Чим полоскати горло при болю

Самолікування – часте явище при ангіні, при тому, що причини хвороби можуть бути різними: від легкого переохолодження до важкої інфекції. І якщо при застуді допоможуть постільний режим з журавлинним морсом, то при мононуклеозі або фарингіті без медиків не обійтися. Чим полоскати горло при болю в горлі? Інформація про це стане в нагоді і відповідальним пацієнтам, і людям, які не люблять лікарів.

Чим полоскати горло при ангіні

Ангіна, а по-іншому тонзиліт – це запалення мигдалин, причиною якого стала якась інфекція. Полоскання горла при ангіні – обов'язкова умова одужання: розчин разом з нальотом вимиває з носоглотки підступні бактерії. Від того, як часто полоскати хворе горло, залежить швидкість полегшення стану та остаточного одужання. Чим полоскати горло, коли воно болить?

Ліками

Перед походом за препаратами краще поспілкуватися з лікарем, адже кошти для полоскання горла, як і інші ліки, мають протипоказання. Одночасне застосування відразу декількох препаратів поліпшить результат, так як з подібною атакою мікробам складно впоратися. Чим полоскати горло при гнійній ангіні? Список нижче:

  1. «Фурацилін» – старовинний препарат, який винайшли давно (1955) Латвійської РСР. Ліки важко піддається розчинення (перед цим його треба розтерти до порошку), але все одно не віддає пальму першості, залишаючись самим ефективним і універсальним антисептиком.
  2. «Мірамістин» – ще один «дідок» фарміндустрії, який дасть фору будь-якому сучасному препарату. Винайшли в 1970 році для лікування космонавтів. Зменшує біль, знижує набряк мигдаликів і видаляє в горлі гнійний наліт.
  3. «Хлоргексидин біглюконат» – також перевірений часом антисептик. Відкритий в 1950 р. у Великобританії. Добре бореться з мікробами, не дає шансу вірусам. 20% розчин використовується для обробки операційних інструментів, полоскання горла хлоргексидином дозволено лише 0,05%!
  4. «Хлорофіліпт» – антисептик природного походження, до складу входить екстракт хлорофілу, отриманий з евкаліпта. Препарат не похвалиться широкої протимікробною активністю, діючи переважно стафілококів, зате вже цю бактерію вбиває однозначно. Винайшли в Харкові 35 років тому.

Розчинами

Розчини для боротьби з ангіною, запропоновані народною медициною, відносяться до улюбленого засобу лікування доморощених лікарів і лікарів з дипломами.

  1. Содо-сольовий розчин для полоскання. Очищає від гнійного нальоту. Для полоскання застосовують 2% розчин, який отримують при розведенні харчової соди і дрібної кам'яної солі (по 0,5 ч. ложки) в склянці негарячій води.
  2. Морська сіль. У содо-сольовий розчин додати 4 краплі йоду, які посилять позитивну дію.
  3. З буряком. Очистіть від шкірки крупний коренеплід, пропустіть через соковижималку. У півсклянки отриманої рідини додайте 1 ч. ложку оцту. Полоскати кожні півгодини.

Настоянками

Застосування настоянок всередину (нехай навіть і в розведеному вигляді), діє на людей неоднаково: на одних як снодійне, інші, навпаки, отримують великий заряд бадьорості. Подивіться на свою реакцію і вирішіть, коли брати – вранці або перед сном:

  1. Настоянка прополісу. Про те, що улюблені ласощі Вінні-Пуха лікує хворе горло, знає кожен: мед з теплим молоком при ангіні – класика жанру. Проте є і інші ліки з пасіки, наприклад, прополіс, який називають натуральним антибіотиком. Розмішайте 20 крапель настоянки прополісу у 0,5 склянки теплого молока або води. Приймати раз на день. Термін лікування – до 30 днів.
  2. Настоянка з квітів, приготовлена в домашніх умовах. Подрібніть по 1 ст. ложці висушеної аптечної ромашки і календули, висипте отриману суміш в скляну банку. Додайте туди 1 склянку медичного спирту, щільно закрийте, поставте в холодильник, а через 14 днів процідіть. Розмішайте 1 ст. ложку отриманої настойки в 1 склянці води і мінімум 3 рази на добу полощіть.
  3. Спиртова настоянка календули. Розчиніть 5 мл препарату з аптеки в 1 склянці теплої води. Полощіть щогодини.

Відварами трав

Трави для лікування ангіни краще використовувати після того, як гнійний наліт зникне – цілющі рослини відновлять слизову оболонку рота і знімуть першіння:

  1. Частіше використовують ромашку і календулу, які заварюють окремо або збором (1 ст. ложка квітів на склянку закип'ятила води).
  2. Добре допомагає відвар з коренів лопуха, чистотіл, шавлія. Пополоскати кожен годину-півтора.

