Статини останнього покоління

Відкладення, розташовані на стінках судин причина виникнення атеросклеротичної хвороби. Захворюванням сучасного покоління, часто смертельним, став інфаркт серцевого м'яза або мозку. Визначальним чинником виступає рівень холестерину, що міститься в крові. Постійний контроль, зниження підвищеного вмісту «шкідливого» холестерину зменшує ризик розвитку ішемії в кілька разів. Прийом антихолестериновых препаратів – статинів останнього покоління – допомагає підтримувати здоровий стан організму. У чому їх особливості?

Що таке статини і кому вони показані

Статини – ліки останнього покоління, що блокують утворення клітинами печінки зайвої порції холестерину. Більшу частину цієї речовини організм людини виробляє самостійно, лише 15-20% його надходить з їжею. Холестерин – спиртове органічне з'єднання, інакше – жирний (ліпофільний) спирт. Він утворює і підтримує клітинну мембрану.

Діяльність надниркових залоз і головного мозку, здоров'я м'язової тканини і здатність «ремонтувати», відновлювати пошкоджені клітини – характерні риси дії холестерину. Лікарі та фахівці поділяють його на:

  • «Поганий» – ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ). Це нерозтрачені надлишки, накопичені організмом. Джерело утворення атеросклеротичних бляшок і тромбів.
  • «Хороший» – високої щільності. Відновлює і зарубцовывает пошкоджені тканини зсередини. Контролює ефективну роботу надниркових залоз, щитовидної залози. Постачальник мікроелементів.

Щоб уберегтися від підвищеного рівня вмісту ЛПНЩ, фахівці рекомендують у віці від 20 до 30 років раз у 3 роки здавати спеціальний аналіз крові на загальний холестерин. Для окремих груп ризику контроль вмісту шкідливих ліпопротеїдів призначається після консультацій з лікарем. Обов'язковими будуть: дієтичне харчування, помірні фізичні навантаження, відмова від куріння і вживання алкоголю.

У разі негативного результату, коли показники холестерину тривалий час перевищують допустимі значення вище 5,3 ммоль/л, кардіологи призначають спеціальні препарати групи статинів. Ці ліки останнього покоління при мінімальному дозуванні здатні істотно знизити ризик повторних інфарктів, інсультів. І це – вихід для людей з високим холестерином в крові.

На ринку медпрепаратів статини представлені в двох групах – природні і штучно синтезовані. Перша група – мевастатин. Його отримують шляхом витяжки з червоного рису. Це найменш ефективний представник групи аналогічних препаратів, внаслідок низького вмісту HMG-CoA reductase інгібіторів у природному сировину. Штучно синтезовані статини поділяються на підгрупи з «поколінням»:

  1. симвастатин, ловастатин, правастатин;
  2. флувастатин;
  3. аторвастатин (Торвакард, Липримар), церивастатин;
  4. питавастатин, розувастатин - препарати нового покоління.

Останнє, IV покоління статинів, надає найефективніший вплив на рівень холестеролу при мінімальних концентраціях. Найбільшу популярність гіполіпідемічні засоби завоювали в зарубіжній медичній практиці. Щоб уникнути ішемічної хвороби серця (ІХС), атеросклерозов, медики настійно рекомендують особам середнього віку приймати статини нового покоління. Але думки вітчизняних науковців з приводу доцільності використання таких препаратів розділилися.

Більшість вважає, що приймати статини, як раніше випущені, так і останнього покоління, необхідно в окремих випадках і під наглядом лікаря. Проблемою тривалого прийому гіполіпідемічних ліків стали побічні дії, які проявляються через певний час. Для кого статини нового покоління – життєво необхідні кошти? Обов'язковою умовою для застосування є високий рівень ЛПНЩ, не регульований спеціальним харчуванням, спортом, правильним способом життя. Це стосується:

  • Осіб, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт.
  • Хворих на цукровий діабет, при високому ризику атеросклерозу, розвитку ішемії.
  • Групи ризику по спадкового фактору, коли є випадки смерті кровних родичів від хвороб серця, особливо у віці 30-50 років.
  • Клінічних ступенів ожиріння.
  • Хворих, невосприимчивых до препаратів групи статинів інших поколінь.

Механізм дії статинів

Головним призначенням статинів є блокування вироблення холестерину клітинами печінки. Організмом людини виробляються ліпіди. Надлишок окремих речовин (наприклад, холестерину) призводить до негативних наслідків для організму. Останнє покоління статинів пригнічує виробництво мевалоната – продукту, що передує липофильному спирту. Печінка, відчуваючи брак холестерину, посилено продукує виробництво білків, необхідних для рецепторів ЛПНЩ. Останні уловлюють в крові «погані» жири і розщеплюють їх в клітинах печінки.

