Що за фрукт драконий очей

Пітахайя або Драконий фрукт популярний у всьому світі завдяки привертає погляд оболонці і приємному аромату, являє собою плід лианообразного кучерявого кактуса. Це рослина спочатку зустрічалося в Південній і Центральній Америці, зараз його вирощують у відповідному кліматі Південно-Східної Азії: у В'єтнамі, на Філіппінах, в Таїланді та Індонезії. З пітахайї, яка має безліч інших назв, готують екзотичні страви, приємні на смак десерти і напої.

Фрукт пітахайя

Про драгонфруте знали ще ацтеки. Кактус рясно росте в Мексиці, і індіанці незабаром виявили, що він придатний для харчування. Використовували вони навіть насіння, підсмажуючи їх, розмелюючи, застосовуючи в якості добавки до їжі. Пітахайя має безліч назв: колюча груша (хоча поверхню плоду зовсім не колеться), пітаї, драгонфрут, інші прізвиська фрукта також пов'язані з вогнедихаючим.

Фрукт Око дракона незвичайний як на смак, так і на вигляд. Розміри плоду порівнянні з великим яблуком, він обтягнутий щільною шкіркою, формує вигнуті лусочки з зеленуватими кінчиками. У середньому драконів фрукт важить близько 500 грам, але буває, що сягає і одного кілограма, має різні сорти. Вирощування рослини можливо в домашніх умовах. Урожай після цвітіння можна знімати через місяць.

Плід рослини легко розрізається, м'якоть буває різного кольору і містить чорні насіння, які виглядають як точки. Існує кілька сортів, які відрізняються за кольором шкірочки. Часто зустрічається червона пітахайя, у якій червона шкірка, а м'якоть має білий і рожевий колір. Плід відрізняється трохи прісним і трав'янистим смаком, що нагадує ківі і банан. Костариканская пітахайя має однаковий червоний колір м'якоті і оболонки. Рідше зустрічається фрукт з жовтою шкіркою. У цього сорту пітахайї біла ароматна м'якоть.

Драгонфрут буває майже позбавленим смаку. Свіжий і стиглий плід пітахайї повинен мати ніжну м'якоть. Індіанці вважали, що фрукт Серце дракона увібрав в себе вогняну силу цього міфічного істоти. Той, хто з'їдає м'якоть пітахайї, отримує частину сили літаючого чудовиська, знаходить мужність і могутність. Сучасні дослідження в деякому сенсі підтверджують це. Вдалося з'ясувати, що містяться в м'якоті фрукта речовини благотворно впливають на діяльність серця і ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Біохімічний склад

Пітахайя визнана дієтичним продуктом. 100 г м'якоті містить приблизно 50 ккал, а ще жири (0,1─0,58 г), золу (0,5 г), білки (0,52 г), клітковину (0,35─0,9 г), вуглеводи (10─13,5 м), воду (до 90 м). Плід пітахайї містить велику кількість вітаміну С (від 5 мг до 25 мг), що сприяє зміцненню імунної системи організму. У м'якоті драгонфрута є антиоксиданти, здатні боротися зі старінням. В плоді рослини – залізо (0,35 мг до 0,69 мг), фосфор (від 15,5 мг до 35 мг), кальцій (від 6 мг до 9,5 мг), калій (110 мг -115 мг). Містить вітаміни групи B3 (від 0,2 до 0,4 мг мг).

Корисні властивості

Фрукт Драконий очей відрізняється дивовижною корисністю для людського організму. М'якоть містить багато рідини, маленьких кісточок, що може викликати діарею, щоб природним чином очистити кишечник. Плід кактуса вважається хорошим засобом від здуття живота. У насінні міститься танін, який має благотворний вплив на зір, а інші складові сприяють нормальній роботі серця та ендокринної системи.

Пітахайя – дивовижний фрукт, його властивості зменшують вміст глюкози в крові, нормалізують цукор в крові діабетиків. Завдяки низькій калорійності, драгонфрут часто з'являється в дієтах, дозволяючи насититися без одержання жирів. Плід кактуса має властивості, сприяють виведенню токсинів, нормалізації роботи кишечника. Знаходить своє застосування пітахайя в косметичній промисловості.

