Що таке арманьяк, виробництво, історія та класифікація напою

Цінителям елітного алкоголю добре відомий благородний виноградний напій, але більшості середньостатистичних росіян навряд чи знайомий цей французький міцний алкоголь. Виходячи з співзвучності назв, можна подумати, що арманьяк є різновидом коньяку, але це зовсім не так. Деякі подібності у цих двох спиртних напоїв родом із Франції є, але більше у них відмінностей. По-перше, смак їх істотно розрізняється, історія створення кожного має свої особливості, але головна відмінність коньяку від арманьяку – це оригінальна технологія виробництва.

Напій арманьяк

Міцний французький спиртний напій арманьяк (в оригіналі Armagnac) є підвидом бренді, який отримують за рахунок дистиляції чи ректифікації білого виноградного вина. Вперше цей благородний алкоголь був отриманий виноробами провінції Гасконь, що знаходиться на південно-заході Франції, тому ця місцевість вважається історичною батьківщиною арманьяку. Цей міцний напій має великий купаж і володіє цілою палітрою смакових відтінків, які можуть проявлятися ароматними нотками чорносливу, ванілі, персика, лісового горіха, липи і навіть фіалки.

Якщо заглибитися в питання, чим відрізняється коньяк від арманьяку, то можна виділити наступні відмінності:

  1. Історичні особливості: арманьяк значно «старше» коньяку, адже перший почали виробляти на 150 років раніше другого.
  2. Місцевість виготовлення: коньяк виготовляють на заході Франції, арманьяк – у південній та південно-західній її частинах.
  3. Сорти винограду для виробництва цих двох різновидів виноградного бренді використовуються різні сорти ягід, причому для отримання коньяку беруть виноград тільки трьох сортів, а для виготовлення арманьячных спиртів можуть використовуватися до десятка сортів, за рахунок чого стає можливим зробити останній насиченішим за смаком і ароматні.
  4. Технологія виробництва: коньяк дистилюють двічі і витримують в одній бочці, а вино для арманьячных спиртів піддають перегонці тільки один раз, але в процесі витримки кілька разів змінюють бочки, що дозволяє отримати велику гаму смакових відтінків.
  5. Фортеця: перед бутилюванням коньяк розбавляють очищеною водою, доводячи його міцність до 40% спирту, арманьяк ж розливають нерозбавленим, залишаючи в ньому вихідну міцність до 50%, отриману в процесі природного процесу дозрівання.
  6. Вартість: з-за особливостей технології виробництва арманьяк коштує дорожче навіть елітних видів коньяку.
  7. Популярність: коньяк експортується французами в багато країн, тому відомий по всьому світу. Арманьяк само популярний переважно у Франції, тому в інших країнах його купити дуже складно.

Історія

Якщо вірити літературних пам'яток давніх часів, то назва цього напою походить від імені лицаря Херремана, якому в Х столітті належало одне з маєтків в Гасконі. На латині його ім'я звучало, як «Армініус», місцеві жителі називали лицаря «Арманьяк». Але виготовляти та вживати алкоголь під такою ж назвою почали тільки в XIV столітті, тому версія про зв'язок з лицарем викликає в істориків сумніви.

Перші достовірні згадки про арманьяке, як спиртному напої, датуються 1348 роком. Тоді так називали просто спирт, отриманий з виноградних ягід, зібраних на виноградниках Гасконі. У середині XV століття даний алкоголь вільно продавався в межах Франції, а вже до середини XVI століття експортувався в Голландію та Німеччину. Арманьяк з виноградного спирту став плавно перетворюватися в окремий алкогольний напій тільки на початку XVIII століття, коли продукт вже широко продавався на територіях інших держав.

Поштовхом до народження цієї різновиди виноградного бренді стали несприятливі погодні умови в різні роки, сильно впливають на врожай винограду і, як наслідок, на запаси одержуваних з нього спиртів. Щоб зберегти запаси алкоголю на часи негоди, винороби спробували зберігати їх в дубових бочках. Після тривалої витримки виноградних спиртів в таких ємностях французи відкрили новий благородний напій, який вдало поєднував в собі міцний насичений смак з цілою палітрою відтінків, гарний колір червоного дерева і чудовий аромат.

