Бурбон - що це за напій, технологія виробництва і фортеця, рецепти приготування в домашніх умовах

На сьогоднішній день відома велика кількість алкогольних напоїв, одним з яких є бурбон, який представляє собою втілення традицій американського винокуріння. Незважаючи на те, що він сильно схожий з іншими видами віскі, цей напій володіє деякими особливостями, які дозволяють виділяти його в окрему підгрупу алкоголю. При грамотному підході і дотриманні технології спиртне можна приготувати самостійно в домашніх умовах.

Віскі бурбон

Під бурбоном мається на увазі вид віскі, який традиційно проводиться в Сполучених Штатах Америки. Він являє собою золотистий напій з характерним ароматом ванілі та кориці. Його часто відносять до благородної алкоголю: він солодкуватий і має довгий післясмак. Будь-який вид віскі вважається складним напоєм, але в багатьох країнах світу виробляють власний, а бурбон вважається національним напоєм США. До одержала широку популярність марок належать Wild Turkey, Maker's Mark, Four Roses, Jim Beam, Heaven Hill. Основні моменти з історії:

  • Напій має історію в дві з гаком сотні років, вона починається приблизно в кінці XVIII-го століття в окрузі під назвою Бурбон (штат Кентуккі). Останній отримав своє найменування на честь однойменної французької династії. В цьому окрузі вже в XVII-м столітті ірландські і шотландські поселенці переганяли спиртне, яке згодом витримувалося в дубових бочках.
  • Після американської революції 1776-го року держава повинна була забезпечити землею переселенців, щоб ті залишилися на заході і почали вирощувати кукурудзу. Попит на неї виявився мінімальним, і переселенці вирішили виготовляти на її основі алкогольний напій. Вони здивувалися, що на відміну від жита, віскі на основі кукурудзяного придбав приємний солодкуватий смак. Надалі поселенці прийняли рішення додавати в напій трохи жита. Перші партії напою реалізовувалися без витримки, тобто відразу після дистиляції. За прозорість їх назвали «Білою собакою».
  • Найкращий напій виробляли в однойменному графстві, завдяки чому цей вид віскі і став називатися бурбоном. До наших днів дійшла навіть реклама цієї продукції, яка датована 1821-м роком, хоча він був відомий задовго до того часу – є відомості, що приготуванням напою займався ще преподобний Елай Крейг. Вважається, що він став першим, хто почав витримувати продукцію в обпалених бочках, щоб вона придбала нові смакові якості.
  • Є легенда, згідної якої обпалені бочки з'явилися чисто випадково. Як-то раз виробник таких бочок випадково зіпсував їх, але пошкодував викинути непотрібний товар. Замість цього він відправив напій в цих бочках по річці в Новий Орлеан. За весь час транспортування смак і аромат продукції помітно вдосконалився. Отриманий в результаті напій справив на місцевих жителів фурор, в результаті чого вони стали замовляти виключно віскі з Бурбона.
  • Поворотний історичний момент цієї алкогольної продукції настав у 1873-му році. У той час напій став популярним на теренах США, нерідко його називали навіть «кров'ю Америки». В тому році Керрі Нейшн разом з однодумцями стала намагатися переконувати ковбоїв кинути пити – її чоловік, до речі, помер від пияцтва. Виникла антиалкогольна кампанія негативно позначилася на репутацію напою.
  • Через багато років, в 1920-му році уряд ухвалив «сухий закон», який теж негативним чином позначилася на долі бурбона. Цей вид віскі під час дії названого закону став реалізовуватися аптеками. Дістати його можна було нелегальним шляхом, що позначилося на вартості напою, який став дуже дорогим. Незабаром після відміни закону бурбон був визнаний національним напоєм США, який продовжує існувати й користуватися популярністю вже більше двох сотень років.

Описаний вид спиртного широко застосовується для приготування деяких страв. Їм можна замінити віскі у багатьох кулінарних рецептах. Часто такий тип алкоголю використовується для приготування смачних і апетитних страв з м'яса, риби. Наприклад, можна приготувати чудове печеня з соусом з цього спиртного. Бурбон використовується для приготування коктейлів, які часто доповнюються лимонним і ананасовим соком.

