Операцію на щитовидці - свідчення, підготовка і технологія проведення, реабілітація та ускладнення

Хірургічне втручання на щитовидній залозі є процедурою підвищеної складності. Її необхідно проводити в спеціалізованих клініках лікарям відповідної кваліфікації. Операція – це радикальний спосіб лікування патологій залози, він допомагає здійснити усунення множинних патологій. Сучасна хірургія оснащена новітніми технологіями, що дозволяють проводити втручання на залозі з малоінвазивних методик, що забезпечують швидку, якісну деструкцію ураженої ділянки.

Що таке операція на щитовидці

Деякі захворювання щитовидної залози при неефективності консервативних методів терапії, вимагають складного оперативного лікування. Складність проведення хірургічних втручань обумовлюється специфікою розташування цього органу. Щитовидка впритул прилягає до стравоходу, голосовим зв'язкам, зворотним гортанним нервах. Крім того, залоза оточена безліччю великих судин і необережний рух хірурга може призвести до їх пошкодження і небезпечного кровотечі.

Показання до видалення щитовидної залози

При призначенні хірургічного лікування важливо правильно оцінити ступінь небезпеки протікання захворювання. Показання до операції на щитовидній залозі бувають абсолютними і відносними. Абсолютними показаннями до хірургічного лікування вважають такі випадки:

  1. Вузли. Одна з найбільш частих патологій органу. Зустрічається приблизно у 45-50% людей. Як правило, такі утворення носять доброякісний характер. Операцію призначають при неефективності консервативної терапії, великому розмірі доброякісних новоутворень (за порушення ковтання, дихання, здавлюванні порожнини стравоходу) або при формуванні токсичного вузла (дифузного токсичного зобу), коли набула тканина починає виділяти велику кількість гормонів.
  2. Рак. Виявлення злоякісного новоутворення – пряме показання до термінової тотальної тиреоїдектомії. При цьому видаляється сама заліза, близрасположенная клітковина і лімфовузли.
  3. Аутоімунний тиреоїдит. Являє собою хронічне запалення тканин щитовидної залози, яке веде до порушення секреції фолікулярного секрету і тиреоїдних гормонів.

Відносними показаннями до оперативного втручання на щитовидці відносять наявність декількох доброякісних новоутворень, які в діаметрі не перевищують 0,7-1 см, кісту щитовидної залози, відкладення солей кальцію в паренхімі органу або в навколишньому клітковині, загрудинний зоб, який, за даними досліджень, не збільшується в розмірах, не здавлює органи середостіння.

Підготовка

Перед проведенням оперативного лікування необхідне комплексне обстеження пацієнта, за результатами якого оцінюють ступінь розвитку патологій залози. Крім того, інструментальні та лабораторні дослідження допомагають визначити обсяг необхідних втручань, оперативний доступ, розмір розрізу. Обстеження включають в себе:

  • УЗД структури залози;
  • комп'ютерну томографію шиї;
  • магнітно-резонансну томографію середостіння;
  • загальні аналізи крові, сечі,
  • тонкоигольную аспіраційну біопсію і гістологічне дослідження тканин, клітин;
  • визначення швидкості кровотечі;
  • аналіз крові на ВІЛ;
  • дослідження рівня гормонів щитоподібної залози.

Як проходить операція по видаленню щитовидної залози

Вибір виду операції залежить від виду захворювання, стадії розвитку патології, ступеня ураження залози, злоякісності новоутворення, швидкості росту дифузного зоба, наявності супутніх чинників, що ускладнюють ситуацію, а також віку та статі пацієнта. Згідно зі статистикою, найбільш оптимальними є методи резекції і часткового видалення уражених тканин. Виділяють кілька видів операцій на щитовидці:

  • гемитиреоидэктомия (видалення однієї з часток залози);
  • тиреоїдектомія (видалення всієї залози);
  • резекція (часткове видалення уражених тканин).

Тиреоїдектомія

Операція по видаленню щитовидної залози або її частини називається тиреоидэктомией. Радикальне хірургічне лікування проводиться рідко, як правило, тільки при виявленні злоякісних новоутворень у тканинах органу та супроводжується видаленням деяких м'язів шиї, клітковини, лімфатичного апарату. Часткова тиреоїдектомія проводиться, як правило, при дифузному токсичному зобі.

Оперативне втручання по видаленню щитовидної залози проводиться під загальним наркозом. На передній поверхні шиї хірург виконує поздовжній розріз шкіри розміром 8-10 див. Кровоносні судини коагулюють, пережимаються м'яким затискачем або перев'язуються. Частина залози, що підлягає видаленню, акуратно відсікають від здорових тканин і витягують з операційної рани. Розріз пошарово зашивають, встановлюються дренажі на 12-48 годин і накладається стерильна пов'язка. Тривалість операції становить 2-3 години.

У деяких випадках хірург для проведення тиреоїдектомії застосовує ендоскопічний метод: за допомогою невеликих розрізів, оптичної камери і спеціальних мініатюрних інструментів виробляють деструкцію залози. Перевага такого виду втручання полягає у відсутності необхідності виконання великого розрізу, короткий післяопераційний період і малий ризик розвитку післяопераційних ускладнень.

Гемитиреоидэктомия

Це хірургічне втручання, яке представляє собою видалення ураженої частки залози разом з перешийком. Одним з найбільш частих показань до проведення цієї операції є многоузловые доброякісні новоутворення. Крім того, гемитиреоидэктомия ефективна для лікування початкової стадії онкологічних уражень, при аденомі, хронічному тиреоїдиті. Призначається операція при великих розмірах новоутворень, які деформують шию, викликають відчуття задухи.

