Пшенична крупа - користь і шкоду для організму, рецепти приготування страв і каші з фото

Ще в стародавні часи пшенична каша вважалася одним із обов'язкових страв на кожному столі і навіть символом достатку і достатку. При правильному приготуванні вона має ніжну і повітряну структуру. Крім того, ця крупа дуже корисна для організму людини. Про цілющі властивості і способи, як зварити пшеничну кашу, ви дізнаєтеся нижче.

Користь і шкода пшеничної каші

Сортів самої пшениці існує багато, але в сільському господарстві частіше використовують тільки два види злаку – м'який і твердий. Перший має в складі не так багато клейковини, тому йде на виробництво борошна. Її застосовують у кондитерських виробах та хлібопеченні. Тверда ж пшениця містить багато клейковини, через що її пускають на виготовлення макаронів і крупи. Зерна в процесі обробки частково або повністю звільняють від оболонок і зародка, потім шліфують. В результаті і виходить крупа з пшениці. Інакше її називають дурум.

Страви з пшеничного крупи вважаються придатними для дієтичного харчування. Їх калорійність складає близько 316 ккал на 100 р. Перед тим як готувати з такої крупи, дізнайтесь детальніше про користь і шкоду пшеничної каші. Особливо вона цінується за свої загальнозміцнюючі властивості і велику кількість необхідних для раціону людини речовин. Використовуючи рецепти з пшеничної крупи, ви зможете відчути її дію на собі:

  • є природним джерелом енергії;
  • стимулює імунітет;
  • допомагає при схудненні;
  • покращує роботу травної системи;
  • зміцнює стінки капілярів;
  • допомагає швидше загоювати рани;
  • благотворно впливає на нервову систему;
  • регулює жировий обмін;
  • знижує кількість холестерину в крові;
  • сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи і мозку;
  • позитивно впливає на стан шкіри, волосся, нігтів;
  • сприяє виведенню з організму антибіотиків, токсинів, шлаків, солей важких металів;
  • при вживанні на сніданок наповнює енергією на цілий день завдяки повільним вуглеводів у складі;
  • насичує організм клітковиною, магнієм, фосфором, кальцієм, калієм, вітамінами групи В, С і Е, жирними кислотами, рослинним білком і амінокислотами.

Шкода така каша може принести тільки при зниженій кислотності шлунка, індивідуальної непереносимості і метеоризмі. Не варто зловживати їй і при вагітності, адже може посилитися газоутворення. Утриматися від пшеничної каші варто людям, які недавно перенесли операцію з видалення апендициту. Так як крупа містить багато крохмалю, вона не підійде хворим на цукровий діабет або схильним до нього.

Види, назви крупи з пшениці

Залежно від способу обробки, величини і форми крупинок проводиться класифікація видів, назв крупи з пшениці. Об'єднати їх можна в наступний список:

  1. Артек. Являє собою подрібнені зерна, звільнений від оболонки і зародка і шліфовані. Містить не так багато корисної клітковини.
  2. Арнаутка. Сировиною для неї є однойменний сорт твердої пшениці. Крупа буде виглядати як склоподібні зерна. Призначена вона для вживання у вигляді каші.
  3. Пластівці пшеничні. Зерна, оброблені паром і спресовані. Використовуються не тільки для варіння каші, але і для приготування десертів.
  4. Булгур. Цей вид крупи проводиться з пшениці, яку не просто обробили парою, але ще очистили від висівок. Зерна мають незвичайний горіховий присмак.

Полтавська крупа – ще один різновид. Її поділяють на 4 групи:

  1. Велика, або №1. Ці зерна попередньо не дроблять, їх тільки шліфують, надаючи видовженої форми з загостреним кінцем. Візуально нагадують перловку. Застосовується в якості заправки для супу.
  2. Середня, або №2. Цей вид зерен відноситься до подрібненим. Форма ж у них овальна, але теж з загостреним кінцем. Частіше використовується для каші.
  3. Ще одна середня, але вже №3. Дані подрібнені зерна відрізняються від №2 тільки округлою формою. Підходить для каші або запіканки в духовці.
  4. Дрібна, або №4. Цей вид зерен має різницю з третім номером тільки в більш дрібній формі. Ідеальний для каші, котлет або биточків.

Як варити пшеничну кашу

Традиційно існує кілька способів, як варити пшеничну крупу. Це роблять на воді, молоці або бульйоні. Страва буде поживним, якщо нарізати в нього кубиками м'ясо або рибу, яйця, овочі або гриби, підсолити і покласти лавровий лист, мелений перець для аромату. Можна подрібнити туди ж свіжу зелень. Не менш апетитною виходить солодка каша з фруктами, сухофруктами, медом або горішками. Існує таке блюдо, як каша-мікс, куди входять суміш гречки, пшона або рису. Інструкція, як варити пшеничну кашу дуже проста:

  1. На 1 склянку крупи знадобиться взяти 2 склянки води. Кількість може бути іншим, але пропорція 1:2 обов'язкова.
  2. Далі залити водою крупу, після закипання посолити і тушкувати страву на тихому вогні близько 15-20 хвилин.
  3. Вимкнути вогонь, кашу заправити вершковим маслом.

