Урюк – що це таке і яка його користь

Сушений абрикос знайомий і звичний з раннього дитинства, виділяється серед розмаїття сухофруктів смаком, властивостями, вартістю, строк зберігання та способами застосування. Дітям замінює солодощі, дорослим допомагає урізноманітнити раціон. Існує два види сушеного абрикоса – курага та урюк. Маючи одне походження, сухофрукти відрізняються зовнішнім виглядом, вмістом вітамінів, мікроелементів, поживною цінністю. Якщо курага покупцеві більш звична, то щодо другого виду виникне питання: урюк – що це?

Що таке урюк

Урюк – це сушений абрикос з кісточкою всередині, який засушился прямо на дереві. При процесі сушіння стиглий фрукт змінює яскравий жовтий відтінок темний оранжево-коричневий. Цей факт обумовлений випаровуванням вологи з плоду і щільним приляганням шкірки до погоди. Сушіння абрикоса для перетворення в урюк відбувається природним способом - на сонці або в тіні.

Відмінності урюку від кураги

Родинне походження сухофруктів несе низку разючих відмінностей. По-перше, сушка урюку — природний процес. Фрукт залишають на дереві в природних умовах, збираючи після повної втрати абрикосом вологи, кісточка при цьому не виймається. Для приготування кураги, з фрукта витягають тверду серцевину, м'якоть поміщають в сушарку або піч.

По-друге, відтінок спалених плодів разюче відрізняється. Візуально курага апетитніше виглядає за рахунок насиченого пігменту і м'ясистою м'якоті. Секрет збереження криється в обробці плоду, попереднього сушіння, яка відбувається за допомогою використання хімічних речовин. Урюк не так гарний, але це не применшує його харчової цінності. Жителі Середньої Азії воліють сушений абрикос з кісточкою з-за більшого вмісту необхідних для здоров'я і довголіття елементів.

Привабливий зовнішній вигляд кураги збільшує попит на неї, виводячи сухофрукт в топ по експорту з країн Середньої Азії. Урюк здебільшого залишається фаворитом споживання всередині азіатських країн, виступаючи солодким ліками і джерелом сил. Місцеві жителі готують різноманітні страви з додавання урюку, варять узвар, компоти, роблять настої використовують для лікування.

Хімічний склад і харчова цінність сушеного абрикоса з кісточкою

Урюк – що ж це за абрикосовий сухофрукт, і якими властивостями наділена стане зрозумілим, якщо розглянути харчову цінність продукту. Склад містить:

  • протеїни;
  • високомолекулярні вуглеводи (полісахариди);
  • тригліцериди;
  • мікроелементи-фосфор, калій, кальцій, залізо;
  • органічні кислоти;
  • клітковина (харчові волокна);
  • вітаміни А, В1, В2, В5, В6, С, Е, К.

Поживність продукту пояснюється концентрацією цукру. Склад збагачений вуглеводами (50,7 р), в меншій кількості містить білки (5 г), жири практично відсутні (0,4 г). Калорійність досягає 213 ккал на 100 г, тому людям, що дотримують дієту, варто уважно поставитися до спожитому кількістю ласощі. Необхідна кількість – пара-трійка часточок в добу.

Чим корисний урюк

Природно, висушений абрикос позитивно впливає на процеси в організмі при правильному і систематичному включенні в раціон. Урюк здатний:

  • Допомагати в боротьбі з хворобами крові, при анемії або недостатньому кровообігу, активізувати вироблення гемоглобіну.
  • Нормалізувати роботу шлунка, налагодити травлення і вивести токсини, завдяки властивостям клітковини і пектину.
  • Полегшити прояв симптомів лихоманки, якщо приймати відвар з сухофрукта з медом.
  • Подбати про красу шкіри і здоров'я волосся, зміцнити кісткову тканину.
  • Завдяки мінеральним солям, регулювати водний баланс, виступати як сечогінний засіб.
  • Виступати регулятором артеріального тиску, надавати гіпотензивний вплив і позитивно впливати на роботу серця.
  • Покращувати процеси обміну речовин, допомогти в боротьбі з ожирінням, прискорити синтез білка при фізичному навантаженні, що дозволить збільшити м'язову масу.
  • Уникнути «курячої сліпоти» або розлад сутінкового зору, завдяки вітаміну А.
  • Поліпшити стан судин, підвищити згортання крові для запобігання кровотеч.