На сьогоднішній день операція проводиться через невеликий розріз на шкірі: його розміри повинні бути достатніми для огляду всієї оперується області та забезпечити оптимальний косметичний ефект. Дане хірургічне втручання проводиться без перетину коротких м'язів шиї, що допомагає зменшити біль, набряклість. Розрізи виконуються гармонійним скальпелем, що допомагає зменшити крововтрату під час операції. Тривалість втручання становить близько 2-х годин. Гемитиреоидэктомия складається з наступних етапів:

  1. Лікар на шиї виконує розмітку.
  2. Пацієнта вводять в загальний наркоз.
  3. Хірург забезпечує доступ до залозі, виконуючи розріз шкіри довжиною близько 6-8 см, поділяє м'язи шиї без розрізу.
  4. Лікар візуалізує щитовидку, оцінює характер пошкоджень тканин, виділяє поворотний гортанний нерв, найбільші судинно-нервові пучки, потім уривається пошкоджену частку залози разом з перешийком.
  5. Хірург проводить гемостаз, накладає шви і встановлює дренаж.

Резекція

Операція резекції – це видалення ураженої частини залози. Показаннями до застосування є вузлові утворення, доброякісні пухлини. Хірургічне втручання виконують під загальною анестезією. Лікар виконує невеликий поперечний розріз, розміром 5-8 см на передній поверхні шиї, після чого виробляється відділення патологічних тканин залози. При цьому акуратно перев'язуються судини, що живлять залозу.

Як правило, при резекції залишають максимально можливе кількість тканини залози. На шкіру і підшкірну клітковину накладають шви. Вся операція резекції триває близько 2-х годин. Неускладнена операційна рана загоюється впродовж двох-трьох тижнів, на її місці залишається невеликий малопомітний рубець, який переховується в складках шкіри. Через кілька днів після хірургічного втручання починають замісну терапію препаратами L-тироксину для заповнення дефіциту гормонів в організмі.

Післяопераційний період

Після того як операцію на щитовидці проведена, пацієнт повинен залишатися під наглядом медичного персоналу не менше трьох діб, за умови відсутності ускладнень. У деяких випадках, стаціонарне лікування продовжують до 7-10 днів, наприклад, при наявності загострень хронічних супутніх захворювань. Протягом післяопераційного періоду, пацієнту слід захищати область шва від забруднень і травм з допомогою спеціального пластиру з силікону і клею. Вони забезпечують стерильність післяопераційної рани і мінімізацію ризику утворення рубців, спайок або шрамів.

Після закінчення госпіталізації хворому слід відвідати ендокринолога, для визначення подальшої схеми лікування та підбору довічної замісної терапії, препаратів йоду. Харчування протягом першого тижня після хірургічного втручання повинно складатися з протертою нежирної їжі: вареного м'яса, риби, рідкі каші та овочеві пюре. Необхідно виключити кисломолочні продукти, тверду їжу.

У перший місяць після операції на щитовидній залозі пацієнт повинен вести спокійний, розмірений спосіб життя. Слід уникати нервових, емоційних перенапружень, тривалої фізичної роботи, спортивних тренувань. Заборонено вживати будь-який алкоголь і тютюн. Контроль за станом пацієнта включає в себе інструментальні (рентген, сцинтиграфія, УЗД) і лабораторні дослідження (аналіз крові на тиреоїдні гормони).

Ускладнення

Будь-яке хірургічне втручання може супроводжуватися деякими ускладненнями. Як правило, вони зустрічаються нечасто, але у деяких пацієнтів проявляються. Ось деякі можливі ускладнення після операції на щитовидній залозі:

  • кровотечі;
  • інфекційні ураження;
  • пошкодження поворотного нерва;
  • гіпокальціємія;
  • гематома;
  • ушкодження голосових зв'язок.

Наслідки операції по видаленню щитовидної залози

У жінок наслідки операції більш виражені, ніж у чоловіків, внаслідок того, що на їх тлі розвивається безліч інших патологій репродуктивної, ендокринної систем:

  • дисфункція яєчників;
  • розвиток кіст, доброякісних пухлин органів малого тазу;
  • порушення менструального циклу (дисменорея).

Крім того, ускладнення передбачають необхідність додаткового інструментального або лабораторного обстеження пацієнта, контроль за функціонуванням репродуктивних органів, консультації з гінекологом, ендокринологом. Якщо операція пройшла успішно, організм швидко відновлюється, відновлюється нормальне функціонування всіх життєво важливих систем.

Вартість

Ціна хірургічного втручання на щитовидці залежить від складності операції, необхідності проведення додаткових досліджень і специфіки післяопераційного періоду. Ознайомтеся з приблизною вартістю оперативного лікування:

Проведена операція

Назва клініки

Вартість в рублях

Малоінвазивна (ендоскопічна) тиреоїдектомія

Клініка хірургії голови і шиї

Шістдесят тисяч

Роботизована тиреоїдектомія

ФМИЦ їм. Алмазова

210000

Субтотальна резекція

СМ-клініка Клари Цеткін

65000

Лазерне видалення аденоми, медуллярной карциноми щитоподібної залози

Бест-клінік

40000-55000

Энуклиация кісти залози

Сімейна клініка

32000

Гемитиреоэктомия

Лікувальний центр

41000

Відео

Наслідки операції на щитовидній залозі: вага, печінка, шкіра, волосся. Профілактика наслідків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!