Полуниця у власному соку на зиму

У цієї ароматної літньої ягоди безліч шанувальників, її появи на дачних грядках і лісових галявинах чекають, готуючись до збору врожаю. Після ж виникають пошуки ідеального способу зберегти кожну ягідку до наступного літа. Варення, джем, компот, заморожене пюре. Як заготовити полуницю на зиму швидко, але смачно і максимально корисно?

Як робити заготовки з полуниць на зиму

Всі ключові правила, що стосуються стерилізації банок, очищення ягід і подальшого закачування консервації актуальні і для цих плодів. Якщо ви вирішили готувати ягоди, затока власним соком, можна обійтися без варіння – це заощадить час, проведений біля плити. Однак кілька нюансів у рецептів такого плану є:

  • Беріть маленькі ємності: банки, контейнери і т. д. Ідеальним обсягом вважається 0,5 л – він не дасть зіпсуватися продукту. У рідкісних випадках підійде 0,75 л, але літрові ємності вже занадто великі.
  • Якщо ви плануєте зберегти щільність і цілісність полуниці, залитої власним соком, беріть тільки чисті плоди, які не потребують миття.
  • Кількість цукру може бути мінімальним (аж до склянки на 2 кг ягід) – ключову роль відіграє тривалість настоювання. Професіонали радять засипати консервацію на ніч.
  • Переворот банки після закачування розуміють не всі господині. Залишити її догори дном потрібно лише на кілька хвилин. Якщо навколо кришки не з'явився сироп, можна поставити ємність більш звичним чином і остуджувати. Якщо почалося протікання, це свідчить про те, що тара закрита неправильно і її потрібно закатати заново. Остуджувати кришкою вниз немає необхідності.
  • Окрема увага – повторного закриття: якщо ви зняли кришку, весь сік або сироп слід злити, знову довести до кипіння і знову заповнити ним банку. Після її можна закатати і перевірити на міцність переворотом.

Що можна зробити з полуниць на зиму

Всі рецепти такого плану відрізняються тільки пропорціями 2-х ключових інгредієнтів і тривалістю настоювання заготовки. Деякі з них передбачають введення додаткового консерванту: лимонної кислоти, гвоздики, кориці, і навіть ароматизатора (найпопулярнішим вважається ванілін). Якщо ж ви зрозумієте основні правила збереження полуниці в натуральному соку, то зумієте створити свій власний рецепт.

Полуниця на зиму з цукром

Це найшвидший і простий десерт, для приготування його потрібно лише півгодини. Сироп варити не треба, кількість проведених над ягодами маніпуляцій теж мінімально, тому така полуниця у власному соку на зиму – паличка-виручалочка для бажаючих зберегти її без зайвих мук. Потрібно підготувати невеликі ємності (краще контейнери з кришками, не банки) і знайти трохи вільного часу. Пропорція цукру до ягід – від 1:3 до 1:2 по вашому розсуду. Інших продуктів немає, тому список не наводиться.

Приготування:

  1. Ягоди не мити, видалити плодоніжки (без чашолистків), засипати цукром.
  2. Через 8-10 год, проведених в холоді, плоди струсити, розкласти по ємностях.
  3. Залити власним соком, прибрати в морозилку.

Полуничний сік з цільними ягодами

Освоїти даний рецепт складно, але якщо вам він підкориться, то стане одним з головних десертів вашого столу. Така заготівля полуниць на зиму вимагає зосередженості, уважності, посидючості. Багато часу піде, щоб підготувати плоди – тут і криється секрет успіху. Список інгредієнтів короткий:

  • свіжа щільна полуниця – 1,1 кг;
  • цукор – 0,25 кг

Приготування полуниці у власному соку на зиму:

  1. Промити ягоди струменем води, кожну з них очищаючи подушечками пальців. Альтернативним способом може бути маленька миска, в яку зсипається пригорща плодів і перемывается за пару хвилин. Довго тримати у воді її не можна.
  2. Обсушити поодинці паперовою серветкою, дати полежати на решітці – розкласти дуже тонким шаром, з невеликою відстанню між плодами. Чашолистки при цьому не видаляти.
  3. Каструлю або емальований таз обтерти зсередини паперовими рушниками. Переконавшись, що ємність суха, перемістити туди плоди. Розсипати половину цукру зверху, забути на 6 ч.
  4. Провести стерилізацію маленьких чистих банок, остудити до теплого стану.
  5. Заповнити ємності ягодами. Сік, що виділився, прокип'ятити, влити туди ж, закрити.

Полуниця в сиропі на зиму

Ключова відмінність від попереднього рецепту – кількість цукру, що перетворює власний сік плодів густий сироп. Він буде відповідати за те, як довго зможе зберігатися заготовка. Якщо вам потрібно законсервувати полуницю у власному соку на зиму, цей спосіб підійде ідеально. Краще використовувати банки мінімального обсягу – до 0,75 л, інакше смак і вигляд заготовки може виявитися не тим, що був очікуваним.

Вам знадобиться:

  • полуниця свіжа лісова – 2,3 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • ванілін – на кінчику ножа.

За даним рецептом полуниця у власному соку на зиму готується так:

  1. Вимити ягоди, очистити, порізати половинками.
  2. Засипати цукром. Кожні півгодини струшувати (не перемішувати!).
  3. Через 4 год полуницю виловити шумівкою, залишивши сік. Розкласти по банках.
  4. Сік поставити на плиту. Дочекатися закипання, всипати ванілін.
  5. Не гріти – відразу зняти з плити і гарячим залити у банки.

Як приготувати полуницю на зиму з лимонною кислотою

Істотний плюс такого рецепта підвищеної надійності консервації. Навіть без термічної обробки сироп відмінно буде зберігати натуральний продукт не одну зиму. Кожен кг плодів супроводжується склянкою цукру і половиною ложки лимонної кислоти. Алгоритм дій такий:

  1. Пересипати чисті ягоди цукром, залишити на ніч.
  2. Вранці злити сік, нагріти. Коли він буде готовий закипіти, зняти з плити.
  3. Ввести в сік, лимонну кислоту, залити ним ягоди.

Відео: що зробити з полуниць на зиму у власному соку

Полуниця у власному соку з цукром

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!