На основі спиртного з кукурудзи виготовляється настоянка глоду, яка допомагає при проблемах зі сном, лікуванні тахікардії. Напій позитивним чином впливає на жовчоутворення, в результаті чого жовч стає менш в'язкою. Він допомагає при проблемах з травним трактом, при дизентерії. При надмірному вживанні може завдати шкоди організму. Протипоказаний при індивідуальній непереносимості, вагітним і годуючим жінкам, дітям.

З чого роблять

Бурбон – це одна з різновидів віскі, яка відрізняється особливим смаком, ароматом, регламентом і технологією виробництва. Готова продукція володіє насиченим темно-золотистим кольором, який з плином часу стає наближеним до янтарному. Чим довше вона витримується в дубових бочках, тим темніший колір при розливі. За рахунок витримки в бочках смак стає більш вираженим, ніж у інших різновидів. Щоб алкогольна продукція могла іменуватися бурбоном, вона повинна відповідати декільком вимогам:

  • склад повинен включати в себе суміш злаків, основну частку яких повинна займати кукурудза – близько 53% від загальної маси;
  • виробництво напою дозволено виключно на території США;
  • продукція повинна витримуватися в дубових бочках, які обпалені зсередини, протягом не менше двох років;
  • дистиляція припустима при фортеці не більше 83%;
  • у складі продукції не повинно бути барвників, підсилювачів смаку, ароматизаторів.

Віскі з кукурудзи має солодкуватий присмак і важкий, але приємний аромат, який нагадує ваніль з корицею. При цьому потрібно враховувати, що в продажу зустрічається як чиста продукція, так і змішана з іншими видами алкоголю. Що стосується особливості виробництва віскі на території округу Бурбон, то вважається, що вода в Кентуккі володіє особливим складом, який не містить заліза. За рахунок природної фільтрації виходить благородний напій. Слід сказати, що марка Four Roses – це той класичний тип віскі, який виготовляється в Кентуккі. Етапи виробництва:

  1. Виготовлення продукції починається з підготовки зернової суміші, яка на 51% складається з кукурудзи, а решта 49% – це жито, ячмінь, пшениця.
  2. Далі отриману суміш зерен залишають бродити.
  3. Потім зернову масу осахаривают і переганяють.
  4. Для витримки кінцевої продукції використовують дубові бочки, де вона набуває всі необхідні смакові і ароматичні властивості.
  5. Незвичайним є так само і склад, де витримують цей тип віскі. На різних поверхах температура відрізняється, тому, після витримки смак напою буде різнитися.
  6. Щоб смак алкоголю був постійним, кілька різних напоїв змішують один з одним.
  7. Отриману продукцію фільтрують і розливають по ємностях.

Чим відрізняється від віскі бурбон

Бурбон є втіленням традицій винокуріння США. Напій схожий з іншими видами віскі, але при цьому має кілька характерних особливостей. Фортеця часто становить не менше 40%. Інші важливі відмінності:

