Запалився лімфовузол під пахвою: що робити і чим лікувати

Лімфатичні вузли – важливі органи імунної системи у людини. Це своєрідний фільтр, перешкода для шкідливих вірусів і бактерій, вони не беруть участь в утворенні клітин. У звичайному стані розташування таких вузлів ледь помітно. Людина може навіть не знати про те, що вони існують. Але якщо раптом запалився лімфовузол під пахвою, це може говорити про наявність захворювання в прилеглих органах. При різких рухах і натисканні людина при цьому відчуває гостру біль. Це значить, настав час звернутися до лікаря.

Що означає шишка під пахвою

Шишка або кулька під пахвою являє собою тверде ущільнення, яке, як правило, завжди приносить неприємне хворобливе відчуття. Збільшення лімфовузлів під пахвами обумовлено носінням тісної незручного білизни, недотриманням гігієнічних правил, порізали бритвою. Крім того, шишка під пахвою болить в результаті ослаблення імунітету після важкої інфекційної хвороби. Пахвові лімфатичні вузли ще можуть збільшитися внаслідок запалення молочних залоз або із-за рясного потовиділення.

Симптоми у жінок і чоловіків

Біль під пахвою може бути різкою. При цьому запалення лімфатичних вузлів часто розвивається повільно. Спочатку у людини з'являється невелике ущільнення завбільшки з горошину, а при пальпації з'являється біль. Шкіра стає червоною і гарячою. Якщо своєчасно не вжити заходів, то у хворого сильно можуть опухнути лімфовузли, різко підніметься температура. Як правило, у жінок і чоловіків однакові симптоми, якщо запалення викликано лімфаденітом:

  • втрата ваги;
  • почервоніння шкіри;
  • може вискочити гнійник;
  • болить подмышка при натисканні;
  • може стріляти в області опухлого місця ліворуч або праворуч.

Запаленні лімфовузлів під пахвою не завжди супроводжує біль. Поява цього симптому залежить від внутрішньої причини, яка спровокувала ущільнення: якщо запалилися лімфовузли під пахвою у пацієнта з туберкульозом, сифілісом, сильних відчуттів печіння не буде. Дискомфорту не буде відчувати людина, чиї збільшилися лімфовузли в результаті онкозахворювання (рак, саркома).

Збільшення лімфовузлів

В здоровому стані лімфовузли під пахвою не турбують. Якщо вони починають запалюватися, стають великими, відчувається біль, є припухлість – значить, пішов процес зараження в організмі. Не можна ігнорувати ці ознаки і займатися самолікуванням. Треба звернутися до лікаря, отримати консультацію. Ущільнення під пахвою у жінок часто виникає в результаті певних хвороб, таких, як:

  • краснуха;
  • грип;
  • токсоплазмоз;
  • мононуклеоз;
  • аденовірусні інфекції.

Болить лімфовузол і біль у пахви

Часта причина болю в пахвовій западині – розтягнення зв'язок. Дискомфорт ще може виникати в результаті проблем із молочними залозами, перенесених операцій на грудях. Циклічний характер болю виникає з-за масталгии, яка з'являється перед менструацією. Виникнення неприємних відчуттів у пахвах сприяє алергія на дезодорант, а також поява шрамів або фурункула. Такий нарив може прорвати в будь-який момент. Після нього може залишитися некрасивий шрам.

Червоне пляма

Червоне пляма під пахвою з'являється у вигляді округлої форми, причому не відразу яскравого відтінку, спочатку спостерігається цегляний колір. Для порівняння можна подивитися фото таких плям. Вони не завжди гладкі на дотик – іноді можна помітити маленькі лусочки. Як правило, червоні плями зникають після того, як людина починає виконувати комплекс гігієнічних процедур. Причини такого появи плям під пахвами:

  • подразнення після гоління;
  • реакція шкіри на сонячні промені;
  • носіння незручного одягу;
  • зміна індивідуальних засобів гігієни (шампунь, мило, бритва);
  • сильне потовиділення.

Ознайомтеся з рекомендаціями, що робити, якщо з'являється червона пляма на шкірі.

Причини ущільнення

Поширені причини виникнення ущільнення під пахвою:

  • зловживання дезодорантами, які призначені для позбавлення від поту;
  • грубе гоління;
  • у дитини – через носіння незручного, тісного одягу;
  • пошкодження шкіри;
  • фізична активність, підвищене потовиділення, недоступність прийняття ванни призводить до зростання мікроорганізмів, які викликають запалення;
  • запалення потових залоз і запалення фолікулів проявляються гострим болем: можуть спостерігатися ускладнення у вигляді підвищеної температури і формування гнійника;
  • алергічна реакція на певні медичні препарати.

Що робити при пухлини під пахвою

Щоб позбутися опухлой шишки під пахвою, необхідно зрозуміти першопричину її появи. Якщо вона виникла в результаті невдалої епіляції, треба лише застосувати лікування за допомогою антисептиків. Можна скористатися старим народним методом – зробити на область пахви сітку з йоду. Якщо ущільнення з'явилася після використання антиперспіранти, потрібно від нього відмовитися, а шкіру обробити спиртом. Можна ще використовувати спеціальні мазі з антибіотиками. Ефективна в боротьбі з такими новоутвореннями настоянка ехінацеї на спирту.

Якщо ви не розумієте, чому запалилися лімфовузли під пахвою, важливо терміново звернутися до фахівця – хірурга. На прийомі він вас ретельно огляне, вивчить вузли і дасть направлення на аналізи. Після проведення діагностики хірург призначить лікування. Якщо з'ясуватися, що пухлина доброякісна, то не треба буде проводити видалення шишки. Її можна вилікувати за допомогою препаратів. Якщо пухлина з гноєм, то, лікар зробить надріз і гній вийде назовні. Якщо ж пухлина злоякісна, фахівець призначить операцію.

Відео

Що викликає запалення лімфатичних вузлів?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!