Агар-агар - що це таке, склад і користь, домашні рецепти

Це незнайоме для багатьох назву легко пояснюється – замінник желатину. Можна готувати смачні десерти з ним, якщо знаєте, як використовувати агар-агар. Цей елемент має низку позитивних властивостей, які підуть на користь організму людини. Агар-агар не розчиняється у холодній воді, зробити це можна при температурі 100 градусів.

З чого отримують агар-агар

Агар-агар– що це таке відомо тим, хто хотів зробити смачне і корисне блюдо для десерту. Цей желатин з водоростей отримав назву малайської мови. У Південно-Східній Азії він добре знайомий всім місцевим жителям. Слово в перекладі з їхньої мови означає «водорость», з яких добувають речовину. Як правило, це рослини бурого, червоного кольору, ростуть на дні моря або вирощуються спеціально на плантаціях.

Вище описано з чого отримують природний желатин, а сам процес вилучення желюючий речовини відбувається інакше. Зараз для цього існує спеціальне обладнання, але технологія залишається такою, яка була використана жителями Азії:

  1. Водорості миють, очищають.
  2. Обробляють лугом.
  3. З розчину витягують желирующее речовина.
  4. Отриману суміш фільтрують.
  5. Чекають застигання.
  6. Потім пресують.
  7. Сушать, подрібнюють, запаковують.

Що таке агар-агар в кулінарії

Використовують цей продукт для приготування різних страв, іноді рекомендується застосовувати для складання дієтичного меню, схуднення. Що таке агар-агар в кулінарії – желирующее речовина білого кольору і сирною консистенцією. Іноді цей інгредієнт виступає легким, м'яким проносним засобом. Продукт має дві форми випуску: біло-жовтий порошок або пластинки. При взаємодії з рідиною порошок без запаху перетворюється в густий желеподобний холодець.

Рецепти з агар-агаром

Використовують даний інгредієнт, як правило, для приготування джему, мармеладу, желе, зефіру, суфле, пастили або начинки для цукерок. Низька калорійність продукту дозволяє використовувати компонент при створенні страв для діабетиків і дієтичного харчування. В склад замінника желатину входить багато макро - і мікроелементів, вітамінів, інших речовин, які позитивно впливають на організм людини. Єдиний мінус – ШКТ важко засвоює цю речовину. Існує багато рецептів з фото смачних страв на основі агар-агару.

Пташине молоко

Цей торт вважається дуже популярним серед легких, смачних, дієтичних варіантів десерту. Замість желатину при готуванні краще використовувати натуральний продукт з водоростей, щоб приготувати суфле для страви. Поєднання ніжної основи, тонкого коржа і шоколадної глазурі нікого не залишає байдужим.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • цукор – 120 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • жовтки яєць – 7 шт.;
  • борошно 160 г;
  • ванільних цукор – 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 100 р.

Для суфле:

  • агар-агар – 10 г;
  • вершкове масло – 170 г;
  • лимонна кислота – ½ ч. л.;
  • цукор – 250 г;
  • згущене молоко – 250 г;
  • масло вершкове – 170 р.

Для глазурі:

  • вершки – 200 г;
  • гіркий шоколад – 200 г;
  • вершкове масло – 30 р.

Спосіб приготування:

  1. Почати слід з тіста. Відокремте 7 жовтків яєць, а білки поставте в холодильник. Додайте 125 г звичайного і 10 г ванільного цукру, збийте міксером на високій швидкості дочиста. Не вимикайте прилад і покладіть м'якого вершкового масла 100 р. Повинна вийти біла пишна маса.
  2. Змішайте 160 г борошна в мисці з чайною ложкою розпушувача. Просійте вміст в отриману раніше суміш, акуратно перемішайте і замісіть тісто.
  3. Візьміть роз'ємну форму діаметром 26 см, застеліть дно папером для випічки, викладіть тісто і разравняйте по краях. Виставте температуру духовки на 200 градусів за Цельсієм, випікайте 20 хв. Дістаньте корж, дайте йому охолонути на дошці до кімнатної температури.
  4. 2 ч. л. з верхом агару залийте ½ склянки води, залиште на 15 хвилин.
  5. Гострим довгим ножем корж розріжте на дві половинки по висоті. Поставте набряклий агар-агар на вогонь, всипте до нього 240 г цукру і прогрійте до 116 градусів.
  6. Дістаньте білки від 7 яєць з холодильника, збийте міксером на високій швидкості до отримання міцної піни, повільно влийте отриманий желированный сироп.
  7. Збивайте суміш до отримання щільної піни. Потім покладіть туди ½ ч. л. лимонної кислоти.
  8. Переключіть режим на середню швидкість, з трохи кладіть 170 г вершкового масла, 250 г згущеного молока.
  9. Корж знову покладіть у форму, зверху викладіть 75% суфле, накрийте другою половиною коржа, викладіть залишки суфле. Разравняйте верхній шар і поставте блюдо на 3 години в холодильник.
  10. Налийте 200 г вершків в каструлю, доведіть до кипіння, вилийте в миску, де вже є 200 г гіркого шоколаду шматочками.
  11. Помішуйте, поки вміст повністю розтане. Покладіть ще 30 г масла вершкового, розтирайте 5 хвилин. Дістаньте з холодильника торт, гострим ножем відокремте корж від стінок, викладіть на решітку.
  12. Охолоджену до 30 градусів глазур вилийте на торт, вирівняйте шар, надлишки розмажте по сторонах.
  13. Дайте глазурі застигнути і подавайте блюдо.