Пшенична крупа в мультиварці

Зварити кашку ще простіше в мультиварці. Цей прилад навіть має спеціальну програму. Вона так і називається – «Каша». Її можна замінити на режим «Плов». Пшенична крупа в мультиварці вариться практично за тією ж технологією, що і в каструлі:

  1. Взяти 100 г крупи, ретельно промити, потім викласти в миску і залити гарячою водою, після чого залишити на півгодини.
  2. Далі необхідно змастити маслом мультиварочную чашу. Потім можна закладати в неї вимочені зерна, затока близько 500 мл молока або ж ще води.
  3. За смаком додати цукор і сіль, варити 35 хвилин у програмі «Каша», по закінченні залишити в режимі «Підігрів».

Як варити пшеничну кашу на воді розсипчасту

Існує кілька простих секретів, використовуючи які, ви зможете варити пшеничну кашу на воді розсипчастою. У цьому рецепті зерна промивати ні в якому разі не можна. Інакше ви не досягнете ефекту розсипчастості. Ще один важливий етап – це підсмажування крупи. Він призводить до декстринизации крохмалю, що зменшує в'язкість продукту, з-за чого він і стає розсипчастим. Сам процес приготування такої кашки включає такі етапи:

  1. Близько 1 склянки зерен обсмажити на сухій сковороді до появи приємного горіхового аромату.
  2. Далі засипати її у вже киплячу воду, посолити і додати за смаком цукор.
  3. Варити на тихому вогні до моменту, поки вся рідина не вбереться.
  4. Заправити олією, укутати каструлю чимось теплим і дати каші настоятися близько півгодини.

Треба мити пшеничну крупу перед варінням

Подрібненні сорту дозволяється не промивати перед варінням. Хоча деякі господині все ж не пропускають цей етап, вважаючи, що так вони роблять зерна більш красивими і чистими. Більшість рецептів рекомендують мити пшеничну крупу перед варінням у разі, якщо це Полтавська. Крім того, якщо вам потрібна розсипчаста каша, то пропускати цей етап теж не варто. У будь-якому випадку, коли вода для каші почне кипіти, необхідно прибирати пінку з сміттям з поверхні.

Рецепт пшеничної каші

Існує маса рецептів пшеничної каші з додаванням різних інгредієнтів. Вона може бути в'язкою, рідкою або ж розсипчастою. У кожному випадку змінюються лише пропорції крупи з водою або молоком. Якщо ви не встигли з'їсти кашку свіжої, то можете легко зробити з неї ситні котлети або биточки. Вийде теж дуже смачно. Основні способи, як приготувати кашу з пшеничної крупи, представлені в рецептах.

Пшенична каша на молоці

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість порцій: 4 персони.
  • Калорійність страви: 136 ккал.
  • Призначення: на обід / на вечерю.
  • Кухня: російська.
  • Складність приготування: середня.

Пшенична каша на молоці смачніше виходить, якщо готувати її солодкою. Для сніданку вона підійде ідеально. Кашка виходить не занадто нудотно, а в міру солодким. Хоча кількість цукру можна регулювати по своєму смаку. За бажанням не забороняється додати ложечку меду або трохи родзинок. Якщо каша здасться вам рідкуватий, то в наступний раз збільште кількість крупи до 2/3 склянки.

Інгредієнти:

  • цукор – 1 ст. ложка;
  • крупа пшенична – 0,5 ст.;
  • вершкове масло –невеликий шматочок;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • молоко – 1 л.

Спосіб приготування:

  1. Молоко налити в каструльку, поставити на вогонь і закип'ятити.
  2. Далі посолити, додати цукор і одночасно засипати саму крупу.
  3. Дочекатися чергового закипання, зменшити потужність вогню до мінімуму, закрити кришкою, тушкувати страву 40 хвилин, не заважаючи кашу.
  4. По закінченні додати масло, перемішати, дати настоятися ще 10 хвилин.

Рецепт пшеничної каші на воді

  • Час приготування: 40 хвилин.
  • Кількість порцій: 5 персон.
  • Калорійність страви: 122 ккал.
  • Призначення: на обід / на вечерю.
  • Кухня: російська.
  • Складність приготування: середня.

Рецепт пшеничної каші на воді не відрізняється особливою складністю від способу варіння на молоці. Тільки в цьому випадку ви отримуєте блюдо, яке може бути як самостійним, так і гарніром, наприклад, м'яса, печінки або смажених грибів. Подрібнити пару штук моркви з цибулею, обсмажити їх – і вийде теж дуже смачно. В'язкість каші легко регулюється. Якщо вам більше подобається розсипчаста, то просто перед варінням не промивайте зерна і додатково їх обсмажте.

Інгредієнти:

  • вершкове масло, сіль – за смаком;
  • крупа пшенична – 1 ст.;
  • вода – 2 ст.

Спосіб приготування:

  1. Крупу опустити в каструлю з водою, тут же посолити.
  2. Після закипання томити на тихому вогні 15-20 хвилин, іноді перемішуючи.
  3. Наприкінці заправити маслом.

Як зварити пшеничну кашу – поради шеф-кухарів

Секрети, як приготувати пшеничну крупу, дуже прості. Вони стосуються не тільки самих інгредієнтів, але і посуду. Якщо ви хочете зварити пшеничну кашу дійсно смачно, вивчіть наступні поради:

  1. Більш насиченого смаку і аромату каша виходить у чавунному казанку. Хоча товстостінна каструля теж підійде.
  2. Заправляти готову кашу можна не тільки вершковим маслом – часто використовують оливкову або лляне.
  3. Якщо ви любите більш однорідну кашу, то попередньо потрібно подрібнити крупу в кавомолці або ручний млині.

Відео: Як готувати пшеничну кашу

Як і скільки варити пшеничну кашу. Приготувати, готувати і зварити легко!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!