Як смачно приготувати скумбрію в духовці - рецепти з фото

Духовка – це чудовий інструмент для приготування їжі, адже завдяки ній, продукти зберігають набагато більше корисних речовин, ніж під час смаження. Там запікають овочі, м'ясо, рибу, готують всілякі десерти та закуски. Особливо популярна в російській кухні скумбрія в духовці, яка може бути запечена з різними овочами під сиром або майонезом. Варіацій приготування цієї страви безліч. Причина популярності цього рибного страви - не відносна дорожнеча і хороший смак цієї риби. Про те, як зробити смачну скумбрію буде розказано нижче.

Рецепти приготування риби скумбрії в духовці з фото

На прилавках господині щодня бачать безліч видів риби, але однією з найулюбленіших вважається скумбрія (інша назва – тріска). Не має значення, чи готується тріска в духовці, вариться, гаситься або смажиться, в будь-якому разі цей процес не забере багато сил і часу. Скумбрія володіє багатьма поживними речовинами, вітамінами, мікроелементами, тому стане не тільки смачною, але і корисною частиною раціону людини. Тріска сприяє поліпшенню обміну речовин, допомагає виробленні гемоглобіну, синтезу білкових сполук.

До того ж тріска корисна тим, хто хворіє, оскільки споживання в їжу цієї риби допоможе активізувати імунну захист людини. Приготування її в духовці дозволить зберегти корисні речовини. Скумбрію запікають на подушці з овочів, фарширують різноманітними продуктами - чорносливом, готують з неї поживні рулети, підсмажені стейки, її доповнюють різними спеціями і соусами, також можна смачно засолити скумбрію в домашніх умовах. Найкраще з тріскою поєднуються такі смакові добавки:

  • Часник.
  • Гострий перець.
  • Духмяний лавровий лист.
  • Зіра.
  • Коріандр.
  • Лимонний сік.

Щоб готове блюдо вийшло смачним і корисним, бажано вибирати свіжу скумбрію, яка ще не була заморожена, інакше є ризик того, готова їжа буде віддавати гіркотою. Якщо ж ви купили попередньо заморожену рибу, робіть її начиненою часточками лимона – цей спосіб допоможе прибрати неприємний присмак. Крім того, перед тим, як готувати, необхідно знати, як правильно почистити її, зробити придатною для запікання в духовці.

  1. Якщо у вас заморожена риба, почніть її обробляти в такому вигляді, не розморожуючи. М'ясо свіжої скумбрії здатне кришитися при розрізуванні. Не мийте її після заморозки, щоб зберегти хороший смак. Свіжу рибу бажано попередньо промити прохолодною водою.
  2. Відріжте голову з хвостом.
  3. Почніть обробляти рибу вздовж хребта, щоб не торкнутися скупчення жиру (вони знаходяться в низу черевця), що забезпечують соковитість.
  4. Акуратно вийміть нутрощі, намагаючись не зачепити черевну порожнину. Стягніть чорну плівку.
  5. Видаліть хребет з кістками.
  6. Після цього скумбрія готова до запікання в духовці. Якщо ж ви не хочете відрізати голову з хвостом, попередньо видаліть зябра. Ця частина тушки не тільки дає неприємний смак готового блюда, але і шкідлива для здоров'я.

Скумбрія запечена з овочами у фользі

Приблизний час готування цієї страви – один годину, що включає підготовку скумбрії з подальшим запіканням. Така риба з овочами вийде соковитою, смачною, з неї зникає неприємний присмак, який міг з'явитися внаслідок заморожування або від морської води. Завдяки фользі тріска зберігає свій сік. Ця страва чудово підходить для подачі з салатами, овочевими, грибними гарнірами, крупами.

Інгредієнти:

  • 1-2 тушки тріски (близько 800 грам).
  • За 20 грам картоплі, моркви, цибулі.
  • 2 столові ложки майонезу (або рослинне масло).
  • Половина чайної ложки солі.
  • 2 щіпки чорного перцю.