Технологія виробництва напою продовжувала вдосконалюватися, але в кінці XIX століття, коли велика частина виноградників була знищена епідемія філоксери, виготовлення напою різко припинилося. Тільки з початком XX століття виробництво арманьячных спиртів стало повільно відроджуватися і було взято на контроль державою. Уряд обмежив територію виготовлення цього напою і закріпило право на його промислове виробництво за регіоном Арманьяк, причому виділив у ньому три основних зони: Нижній Арманьяк, Тенарез і Верхній Арманьяк.

Виробництво

В даний час, дотримуючись закону про виробництві арманьяку від 1909 року, даний алкоголь виготовляється в трьох зонах однойменного регіону:

  • Ба-Арманьяк (Bas-Armagnac);
  • Арманьяк-Тенарез (Armagnac-Ténarèze);
  • Про-Арманьяк (Haut-Armagnac).

Для виготовлення цього міцного спиртного напою може використовуватися до десятка різних сортів винограду, але основними залишаються чотири:

  • Уні-Блан (Ugni Blanc) або Требиано – сорт виноградних ягід родом з італійської Тоскани, з початку XIV століття широко культивується на теренах Франції. Крім арманьячного виробництва, використовується для виготовлення столових вин, коньяків, бренді, бальзамічного оцту.
  • Фоль-Бланш (Folle Blanche) або Пикпуль – раніше був основним сортом для виробництва арманьячных спиртів, але після епідемії філоксери був замінений більш витривалими сортами. В даний час частково використовується для виготовлення арманьяку й коньяку.
  • Коломбар (Colombard) – сорт винограду з білими ягодами, виведений і культивований у Франції. Дозріває пізно, стійкий до хвороб, тому дуже затребуваний серед виноробів.
  • Бако Блан (Baco blanc) або 22А-Бако – високоврожайний середньостиглий сорт винограду з білими ягодами, які після повного дозрівання набувають бурштиновий відтінок. Виведений французьким селекціонером Морісом Бако на основі схрещування європейського сорту Фоль-Бланш і американського гібрида Ноа.

Апарат для перегонки виноградних спиртів називається аламбік, в арманьячном виробництві може використовуватися 2 типи апаратів:

  • шарантский аламбік – нагрівання відбувається з використанням газового пальника, застосовується переважно для виготовлення коньяків;
  • арманьякский аламбік – апарат нагрівається за рахунок згоряння дубових дров, спеціально створений для перегонки арманьячных спиртів.

Вся технологія виробництва цього елітного алкоголю передбачає проходження декількох етапів від збирання ягід до бутилювання готового напою:

  1. Виноград збирається, обривається з грон, перебирається, після чого відправляється під прес.
  2. Отриманий сік міститься у спеціальні чани, де в процесі ферментації (близько 3 тижнів) перетворюється в молоде вино.
  3. Потім вино один раз переганяється через аламбік – цей процес відбувається дуже повільно і називається безперервної дистиляцією, в результаті якої готовий продукт, як правило, володіє міцністю від 52 до 72%.
  4. Після завершення перегонки арманьячные спирти розливаються в нові 400-літрові дубові бочки і витримуються в них від 6 до 12 місяців.
  5. Потім алкоголь переливається в старі (з терміном використання від 10 років) бочки, де може витримуватися тривалий час. В процесі багаторічної витримки арманьячные спирти частково випаровуються, втрачають міцність і об'єм, але набувають насичений колір червоного дерева і тонкий, бархатистий, округлий смак.
  6. Коли спирти дозріли, відбувається етап купажування (змішування дистилятів різного віку, отриманих з різних сортів винограду.
  7. Останній етап виробництва – розлиття готового продукту в пляшки і укупоріваніє.

Класифікація арманьяку

Існує два основних фактори, за якими класифікують напій – це апелласьон, або географічна область виробництва, і термін витримки. Апелласьоны позначають наступним чином:

  • Le Bas-Armagnac – напої з даної маркуванням відрізняються легкими фруктовими нотами в ароматі;
  • L Armagnac-Tenareze – смак виноградних бренді з таким написом на етикетці насичений, а аромат – багатий, вони, як правило, витримуються тривалий час;
  • Le Haute-Armagnac – напої з таким написом довго не витримують, але їх відмітною особливістю є яскравий живий аромат.

