Енергетичні напої - шкода або користь

Напружений ритм життя, відсутність повноцінного відпочинку – основні причини, за якими підлітки і дорослі люди звертаються до різних стимуляторів. Деяким допомагає підбадьоритися контрастний душ, іншим спорт або чашка міцної кави. Серед сучасних шкідливих пристрастей, допомагають на час відчути себе бадьорим, можна виділити часте вживання енергетиків. Перш ніж усувати втому з допомогою таких напоїв, варто розібратися, чи є користь і в чому шкода.

Що таке енергетик

Це напій, що стимулює виникнення почуття бадьорості і підвищує розумову активність. Основна мета енергетичних напоїв – змусити тіло і мозок працювати в інтенсивному режимі, прибравши відчуття втоми. З'явилися антиседативные коктейлі в 1938 році, першим їх представником був изотоник Lukozade, що призначався для стимулювання спортсменів. Обіцяний ефект продукт дав, але потім атлети опинилися в лікарні з харчовим отруєнням. Виробництво енергетика припинили на тривалий термін.

У 1994 році з'явилася компанія Redbull, яка запропонувала, на перший погляд, якісну продукцію, яка згодом стала однією з найбільш затребуваних на ринку енергетиків. Отруєнь напій не викликав, тому ставав все більш популярним. Поступово виникли інші фірми, що випускають стимулятори, на сьогоднішній день їх зафіксовано більше сотні (це лише найбільш відомі в країнах СНД).

Проводиться безліч досліджень щодо наслідків вживання коктейлів, викликають прилив сил і ейфорію. Деякі переконані, що вони не шкідливіше звичайної солодкої газованої води, інші доводять, що в банках міститься наркотична речовина, що викликає звикання і залежність. Проте лікарі попереджають, що часте вживання таких засобів може стати причиною проблем з серцево-судинної, ендокринної, нервової системами. Зафіксовані навіть смертельні випадки передозування енергетиків.

Складу енергетичних напоїв

Вплив енергетиків на організм людини обумовлена властивостями компонентів, що містяться в коктейлях бадьорості. До складу кожної порції входить велика кількість сахарози і глюкози. Перше – це основна живильна речовина організму, яке утворюється при розщепленні дисахаридів і крохмалю (вони надходять разом з їжею), друге – звичайний цукор (D-рибоза). Додатково додають різні психостимулюючі речовини. До складу енергетика входять такі інгредієнти:

  1. Кофеїн. Міститься у всіх енергетиках і є найвідомішим психостимулятором. Кофеїн знижує сонливість, прискорює пульс, підвищує тиск, активізує мозкову діяльність, але лише при певній дозі. Так, для підвищення розумової активності потрібно 100 мг речовини. Щоб отримати такий ефект, необхідно випити як мінімум 3 банки, але виробники коктейлів рекомендують обмежитися 1-2 порціями за день. Неприємними наслідками прийому кофеїну є виснаження нервової системи, порушення сну, проблеми з серцево-судинною системою.
  2. Таурин. Ця амінокислота виробляється при метаболізмі цистеїну і метіоніну, міститься переважно в м'ясі та рибі, тому за добу людина, як правило, і так вживає необхідну дозу речовини. Одна банка енергетичного напою містить до 1000 мг таурину, притому що в добу варто обмежитися сумарними 400 мг. Амінокислота накопичується в м'язових тканинах і, при нормальному її кількості, покращує роботу серця. Надмірна кількість таурину ніяк не впливає на відчуття бадьорості, на думку лікарів.
  3. L-Карнітин. Являє собою компонент клітин людського організму, що сприяє швидкому окисленню жирних кислот. Речовина прискорює обмінні процеси і знижує м'язову стомлюваність.
  4. Женьшень. Екстракт рослини підвищує витривалість, покращує пам'ять, піднімає настрій, стимулює психотропну активність людини. Це корисна рослина додають в чай, з нього готують настої, зміцнюючі імунітет, тим не менш в лабораторних умовах користь женьшеню як компонента для бадьорості та розумової діяльності не була встановлена.
  5. Гуарана. Це аналог кофеїну, який добувають з насіння амазонської ліани. Гуарана і кави мають схожі властивості, але ефективність першої в рази вище. Так, 1 г гуарани прирівнюється до 40 г кофеїну. Багато виробників комбінують обидва речовини, щоб продовжити дію енергетиків, зробити його більш вираженим. Завдяки цьому організм відчуває бадьорість протягом 5 годин, але потім навалюється ще більша втома, аж до того, що людина починає засинати на ходу.
  6. Вітаміни Ст. Потрібні для нормальної роботи нервової системи, особливо головного мозку. У складі енергетиків знаходиться така кількість вітамінів, яка перевищує денну дозу на 360-2000%. Незважаючи на це, непотрібні речовини видаляються з організму природним шляхом, не надаючи на нього негативного впливу, проте їх наявність в енергетичних напоях так само не виправдано, як і наявність таурину.
  7. Мелатонін. Міститься в організмі людини, відповідає за добовий ритм життя.
  8. Матеїн. Компонент добувають з південноамериканського зеленого чаю мате. Екстракт допомагає придушити голод, сприяє зниженню ваги тіла.
  9. Теобромін. Речовина, що виділяється з какао-бобів, за хімічним складом схоже з кофеїном. Теобромін викликає порушення серцевої м'язи, збільшує вироблення сечі шляхом подразнення епітелію нирок.
  10. Глюкуронолактон. Є метаболітом глюкози, регулює утворення глікогену. Енергетики містять 2000-2400 мг речовини. Згідно з дослідженнями, навіть високі дози глюкуронолактона є відносно безпечними для організму. Компонент знижує ризик отримання м'язових травм і знижує інтенсивність пов'язаних з ними болів.