  • Сировина. Роблять бурбон з кукурудзи (51%), жита, ячменю та пшениці. Для виробництва традиційного віскі використовують тільки три останніх компонента. При цьому кукурудза почала використовуватися на території США завдяки хорошої врожайності, дешевизні. Спочатку такий тип алкоголю був спиртним для нижчих шарів суспільства, але потім ситуація корінним чином змінилася.
  • Технологія виробництва. Приготування віскі вимагає солодження – замочування, проростання, сушіння і лущення зерен для виділення в них ферментів, здатних розщеплювати крохмаль на цукор природним чином. Для виробництва бурбона солодження кукурудзи не використовується, оскільки злаки тільки подрібнюють, після чого заливають водою і варять. Отримане сусло піддають осахариванию ячмінним або іншим типом солоду, зброджування дріжджами з попередньої закваски і дистиляції. Настоюється бурбон тільки в нових дубових бочках, які обпалені всередині. Мінімальний термін витримки 2 роки, але часто він становить від 4 років і більше. Що стосується віскі, то для нього багаторазово застосовують бочки з-під мадери, коньяку, хересу і т. д. Витримка істотно різниться залежно від виду: шотландська – мінімум 3 роки, канадський – близько 6 років, ірландська – 5 років.
  • Регіон. Віскі – збірна назва, що охоплює спиртне з Ірландії, Шотландії, Канади та деяких країн Азії. Що стосується бурбона, то їм може називатися тільки та алкогольна продукція (згідно законодавству США від 1964-го року), яка вироблена на території Штатів за традиційною технологією. Часто з'являються суперечки: Jack daniel's («Джек Деніелс») – це віскі або бурбон. Пляшки зі спиртним маркуються як «Tennessee Whiskey», хоча продукція на 80% складається з кукурудзи і витримується в нових обпалених бочках. Якщо взяти до уваги технологію виробництва, то це класичне спиртне з кукурудзи, але з-за одного додаткового етапу «Джек Деніелс» вважається окремим сортом, відомим як віскі з Тенниси. Перед тим, як розлити цю продукцію по бочках, її фільтрують через шар кленового вугілля.
  • Органолептичні властивості. Спиртне з кукурудзи завдяки сировини має більш насичений смак та легкий солодкуватий відтінок. Шотландський віскі відомий димним ароматом, ірландська – гіркуватими нотками. За кольором алкоголь з кукурудзяних зерен темніше інших сортів спиртного.

Види бурбона

Це спиртне має власну класифікацію. Основним чинником його поділу на кілька різновидів є термін витримки. В даний час виділяють наступні сорти:

  • Blended. Змішаний напій, в якому можуть міститися інші спирти.
  • Straight bourbon. Так званий чистий алкоголь з кукурудзи з витримкою від 2-х років. Технологія приготування передбачає відсутність інших спиртів, ароматизації або підфарбовування продукту.
  • Honey. Медовий продукт, який є одним з найоригінальніших видів. До відомих представників відносяться Jack daniel's Honey» або «Jim Beam Honey».
  • Blended Bourbon Whiskey. Продукція, що виготовляється за допомогою змішування декількох видів спиртних з кукурудзи. Straight bourbon повинен займати не менше 51% суміші.
  • Barrel proof. Нерозбавлений варіант, максимально міцний. Жителі Шотландії нерідко іменують його «cask strength».
  • American Blended Whiskey. Продукт, отриманий із суміші житнього віскі і спиртного з кукурудзи.
  • Diluted bourbon. Алкоголь міцністю менше 40%.

З чим п'ють

Щоб отримати найбільш повне уявлення про напій, потрібно знати, як правильно пити бурбон. Часто такий алкоголь подається до столу в якості дижестива, але іноді і як аперитив. Пити спиртне безпосередньо з пляшки вважається моветоном. Його взяти переливати у флакони, форма яких здатна підкреслити смак продукту. Що стосується склянок, то використовуються вироби з «old glass», тобто з товстим дном. У Шотландії трохи інша традиція, там спиртне з кукурудзи куштують з дворучних олов'яних чашок «quaich».

Щоб відчути смак спиртного, пийте алкогольний напій повільно. Спочатку зігрійте склянку в долонях, після чого трохи струсніть і тільки потім отпейте небагато. Продукт має довгий післясмак, він добре поєднується з вершками, ромом. Можете доповнити кількома кубиками льоду – коли вони розтануть, вода змінить смак спиртного. Закушують цей тип алкоголю не відразу.