Як готувати тріску в духовці у фользі:

  1. Обробіть скумбрію очистити тіло від нутрощів, бажано видалити голову (або зябра).
  2. Підготуйте овочі. Для цього соломкою подрібніть картоплю, цибулю, моркву. При бажанні ви можете нарізати інгредієнти кубиками або кружечками.
  3. Візьміть щіпку солі, прочиніть готову тушку, натріть її приправою всередині. Зверху можете зробити теж саме. Щоб тріска вийшла ще більш соковитою, змастіть її кількома ложками майонезу або додайте трохи рослинного масла. Пам'ятайте, що риба сама по собі жирна, не варто занадто сильно «удобрювати» її продуктами, що містять жир. Зверху присипте чорним перцем за бажанням, якщо любите його аромат.
  4. Розкладіть лист фольги, помістіть туди рибу. Усередину засуньте овочеву начинку. Залишки інгредієнтів покладіть на фольгу навколо або під скумбрію.
  5. В кілька шарів (2-3) загорніть підготовлену рибу. Перекладіть її на деко.
  6. Розігрійте духовку до 220 градусів, поставте туди деко. Відразу ж знизьте температуру до 200 градусів, чекайте близько десяти хвилин. Потім знизьте температуру ще на двадцять градусів, запікайте близько 25-35 хвилин. Залежно від вашої духовки риба може готуватися довше або швидше, тому є ознака, за яким легко визначити, коли скумбрія доходить до готовності: коли запах починає наповнювати кухню, залишилося не більше десяти хвилин.
  7. Подавайте готове блюдо, прикрашене зеленню, з салатом або іншим гарніром за бажанням. Охолоджена тріска теж має приємний смак, що нагадує рибу холодного копчення.

Як запекти стейк скумбрії в духовці з помідорами смачно

Стейк – це товстий м'ясний або рибний шматок, запечений на грилі, пожаренный на сковороді або приготований в духовці. Рибні стейки вкрай популярні завдяки своєму вишуканому смаку та гарного вигляду. Як правило, їх готують, використовуючи червону рибу, наприклад, лосося, але при бажанні для цих цілей ви можете взяти скумбрію. Тріска запечена в духовці з помідорами соковита, ароматна, смачна, прекрасно підходить для святкового столу або повсякденного трапези.

Інгредієнти:

  • Лимон.
  • 800 грам скумбрії/тріски (по 200 грам кожен стейк).
  • 6 середніх помідорів.
  • Гілка базиліка, базилік для оформлення готового страви.
  • 4 шматочки вершкового масла.
  • Сіль, перець за смаком.

Як зробити апетитну рибу в духовці з помідорами:

  1. Вичавіть сік одного лимона. Стейки скумбрії перекладіть на деко для запікання або в спеціальну форму. Збризніть свіжим лимонним соком. Залиште маринуватися на півгодини, поки готуєте інші компоненти.
  2. Розріжте помідори на часточки (чотири штуки), зніміть шкірку ножем.
  3. Гілочку базиліка добре подрібніть ножем.
  4. Під стейками розмістіть фольгу, зверху покладіть скибочки помідора, присипте зеленню базиліка. При бажанні додайте сіль з перцем. Покладіть вершкове масло наверх, оберніть фольгою кілька разів.
  5. Нагрійте духовку до 200 градусів. Засуньте форму або лист з тріскою всередину, запікайте не більше півгодини. Скумбрія готова, коли її м'ясо розпадається.
  6. Подавайте готову скумбрію, прикрашену базиліком.

Рецепт приготування риби з картоплею і сиром

Простий рецепт приготування скумбрії з картоплею сподобається тим, хто хоче зробити смачний, ситний вечеря. Доповнене сиром, це блюдо придбає апетитну хрустку скоринку і приємний аромат. Овочі, приготовлені разом з рибою, стануть чудовим гарніром, який подається разом з нею або окремо. Про те, як зробити цю страву, докладно читайте нижче.

Інгредієнти:

  • Скумбрія.
  • Ріпчасту цибулю.
  • 2 болгарських перцю середнього розміру.
  • Лимон.
  • 9 середніх картоплин.
  • 250 грам твердого сиру.
  • Вершкове масло.
  • Спеції.

