Краплі від алергії в ніс

Нежить – одне з дратівливих і неприємних проявів алергії. Його провокують багато алергени: продукти харчування, домашня пил і кліщі, що живуть в ній, пилок рослин, домашні тварини, лікарські засоби. Збільшує ймовірність загострення недуги спадкова схильність. Якщо єдиним симптомом алергії є риніт, справжнім порятунком стають краплі від алергії в ніс. Вони швидко знімають роздратування, приносять полегшення, усувають закладеність.

Види протиалергічних крапель в ніс

Існує 5 типів краплі від алергії в ніс. Кожна група спрямована на рішення конкретних проблем. Дешевше інших стоять судинозвужувальні краплі – ціни варіюються в межах 30-300 р. приміром, «Ксимелин» коштує близько 60 р., «Тизин Кисло» – 130. Гормональні, антигістамінні, комбіновані засоби обійдуться покупцеві дорожче. Для порівняння: ціна на «Назонекс» (гормональні краплі) починається від 600 руб., на «Телфаст» (антигістамінний засіб) – від 360 р.

Назальні краплі підбираються лікарем індивідуально для кожної людини після визначення тяжкості алергії, стадії її перебігу та причин виникнення. Часто алергікам призначаються антигістамінні препарати, які впливають на причину захворювання, допомагають знизити кількість дратівної біовещества в крові. На гострій стадії рекомендовані судинозвужувальні краплі для зняття набряклості і зниження кількості виділень з носа. Трохи рідше лікарі прописують гормональні та комбіновані препарати від алергії.

Судинозвужувальні

Ця група крапель впливає на адреналінові рецептори. Після їх використання значно зменшується закладеність носа, стає легше дихати і розмовляти. Краплі викликають звикання навіть за кілька днів, тому необхідно дотримуватися рекомендовану дозу. Судинозвужувальні препарати від алергії не варто застосовувати більше 5 діб. До цієї групи відносяться:

  • «Називін»;
  • «Нафтизин»;
  • «Ксимелин»;
  • «Санорин»;
  • «Назол»;
  • «Несопин».

Антигістамінні

Ці краплі призначають для блокування гистаминных рецепторів, зменшення викиду в кров біологічно активних речовин, з-за яких розвивається алергія. Набагато ефективніше препарати третього покоління – вони не викликають звикання, мають тривалий період дії (до доби), мають потужну протизапальну дію. Широко поширені такі антигістамінні краплі від алергії в ніс:

  • «Кромогексал»;
  • «Фенистал»;
  • «Аллергодил»;
  • «Левокабастин».

Гормональні

Препарати цієї групи призначають лише тоді, коли інші не приносять результату. Вони допомагають боротися з набряком, запаленням. Позитивний ефект при використанні засобів від нежитю досягається не відразу – проходить кілька днів. Тривалий, часте використання цих крапель від алергії в ніс протипоказано – організм швидко звикає до діючих речовин. Основні гормональні засоби від нежитю: «Флутиказан», «Амавис».

Складні

У складних краплях від алергії у ніс містить кілька компонентів. Вони одночасно знімають набряк, борються із запаленням, запобігають подальші прояви алергічної реакції. Вважається, що складні (комбіновані) препарати – найбільш ефективні засоби для лікування недуги. Добре допомагають впоратися з проблемою «Виброцил», «Санорин-Аналергін».

Масляні

Кошти на основі масла при закапуванні покривають слизові оболонки носа тонким шаром лікувального складу, зволожують їх, перешкоджають пересиханню і полегшують дихання. Застосовувати їх варто лише при невеликих проблемах, а також на початковій стадії нежиті і для лікування атрофічного риніту, при яких страждають від сухості в носовій порожнині. Найвідоміше і недороге засіб від алергії на основі олії на російському ринку – «Піносол». Заслуговують на увагу препарати «Эвкасепт», «Піновіт».

Які вибрати краплі

Чим і як лікувати алергічний нежить у дорослих? Препарати якої групи ефективніше? Складно виділити одне універсальне засіб, який підходив би всім: дітям, вагітним, людям з ослабленим імунітетом. Дія кожного виду крапель залежить від багатьох факторів: від форми захворювання, індивідуальних особливостей організму. Для початку варто спробувати об'єднані краплі, тому що вони мають різноспрямований дію.

Недопустимо самостійно вибирати краплі, якщо мова йде про лікування дітей чи вагітних жінок. Багато препарати їм протипоказані, оскільки надають негативний вплив на весь організм і викликають небажані реакції. Термін прийому всіх препаратів обмежений. Наприклад, судинозвужувальні використовують не більше 3-5 днів, антигістамінні – від 7 до 28 днів, а гормональні краплі слід приймати за спеціальною схемою.

Для дітей

Дуже складно підібрати правильні протиалергічні препарати для дітей, адже в аптеках їх безліч. Слід вибирати виходячи з того, яку проблему необхідно вирішити. У випадку з алергійним нежитем ніколи не зашкодять зволожуючі краплі. Вони підтримають слизову у зволоженому стані, забезпечать разжижжение слизу. Якщо пересохла носова порожнина, рекомендовані засоби на основі олії.

Судинозвужувальні краплі в ніс для дітей виписують лише при гострій необхідності. Педіатри прописують засоби на основі оксиметазоліну («Називін») або фенілефрину («Назол Кидс»). Крім них призначають «Санорин», «Аналергін», «Виброцил». Алергічний риніт у дітей ефективно лікує «Назаваль», який ізолює оболонку носа від алергенів. Його дозволено використовувати тільки у вигляді спрею.

