Які бувають ускладнення при цукровому діабеті

Цукровий діабет – небезпечне хронічне захворювання, яке серйозно ускладнює життєдіяльність людини. Ця недуга змушує хворого дотримуватися дієти і регулярно проходити лікування з метою запобігання загострень. Вилікувати це захворювання неможливо, однак при виконанні рекомендацій лікарів вдається досягти повної компенсації і на 80-90% позбавитися від симптомів. Тим не менш, ускладнення цукрового діабету зустрічаються частіше, ніж того хотілося б. Кожен конкретний випадок відрізняється рядом характерних особливостей. Щоб дізнатися про це докладніше, читайте далі.

Причини ускладнень при діабеті 1 та 2 типу

Яким би не було погіршення стан людини, хворого на цукровий діабет, у того є своя причина. Протягом декількох десятків років медики тлумачать про фактори, що викликають ускладнення, однак повністю визначити природу цих явищ донині не вдалося. Разом з тим, відомий ряд обставин, що сприяють появі небажаних фізіологічних змін. Найпоширеніші з них перераховані нижче:

  • неправильне харчування, що викликає порушення метаболізму;
  • перевищення норми глюкози та/або натрію;
  • підвищення концентрації цукру в крові;
  • накопичення молочної кислоти в організмі.

Види ускладнень

Цукровий діабет, як окреме ендокринне захворювання, не таїть у собі загрози здоров'ю людини. Ця недуга небезпечний тим, що викликає масу серйозних ускладнень, які майже ніколи не проходять безслідно. Завдяки високотехнологічним науковим дослідженням медицина отримала масу корисних відомостей про кожного з можливих варіантів погіршення стану.

Гострі

Ускладнення діабету, відносяться до розряду гострих, являють собою серйозну загрозу для життя. До них відносяться процеси, які дуже швидко розвиваються і викликають погіршення стану пацієнта аж до критичного. В кращому разі настання загострення займає кілька днів. Набагато частіше зустрічаються ускладнення, що розвиваються за лічені години. І ті, й інші при відсутності невідкладної медичної допомоги неминуче ведуть до летального результату. Таблиця, наведена нижче, містить загальні відомості про кожного з можливих гострих ускладнень цукрового діабету:

Найменування ускладнення

Причини

Симптоми/прояви/наслідки

Групи ризику

Кетоацидоз

Різке підвищення концентрації продуктів обміну речовин у крові. Особливу небезпеку представляють кетонові тіла. Такі явища спостерігається поведінки після хірургічних операцій, отримання людиною серйозних травм і при неправильному харчуванні.

Втрата свідомості, раптові порушення функцій життєво важливих органів.

Люди з діагнозом ЦД 1-го типу. Кетоацидоз при цукровому діабеті 2 типу фіксується вкрай рідко.

Гіпоглікемія

Екстремальне зниження вмісту цукру. До цього може призвести передозування сильнодіючими фармацевтичними препаратами, надмірне вживання спиртного, інтенсивні фізичні навантаження.

Різка зміна рівня цукру, втрати свідомості, відсутність реакції очних зіниць на світло, посилене потовиділення, судоми. Крайньою формою цього ускладнення є інсулінова кома. Ймовірність розвитку цієї проблеми безпосередньо пов'язана з фактором спадковості.

Всі діабетики.

Гіперосмолярна кома

Збільшення концентрації глюкози і натрію в крові. У всіх випадках цей фактор виникає на тлі тривалого зневоднення організму.

Невтоленна спрага (полідипсія), посилене сечовиділення (поліурія).

Літні діабетики.

Лактоцидотическая кома

Підвищення рівня молочної кислоти. Спостерігається у людей, які страждають ниркової, серцево-судинної та печінковою недостатністю.

Затьмарення свідомості, різке падіння артеріального тиску, порушення роботи органів дихання, повна відсутність сечовиділення.

Літні люди з діагнозом Цукровий діабет 1/2 типу.

Хронічні (пізні)

Для пізніх ускладнень цукрового діабету характерним є поступовий розвиток протягом декількох місяців або навіть років. Вони не загрожують загостреннями, але при цьому повільно погіршують загальний стан здоров'я. Навіть при наявності грамотно спланованого систематичного лікування медикаментозними препаратами надійний захист від ускладнень цукрового діабету цього типу гарантована далеко не завжди. Більш докладно про кожну з них ви довідаєтеся, ознайомившись із таблицею, наведеною нижче.