Як зробити апетитну тріску під сиром:

  1. Підготуйте рибу, очистіть її від нутрощів.
  2. Помийте картоплю, очистіть його від шкірки, наріжте невеликими шматочками. Покладіть в каструлю, залийте холодною водою, проваріть до моменту, коли він буде наполовину готовий.
  3. Скумбрію наріжте порційними шматочками-стейками. Натріть спеціями, залишити промаринуватися 15 хвилин.
  4. Лимон наріжте тонкими часточками, цибулю – півкільцями.
  5. Видаліть насіння з перців, наріжте овочі соломкою.
  6. Застеліть форму для запікання фольгою, викладіть картоплю разом зі скумбрією. Злегка поперчіть, зверху покладіть інші підготовлені овочі, лимон.
  7. Розтопіть масло, полийте їм овочі (скумбрію не поливайте).
  8. Температура духовки повинна бути 180-200 градусів. Розмістіть там форму, тримайте півгодини, вийміть, присипте натертим сиром, поставте ще на чверть години.
  9. Вийміть скумбрію з духовки, подавайте з зеленню.

Рулет зі скумбрії з грибами

Різноманітні рулети – це чудове прикраса меню для святкового столу. Ситний, вишуканий грибний рулет зі скумбрією безумовно сподобається гостям і рідним, адже він володіє приємним смаком, запахом, а плавлений сир доповнює страва незвичайним присмаком. Закуска подається холодної або гарячої, цілком чи не занадто товстими порційними шматками.

Інгредієнти:

  • 3 тушки скумбрії.
  • Чверть кілограма печериць.
  • Пучок петрушки.
  • Плавлений сир.
  • Часник.
  • Спеції.

Як зробити смачний грибний рибний рулет:

  1. Підготовлені тушки розріжте навпіл.
  2. Підготуйте гриби: добре промийте продукт, наріжте, смажте до напівготовності. Додайте спеції і тримайте на сковороді, поки не випарується рідина.
  3. Натріть сирок, додайте до приготованим грибів разом з подрібненим часником і посіченою петрушкою.
  4. Філе, розташоване м'ясної частиною до верху, відбийте, додайте приправ. Викладіть зверху зажарку, потім іншу половину риби. Поверніть тугий рулет. Закріпіть зубочистками.
  5. Змастіть рулет оливковою олією, покладіть на деко, запікайте близько півгодини.
  6. Подавайте порційними шматками.

Скільки часу запікати скумбрію в духовці

Час запікання тріски варіюється і залежить від того, до якої температури духовка розігріта, готується риба у фользі або просто на деку, з якою кількістю масла запікається, рулет це, стейк або ціла тушка. Як правило, середній час приготування – 25-40 хвилин і не перевищує години часу. На тривалість готування впливає і наявність інших інгредієнтів – картоплі, грибів.

Калорійність страви

Середня калорійність скумбрії – 150 кілокалорій на сто грам. Містить близько 20 грам жирів, 15 – білків, вуглеводів майже немає. З-за її жирності не рекомендовано вживати:

  • людям, які мають захворювання печінки або нирок;
  • вагітним, жінкам у період лактації;
  • дітям до 3-х років.

Також дізнайтеся, промакрорусе - що за риба, як готувати її правильно.

Відео: тріска запечена в духовці з лимоном

Скумбрія в духовці – це апетитне, смачне блюдо, яке сподобається мешканцям і гостям. Її плюс у тому, що попередньо її не потрібно очищати від луски. Ведуча наступного відео докладно розповідає про те, як правильно запекти рибу, а ще – як підготувати її до процесу запікання. Щоб зробити смачна страва, знадобиться половинка лимона, кілька зубчиків часнику, сіль, перець, розмарин, сухе вино. Готується така риба в скляній формі разом з оливковою олією. Цей спосіб запікання вимагає перевертання тріски. Дивіться апетитний майстер-клас:

РИБА в духовці. Як запекти скумбрію. Дієтична риба рецепт

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!