До року

Як лікувати алергічний нежить у дітей-немовлят? На це питання відповість лише терапевт. Доведено, що у новонароджених захворювання виникає вкрай рідко. Нежить у маленьких дітей частіше виникає у відповідь на агресивні речовини в повітрі: пил, дим від сигарет, велика кількість хлору. Після їх усунення ознаки риніту зникають самі. Немовлятам допустимо капати «Назол Бебі».

Від року до 2 років

Малюкам від 1 до 2 років дозволяється закопувати деякі ліки від алергії для дітей. У перші дні хвороби полегшити стан допоможуть судинозвужувальні засоби. Їх використовують тільки з дозволу лікаря і в невеликій дозі. Приміром, настільки улюблені багатьма «Нафазолин» і «Санорин» дітям призначаються з меншою концентрацією діючої речовини. Заборонено застосовувати препарати «Риностоп», «Ксилен», «Галазолін», «Отривин» і багато інших. Ефективні спреї, що містять слабкий сольовий розчин.

При вагітності

Будь-які лікарські препарати, у тому числі краплі від алергічного нежитю, вагітні приймають згідно інструкції і після узгодження з лікарем. Безпечними вважаються препарати з вмістом сольового розчину («Марімер», «Аква Маріс»). Добре допомагає впоратися з закладеністю носа спрей «Піносол». Для вагітних жінок допустимо засіб від алергії Авамис, призначають препарати «Салін», «Еуфорбіум композитум».

Є кошти, які небажано або неприпустимо приймати під час вагітності. З обережністю потрібно ставитися до судинозвужувальних препаратів. При неконтрольованому прийомі можуть звузитися судини плаценти, що негативно позначиться на плоді. Лікарі не рекомендують своїм пацієнткам:

  1. «Длянос», «Глазолин», «Ксимели» (містять ксилометазолин, що володіє побічними ефектами).
  2. «Нафтизин», «Санорин» (звужують судини нирок).
  3. «Виброцил», «Назол», «Фазин» та інші засоби, в яких є оксиметазолін).
  4. Краплі, що містять у складі трамазолін, ефедрин, фенілефрин.

При годуванні груддю

На жаль, алергічний риніт нерідко з'являється і в період лактації. Лікарі дозволяють годувати в цей час груддю при одній умові – якщо жінка не приймає небезпечні ліки. Антигістамінні препарати під час лактації протипоказані. Для полегшення та зняття симптомів нежиті дозволяється використовувати деякі зволожуючі і судинозвужувальні краплі. При лактації під контролем лікаря можна засоби від алергії:

  • «Санорин»;
  • «Отривин»;
  • «Назол Бебі»;
  • «Нафтизин»;
  • «Тизин алерджи»;
  • «Галазолін»;
  • «ДляНос».

Дослідження показали, що всі зазначені препарати при короткочасному прийомі не загрожують здоров'ю дитини. Щоб уникнути розвитку ускладнень їх не варто використовувати більше 6 днів. При годуванні груддю дозволяється використовувати краплі від риніту з вмістом морської води (зволожуючі). Вони відрізняються максимально дбайливим впливом. Це:

  • «Долфін»;
  • «Аквалор»;
  • «Аква Маріс»;
  • «Марімер»;
  • «Хьюмер».

Сучасні, надійні препарати для годуючих матерів – «Назаваль» і «Назаваль Плюс». Вони безпечні – містять лише натуральні компоненти, не проникають у грудне молоко, зовсім не всмоктуються в кров. При упорскуванні кошти створюють захисну оболонку, запобігаючи потрапляння на слизову алергенів. Назаваль від алергії дозволено бризкати з будь-якою частотою. Обидва препарату рекомендовано використовувати до початку контакту з подразниками і продовжувати користуватися протягом всього періоду дії.

Відео: лікування риніту у дитини

Щоб розібратися, як для лікування алергічного нежитю не перепробувати масу ліків, подивіться відео. Ви розберетеся, як виявити джерело роздратування і його усунути. Змити алергени зі слизової допоможуть звичайні фізіологічні розчини, куплені в аптеці або виготовлені в домашніх умовах (на 1 літр води 1 чайну ложку солі). У продажу є готові сольові розчини в спеціальних балончиках. Вони призначені для дітей різного віку, але коштують недешево. Дізнайтеся подробиці цього відео.

Алергічний нежить - Школа доктора Комаровського

Відгуки на краплі в ніс від алергії

Ольга, 27 роківСемирічний син щорічно мучиться від сезонної алергії: під час цвітіння амброзії у нього починаються чхання, мучить сильний нежить. За порадою подруг використовувала «Аквамаріс» і «Називін», але кошти допомагали не завжди. Тиждень тому алерголог виписала курс крапель «Феністилу». Відмінний засіб, ніяких побічних реакцій. Використовую препарат три рази щоденно відповідно до інструкції.
Вікторія, 36 роківКраплі від алергії «Зодак» при необхідності рятують всю мою сім'ю. Мій чоловік дуже любить мед, вживає його часто і добре переносить цей продукт. Але одного разу він з'їв його за межами дому і почав змінюватися на очах. Виникло утруднення з диханням, обличчя опухло, на обличчі почали проявлятися плями. Все обійшлося, тому що з собою виявився препарат «Зодак». Чоловік прийшов в себе через 7 хвилин після використання крапель. Боюся повторення подібної історії і завжди ношу з собою протиалергічний засіб.
Ганна, 30 роківУ мене цілорічний алергічний риніт, тому загострення під час вагітності не стало для мене сюрпризом. Лікар порадив використовувати «Деринат» близько 4 разів на добу. Через 2 дні стан значно покращився, а ще через 2 дні пройшли всі ознаки алергії. Краплі коштують близько 300 рублів (якщо з піпеткою). «Деринат» підходить для лікування алергії, і інших захворювань (трофічних виразок, ГРВІ, стоматиту).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!