Як приготувати бурбон в домашніх умовах

Аналог знаменитого напою з США можна зробити в домашніх умовах, тим більше в Америці багато фермерів готують таку спиртне самостійно. Кількість інгредієнтів відносно невелика, оскільки потрібно тільки кукурудза, зернова суміш з пшениці, ячменю, жита, солод, дріжджі і вода. Зернова суміш продається в магазинах. Дріжджі потрібні «живі», зверніть увагу на термін придатності, чим більш свіжий продукт, тим краще. Деякі рецепти доповнюються ангостурой бітер. Етапи виготовлення дому:

  1. Відваріть кукурудзяне борошно, яку потрібно постійно помішувати, інакше вона прилипне до дна.
  2. Коли майбутня брага закипить, дайте їй трохи охолонути. Після цього додайте до неї солод з розрахунку 25% від загальної кількості сухої сировини.
  3. Ретельно перемішайте брагу, температура якої повинна складати від 45 до 50 градусів.
  4. Дайте суміші настоятися, після чого додайте до неї дріжджі. Переконайтеся, що температура браги становить близько 30 градусів.
  5. Потім рідину залишають бродити на два-три тижні. Після закінчення цього терміну сформувався спирт переганяють пару раз.
  6. Далі слідує етап витримки. Якщо у вас немає дубової бочки, то обійдіться дубовими трісками, дошками або корою. Покладіть на дно скляної ємності дубові матеріали, а потім влийте алкоголь.
  7. Зберігайте продукцію в сухому і темному місці. Витримане спиртне розбавляйте тільки очищеною водою.

Манхеттен

  • Час: 2 хв.
  • Кількість порцій: 1.
  • Калорійність: 157 ккал.
  • Призначення: для святкового столу.
  • Кухня: американська.
  • Складність: легка.

Manhattan по праву називається «Королем Коктейлів», який був створений понад 100 років тому. Він не втрачає своїх позицій і донині. Відмінний смак зробив «Манхеттен» улюбленим спиртним багатьох поціновувачів алкоголю в США і Європі. Винахід коктейлю приписують Дженні Джером, яка була дочкою відомого біржового ділка з Нью-Йорка, а після заміжжя стала леді Черчілль. Вона є матір'ю всесвітньовідомого Вінстону Черчиллю.

Інгредієнти

  • бурбон – 50 мл;
  • червоний вермут – 25 мл;
  • коктейльна вишня – 1 шт.;
  • ангостура – 2 мл;
  • лід – 150 р.

Спосіб приготування

  1. Заповніть барний склянку підходящої ємності льодом.
  2. Додайте основний компонент, ангостуру і вермут.
  3. Ретельно перемішайте всі компоненти.
  4. Перелийте в охолоджений келих, додайте коктейльну вишню.
  5. Подавайте без льоду, але з трубочкою. В якості закуски можна використовувати гарнір із сухофруктів.

Кентуккийский мул

  • Час: 3 хв.
  • Кількість порцій: 1.
  • Калорійність: 150 ккал.
  • Призначення: для святкового столу.
  • Кухня: американська.
  • Складність: легка.

Цей фірмовий коктейль кентуккийского дербі відрізняється освіжаючим пряним смаком. Kentucky Mule – цей поворот в «Московському мулі» поєднує імбирне пиво з американським віскі для отримання освіжаючого літнього коктейля. На приготування названого продукту у вас піде не більше часу, ніж на «Манхеттен». Цей рецепт бурбона в домашніх умовах відносно простий.

Інгредієнти

  • Woodford Reserve bourbon – 56 г;
  • свіжий сік лайма – 14 м;
  • імбирне пиво, лід, гілочки м'яти – на розсуд.

Спосіб приготування

  1. Додайте бурбон і сік лайма в кухоль в мідяну кварту або стакан «highball glass».
  2. Заповніть чашку або склянку льодом.
  3. Додайте імбирне пиво.
  4. Покладіть зверху гілочки м'яти для прикраси.

Олд фешнд

  • Час: 3 хв.
  • Кількість порцій: 1.
  • Калорійність: 280 ккал.
  • Призначення: для святкового столу.
  • Кухня: американська.
  • Складність: легка.

Коктейль Old Fashioned відноситься до категорії «Незабутніх» в списку (офіційному) коктейлів «Міжнародної асоціації барменів». З англійської мови назва перекладається як «старомодний». Напій залишається затребуваним навіть через 130 років після появи. Трав'яна настоянка додає смак оригінальні нотки, а терпкість віскі нівелюється цукром. П'ється легко і при цьому відмінно розслабляє. Згідно з відомостями Old Fashioned з'явився в 1880-му році в барі міста Луїсвілль (штат Кентуккі). Вважається, що «Олд Фешн» був улюбленим коктейлем Гаррі Трумена.