Зефір

Цей десерт можна самостійно приготувати в домашніх умовах. Замінити желатин слід на агар-агар, який дасть точно такий же кінцевий результат. Купити його можна в аптеці або магазині разом з харчовими добавками. Рецепт ґрунтується на яблучному пюре, яке додасть смак страви. Покрокова інструкція приготування десерту нижче.

Інгредієнти:

  • агар-агар – 10 г;
  • яблука – 4 шт.;
  • цукор – 450 г для агару, 250 г яблук;
  • лимонна кислота – 1 г;
  • яєчний білок – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Налийте в сотейник 150 г води, додайте водоростевий желатин, перемішайте і залиште на годину.
  2. Очистіть від шкірки яблука, нашаткуйте сегментами (невеликими), викладіть на форму. Запікайте в духовці 30 хвилин до м'якості, температура 180 градусів за Цельсієм.
  3. Готові фрукти розімніть до стану пюре.
  4. Вилийте в миску пюре з яблук, всипте 250 г цукру. За допомогою комбайна або блендера збийте масу.
  5. Далі додайте білок яйця до яблучної суміші.
  6. Отриману масу на агарі підігрівайте, помішуйте і поступово досипайте 450 г цукру. На вогні потрібно тримати сироп, поки не почне «тягнутися».
  7. Перелийте солодку основу до яблучного пюре. Доведіть суміш до стану однорідності.
  8. Перекладіть готову основу в кулінарний мішок, зробіть зефір і залиште на добу.
  9. Готову страву присипте цукровою пудрою.

Желе

Це блюдо на основі дієтичного інгредієнта з морських водоростей відмінно підходить вегетаріанцям. За своїм складом агар-агар набагато краще желатину, що й підштовхує його замінити. Купити компонент можна у магазині, на упаковці завжди вказується желирующая здатність. Рецепт розрахований на 5 осіб і 15 хвилин самого процесу створення.

Інгредієнти:

  • солодкий сироп – за смаком;
  • агар-агар - 10 г;
  • гаряча вода – 500 мл;
  • холодна вода – 150 мл

Спосіб приготування:

  1. У холодній воді розчиніть агар, це відбувається швидко, як правило.
  2. Доведіть суміш до закипання, помішуйте, потім зробіть вогонь менше і тримайте ще 1 хвилину.
  3. Зробіть із гарячої води, сиропів солодку суміш.
  4. Ретельно перемішайте обидва компоненти (солодку воду і агар).
  5. Щоб отримати желе яскравого кольору, візьміть солодку складову, наприклад, вишневого та чорничного смаку.
  6. По формах розлийте отриману масу.
  7. Залиште застигати желе при кімнатній температурі, але зберігати слід строго в холодильнику.

Мармелад

Це блюдо легко готується в домашніх умовах. Вийде смачне, корисне частування для дітей і дорослих. Для створення підходить будь-який фруктовий сік можна змішати кілька. Привабливий зовнішній вигляд вийде, якщо взяти який-небудь яскравий варіант, наприклад, апельсиновий, вишневий, гранатовий. Рецепт простий.

Інгредієнти:

  • цукор – 0,5 склянки;
  • сік свіжовичавлений – 2 апельсина (приблизно 200 мл);
  • агар-агар – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Додайте в 150 мл соку агар, залиште суміш півгодини настоюватися.
  2. До залишився соку додайте цукор, поставте суміш на вогонь, доведіть до кипіння. Набряклий агар підливайте до гарячого соку, помішуйте і варіть близько 7 хвилин після закипання.
  3. Вимкніть вогонь і залишіть на плиті суміш ще 10 хвилин.
  4. Ще гарячу основу розлийте по формочках.
  5. Зачекайте поки желе охолоне до кімнатної температури і поставте в холодильник.

Суфле

Це компонент часто стає основою для різних тортів, тістечок та інших десертів. Як правило, суфле на агар-агарі використовують для створення частування «Пташине молоко», але він може застосовуватися і в інших рецептах. Замінити желатин слід тому, що агару потрібно менше, він містить корисні для організму людини речовини. Інструкція з приготування суфле покаже, що впоратися із завданням під силу кожному.

Інгредієнти:

  • молоко – 500 мл;
  • вершки (33%) – ½ л;
  • ванілін;
  • цукор – 400 г;
  • агар-агар – 4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Цукор, молоко, вершки, ванілі змішати і збити міксером. Поставте суміш підігріватися в гарячу воду (можна прямо в раковині) на 20 хв.
  2. Підготуйте форму для суфле. Змастіть маслом стінки або прокладете харчовою плівкою/папером.
  3. У молоко покласти 3 ст. л. цукру і додайте агар. Поставте на вогонь, помішуючи, доведіть до кипіння, потім ще 1 хвилин проваріть суміш.
  4. Виливайте основи на агарі тонкою цівкою в суміш молока і вершків, збиваючи в цей час міксером.
  5. Вилийте складу у форму, залиште в холодильнику остигати.

Відео: торт Пташине молоко на агар-агарі

Торт "Пташине молоко" Класичний Рецепт

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!