Орегано - що це таке за приправа. В які страви додають траву орегано або материнку звичайну

Серед безлічі спецій середземноморської кухні зустрічається терпка пряність. Її смак гіркуватий, але напрочуд теплий – неможливо переплутати ні з чим. Завдяки особливої пікантності можна домогтися незабутнього смаку, не додаючи більше ніяких спецій. Рослина знайшло застосування не тільки у кулінарному мистецтві, але і в народній медицині.

Що таке орегано

Як приготувати страву з лісової м'ятою, знали ще в давнину. Перший опис цієї рослини наведено в джерелі I століття нашої ери. «Радість гір» – так стала називатися в той час материнка звичайна по-грецьки. Назва було пов'язано з особливим ароматом видів, що ростуть в горах, що володіють пікантним смаком, який міг порадувати навіть найвимогливішого гурмана.

Треба розібратися: орегано – що це таке? Виглядає пряність, як багаторічний трав'янистий кущ з маленькими суцвіттями, що досягає висоти понад півметра, зовні нагадує чебрець. Цвісти починає не раніше другого року життя. У кулінарії використовують свіжі квіти або листя, які додають у страви, напої, але сушений стебло довше зберігається. Головна відмінність від інших приправ, наприклад, майорану – яскраво виражений смак. Зберігають суху материнку в герметично закритій ємності.

Орегано – корисні властивості

Головне достоїнство спеції орегано – корисні властивості, рослина багата бактерицидними ефірними маслами і вітамінами. Медикам і народним цілителям відомо, чим корисна материнка. Ця пряність недарма називається «жіночою травою». На відміну, наприклад, від чебрецю, настої з цієї рослини не рекомендуються чоловікам, зате дамам вона необхідна для здоров'я. Таку спецію важко чимось замінити. Дізнайтеся, що за трава чебрець - корисні властивості і протипоказання.

При всій своїй корисності цей кулінарний інгредієнт як свіжий, так сушений, має протипоказання. До таких належать хвороби шлунка: хронічний гастрит, а також виразка. Якщо до обіду запрошена майбутня мати, теж доведеться подумати, чим замінити лісову м'яту або як приготувати страву без спецій: її вживання при вагітності загрожує викиднем. Навіть здоровим людям не рекомендується зловживати пряністю. Особливо обережними повинні бути чоловіки, адже надлишок приправи може призвести до зниження ерекції.

Орегано – приправа

У кулінарії використовується свіжа і сушена спеція орегано – приправа дуже затребувана. Страви, куди додають таку спецію, різноманітні. В Італії вона називається «травою для грибів», поєднується з м'ясом, рибою, картоплею, грибами і навіть десертами. Морозиво з лісової м'ятою – це дуже смачно, освіжаючий ефект збільшується. Можна додати сушену пряність до бутерброда з шинкою. У поєднанні з лимоном, часником і оливковою олією суха трава материнка – відповідний інгредієнт для маринаду. Використовують прянощі для приготування салатів, соусів – це теж дуже смачно.

Орегано – застосування

Застава корисності спеції орегано – обережне застосування, при якому всі речовини збережуться. При приготуванні страв з нею треба дотримуватися деяких правил, щоб вийшло і корисно, і смачно. Додавати лісову м'яту треба незадовго до закінчення приготування і в малій кількості. Ця пряність добре поєднується з багатьма відомими приправами – базиліком, чебрецем. Ті ж трави можна використовувати, коли доводиться вирішувати, чим замінити лісову м'яту і як приготувати що-небудь з італійської кухні без неї, хоча кулінарію Середземномор'я важко уявити без материнки.

Чим замінити орегано

Лісова м'ята – смачна приправа, але люблять її не всі, та й під рукою вона буває не завжди. Доводиться думати, чим можна замінити орегано, як приготувати без прянощі. Замість материнки можна додати петрушку в поєднанні з кропом, базилік з м'ятою, майоран або чебрець. У грецькому салаті приправу з успіхом замінить кінза, а для піци підійде естрагон або суміш прованських трав. Замінювати орегано потрібно сумішами, хоча сама ця спеція не вимагає додаткових приправ.

Відео: орегано – властивості

Пряні трави. Орегано

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!