Синій чай з Тайланда - корисні властивості, протипоказання, як заварювати і пити для схуднення

Даний напій славиться не тільки своїм чудовим кольором, але і незвичайним смаком, завдяки чому набув величезну кількість шанувальників по всьому світу. При всьому цьому метеликовий синій чай, або butterfly pea tea, володіє масою корисних властивостей, що робить його справді унікальним засобом для лікування найрізноманітніших недуг. Про правила приготування і прийому цього напою мова піде нижче.

Що таке синій чай

Цей екзотичної цілющий склад має безліч назв: кліторія, анчан, тайська орхідея. Сировиною для чаю служать квіти і листочки метеликового горошку – виткої рослини з блакитними або фіолетовими квітами. До слова сказати, для виробництва анчана підходять виключно молоді бутони, які зривають на світанку. Крім того, разом з яскравими квітами складальник знімає також по три листочка. Якість кінцевого продукту визначається наступними сушінням і ферментацією.

Склад

Насичений синій або фіолетовий відтінок надають чаю входять в бутони тайського горошку антоціани. Останні є органічними барвниками, тому абсолютно нешкідливі для організму. В свіжозаварений синьому напої містяться поліфеноли і необхідні людині корисні мікроелементи: залізо, фосфор, марганець, цинк. Крім того, блакитний чай з Тайланда є джерелом всієї лінійки вітамінів групи В. Крім усього іншого, до складу напою входять антиоксиданти.

Корисні властивості

Цілющі якості тайського бірюзового чаю зумовлені багатим вмістом вітамінів та мікроелементів. Так, завдяки присутності в складі синього напою марганцю, він по праву вважається чудовим антидепресантом і застосовується для усунення наслідків стресу, безсоння. Синій тайський чай сприяє схудненню і нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Регулярне вживання напою благотворно впливає на мозковий кровообіг. До того ж, чай анчан володіє і іншими терапевтичними ефектами:

  • бореться з глаукомою та іншими патологіями зору;
  • зміцнює судини очних яблук;
  • покращує стан шкіри, волосся;
  • зміцнює нігті;
  • володіє антиоксидантними властивостями;
  • допомагає схуднути (сприяє розщепленню жирових відкладень);
  • покращує кровообіг;
  • сприяє поліпшенню пам'яті.

Протипоказання

Чай кліторія володіє мінімумом обмежень для прийому. Так, зважаючи на те, що синій напій має сильний седативний ефект, його не рекомендують вживати перед довгою поїздкою за кермом або важливою зустріччю. У разі наявності індивідуальної непереносимості до будь-якого компонента, що входить до складу квітів метеликового горошку, від його прийому краще відмовитися. В іншому екзотичний напій абсолютно нешкідливий і дозволений до вживання навіть вагітним жінкам.

Як заварювати синій чай

Приготування напою вимагає деякого досвіду і терпіння. Так, якщо залити сухі квіти кліторія крутим окропом, вся користь рослини буде зведена до нуля, а кінцевий продукт втратить аромат і незвичайний смак. Воду для заварювання чаю з квіток анчана слід закип'ятити і потім дати їй охолонути до покладених 90 градусів. При такій температурі всі цілющі властивості кліторія благополучно перейдуть в напій.

Сухі квіти, листя метеликового горошку заварюють гарячою водою, але через кілька секунд її зливають. Повторно запарити чай, дають йому настоятися близько 5 хвилин. У готовий синій склад за смаком додають лимонний сік, мед або цукор. Жодним чином не забороняється приготування трав'яних сумішей. Так, насичений аромат метеликового горошку рекомендується доповнювати чебрецем, м'ятою або імбиром. На думку азіатських фахівців, таке поєднання цілющих трав несе в собі максимальну користь для здоров'я людини.

Як пити синій чай

У більшості випадків анчан вживають в терапевтичних цілях, хоча деякі гурмани віддають перевагу щодня насолоджуватися неповторним смаком і запахом цього напою. Прийом тайської орхідеї для профілактики і лікування різних захворювань вимагає дещо іншого підходу до її приготування. При цьому синій або фіолетовий чай поміщається в термос і заварюється злегка остигнув окропом, після чого настоюється близько 30 хвилин. Такий цілющий склад рекомендується вживати по склянці за 15 хвилин до сну.

Тайський чай для схуднення

До складу метеликового горошку входять поліфеноли, які прискорюють метаболізм і сприяють більш ефективному розщепленню і виведенню жирів. Фіолетовий чай для схуднення п'ють через день протягом тижня, після чого роблять перерву. У зв'язку з тим, що організм швидко звикає до впливу метеликового горошку, його слід припинити приймати на 21 день, а потім знову повторити курс.

Ціна на синій чай

У Таїланді метеликовий горошок можна придбати приблизно за 160-200 р. за стограмову упаковку. За межами країни знайти анчан в достатній мірі важко. З цієї причини під виглядом оригіналу часто поширюється контрафактна (підроблена продукція. У зв'язку з цим купувати тайську орхідею слід тільки у перевірених продавців, тому що тільки в цьому випадку можна бути впевненим в якості продукту. Між тим ціни на фіолетовий чай в спеціалізованих інтернет-магазинах Москви варіюються в межах від 270 до 300 р. за 50-грамову упаковку.

Відео

Синій чай з Тайланду: корисні властивості, як заварювати і пити

Відгуки

Ольга, 28 роківПила тайський чай для схуднення. В цілому провела близько 4 курсів. По закінченні кожного з них відзначала не тільки зниження ваги на 1-2 кілограми, але і поліпшення загального стану організму. При всьому цьому я позбулася проблем зі сном. В якості приємного «побічного ефекту» від прийому чаю з квіток кліторія отримала бархатисту шкіру.
Андрій, 40 роківЯ п'ю тайський чай вже протягом 3 років. За цей час жодного разу не хворів на грип або якими-небудь простудними захворюваннями. Вживаю чай тиждень, після чого роблю перерву на місяць і знову відновлюю прийом. Синій напій володіє прекрасним ароматом і смаком, тому лікуватися цим екзотичним засобом – суцільне задоволення.
Олена, 35 роківПриймати настій з квіток анчана мені порадив офтальмолог. Близько року тому в мене діагностували початкову стадію глаукоми, тоді я й почала пити тайський чай. Після двох терапевтичних курсів симптоми хвороби кілька згладилися. По завершенні лікування апаратна діагностика показала повну відсутність будь-яких ознак глаукоми.
Світлана, 38 роківЯ пила чай для того, щоб позбавитися від наслідків серйозного стресу. Лікар порадив мені вживати синій напій перед сном. Треба сказати, що засипати після такого приємного чаювання дуже легко. Чай з квіток кліторія володіє м'яким ароматом, що заспокійливо діє на нервову систему і допомагає чудово налаштуватися на відпочинок.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!