Найменування ускладнення

Причини

Ознаки/прояви/наслідки

Групи ризику

Ретинопатія

Витік білків і крові в сітківці, що виникає з причини погіршення контролю артеріального тиску і концентрації глюкози.

Погіршення гостроти зору аж до сліпоти. Освіта микроаневризмы. Розвиток катаракти та/або глаукоми.

Люди з діагнозом Цукровий діабет 1/2 типу, встановлений більше 10 років тому.

Нефропатія

Руйнування дрібних судин призводить до витоку білків через сечу.

Порушення функцій нирок. З роками розвивається хронічна недостатність. Нирки втрачають здатність очищення і фільтрації крові, тому токсичні речовини починають накопичуватися.

Люди з діабетом, діагностованим, більше 10 років тому.

Енцефалопатія

Метаболічні проблеми, що виникають на тлі цукрового діабету. Висока схильність до цього ускладнення спостерігається у літніх людей.

Порушення роботи центральної нервової системи, що виникає як наслідок ушкодження кровоносних судин головного мозку. Енцефалопатія викликає сильні головні болі, депресивний стан, мігрені, порушення розумової діяльності.

Люди з діагнозом Цукровий діабет 1 типу.

Полінейропатія

Ураження периферійних нервових закінчень, викликане недостатністю насичення їх киснем і іншими необхідними компонентами.

Поступове зниження чутливості кінцівок до тепла і болю. У більшості випадків це ускладнення розвивається за принципом «рукавичок та панчіх» – одночасно починається на пальцях рук і ніг. При цьому відмічається печіння і часті оніміння в кінцівках. Полінейропатія часто призводить до підвищення травматизму.

Люди з діагнозом Цукровий діабет другої/третьої стадії старше 50 років.

Ураження шкіри

Шкіра, як найбільший орган, відчуває дефіцит поживних речовин, що виникає як наслідок порушення обмінних процесів. Головний фактор, що сприяє розвитку шкірних захворювань – це неправильний вуглеводний обмін.

Дерматоз, трофічні виразки, плями, що лущаться (при появі таких плям на голові починається випадання волосся). Хвороба руйнує внутрішні шари шкіри, з-за чого поверхня стає грубою і сухою.

Всі діабетики.

Мікроангіопатія

Зміна складу крові, що тягне за собою порушення гемостазу і пошкодження стінок дрібних кровоносних судин.

Мікроангіопатія при цукровому діабеті розвивається в 90% випадків. При цьому в пацієнтів відзначається легка набряклість кінцівок (як правило, малої тривалості). У важких випадках з вини цього ускладнення кінцівки повністю втрачають функціональність, з-за чого потрібна негайна ампутація.

Люди з діабетом, діагностованим, більше 10 років тому.

Діабетична стопа

Цей синдром виникає внаслідок розвитку трофічних виразок на шкірі ступень.

Набряклість, почервоніння шкіри, мерзлякуватість, поколювання, судоми. На шкірі стоп з'являються виразкові рани (як показано на фото). Больових відчуттів вони не викликають, оскільки більша частина нервових закінчень в цьому місці вже загинула. З вини цього ускладнення нога може набрякнути настільки сильно, що потрібно термінова госпіталізація в найближчий медичний заклад.

Всі дорослі діабетики.

Які ускладнення і наслідки цукрового діабету у дітей та підлітків

Ускладнення у дітей проявляються у меншій мірі хоча б по причині малого «стажу». Рівень смертності у віці менше 18 років близький до нуля. Тим не менш, якщо дитині діагностували цукровий діабет – це означає, що процес декомпенсації вже почався. Медики відзначають ряд ускладнень, характерних для цукрового діабету в дитячому/підлітковому віці:

  • мікроальбумінурія;
  • діабетична нефропатія;
  • ангіопатія (в окремих випадках);
  • ретинопатія.

Ускладнення цукрового діабету у ранньому віці небезпечні своєю скритністю. Симптоми, що спостерігаються у дитини, часто списуються на інші, більш характерні і поширені захворювання. За умови своєчасного звернення за кваліфікованою медичною допомогою вдається в короткі терміни досягти повної компенсації діабету та забезпечити повне позбавлення від факторів занепокоєння.

Відео про лікування і профілактики ускладнень ЦД

Ускладнення цукрового діабету

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!