Інгредієнти

  • бурбон – 50 мл;
  • ангостура – 5 мл;
  • цукор-рафінад – 2 шматочки;
  • коктейльна вишня, апельсинова цедра – по 1 шт.;
  • кубики льоду – 200 г;
  • содова (необов'язково) – 10-15 мл

Спосіб приготування

  1. Попередньо охолодивши льодом або в морозильній камері низький келих з товстим дном – називається «Олд Фешн» або «Рокс».
  2. Покладіть в ємність пару шматочків цукру, змочіть ангостурой (трав'яний настоянкою).
  3. Далі потрібно розім'яти цукор мадлер. Зробити це в домашніх умовах можна чайною ложкою, невеликий дерев'яною толкучка.
  4. Заповніть келих льодом, додайте спиртне з кукурудзи і ретельно перемішайте.
  5. Для краси прикрасити апельсиновою цедрою і вишенькою.
  6. Якщо коктейль, на вашу думку, вийде надмірному міцним, то можете розбавити спиртне содової.

Булевардье

  • Час: 4 хв.
  • Кількість порцій: 1.
  • Калорійність: 250 ккал.
  • Призначення: для святкового столу.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Нерідко серед поціновувачів спиртного виникає питання, як приготувати Boulevardier, адже цей коктейль є завсідником богемних закладів відомих паризьких бульварів. Створення «Булевардье» приписується Эрскине Гвинну, письменнику з Америки. Він заснував щомісячний журнал у французькій столиці Boulevardier, який з'явився в період з 1927-го по 1932-й рік.

Інгредієнти

  • витриманий бурбон – 45 мл;
  • червоний вермут – 30 мл;
  • кампарі – 30 мл;
  • кубики льоду – 120 г;
  • апельсинова цедра – 1 шт.

Спосіб приготування

  1. Наповніть рокс (широкий стакан з товстим дном) льодом до самого верху.
  2. Налийте в келих червоний вермут з кампарі.
  3. Додайте віскі з кукурудзи ручної роботи, ретельно розміщуйте, використовуючи коктейльну ложку.
  4. Прикрасьте одержаний продукт цедрою апельсина.

Віскі-Сауер

  • Час: 4 хв.
  • Кількість порцій: 1.
  • Калорійність: 201 ккал.
  • Призначення: для святкового столу.
  • Кухня: американська.
  • Складність: легка.

Whiskey Sour – це продукт, в якому ідеально поєднуються чотири компоненти: кислинка, легка гіркота, помірна фортеця, ледь уловима солодкість. Спиртне з часом стало класичним і в даний час входить в кодифікацію IBA, тобто міжнародної асоціації барменів. Доступність інгредієнтів, простота рецепта – це зробило Віскі-Сауер популярним коктейлем, який можна зробити вдома і подавати до різних страв. Як приготувати продукт самостійно в стислі терміни? Для вирішення цієї задачі ознайомтеся з описаним нижче способом.

Інгредієнти

  • бурбон – 50 мл;
  • сік лимона – 25 мл;
  • яєчний білок – 1 шт.;
  • цукровий сироп – 20 мл;
  • лід – 250 г;
  • лимонна цедра – за смаком.

Спосіб приготування

  • Налийте в шейкер основний компонент, цукровий сироп і сік, який потрібно вичавити приблизно з половинки лимона.
  • В окремому стаканчику або мисці відокремте яєчний білок від жовтка. Додайте пару крапель білка в шейкер.
  • Покладіть кубики льоду, перемішайте, струсніть.
  • Перелийте суміш у наповнений льодом келих типу «рокс», скориставшись ситечком (стрейнером).
  • Прикрасьте готовий коктейль цедрою лимона.

Відео

Що таке бурбон?

Все про Бурбонах. Чим бурбон відрізняється від Віскі?

Бурбон

Домашній бурбон, витримка в дубових бочках

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!