Інсулінорезистентність - що це таке, причини, симптоми, проведення аналізу, лікування і наслідки

Якщо в організмі пацієнта переважає інсулінорезистентність – що це таке, які симптоми, як правильно здавати аналіз і особливості дієти, підкаже знаючий фахівець. Цей патологічний процес супроводжується несприйнятливістю організмом власного інсуліну, як результат – необхідність його додаткового введення за коштами ін'єкцій або інсулінових помп. Якщо знижена чутливість до інсуліну, пацієнт потрапляє в групу ризику цукрового діабету, потрібно лікарський контроль і участь.

Що таке інсулінорезистентність

Якщо метаболічний відповідь на гормон інсулін відсутній, це означає, що в організмі пацієнта переважає інсулінорезистентність. Вироблення глюкози знижується, передує цьому надмірна вага, одна з форм ожиріння. Прогресує патологія. Важливо розуміти, що в результаті зниження чутливості до інсуліну порушується не тільки обмін речовин, серйозні зміни відбуваються при зростанні, розмноженні клітин, синтезі ДНК, транскрипції генів. Такого роду патології складно вилікувати. Тому пацієнти з групи ризику повинні регулярно здавати відповідні аналізи.

Індекс інсулінорезистентності

Визначення показника homa є допоміжним методом діагностики, необхідне для виявлення захворювання, уточнення остаточного діагнозу. Для аналізу береться переважно венозна кров, на рівень інсуліну і цукру натщесерце. За результатами лабораторного дослідження акцент робиться відразу на двох показниках тесту:

  1. Індекс ІР (homa IR) – у нормальному стані організму повинен бути менше 2,7. Розраховується за формулою: індекс ІР=ІРІ*ДПН/2,25, де в розрахунку ІРІ — імунореактивних інсулін натщесерце, ДПН — глюкоза плазми натще.
  2. Індекс інсулінорезистентності (CARO) — нормальне значення до 0,33. Розраховується за наступною формулою: CARO=ІРІ/ДПН.

Норма у жінок

Якщо говорити детальніше про жіночому організмі, представниці слабкої статі з ожирінням потрапляють в групу ризику. Стосується це і вагітних жінок, які при виношуванні плоду набирають зайву вагу. Небезпека полягає в тому, що після природного розродження інсулінорезистентність може зберегтися. Нормалізувати вироблення глюкози в такій клінічній картині можна лише медикаментозно.

Симптоми інсулінорезистентності

При проблемах з жировим обміном в організмі розвивається інсулінорезистентність, яка помітно знижує якість життя пацієнта. В більшості випадків визначити метаболічний синдром можна з аналізу венозної крові, однак припустити характерний недуга цілком реально за зовнішніми та внутрішніми ознаками. Симптоми інсулінорезистентності такі:

  • абдомінальне ожиріння (в області живота);
  • діагностоване безпліддя;
  • артеріальна гіпертензія;
  • розсіяна увага;
  • участі метеоризм;
  • схильність до депресії;
  • знижена чутливість рецепторів;
  • задишка від підвищених навантажень;
  • посилене відчуття голоду.

З лабораторних досліджень:

  • присутність білка в сечі;
  • надмірне вироблення тригліцеридів печінкою;
  • підвищений рівень глюкози в крові;
  • схильність до «шкідливого» холестерину.

Причини

Перш ніж розпочати ефективне лікування інсулінорезистентності, важливо з'ясувати етіологію патологічного процесу і назавжди позбутися від патогенних факторів. Частіше інсулінова резистентність має генетичну схильність, пов'язана з порушенням гормонального фону. Тому в обов'язковому порядку потрібно обстежити підшлункову залозу, виконати аналіз крові не тільки на homa, але і на гомони. Інші провокуючі фактори представлені нижче:

  • неправильне харчування;
  • надлишок в добовому раціоні вуглеводної їжі;
  • стрімке зростання жирових тканин;
  • прийом окремих лікарських препаратів;
  • некоректна робота м'язи провокує фізіологічну інсулінорезистентність.

Аналіз на інсулінорезистентність

Важливо знати, в яких концентраціях переважає інсулін в крові, щоб вчасно попередити великі патології всього організму. Індекс нома у нормі повинен варіюватися в межах 3 – 28 мкод/мл, тоді як інші показники помітно підвищують ризики атеросклерозу. Самим надійним методом лабораторного дослідження вважається клэмп-тест або эугликемический гіперінсулінеміческій клэмп, який не тільки надає кількісну оцінку в інсулінорезистентності, але і визначає етіологію патологічного процесу.

Як здавати

Щоб достовірно визначити резистентність до інсуліну, пацієнт повинен здати натще порцію венозної крові. Прийом їжі потрібно припинити ще за 12 годин до проведення лабораторного дослідження, при цьому бажано контролювати водний баланс. З додаткових рекомендацій по здачі аналізу лікарі роблять особливий акцент на наступних моментах:

  1. Забір крові потрібно обов'язково проводити в ранкові години.
  2. За півгодини до аналізу заборонено курити, за добу – вживати спиртні напої.
  3. Напередодні важливо виключити фізичні і емоційні навантаження, морально заспокоїтися.
  4. Повідомити лікаря про прийом тих чи інших медикаментів.