Можливу шкоду урюку

Корисність сушеного абрикоса незаперечна, а от чи існує ймовірність завдати шкоди здоров'ю, споживаючи його. До прийому будь-якого продукту необхідно підходити з розумом, пам'ятаючи правило, що все добре в міру. Так і з споживанням урюку. Висока частка клітковини разом з калорійністю при частому і надмірному прийомі ведуть до труднощів з травленням і ожиріння. Мінеральний склад продукту здатний знижувати тиск. Цей факт варто врахувати людям з гіпотензією.

При запорах урюк використовують як природне проносне. Важливо не перестаратися з кількістю продукту, інакше виникне діарея, для лікування якої доведеться вдатися до медичних препаратів. Користь сушеного продукту прямо залежить від кількості споживаного. Щоб уникнути наслідків добова норма дорослої людини повинна складати до 100 грам продукту.

Небезпека криється також не в продукті, а в методі обробки, який застосовується для продовження терміну зберігання. Сірчисті сполуки або інші хімічні речовини здатні накопичуватися в організмі і впливати через достатній проміжок часу. Жінкам в положенні або годуючим матерям рекомендують відмовитися від включення в раціон сушеного абрикоса. З цієї ж причини з обережністю до сушіння варто ставитися алергікам.

Як приготувати сухофрукти з абрикосів в домашніх умовах

Недобросовісні продавці дбають про вигоду, піддаючи продукт хімічної обробки для більшої схоронності, зводячи нанівець корисність. Частка необробленого продукту на ринку мізерна, і знайти такий непросто. Варіант виходу із ситуації – приготувати сушене ласощі самостійно. Процес нескладний, для нього слід:

  1. Відібрати щільні, великі плоди, без слідів гниття і пошкоджень. Вміст цукру в таких продуктах буде більше. В результаті сушіння розмір зменшиться.
  2. Не мити, скласти в друшляк, поставити на каструлю з водою і варити на пару 8 хвилин. Після чого, відкинути фрукти на марлю, дати стекти.
  3. Перед сушінням абрикоси залишити в темному місці на 2-3 години, після чого перекласти одним шаром, залишивши на сонячному місці.
  4. Процес сушіння займає одну-два тижні. Готовність визначається за оранжево-коричневатому кольором і пластичності.

Правила вибору готового урюку

Відповідаючи на питання, урюк – що ж це таке, не можна обійти властиві правильного і корисного сухофрукту властивості. Сорти для виготовлення урюку ростуть на територіях Казахстану, в малій частці Узбекистану, Киргизії, Китаю. Ці регіони – батьківщина зростання дикого абрикоса, віднесеного до зникаючого виду, придатного для приготування справжнього урюку. 90% тих сухофруктів, які потрапляють на прилавки – культивовані сорти.

Не треба їх боятися, але слід дотримуватися деяких правил при виборі:

  • Місцевість виростання – фактор, на який варто звернути увагу. Сорти Киргизькі і Узбекистанские дрібніше за розміром.
  • Беріть коричневий, тьмяний урюк.
  • Плоди рівного насиченого кольору, крім приємного смаку не несуть користі.
  • Сухофрукти дорожче за вартістю, ніж свіжі плоди.
  • Неприйнятна на продукті цвіль або наявність червоточини. Це свідчить про неякісне вихідному сировину.

Зберігати придбаний сухофрукт можна при кімнатній температурі або в злегка прохолодному сухому місці, подалі від прямих сонячних променів. Зайва волога зробить продукт м'яким, привівши до псування і розвитку цвілі. Варто урізноманітнити раціон таким щедрим на мінеральні речовини і вітаміни продуктом. Але варто пам'ятати про заходи безпеки при його виборі і використанні будь-якому вигляді.

Відео

Урюк. Сухофрукти на нашому столі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!