Іншими засобами для полоскання горла

Якщо наведені вище рецепти люблять та нетрадиційна медицина, і лікарі, то лікування горла гасом багато називають дивним і безглуздим виглядом боротьби з ангіною. Відмінний антисептик, але при передозуванні призводить до отруєння з жахливими ускладненнями, серед яких судоми, кома і навіть летальний результат! Варто ризикувати, коли вибір засобів отже широкий? Теж відноситься до перекису водню і яблучного оцту – екстремальний і невиправданий вид терапії.

При вагітності

Для майбутніх мам ангіна та ГРВІ є справжнім лихом: імунітет слабкий, більшість препаратів протипоказано (діоксидин, фуразолідон), зайвий раз в поліклініку не підеш із-за ризику підхопити нову інфекцію. Чим полоскати горло при гострого болю в горлі вагітним до приходу лікаря? Безпечні марганцівка, фурацилін, декасан і водно-сольовий розчин. Допоможуть ромашка, гордо носить титул королеви фітотерапії, і змазування запалених мигдаликів розчином Люголя.

Дитині

Неправильне лікування ангіни у малюків може призвести до алергії, ревматоїдного артриту, хвороб нирок, серця і судин, так що при болю і почервоніння горла відразу біжіть до педіатра! При цьому багато медпрацівники люблять новонароджених лікувати в стаціонарі, однак з неускладненим тонзилітом краще боротися будинку, але під наглядом лікаря!

Способи полоскання горла

Чим полоскати хворе горло, написано вище, а зараз про те, як правильно це робити:

  • Почистіть зуби щіткою і ниткою.
  • Закиньте голову і промовте звук «А» – це допоможе ліків потрапити у всі потрібні ділянки.
  • Прополоскати щонайменше півхвилини, хоча б 3-4 рази на добу (при гнійній ангіні процедуру повторюють щогодини).
  • Після застосування аптечних препаратів не можна дві години приймати їжу!
  • Дітям до 7 років проводити процедуру під наглядом дорослих!

При ларингіті

Поширена думка, що полоскати горло при ларингіті безглуздо, тому що запалення проходить нижче, у гортані. Це не так: патологічний процес рідко перебігає ізольовано. Лікарі навпаки рекомендують невелику кількість трав'яних настоїв під час процедури ковтати всередину. Деякі аптечні препарати, призначені для лікування ангіни, здатні спалити слизову оболонку рота!

При тонзиліті

  1. «Фурацилін» – це засіб, ефективний для всіх видів бактерій, більшості вірусів. Розведіть дві пігулки на склянку води. В аптеках продається приготований розчин, але тверда дозована лікарська форма, за статистикою, користується більшою популярністю. Фурацилін для полоскання горла дозволяється застосовувати людям будь-якого віку. Не ковтати!
  2. «Хлорофіліпт» – гроза стафілококів, випускається в чотирьох формах: 1% спиртового розчину – 1 ч. ложку розвести в склянці негарячій води, отриманої сумішшю обробити мигдалини; 0,002% спрей – для зрошення порожнини рота та гортані; таблетки 0, 025 г – для розсмоктування (ковтати не можна!); 2% масляний розчин – їм змазують запалені мигдалини (бинт намотати на шпатель і змочити у ліках). Для максимального ефекту рекомендується поєднувати всі ці процедури, в результаті чого в ротовій порожнині створиться концентрація препарату, згубна для стафілококів.

При фарингіті

Головна причина болючого запалення слизової оболонки глотки, тобто фарингіту – «неправильний» повітря (забруднене, дуже холодний або навпаки гарячий), роздратування агресивними хімічними речовинами. В інфекційному фарингіті винні, як правило, різні мікроби. Найчастіше полоскання є єдиним способом лікування при фарингіті. Занадто гарячі або холодні розчини використовувати не можна! Лікування:

  1. Відвар трав – звіробою, календули, шавлії, ромашки аптечної, кори дуба, листя малини, які вбивають мікроби, відновлюють слизову оболонку. 1 ст. ложка перемелених рослин (одного з списку або збір в однаковій пропорції) залити склянкою крутого окропу, настояти півгодини.
  2. Молоко з медом, маслом вершковим – смачний теплий напій «обволікає» горло, зменшує біль, знімає напади кашлю.

Відео:

Найкраще бореться з гнійними ангіни, фарингіту содово-сольовий розчин, який з успіхом видаляє важкий слизовий наліт з мигдаликів, знімає симптоми запалення, за рахунок чого гортань швидко перестає хворіти і бути червоним. Як правильно його приготувати? Як часто промивати уражене горло? Чим полоскати горло при сильному болю в горлі? Ця відеоінструкція розставить всі крапки над «і»: докладні рецепти лікувальних засобів для полоскання та етапи лікування. Будьте здорові!

Як і чим полоскати горло при ангіні (Сіль, сода, йод)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!