинорозширювальні препарати і таблетки від підвищеного тиску

Медикаментозні препарати, які допомагають знизити тиск (гіпотензивні), діляться на групи в цілому їх список величезний. Багатьом пацієнтам-гіпертонікам потрібно 2-3 види таблеток одночасно. Один препарат ефективно діє лише у 20-30% випадків, тому в аптеках з'являється все більше комбінованих ліків, що поєднують кілька діючих речовин.

Для головного мозку

Популярні медикаменти, поліпшують кровообіг у судинах головного мозку – миотропные спазмолітики «Дибазол», «Папаверин»:

  • Папаверину гідрохлорид – судинорозширювальний препарат при гіпертонії, знімає спазм. Таблетки для зниження тиску приймають до чотирьох разів на день у дозі 0,02-0,04 р. Уколи роблять підшкірно, використовуючи розчин 1-2% (ампули – 1-2 мл). Препарат впливає на серцеву діяльність.
  • «Дибазол» – призначається пацієнтам, у яких спостерігаються хронічні порушення мозкового кровообігу, гіпоксія (недолік кисню). Ліки п'ють тритижневими курсами, 20-50 мг тричі на день, на 2 години розносячи з прийомом їжі.

Інші ефективні засоби:

  • Судинорозширювальні препарати для головного мозку на основі нікотинової кислоти являють велику підгрупу ліків, що мають різні назви. Такими є «Никоверин», «Ксавин» та інші. Препарати п'ють курсами, до 4-х тижнів. Дозування змінюється протягом курсу. До побічних ефектів відносяться плями на обличчі.
  • Препарати нового покоління, що поліпшують роботу мозку — антагоністи кальцію. Курс прийому засобів призначають людям з порушеним мозковим кровопостачанням. До цієї групи належать «Коринфар», «Кордафлекс» (діюча речовина — ніфедипін). Приймають по одній таблетці тричі на день. Побічні ефекти впливають на серцево-судинну та центральну нервову системи. Інші антагоністи кальцію: «Цинаризин», «Стугерон». Вони використовуються і як судинорозширювальні препарати для нижніх кінцівок.

Від високого тиску для літніх людей

З віком проблеми з тиском стають хронічними. В аптечку похилого гіпертоніка часто входять:

  • «Андипал». Склад препарату: папаверин, анальгін, дибазол, фенобарбітал. Лікарський засіб знижує тиск, подскочившее з-за судинного спазму або стресу. Якщо голова болить, а показники тиску невідомі, ризикувати не слід. При зниженому тиску допоможуть гіпертензивні препарати – до них «Андипал» не відноситься.
  • «Конкор», осносится до бета-блокаторів. Викликає розширення судин, стабілізує серцевий ритм. Позитивний ефект настає після двох діб прийому, п'ють засіб курсами тривалістю 1-2 місяці. Приймають під час сніданку.
  • «Валз». Ефект від терапії поступовий, благотворний вплив препарату помітно через пару тижнів після призначення. Дозування підбирається індивідуально. Серед побічних ефектів – надмірне зниження тиску.

Швидкого дії

До вазодилататорам (судинорозширювальну засобів), швидко знижує тиск, зараховують наступні ліки:

  • «Но-шпа». Володіє потужним спазмолітичним ефектом. Якщо больовий напад сильний, препарат вводять внутрішньом'язово або підшкірно. Ліки знижує тиск, коли причина його підняття – спазм судин. Приймати 1-2 таблетки, не більше 3-х разів на день.
  • «Теобромін». Судинорозширювальний засіб, що збуджує нервові закінчення. П'ють його раз на добу по одній таблетці. Якщо «Теобромін» поєднується з «Папаверином», дія посилюється.
  • «Корвалол». Відноситься до судинорозширювальну препаратів при гіпертонії, усуває спазми, стабілізує нервову систему. Дозування — 30 крапель на 50 мл рідини тричі за добу.

Дізнайтеся, як вибрати судинорозширювальні препарати для головного мозку.

Без побічних ефектів

Всі препарати, що знижують артеріальний тиск можуть мати побічні ефекти, виражені більш або менш яскраво. Особливо це стосується сильних ліків. Більш слабкі засоби практично не видають «побічних дій». До легким судинорозширювальну відносяться:

  • Настоянка валеріани, або її екстракт в таблетках – знижує тиск, подскочившее з-за стресу або безсоння. Таблетки валер'янки п'ють по одній-дві, двічі в день, краплі – по 20-30 до їжі, можна чотири рази на добу (максимум).
  • «Гліцин» – у складі таблеток амінокислота, потрібна мозку. Препарат кладуть під язик і розсмоктують, інакше він не діє. «Гліцин» пригнічує виділення в кров адреналіну. Викид адреналіну звужує судини, стимулює активність серця, нормалізує тиск.
  • «Афобазол» – ліки з противотревожным дією. Гіпертонія не є показанням для прийому цього препарату, але в процесі лікування їм неспокійних станів відбувається зниження тиску.

Дізнайтеся, як приймати валеріанку правильно.

Судинорозширювальні трави

Медики рекомендують при лікуванні гіпертонії дотримуватися дієти, відмовитися від шкідливих звичок, очищати організм, вести здоровий спосіб життя. Застосування засобів народної медицини допустимо. Трав'яні відвари та чаї широко використовуються для корекції тиску. Лікарські рослини, застосовувані гипертониками:

  • Шоломниця байкальський. Для приготування відвару використовують столову ложку кореня, заварюючи сировину трьома склянками окропу. Протягом години настоюють на водяній бані, проціджують і п'ють по столовій ложці відвару кожні три години.
  • Відвар з ягід, квітів глоду. З ягід: на 20 г взяти 200 мл окропу. З квітів: на 3 столові ложки сировини на 500 мл води. Настояти, пити кожен раз перед їжею по столовій ложці.
  • Календула лікарська. Настої і відвари готують з листя, квіток рослини. 1 столову ложку сировини заливають окропом (250 мл), залишають на годину під кришкою. Відвар фільтрують, п'ють двічі на день по 150 мл

Дізнайтеся, як вибратитаблетки для зниження тиску.

Відео про судинорозширювальних засобах

СУДИНОРОЗШИРЮВАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ. Потрібно розширювати судини медикаментами.

Відгуки про ліки

Євген, 52 рокиГіпертонік зі стажем, приймаю курсами «Конкор» пару раз в рік. Проблеми йдуть від серця. Почав регулярно пити ліки – гіпертонічні напади стали рідше. Коли тиск піднімається, п'ю «Корвалол»: дешево і допомагає.
Олександра, 47 роківУ мене зайва вага, діабет, проблеми з тиском. Боюся підсісти на хімію, ліки від тиску викликають звикання. Лікуюся травками, настоями. Якщо вже підскочить тиск, п'ю «Папаверин».
Ольга, 32 рокиТато мій – гіпертонік, вдома у нього ціла аптечка засобів проти тиску. Як і у мене несподівано воно підскочило, як раз гостювала у батьків. Допоміг «Андипал».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!