Квашені огірки

Класичний варіант приготування огірків на зиму – квашення в дубових бочках. Смак такий закуски не зрівняється з будь-якої іншої консервацією. Тим не менш, не у всіх є можливість тримати у квартирі таку велику місткість, але є рецепти, що дозволяють домогтися, щоб консервовані огірки мали смак бочкових.

Квашення огірків

Для заготівлі огірочків краще брати середні плоди і переспілі. Посуд можна використовувати емальований, дерев'яну або скляний. Як правило, домашні домогосподарки з причини обмеженості площі квартир використовують останній варіант, але, незважаючи на те, що така посуд не відповідає вимогам класичної рецептури, в ній можна приготувати не менш смачне блюдо. Як зробити кислі огірки в домашніх умовах:

  1. Розсіл для консервування овочів готується за добу, при цьому краще брати воду з високим рівнем жорсткості.
  2. Кількість солі підбирають з урахуванням розміру огірків: для засолювання маленьких плодів необхідна менша її кількість, ніж для великих. Готовий маринад обов'язково фільтрують за допомогою складеної удвічі марлі чи чистої мішковини.
  3. Оскільки консервування огірків не обходиться без утворення цвілі, стінки посуду натираються часником. На дно ємності кладуть листя хрону, вишні, чорної смородини, спеції.
  4. Огірочки закладаються вертикально, а не горизонтально: вважається, що тоді овочі краще і рівномірніше просаливаются.
  5. Якщо ви вирішили заготовити консервовані плоди відкритим способом (без закупорки кришками), слід періодично видаляти з поверхні розсолу білу плівку. Для запобігання утворення цвілі краще зберігати домашню заготовку в холодному приміщенні і додати до маринаду трохи гірчичного порошку.

Заготівля огірків на зиму відкритим способом

Традиційний варіант консервованих огірків не передбачає закрутку соління по банкам. Якщо ви готуєте закуску в скляній тарі, її можна накривати капроновими кришками, бочку нещільно закривають дерев'яною тарілкою. Щоб заготовити кислі огірочки на зиму, знадобиться:

  • кріп – 800 г;
  • середні, свіжі огірки – 10 кг;
  • листя хрону – 100 г;
  • вишневі листя – 100 г;
  • корінь хрону – 30 г;
  • чилі;
  • очищена вода – 10 л;
  • часник – 200 г;
  • кухонна сіль – 750-850 г (якщо плоди великі, солі кладуть на 100 г більше).

Як готують квашені огірки:

  1. Огірочки вимочують у холодній воді не довше 6 годин. Інші інгредієнти миються, просушуються, при необхідності очищаються.
  2. Кріп слід порізати гілочками по 15-20 див.
  3. Бочку концентрованим відваром обполіскують горіхового листя і натирають продавлений часником (вистачить пари зубков).
  4. Готову зелень, приправи ділять на 2 частини, перша з яких поміщається на дно бочки, а другу кладуть зверху на овочі.
  5. Бочку слід наповнювати плодами дуже щільно, щоб концентрація молочної кислоти, що виробляється при бродінні, була високою. Це забезпечить тривале збереження закуски.
  6. Далі овочі заливаються остившім розсолом, приготовленим з 10 літрів води і 750-850 г солі.
  7. Зверху заготівлю потрібно накрити бавовняним матеріалом, дерев'яною кришкою і придавити гнітом. Поверх теж слід прикрити бочку матеріалом, щоб пил не потрапляла всередину ємності.
  8. Протягом декількох днів варто тримати соління в кімнаті, після перенести в холодне приміщення з температурою 10 градусів або нижче.
  9. Слідкуйте, щоб в процесі приготування квашені огірки були постійно покриті розсолом. Якщо рівень рідини падає, варто приготувати додаткову порцію з розрахунку 20 г солі і 10 г лимонної кислоти на 1 л води.

При бажанні можете готувати квашену закуску і за допомогою каструлі. При цьому процес приготування буде практично таким же. Замість дерев'яної кришки можна використовувати звичайну тарілку, а гнітом послужить пакет, наповнений водою. Приблизно через 2 тижні квашення огірків в прохолодному приміщенні ферментація закінчиться і, при бажанні, їх можна розподілити банки. Як закатати огірки? Плоди розкладають по стерилізованої тарі, заливаються розсолом і закриваються капроновими кришками.

Рецепт огірків на зиму в банках

Квашені овочі відрізняються за смаком від маринованих тим, що в ролі маринаду у них виступає не оцтова, а молочна кислота, вырабатывающаяся природним чином в процесі бродіння. За рахунок цього натурального компонента розсіл огірочків виходить мутнуватим, а смак – яскравим і багатим. Щоб приготувати квашені огірки в банках на зиму, необхідні такі інгредієнти:

  • чилі – ½ шт;
  • огірки темно-зелені, свіжі – 2 кг;
  • вишневі, смородинові листя;
  • кріп – 100 г;
  • лаврове листя – 5-7 шт.;
  • запашний перець – 10 шт.;
  • часникові зубки – 5 шт;
  • сіль – 2 ст. л.

Як закривати огірки:

  1. Вимочені протягом 5-6 годин огірки будуть хрустіти, тому не слід нехтувати цим пунктом.
  2. Спеції готують: миють, чистять. Банки стерилізують, на їх дно укладають половину підготовленої зелені і приправ (крім солі).
  3. Огірки утрамбовували в банки так, щоб овочі заповнили приблизно 2/3 об'єму тари. Зверху кладуть залишилися спеції.
  4. З літра води і двох ложок солі готують розсіл, яким далі заливаються плоди. Квашені огірки повинні настоюватися 3 доби.
  5. Через зазначений час розсіл зливається в каструлю і кип'ятити. При цьому огірочки діставати з банок не потрібно.
  6. Кип'ячений розсіл повертається в банки, їх нещільно закривають капроновими або бляшаними кришками і стерилізують на водяній бані. Для обробки 3-літрової тари потрібно 20-25 хвилин, на літрову вистачить 15 хвилин.
  7. Після стерилізації банки з квашеними огірочками закупорюють, перевертають і накривають теплою тканиною. Далі зберігати закрутку краще в прохолодному приміщенні.

Відео: заготовки на зиму з огірків

Запасливі господині прагнуть заготовити на зиму якомога більше всіляких фруктів і овочів. Огірки серед усього різноманіття займають перше місце. Добре приготовлені квашені огірочки підходять до будь-якого салату, служать головним інгредієнтом солянки і прекрасним доповненням до м'ясних та рибних страв. Подивившись запропоновані нижче відео, ви дізнаєтеся, як зробити смачну закрутку на зиму.

Смачні огірки на зиму в пластиковій бочці

Огірки в Пластиковій Пляшці. Випуск №272

Закачування огірків на зиму

КВАШЕНІ ОГІРКИ ЯК ДІЖКОВІ на тривале зберігання.

Рецепт квашених огірків з гірчицею

Огірки квашені під капроновими кришками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!