Дослідження вчених підтвердили, що показники ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності під впливом статинів знижуються від 30 до 50 %. Особливістю дії цих ліків останнього покоління «довічне користування»: досягнувши «потрібних» показників, не можна відмовлятися від прийому препаратів. Статини інгібують HMG-CoA редуктазу тільки при постійному застосуванні. Відмова від лікування поверне рівень холестерину на колишній високий рівень.

Найвідоміші статини нового покоління

Згідно з класифікацією, до статинів нового покоління відносяться розувастатин і питавастатин. Як видно на фото вище, вони прийшли на зміну аторвастатину, одному з популярних препаратів за механізмом впливу на організм і цінової політики. Потреба створення статинів IV покоління обумовлена більш ефективною дією. Так, замість 20 мг Аториса або Торвакарда, пацієнт може прийняти оптимальну дозу нового препарату – 10 мг Крестора.

Роксера, Мертенил, Крестор – різні назви одного і того ж лікарського засобу. Вчені в ході клінічних аналізів з'ясували, що у великих обсягах (40 мг) розувастатин не тільки покращує ліпідний баланс, але і знижує розмір атеросклеротичних бляшок, вже присутніх на стінках судин хворого. Проблемою стає в такому разі висока доза і наслідки застосування останнього покоління статинів.

Питавастатин – новітній препарат, який знижує можливі побічні ефекти до мінімуму. Він представлений на міжнародному ринку в лікарській формі – Ливазо. Американські медики пропонують застосовувати даний препарат для профілактики атеросклерозу особам, які мають рівень ризику виникнення ІХС, інфарктів вище 10%; британські вчені рекомендують останнє покоління статинів пацієнтам з ризиком від 20 %.

Протипоказання до застосування

Статини, попереднього покоління, так і останнього, мають безліч протипоказань. Блокування вироблення ГМГ-КоА-редуктази порушує тонко влаштовані механізми діяльності організму. Холестерин необхідний для відновлення мембрани клітин, а недолік або пригнічення функції його виробництва може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до виникнення онкології.

Застосування останнього покоління статинів протипоказано:

  • хворим із захворюваннями печінки;
  • особам з індивідуальною непереносимістю компонентів статинів нового покоління;
  • вагітним і годуючим матерям;
  • дітям та підліткам до 18 років;
  • хворим м'язової дисфункцією або входять у групу ризику за спадковим ознакою;
  • жінкам дітородного віку;
  • приймають препарати циклоспорину.

Якщо є можливість, відмовитися від прийому останнього покоління статинів варто:

  • людям, що мають ниркову недостатність;
  • при наявності проблем зі щитовидною залозою;
  • якщо раніше були випадки м'язової недостатності при прийомі статинів III покоління;
  • особам, страждаючим захворюваннями легенів;
  • літнім людям старше 60-65 років.

Побічні дії

Останнє покоління статинів розроблено фармацевтами з урахуванням ризиків і ускладнень, виявлених у пацієнтів, що приймали гіполіпідемічні препарати попередніх серій. Побічні дії цих інгібіторів відстежити в повній мірі складно. Практика використання, клінічні дослідження не настільки тривалі, як у більшості відомих медикаментів.

Головні болі, зниження м'язової активності, негативний вплив на ШКТ – «класичні» постэффекты використання статинів. Для останнього покоління цих ліків характерна мінімізація перерахованих вище ознак у результаті зниження дози активної речовини. Однак хімічний склад, механізм впливу останнього покоління статинів на печінку такі, що загрожують розвитком:

  • набряків і запалень;
  • астматичної складової;
  • погіршення пам'яті;
  • порушення когнітивної функції;
  • постійної втоми і слабкості;
  • розбалансованістю сну.

Дізнайтеся більше про ЛПНЩ - що це таке, як здавати аналіз.

Відгуки

Євген Петрович, 58 років:Півроку тому переніс інфаркт міокарда. Повернувшись із санаторію, встав на облік кардіолога. Здав аналізи на холестерин. Показники перевищили нормативні – 6,7% з урахуванням дієти і ранкових прогулянок. Лікар порадив приймати статини Крестор у дозі 5 мг. Через місяць рівень холестерину знизився до 5 %. Мінус – з'явилася діарея, яку вдалося прибрати прийомом біфідобактерій.
Інна Павлова, 46 років:Вже більше року п'ю Торвакард. Відчуваючи болю в серці, пройшла діагностику. З'ясувалося, що ризик розвитку ішемічної хвороби становить 24 %. Стала приймати статини. Після піврічного прийому звернула увагу, що почастішали головні болі. Лікар порадила купити статини IV покоління і зменшити дозу. Голова боліти перестала. Холестерин в нормі.
Ганна, 32 роки:При моїй вазі 105 кг лікарі констатували переддіабетичним станом. Стала займатися спортом, перейшла на здорове харчування. Показники цукру знизилися, а рівень холестерину вперто залишається 5,5 ммоль/л. В анамнезі – смерть бабусі і тата від гострого нападу ІХС. Лікар прописав статини. За місяць рівень ліпопротеїдів став нижче на третину. Побічних ефектів не помітила.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!