Лазанья з лаваша з фаршем в духовці і мультиварці. Рецепт приготування лазаньї з лаваша з фаршем

Лазанья – традиційне блюдо італійської кухні, яке зустрічається в раціоні людей по всьому світу. Класичний рецепт готування передбачає використання спеціальних аркушів пасти, які не завжди легко знайти на полицях магазинів, а зробити їх самостійно проблематично. Винахідливі господині придумали заміну пасті у вигляді лаваша.

Так виникло справді інтернаціональне блюдо, в якому змішалися нотки вірменської та італійської кухні. Лазанья з лаваша з фаршем виходить смачною і ситною, а готувати її легко.

Як готувати лазанью з лаваша рецепти

Лазанья, як і інші блюда італійської кухні, які здобули популярність далеко за межами батьківщини, зазнала безліч змін в приготуванні. У кожній країні кухарі готують її на свій манер: варіюється начинка, соуси, сорти сирів. Але незмінним залишається принцип готування страви – начинка перекладається листами тесту, заливається соусом, посипається тертим сиром. Давайте приготуємо лазанью з лаваша з фаршем.

З курячим фаршем і грибами

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 2-3 аркуша;
  • курячий фарш – 0,3 кг;
  • велика голівка ріпчастої цибулі;
  • невеликий зубчик часнику;
  • помідори – 5-6 шт.;
  • гриби (печериці) – 200 г;
  • стакан молока;
  • вершкове масло – 50 г;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • сир (моцарелла і пармезан у рівних кількостях) – 300 р.

Послідовність приготування:

  1. Цибулю наріжте кубиками і обсмажте на рослинному маслі.
  2. Як тільки цибуля стане м'яким, додайте до нього нарізані пластинами печериці, перемішайте. Готуйте протягом 7-10 хвилин.
  3. Потім відправте в сковороду курячий фарш. Перемішайте з грибами. Коли будете обсмажувати фарш, регулярно перемішуючи його, щоб не утворилися грудочки. Накрийте кришкою сковороду, протушкувати м'ясо з грибами до готовності (15 хвилин). Посоліть і поперчіть.
  4. Поки м'ясо гаситься, приготуйте у невеликій каструлі томатний соус. Для цього з помідорів видалити шкірочку, натріть їх на тертці. Додайте до томатної маси зубчик товченого часнику. Поставте суміш на невеликий вогонь і уваривайте її до загустіння (приблизно 20 хвилин).
  5. У глибокому сотейнику зробіть соус бешамель: підсмажте до золотистого відтінку борошно, потім відправте до неї вершкове масло. Перемішуйте суміш, щоб не утворилися грудочки. Як тільки масло розтопиться, влийте до нього тепле молоко. Енергійно перемішайте соус віночком. Після закипання зніміть з вогню.
  6. Квадратну вогнетривку форму змастіть вершковим маслом. Викладіть в неї лист лаваша, а на нього третину томатного соусу.
  7. Наступний шар – половина курячого фаршу з грибами. М'ясну начинку полийте половиною соусу бешамель. Посипте тертим пармезаном (використовуйте половину сиру).
  8. Накрийте другим лавашем і повторіть попередні пласти (тісто, начинка, бешамель).
  9. Потім викладіть третій лаваш, змастіть його залишками томатного соусу.
  10. Моцарелу порізати шматочками, які рівним шаром розкладіть поверх лазаньї.
  11. Накрийте форму фольгою і випікайте страву при 180 градусах чверть години, потім фольгу приберіть і продовжуйте готувати лазанью в духовці ще 15 хвилин.

Подавайте лазанью з фаршем у гарячому вигляді, розрізаємо на порційні шматки.

У домашніх умовах з овочами, фаршем і помідорами

Інгредієнти:

  • фарш асорті (суміш яловичини і індички) – 0,5 кг;
  • лаваш – 3 шт.;
  • томати консервовані – 2 банки;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква невелика – 2 шт.;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • борошно – 30 грам;
  • масло вершкове – 50 г;
  • молоко – стакан;
  • сир пармезан і моцарела 150 р.

Послідовність приготування:

  1. Цибулину ріжемо кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі, після чого викладаємо в сковороду фарш. М'ясо слід смажити на великому вогні, щоб воно не дало сік. Постійно помішуйте інгредієнти, запобігаючи появі грудочок.
  2. Як тільки м'ясо повністю приготується, відправте до нього одну банку консервованих помідор. Перемішайте і тушкуйте суміш на середньому вогні протягом 7 хвилин. Додайте спеції за смаком.
  3. Тим часом займемося овочевий начинкою. Моркву нарізаємо тонкою соломкою, а болгарський перець невеликими кубиками. Пасеруємо в окремій сковороді на рослинному маслі овочі, додаємо банку консервованих помідор. Тушкуємо овочеву суміш протягом півгодини, приправивши улюбленими спеціями і травами.
  4. З'єднуємо овочеву масу з готовим фаршем.
  5. Готуємо соус бешамель за вказаною вище рецептом.
  6. Форму для лазаньї змащуємо вершковим маслом. Викладаємо лист лавашу.
  7. Поверх лаваша рівномірно розподіляємо третину м'ясної начинки з овочами, поливаємо частиною соусу бешамель і посипаємо тертим пармезаном.
  8. Повторюємо шари стільки раз, наскільки у вас вистачить інгредієнтів. Якщо форма для лазаньї невеличка, але висока, можете зробити 5-6 шарів.
  9. Останній шар – лаваш, политий білим соусом, поверх якого викладаються шматочки сиру моцарелли.
  10. Випікаємо лазанью в духовій шафі, встановивши температуру до 220 градусів, 20-30 хвилин.
  11. Трохи остигле страву посипаємо листочками орегано.

Корисні поради і секрети приготування

  • Класична лазанья – це страва з шести шарів тіста, перекладених м'ясною начинкою, рясно политих соусом і посипаних тертим сиром.
  • Традиційно для цієї страви італійці використовують сир пармезан, але щоб лазанья не здавалася сухий, в неї також стали додавати моцарелу або рікотту.
  • Крім томатного соусу бешамель в рецепті не повинно бути ніяких інших різновидів підливок, тільки така страва має право називатися справжньою лазаньєю.

Відео: Як приготувати лазанью в мультиварці

Завдяки нашим докладним рецептами з покроковими фото ви без праці навчитеся готувати лазанью з лаваша. Всі секрети й тонкощі приготування цього м'ясного блюда – необхідна кількість шарів, рецепт соусу бешамель і т. д. Якщо у вас ще залишилися якісь питання, подивіться відео майстер-клас, в якому шеф-кухар ознайомить вас з послідовністю приготування лазаньї в мультиварці.

Готуємо: Лазанья з фаршем в мультиварці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!