Протипоказання

Як будь-який екзотичний фрукт, пітахайя вимагає обережності у вживанні. Надлишок фрукта призводить до метеоризму, викликає печію. Можлива й індивідуальна алергічна реакція на плід. Якщо ви вперше пробуєте м'якоть плоду солодкої пітаї, почніть з невеликих порцій. Дітям питахайю краще не давати, вона може стати причиною діатезу. У дорослих м'якоть може викликати діарею.

Як є драконий фрукт

Є кілька способів дістатися до смачної м'якоті пітахайї. Як це зробити, можна побачити на фото або відео в кінці тексту. Драгонфрут перед вживанням очищають, потім знімають шкірку, вхопившись і потягнувши за вигнуті лусочки. М'якоть пітахайї можна їсти як яблуко або розрізати плід на часточки, як це роблять з апельсином або динею. Є спосіб, коли плід розрізають вертикально навпіл, а виймають м'якоть ложкою. Потрібно пам'ятати, що шкірка неїстівна.

Рецепти страв

Фруктовий салат

Час приготування: 10-15 хвилин.

Кількість порцій: 2 персони.

Калорійність страви: 475 ккал

Призначення: обід, вечеря, на десерт.

Кухня: азіатська.

Складність приготування: легка.

М'якоть екзотичних фруктів не буде навантажувати цей салат, даруючи йому легкість і азіатську кислинку жарким літом. Рецепт простий, що теж треба взяти на озброєння господиням, до яких раптово нагрянули гості. Можна здивувати вишуканістю, витративши мінімум часу. Салат з питахайей підійде тим, хто худне, адже в ньому тільки фрукти і мед, а калорійність страви радує.

Інгредієнти:

  • червона пітаї - 1 штука;
  • манго - 1 шт.

Для соусу:

  • сік 1 апельсина;
  • мед - 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:

  1. Акуратно вийняти білу м'якоть пітахайї, розрізавши плід вздовж. Нарізати кубиками.
  2. Зчистити шкірку з манго. Нарізати кубиками.
  3. Перемішати, скласти шматочки в порожню шкірку від драконячого фрукта.
  4. Полити салат соусом, для якого змішати апельсиновий сік, мед, цукровий сироп.

Фруктовий салат

Час приготування: 10 хвилин.

Кількість порцій: 4 персони.

Калорійність страви: 870 ккал

Призначення: обід, вечеря, на десерт.

Кухня: азіатська.

Складність приготування: легка.

Цей салат з питахайей має багато різних інгредієнтів, які не настільки безпечні для фігури. Сметана горіхи корисні, але не є дієтичними продуктами. Салат легко готується, азіатський фрукт виглядає гармонійно з соусом із сметани і горіхів, а вже яке корисне блюдо: вітаміни, білки, мікроелементи в одній тарілці. Варто взяти на замітку любителям пітахайї.

Інгредієнти:

  • жовта пітахайя - 2 штуки;
  • ванільний цукор – пакетик;
  • сметана - 150 г;
  • горіхи (краще лісові) - 50 р.

Спосіб приготування:

  1. Нарізати м'якоть пітахайї кубиками.
  2. Полити соусом, який робиться з сметани з додаванням ванільного цукру і подрібнених горіхів.

Сорбет

Час приготування: 2-3 години.

Кількість порцій: 4 персони.

Калорійність страви: 230 ккал.

Призначення: на десерт.

Кухня: азіатська.

Складність приготування: легка.

Сорбет – це легка варіація на тему морозива. Пюре з фруктів або м'якоть заморожують і подають в якості десерту в креманках. Для приготування сорбету з питахайей зберігається традиційна рецептура: присутні вода, цукор і лимонний сік. У цьому крижаному ласощі, яке так освіжає жарким літом, так гармонійний секретний азіатський інгредієнт, який освіжить і підбадьорить, нагадавши про тропіках і райських островах Таїланду.

Інгредієнти:

  • пітахайя – 2 штуки;
  • холодна вода - 3/4 чашки;
  • лимонний сік - 1 столова ложка;
  • тростинний цукор - 2 столових ложки.

Спосіб приготування:

  1. М'якоть пітахайї пюрировать блендером.
  2. Додати воду, сік лимона і цукор.
  3. Заморозити смачний сік, сорбет подавати в шкірці від пітахайї.

Відео

Пітахайя або око дракона.Екзотичні фрукти В'єтнаму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!