Якщо на пляшці з алкоголем присутній напис «Armagnac», це означає, що для його виготовлення використовувались спирти з різних апелласьйонів. До 1999 року класифікація арманьяков за віком збігалася з умовними позначеннями, прийнятими для всіх виноградних бренді. На етикетці термін витримки вказувався, як:

  • Три зірочки – для отримання повноцінного алкоголю використовувалися виноградні спирти (або, як їх називають французькі винороби, «eau-de-vie»), витримані не менше 2 років.
  • V. S. O. P. – вік наймолодшого спирту при купажуванні становить не менше 5 років.
  • Napoleon або XO – для отримання виноградного бренді використовуються спирти «старше» 6 років.
  • Hors d'age – в купажі напою присутні «eau-de-vie» з віком виключно від 10 років.

З 1999 року для вказівки витримки арманьяков використовуються позначення:

  • Blanche d armagnac – чистий виноградний спирт, який зовсім не піддавався витримці. Інша назва – «Білий Арманьяк».
  • Armagnac – напій, витриманий від 2 до 5 років.
  • Vieil Armagnac – «старий» алкоголь, спирти для створення якого до купажування визрівали протягом 6 і більше років.
  • Vintage – так позначаються напої, які не піддавалися купажированию, для їх створення використовувався тільки один вид арманьячного спирту.

Виробники арманьяку

Не одна виноробня на південно-заході Франції займається виробництвом цього благородного алкоголю, але найвідоміші серед виробників:

  • Домен д Есперанс (Domaine d Espérance) – в даний час винокурнею володіє граф де Монтескью, нащадок відомого герцога д'артаньяна. Маєток належить цій знатній сім'ї з Х століття, про що є письмове підтвердження в літературних джерелах. Напій виробництва маєтку «Есперанс» вважається самим шляхетним і вишуканим, високо цінується справжніми знавцями елітного алкоголю.
  • Лабердолив (Laberdolive) – виноробня належить родині Лабердолив, яка випускає виноградне бренді з 1866 року. У їх володінні два перегінних апарату, при допомозі яких проводиться дистиляція всіх запасів виноградних спиртів маєтку. Алкоголь даної винокурні названий одним з найбільш вишуканих і витриманих. В колекції родини представлені екземпляри арманьячных напоїв від 1900 до 1989 року розливу.
  • Шато Равиньян (Chateau Ravignan) – відмінною особливістю арманьячного напою виробництва даного винного двору є те, що він продається тільки після десятирічної витримки. Цього елітного алкоголю присвоєно безліч нагород на конкурсах, тому він вважається одним з кращих у Франції.

Як пити арманьяк

Щоб відчути всю тонкість і благородність смаку і аромату міцного французького напою, варто знати, як правильно його вживати. Запам'ятайте важливі правила дегустації та подання цього елітного алкоголю:

  1. Для повного розкриття смакової композиції зрілого напою використовуються келихи тюльпаноподібної форми, а для молодих арманьячных спиртів – кулястої.
  2. Дегустувати продукт варто через 15-30 хвилин після розливу по келихах – за цей час утворюються пари, передають всю смакову гаму напою.
  3. Перед тим, як спробувати алкоголь на смак, потрібно зігріти келих в руках, а потім вдихнути благородний аромат, щоб розрізнити відтіняють нотки.
  4. Щоб сповна відчути розкішний смак цього виноградного бренді, п'ють маленькими ковтками, на деякий час затримуючи у роті.
  5. Зрілий напій – прекрасний варіант алкоголю для дижестива. Як правило, він подається з десертами (кавою, шоколадом, фруктами).
  6. Молодий білий арманьячный напій часто подається аперитив з льодом або між стравами.
  7. Дана різновид виноградного бренді чудово поєднується з сигарами, тому може подаватися без закуски, а тільки з тютюновими виробами.
  8. Знавці арманьяку виділяють ряд споконвічно гасконских страв, які подаються під цей міцний, але одночасно вишуканий алкоголь –фуа-гра, фламбе, м'ясо по-ґасконськи, соуси і традиційні гасконские арманьячные десерти.

Відео

Арманьяк Лафонтан - бесіда з виробником

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!