Взаємозв'язок між інсулінорезистентністю та цукровим діабетом

Ці два патологічних процесу тісно пов'язані між собою. Важливо знати, що спеціальні бета-клітини підшлункової залози забезпечують допустимий рівень глюкози в крові, підвищуючи секрецію інсуліну. В результаті цього розвивається відносна эугликемия і гіперінсулінемія, які ускладнюють вироблення достатньої дози інсуліну. Так в крові патологічно підвищується рівень глюкози, відсутня толерантність, прогресує гіперглікемія. Щоб нейтралізувати патологічний процес, потрібно скоротити масштаби жирових тканин вже оперативним методом.

Інсулінорезистентність та вагітність

Нормальну чутливість до інсуліну може спровокувати прогресуюча вагітність. Лікарі враховують цей факт при проведенні ряду лабораторних досліджень, однак, якщо після пологів, маркери в крові залишаються, має місце серйозна патологія. При виношуванні плоду необхідно боротися із зайвою вагою, вести активний спосіб життя, захопитися аеробними тренуваннями. В іншому випадку, прогресують патології серцево-судинної системи, підвищуються ризики атеросклерозу судин.

Окремо варто уточнити, що при інсулінорезистентності прогресує гіперандрогенія, яка може стати основною причиною діагностованого безпліддя. Яєчники виробляють гормон тестостерон в надлишку, сприяє тим самим загострення полікістозу. Якщо своєчасно не усунути аномальне виробництва гормонів яєчників, жінці проблематично буде відчути радість материнства.

Лікування інсулінорезистентності

Важливо розуміти, що дієта знижує показник інсуліну в клітинах, контролює його підвищений скупчення в окремих ділянках організму. Однак мало вибрати лікувальне харчування при інсулінорезистентності, потрібен комплексний підхід до проблеми з обов'язковою відмовою від усіх шкідливих звичок і призначенням медикаментозної терапії. Сприяють швидкому одужанню наступні лікарські рекомендації:

  1. Дієта і схуднення забезпечують гальмування патологічного процесу, без них неможлива стійка позитивна динаміка інсулінорезистентності.
  2. Зміна способу життя та відмова від шкідливих звичок – це половина успіху, залишається тільки нормалізувати порушений гормональний фон.
  3. Замісна терапія своєчасно попереджає безпліддя, вкрай важлива для подолання інсулінорезистентності.

Лікарські препарати

З медикаментів лікарі в обов'язковому порядку призначають синтетичні гормони повним курсом. Це спосіб нормалізувати роботу підшлункової залози, врегулювати порушений гормональний фон т контролювати концентрацію інсуліну в клітинах. Лікарі при лікуванні виділяють дві категорії медичних препаратів. Це:

  • синтетичні гормони: Дюфастон, Утрожестан.
  • препарати для підвищення чутливості до інсуліну: Метформін, Этомоксир.

Щоб зрозуміти, як діє і для чого необхідна медикаментозна терапія при інсулінорезистентності, нижче наведена коротка характеристика найбільш ефективних лікарських засобів в заданому лікувальному напрямку:

  1. Дюфастон. Таблетки можуть бути призначені при вагітності або прогресуючих гінекологічних захворюваннях. Спосіб застосування та дози пов'язані з менструальним циклом.
  2. Метформін. Таблетки для прийому всередину, які виконують роль замісної терапії, забезпечують резистенцию інсуліну. Препарат підсилює лікувальну дію дієти і схуднення.

Дієта

Якщо дотримуватися дієтичного меню, можна вирішити проблему зі здоров'ям без додаткового прийому медикаментів. Оскільки вуглеводи підвищують рівень цукру в крові, доведеться назавжди відмовитися від цукру, солодощів та кондитерських виробів. Під забороною солодкі фрукти, жирне м'ясо та алкоголь. А ось дозволеними є такі харчові інгредієнти:

  • знежирена молочна продукція;
  • каші і яйця;
  • яловичина і курятина;
  • соя.

Зниження ваги

Якщо схуднути, глобальна проблема інсулінорезистентності буде вирішена на 50%. Корекція надмірної ваги допомагає усунути жирові тканини, в яких переважає підвищений скупчення інсуліну. Не варто морити себе голодом, однак правильне харчування, відмова від шкідливих звичок і помірна фізична активність підуть пацієнтові тільки на користь.

Вправи

Мова піде про аеробних тренуваннях, які чинять системну дію у всьому організмі – знижують вагу, підвищують тонус, попереджають серцево-судинні та нервові патології. Ось найефективніші вправи при інсулінорезистентності:

  1. Виконувати піші прогулянки на свіжому повітрі тривалістю 30 хвилин вранці і ввечері.
  2. Займатися плаванням, їздити на велосипеді.

Наслідки

При інсулінорезистентності та відсутності своєчасної терапії пацієнта очікують серйозні неприємності зі здоров'ям. Тому важливо вчасно сісти на дієту і приймати гормони. Потенційну загрозу становлять такі діагнози, які складно піддаються консервативному лікуванню:

  • серцево-судинні захворювання;
  • атеросклероз;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • ожиріння печінки;
  • фізіологічні аномалії росту.

Відео

Інсулінорезистентність - причина хвороб і передчасного старіння людини.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!