Вплив на організм

Прийнято вважати, що при вживанні стимулюючого коктейлю поповнюються енергетичні ресурси організму, але це неправда. Енергетичні напої лише стимулюють серце, судини, нервову, ендокринну системи. Внаслідок цього організм відчуває серйозний стрес і починає працювати з підвищеним навантаженням, випускаючи кров великі дози адреналіну. Останній викликає ефект ейфорії, гіперактивності. У цьому стані значно погіршується зносостійкість організму, знижується ресурс внутрішніх органів.

Стимулюючу дію

Виробники енергетиків стверджують, що їх продукція підвищує працездатність, вивільняючи енергію внутрішніх резервів організму. Наприклад, глюкоза, як і інші вуглеводи, швидко всмоктується в кров, бере участь в окислювальних процесах і транспортує енергію до мозку, м'язів і інших важливих органів. Іноді в рекламі кажуть, що кофеїн присутній в напої в чистому вигляді, а не пов'язаний з іншими речовинами, як у чаї та каві, тому ефект компонента сильніше.

Стимулятори діють за єдиною схемою – беруть з організму відразу велику кількість енергії, що призводить до виснаження нервової системи і порушення обмінних процесів. У цьому полягає головний шкоду енергетичних напоїв. Виробники коктейлів заявляють, що стимулюючий ефект їхнього продукту триває 3-4 години (порівняно з кавою, який забезпечує бадьорість лише на 1-2 години), але не надають посилань на результати проведених клінічних випробувань, тому ці дані необгрунтовані і сумнівні.

Шкода енергетиків

По суті, енергетичний напій представляє собою невелику бомбу, вибух якої шкоди несуть всі системи організму. Газована вода містить масу непотрібних і шкідливих речовин. Одна порція напою містить велику дозу кофеїну (порівнянну з 3 чашками кави), а також 14 чайних ложок цукру. Лікарі переконані, що часте споживання енергетичних коктейлів викликає безсоння, втома, проблеми з серцево-судинної, нервової системами, швидке виснаження ресурсів організму.

Шкода від енергетиків перевищує користь. Американська академія педіатрії попереджає, що компоненти таких напоїв не тестувалися на дітях і немає підстав вважати їх безпечними. У 2010-2011 роках в США зафіксовано майже 5 тисяч випадків алкогольного отруєння, спричиненого вживанням енергетичних напоїв разом зі спиртним. У 2017 році через необережне вживання стимулятора помер американський підліток (Девіс Крип), у якого почалася сильна серцева аритмія.

Сумісність з алкоголем

Вкрай небажано змішувати енергетичні коктейлі зі спиртом або напоями на основі кофеїну. Таке поєднання може стати причиною самих неприємних наслідків. При комбінації енергетиків з горілкою та іншим алкоголем можливі такі негативні наслідки:

  • сильний стрибок тиску;
  • аритмія (порушення ритму серця);
  • тахікардія;
  • напад епілепсії;
  • погіршення роботи печінки, нирок, підшлункової залози;
  • задуха;
  • сильне запаморочення.

Наслідки енергетичних напоїв

Стимулятори на основі кофеїну і амінокислот шкодять здоров'ю, передчасно зношуючи організм і пригнічуючи роботу всіх систем. Менше зло, яке вони заподіюють – це порушення кислотності в роті і руйнування зубної емалі. У ряді випадків після вживання енергетичних коктейлів спостерігаються алергічні реакції різної інтенсивності. При частому прийомі і при передозуванні напоїв у людини виснажуються внутрішні резерви організму, пригнічується нервова система, що призводить до:

  • занепаду сил;
  • дратівливості;
  • депресії;
  • летального результату;
  • безсонні;
  • інфаркту;
  • підвищення тиску;
  • гіперглікемії;
  • діабету;
  • конвульсій;
  • отруєння хімікатами, що входять до складу продукту;
  • комі, летального результату.

Протипоказання

Як мінімум, енергетики призводять до появи карієсу, зниження імунітету та зростання кількості цукру в крові. Такі напої виснажують нервову систему, внаслідок чого людина погано себе почуває, у нього знижується працездатність, виникає депресія, безпідставна дратівливість. Енергетичні напої протипоказані маленькій дитині і підлітку до 16 років, жінці при вагітності та для:

  • людей з гастритом, панкреатитом, іншими хворобами підшлункової залози і шлунка;
  • хворих на виразку;
  • літніх людей;
  • епілептиків;
  • людей з тромбофлебітом, діабет;
  • хворих патологіями серцево-судинної системи, глаукому;
  • гіпертоніків;
  • людей з порушеннями сну, підвищеною збудливістю.

Відео

ШКОДА ЕНЕРГЕТИКІВ | Як Енергетичні Напої Вбивають Організм

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!